Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Esetleg nem tudsz segíteni, honnan, vagy miből tudnék rendkívül olcsón beszerezni egy ilyet? Ha maradunk max egy ökölnyi méretnél, akkor a méret nem is számít.
Sziasztok!
Van egy brutál nagy trafóm és szeretném erősítő meghajtásra használni. A tömegén és a méretein kívül, (a képen minden szerepel (méretezésnél a keretet sehol sem számoltam bele ) semmi mást nem tudok. Nem vagyok jártas a tekercs kiszámításában. Segítséget szeretnék kérni h 2X50V-on hány ampert lenne képes leadni (Áganként!) a megfelelő tekercseléssel. Jah és természetesen 230V hálózatról üzemeltetném. Továbbá érdekelne h a leendő tekercshez kb. mennyibe kerülne a huzal. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ez legalább 1000W-os trafó. Méretezéshez azért kellene a vas keresztmetszet. Biztos hogy jó lesz az erősítödhöz.
Mivel meg van tekerve a primer valószínüleg megfelel. Némileg szét kell szedned hogy megmérhesd a vasmagot.
Sziasztok!
Van egy brutál nagy trafóm és szeretném erősítő meghajtásra használni. A tömegén és a méretein kívül, (a képen minden szerepel (méretezésnél a keretet sehol sem számoltam bele ) semmi mást nem tudok. Nem vagyok jártas a tekercs kiszámításában. Segítséget szeretnék kérni h 2X50V-on hány ampert lenne képes leadni (Áganként!) a megfelelő tekercseléssel. Jah és természetesen 230V hálózatról üzemeltetném. Továbbá érdekelne h a leendő tekercshez kb. mennyibe kerülne a huzal. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ezt inkább el kell adni vakerán, és venni egy olyat ami pont neked kell. Kistarcsán tudsz venni huzalt, kb. 3500/ k ért. kell szigetelés, lakk prespán cső is.
Többe kerül mint egy használt erősítőbe való hasonló trafó, így ezt eladva, másikat véve jobban jössz ki. Műszaki tartalomban nem valószínű , hogy fel vagy készülve a tekercselésre, életvédelem miatt inkább vidd el valakihez.
Meg jó lenne tudni a huzalátmérőket is, mart abból lehet megmondani a pontos max. áramot.
A vasmag mérete is leolvasható a méretezésen. Szeretnék konkrétumot hogy hány AMPER-t tudnék kihozni belőle áganként.
Másrészt a teljes ujratekercselést is megoldom időt nem spórolva ha kell. Kizárólag azon múlik, h szükséges huzal ára-leadott folyamatos, és max teljesítmény aránya alapján megéri e felújítani.
Eladni semmiképp sem fogom.
Tekercseléshez zománcozott huzalt akarok. A másik h nem egy, hanem több független végfokot szeretnék róla üzemeltetni. Azért csak az Amper és a huzal ára a fontos.
Így látatlanba 2x50V az áganként 10A. Ha meg szétszeded megméred a tekercs súlyát és kb adott a huzal mennyiség. A huzal ára boltban elég húzós. Minimum 3000.-Ft. kilója.
A jelenlegi huzal ami rajta van megy a lecsóba!
![]() Új huzal kerül majd rá. ![]()
Ha a primer tekercsed 230 V-os, akkor legalább 10 A-t tud áganként. Ha 400/230-as, tehát van leágazás a 230 V-nak, akkor még mindig ~7 A. Ha csak 400 V-os, akkor ahhoz kell igazítani a szekundert, így ~6 A-t tud 2*50 V-on. A huzal ára eléggé megemelkedett az utóbbi években. Teljes újratekercselést nem úszod meg 15000.- alatt, de inkább több.
Mit tudnak most a tekercsei? Látom több kivezetése is van.
Így egyben 13Kg vajon mennyi lehet ebből maga a huzal?
![]() ![]() ![]()
Ha jó a primer, kár lenne eldobni. Az legalább precíz munka, alaposan szigetelve, lakkozva.
A huzal ~4 kg.
Sajnos tényként tudom h zajos a mostani tekercs mert igénytelen kivitel világításhoz csinálták.
![]()
Nem a tekercs zajos, hanem a vasmag. Ha te tekered át és rakod össze, még zajosabb lesz.
![]() Amit eddig írtál róla, az alapján semmit nem kell változtatnod. Inkább arról írnál pontosabb adatot, mi kell az erősítődnek! Mert ha annak kell az 50 V és nem több, akkor a trafót nem 50 V-ra kell tekerni, hanem ~38-ra.
Nem értelek. Igy megvan a kívánt feszültséged, ha a plusz öt volt nem probléma. A zajt valószínűleg a nem elég szorosan összeszerelt vas okozza. Ha mégsem szétszeded a trafót, a tekercset beáztatod nitró lakkba, ha kiszárad nem fog zümmögni. Így olcsobb mint az úra tekercselés.
Még egyenlőre sok a variáció erősítő tekintetében (-ezáltal tápban is). Ezért érdeklődöm mennyi lenne a "tekerés"
![]() A fő elképzelés, h több mono 150-200W-os STK-t hajtanék róla. Mindkét ágra 50A-es graetz aztán minden véghez külön buffer (végenként 2x10000 michroF 63V). Miért lenne zajosabb, ha én raknám össze? (Abból indulok ki, h nem művészet egy peremes csévetestre szorosan feltekerni a huzalt. Másrészt, a lemezek csavarral össze vannak fogatva, merev laposvasak által.
Mindössze 1%! ot látok rá sajnos, h megfelelő lesz a fesz amit a táp jelenleg tud. Másrészt, belekukkoltam a tekerésbe és ritka igénytelen.
![]() Amennyiben megfelel a fesz kipróbálom a lakkos trükköt! ![]()
A tekercsek legfeljebb maximális terhelés körül kezdenek zenélni. A trafólemez sem ott zajong, ahol a csavarok és vasak összefogják, bár a laposvas nem igazán jó erre a célra, mert meghasasodik. A tekercstest belsejében zenél a vas, mert nem rakták elég szorosan össze. Utólag is lehet segíteni rajta. Vékony, végén ékesen lereszelt bakelitlemez beverésével és lakk beitatással el lehet hallgattatni.
A trafó kinézete alapján azt hittem, eredeti gyári, akkor pedig a legtöbbnek a magja is lakkal itatott. Még mindig azt ajánlanám, hogy legfeljebb a szekundert bontsd le, lakkozd le a primert és szigeteld vissza, majd erre tekerj 2*38 V-nak megfelelőt vastagabb huzalból.
A javaslatod alapján hány ampert kapnék áganként, és mennyi huzallal(menetszám a tekerés miatt
![]()
Ha jól emlékszek, ezt már írtuk. ~10 A-t. A huzalvastagságot annak ismeretében lehet kiszámítani, mennyi fér el a régi szekunder helyén. Jó lenne legalább 2-es-2,2-es huzal. Ne hidd, hogy ilyen vastagságú huzallal majd sokkal szebben fogsz dolgozni (kezdőként), mint amit a tekercsen most látsz.
![]() A menetszámot meg a régiből kell visszaosztani.
Én inkább a 2.5-es huzalt javasolnám. Ekkora trafóra kényelmesen elfér, és jobban bírja majd a gyűrődést.
A kettes legfeljebb 9.3-A tud.
Tudna valaki abban segíteni, hogy hol lehet manapság hálózati trafóvasat beszerezni? Teljesítmény 300~500 W.
Örvendek, így most már többen is vagyunk.
A zománcozott huzal kerül annyiba. Ettől függetlenül a jelzet anyagok kellenek még a tekercseléshez.
Legkönnyebben és leggyorsabban a MÉH telepeken. Legdrágábban az elektromos szakboltokban készen. Rendelésre majdnem bármit szállítanak.
Szia! Kb. 1200VA nyerhető ki. Az oszlop mérete szerintem nem 60mm, ha a jármok 23mm-esek; eszerint számoltam. Min.6-8000Ft a réz anyag, de az eredeti huzal is felhasználható (ha nem sérült).
Az előbbre mutató reményeim kicsit megtorpantak, de hátha lesznek mások akik ettől konkrétabb irányt mutatnak. Mert tudod, a Méh telepek tényleg jók, ha az ember csak pecázni jár ki, de ha gyorsan kell a hal, ez a módszer ábránd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |