Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   190 / 316
(#) Bassmester válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

6N2P-EV előfok, 6P14P-EV (vagy 6P3SZ-E) végek, 6N8SZ (vagy 6N1P-EV) fázisfordító, 6N6P reverb meghajtó. Fleta-féle EI magos kimenőtrafó (4,5k).
Celestion rocket 50-em van hozzá, az lesz benne.
Univerzális kombó lesz, torzított és tiszta csatornával, lábkapcsolhatóan, csatornánként egy-egy Vox jellegű mély-magas tonestack-kel.
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Csak egy kérdés: A meghajtót illesztő trafóval hajtod?
Hosszra én tuti tennék 15cm-eseket, szerintem az már eléggé tud rezegni, egy kissé megfeszített rugó, ja és tennék hármat..
(#) DenaturáltSas válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Az a fázis fordító mire jó, miért szükséges?
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Nem tervezek illesztőtrafót, mindegyik rugó köré külön meghajtó tekercset teszek sorba kötve, kb 1-1,5 kOhm impedancián egy 6n6p katódból elegendő meghajtást adna neki. A rugók neodim rudakkal lesznek felmágnesezve. A piköp már egyszerűbb dolog, csak jól kell árnyékolni. Itt humbucker tekercses megoldáson is gondolkozom... (nekem már csak efféle rendhagyó ötleteim vannak)... aztán vagy bejön, vagy nem.
Én is olyan 15 cm-esre gondoltam, 20 centire kihúzva.
Szerinted milyen lenne 0,4-es anyagból, 6mm belső átmérővel? Továbbá nem értem hogy a gyáriakban miért van két rugó középen összeakasztva...

A push-pull végfok megajtásához kell.

Ja hogy ilyen technikára gondoltál, végülis ez korrekt lenne, csak félnék, hogy felgerjed az egész. Ez majdnem olyan, mintha a gitárba tennél egy sustainer tekercset. Egészen pontosan csak első hallásra, ha jobban belegondolok, már nem is ugyan az.. 15cm-es rugó 20cm-re megfeszítve szerintem pont jó, a 0,4-es anyag, 6mm belő átmérővel.. Működnie kell. Én az egészet egy árnyékolt dobozba tenném, de szerintem Te is így gondoltad.
4db 6P14P lesz benn? az már majdnem 30W, a 2db 6P3SzE is ennyit tud. Szerintem a 6P14P talán kicsit harapósabb, míg a 6P3Sz puhább hangzást ad.. Viszont a 4,5k Raa kimenővel a 6P14P talán kicsit felül illesztett lesz, (ha duplán rakod), ami tulajdonképpen nem nagy baj.

Persze, az árnyékolt doboz nagyon fontos, mert egy ilyen cucc mindent képes összeszedni. Szerinted melyik pont a gerjedésveszélyes? A külön tekercsek? Vagy a viszonylag magas (8 Ohm-hoz képest) bemenő impedancia?
Igen, a 6p14p kvartettben lenne, a 6p3sz-e pedig párban.
A trafót már teszteltem mindkét megoldással 400V anódról, mérni ugyan nem mértem a kimenő teljesítményt, de elegendő hangerőt adott mindkettő. A 6p14p-t könnyebb volt jól beállítani...

Először ahogy belegondoltam, a felmágnesezett rugók miatt a meghajtó fokozat és a pickup összegerjedhet, de rendes meghajtásnál ettől nem kell félni, illetve arra kell vigyázni, nehogy (túl nagy) visszacsatolás jöjjön létre a ki és a bemenete közt.
A kvartettet talán azért lehetett könnyebb beállítani, mert az EV csövek közt nincs akkora szórás, bár a 6P3Sz-E -k közt sincs olyan nagy, de nagyobb. Hálisten nekem van négy tök egyforma 6P3Sz-em de azt hifire tartogatom (pedig milyen jó kis 60W-os gityófej lenne belőlük )

A 6p14p-ket összeválogatott (S=11,4) kvartettként vettem a vaterán egy fél éve.
Akkor olyan rugókat csináltatok, amiről alább szó volt.
Köszi

Ja persze írtad is, hogy kvartett
Igazán nincs mit Kíváncsi leszek a végeredményre.

Mégsem építek zengetőt, mert éppen most ütöttem le egy eredeti USA Accutronics-et a Vaterán
800 Ohm-os a meghajtója. 6n6p talán még megbírja remélem.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 2, 2012 /

Vannak olyan oldalak, ahol saját gitárokat készítenek saját tekercselésű hangszedővel. De a tekercseléshez szükséges huzalt honnan szerzik be?
(#) Bassmester válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Pl a Villért -nél lehet 0,05-ös rezet venni. A közönséges, egyszer zománcozottnak 3000 Ft körül van kilója, de ha 5-6 kg van egy tekercsen, akkor mindet meg kell venned. Én anno 4 kg 0,05-ös Sumitomo (japán) huzalt vettem piköphöz.
(#) teddysnow válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Helló

Én is VOX jellegűt használtam az én kombómban, de legközelebb messzire kerülöm. A "gyári" értékekkel az volt a bajom, hogy a magas poti tekergetése nagyon durván húzta a közepet is. Én a 47pF helyett kettőt raktam be párhuzamosan, a másik csatornába meg 82pF-t raktam (hogy ne legyen már egyforma). És a 10K-val is érdemes játszani, 10-33 között. Inkább kerüljön egy ezressel többe (poti+gomb) de legyen meg a közép is. Az én véleményem az a VOX-osról, hogy pedálba, effektbe (esetleg torzított csatornába) jobb, mint a bigmuff féle tone, de tiszta hangra nekem nem tetszik. Ki kell próbálni és meg kell hallgatni, mert a szimulátorok (amplitube), vsti-k nem hozzák az élő hangját.
(#) Bassmester válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Igazad lehet... nem csináltam még Vox-os tone-t, pusztán helytakarékosságból gondoltam rá merthogy a torz csatornának is külön hangszínt akarok. Lehet hogy maradok a Fender-féle tonestack-nél.
(#) DenaturáltSas válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Ha már itt tartunk a Marshall féléről mi a tapasztalat?

Nekem bejön, több cuccomba is olyat szereltem.
(#) teddysnow válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Én néhány Fenderben kapcsolásban láttam Marshallt. Pl. blues deville, blues junior, hotrod deluxe -inkább marsahallos mint fenderes.
(#) bodnar00 válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Pl.: Tinával tudsz áramkört szimulálni.
(#) jampi válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Te vagy Fendermester a vakeráról? Mert akkor te ütötted le az accustronic zengetö tankot.

zengető2.JPG

(#) Bassmester válasza jampi hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Szia! Igen, én ütöttem le
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Na, ez jó! 800 ohmot katódból talán elbírja még (ha nem, akkor keress SM42, vagy SM55-öt, az ide tökéletes lenne jól megtekerve).
(#) JnCon válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Én egy időben kísérletezgettem rugós zengető építésével de aztán arra jutottam, hogy nem éri meg házilag játszadozni, mert sohasem lesz olyan jó, mint akár egy olcsóbb gyári.
Az Accutronics zengetők a legjobbak, de szerintem trafóval kéne meghajtani ezt is (ld. Fender erősítők).
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hogy kell a trafóját megtekerni? Remélem hogy nem olyan komplikált mint egy kimenőtrafó.
Pici EI 28-aim vannak itthon, A=0,92cm2.Ez gyenge volna hozzá?

Szerintem egy 3 fele osztott trafó megfelelő lenne. P-Sz-P, hogy azért jó legyen a csatolás. Én egy kicsit nagyobb vasat ajánlanék, mert légréses kell, úgy meg már nagyon kicsi lenne a teljesítménye, illetve nagyon sok menet kellene rá.

Oké, megyek túrok valami nagyobb vasat, aztán majd jelentkezem, addig is köszi

Találtam nagyobbat. 51mm a leghosszabb oldala, A=2,89cm2
Mit mondasz rá? Kell ekkora?

Ez csöves rádió kimenője volt, elég lesz a vas. Gyárilag 0,1-es huzallal van tekerve a primer, az a 6N6p-hez elég is, ne vágd le, ha nem szakadt (mérd meg először), és ha valami csévére tudod tekerni az jó lenne, mert újra fel tudnád használni, ha nincs huzalod. (A szekundert nem tudom pontosan, talán 0,4-0,5-ös lehet.)
Ki is számolnám a meneteket, csak nem tudom hány ohmra kell a primer, ha már trafó kell, legyen jól illesztve. Nem tudod a 6N6P anódfeszültségét és katódáramát? Abból ki tudom számolni.

Megmértem a zengető DC ellenállását, a bemenete 58 Ohm. Ha szükséges, akkor felveszem az impedanciamenetét is ARTA-val.
Lehet hogy 6n6p helyett el84, 6p14p, vagy 6p15p pentóda lesz a reverb meghajtó, mert ezekből több van itthon mint 6n6p-ből. Az anódfesz 250-300V között lesz.
ITT találtam EL84-es meghajtó rajzot, de ha van jobb ötleted, akkor örömmel várom
(#) jampi válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Az etronic shopnál a szűrőtrafok között van Fender zengetőtrafó, a specifikációk, a leírásban. Az Ampeg kapcsolásokban nem is használnak trafót.
Következő: »»   190 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem