Fórum témák
» Több friss téma |
Nem az égetőd hibás, a PIC-et kell megfelelően tápfeszültséggel ellátni.
Ellenőrizd, hogy PICkit3 beállításaiban (PICkit 3 Settings ablak) a Power fülön a "Power target circuit..." be van-e kapcsolva. Ha a jelölőnégyzet ki van pipálva a PICkit3 táplálja a cél áramkört. Tudni kell, hogy 30mA-nél többet a PICkit3 nem tud leadni, ezért érdemesebb az áramkört/PIC-et kívülről táplálni és a jelölőnégyzetet kikapcsolni. Az alatta lévő feszültség beállító csúszka ekkor hatásos. Szerencsére itt csak a "Select Device..."-ban kiválasztott PIC-nek megfelelő értékekig mehetsz el, de azért a beállított és a tényleges PIC-nek meg kell felelnie. Ha a jelölőnégyzet üres a csúszkán hiába állítod a feszültséget.
Sziasztok!
[/OFF]Bocsi, előre is. Ez a kérdés attól független hogy egy 10f200-al szoftveres pwm-et csinálok, a probléma része nem pic-es. Hanem egy suzukiban cserélték az indexet ledesre így az gyorsabban villog. Olvastam mivel a bimetal hamarabb melegszik. Van ehhez gigászi méretű ellenállás de drága és ugye rossz a hatásfoka,és egyéb okai is vannak hogy ez kilőve. Ha egy pwm-el fetet hajtok és ezt párhuzamosítom a rendszerrel a kitöltési tényezővel nőni fog az áramkör terhelése, mivel négyszögjelekkel rövidrezárom az áramkört mintegy műterhelés gyanánt. Jól gondolom ezt? Mégegyszer bocs, de ez sürgős és ez a leggyorsabb fórum.[OFF]
Segítséget kérnék Van egy meg épitet avar programozom de fogalmam sincs melyik progival lehet égetni vele . Fel van telepitve a gép felismeri .
Nem kaptam hozzá cdt. Idézet: PIC mikrovezérlőt egyikkel sem (ezt korábban már tisztáztuk). Az AVR - Miértek, hogyanok,,, topikban kérdezz! „de fogalmam sincs melyik progival lehet égetni vele.”
Sziasztok.
pic-re kellene usb lpt port átalakító. ATmegára sokat találtam. A gépem újra laptop lenne. És szükségem lenne a 8 bemenetére mint logikai analyzátor.
Erről a PIC-ről mi a véleményetek? A 870 helyett kellene valami más, robotikai célokra. Fontos, hogy gyors legyen és olcsóbb mint a 16F870. 28 lábú DIP kivitel lenne a legjobb.
Egyébként a belinkelt PIC mitől ilyen olcsó (5-600huf)? A 16F877 ennél jóval drágább pedig szerintem elavultabb. De annyira nem értek hozzá még, lehet tévedek.
Vegulis az ujabb fejlesztesu eszkozok mindig tobbet tudnak, es olcsobbak mint a regiek. Csak ugy osszehasonlitasul : a 16F84A 3.11$, a 16F887 1.78$ a gyarnal nagy tetelben. Persze lehet alkalmazni az ujabb PIC-eket sokfele felhasznalasban, legfeljebb felvetodik a kerdes, hogy tudsz-e ra programot irni, es tudod-e programozni. Meg lehetne meg nezni a 16F88x sorozatot is, mert abban is vannak 28 labas joszagok es szinten olcsobbak mint a 16F870.
Köszi!
Ennyire különböznének a programozási módok más PIC-eknél? Akkor a 16F88x sorozatból fogok egyet választani, köszi a segítséget! Ezekbe igaz az RC I/O portot digitális bemenetként kezelve Schmitt triggeres? (a PINOUT leíró táblázatokat nézem). Bár a DC Characteristics táblázat szerint 0,8Vdd-nél van a magas szint, ami 5V táp esetén 4V-ot jelent. Ezt programozás útján nem lehet beállítani, hogy pl. 1V-tól legyen a magas szint? Ha hülyeséget írtam, akkor bocs. ![]()
Az ujabb fejlesztesueknel (Enhanced Mid-Range Architecture) megnoveltek az utasitasok szamat, tehat ha ASM-ben programozol, akkor van valtozas. a 16F88x sorozat meg a regi utasitaskeszlettel rendelkezik. A kapcsolasi szinteket nem lehet programozni, viszont ezek az eszkozok rendelkeznek komparator modullal, ahol lehet programozni a komparator billenesi szintjet. Igaz nincs beloluk csak 2.
A 2 majdnem elég.
![]() De akkor külső alkatrésszel lesz megoldva. ![]()
LM339 Low Power Low Offset Voltage Quad Comparator A PIC-bol a CVref labon programozhato a referenciafesz.
Köszi egy ilyen lehet jó is lesz. A programozhatóságra azt hiszem nem lesz szükség, beállítom majd egy osztóval.
16F1xxx:
- Az utasítások számának növelése csak egy kis szelet a továbbfejlesztésből. Átszervezték az adatmemória elérését. Meg kell nézni az Enhanced Mid-Range Architecture leírását az adatlapokban. - Programozni tudja a PICKit2 (de csak a saját programjával, az MpLab 8.84 -ból nem), a MpLab SIM 8.84 még fejlesztés alatt. 28 lábú kontroller: Szerintem jobban jársz egy 18F2520, 18F2620 vagy hasonló típussal. Nincs bennük annyi modul, de programozható MpLab alól is, szimulálható, debuggolható PICKit2 -vel is, az Errata dokumentum rövid (már).
Sziasztok!
Lehetséges egy telefon kameráját piccel továbbítani a teló alalplajához mondjuk rádión vagy infrán egy black barry kijelzője lenne a monitor?
Köszi, de kezdésnek azok egy kicsit drágák nekem, főleg ha azt is tönkreteszem.
![]()
Egy 16F886 - 470, a 16F1938 - 480, 18F2420 - 780, 16F2520 - 910, 18F2620 - 1150Ft I/SP tokban (nettó árak). A 18F2620 -ban 3968 byte RAM 64k program memória, 1k adat EEProm van. Egy fagylalt ára a kölönbség...
Azért a 18F2620, de még a 2520 árából is lehet venni 2db 16F886-ot. Szóval ez nem csak 1 fagylalt ára. Ráadásul nettó érték. Ennek ellenére lehet megveszem mindkettőt, és az olcsóbbal kezdem a kísérletezést.
Egyébként az a 8kbyte program memória és 256byte EEPROM mire elég? Meg a 18F2620-ból milyen lényeges modulok hiányoznak?
Szia!
- Azért írtam a 18F2620 adatait, hogy össze lehessen hasonlítani a 16F886 -éval (8kszó program, 368 byte RAM, 256 byte adat EEProm). A 4-szer nagyobb programtár, 10 -szer nagyobb RAM és a 4 -szer nagyobb adat EEPROM: Csak 2.44 -szeres ár. - Ezek a 18F kontrollerek lábkompatibilisek a 16F886 -tal. - Az újabb (16F1xxx) típusokkal összevetve írtam, hogy kevesebb moduljuk van, a 18F88x család -hoz képest (első ránézésre) az S-R latch hiányzik. De 40MHz -cel járathatók, HW szorzó van bennük, 3 FSR auto increment/decrement címzési lehetőséggel, 32 mélységű stack., stb. Olvasd át az adatlapjukat.
Értem és köszi a választ.
Amire nekem kell arra egyelőre szerintem elég lesz a 16F-es is, de attól függetlenül lehet be rendelek egy 18F2620-at is későbbre.
Sajnos pár napig nem voltam benne vagyok pár projectban (Canamp, Hiraga...)
Mint írtam kezdő vagyok, azt hittem az MPLAB-ban először ki kell választani az égetőt, de sajnos arról nem tudtam, hogy már az egétendő PIC-et is rá kell kötni-mindössze ennyi volt a baki ![]() Azért köszönöm, hogy segítettetek, ha lesz még valami probléma azt is megosztom veletek.
Sziasztok.
Pic 16F506 ot szeretnék programozni JDM-el Win7 alat, Az ICprog nem hagyja jová a microt, Winpic sem. Tanácsaitokat előre is kösz.
Win7 alatt altalaban semmi ilyen direkt IO-s eszkoz sem megy. Csak USB-s. Esetleg XP alatt.
Szia!
Fenn a topik tetején a 6. sor: Idézet: „- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.” Nem hiába írattuk oda. Keress egy 10 - 15 éves PC -t olyan soros kártyával, amin még az MC1488 - MC1489 meghajtók vannak. Egy ilyen gépen van még remény a JDM programozó működésére...
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen kérdezem-e! Adott egy STC 12C4052 MCU, kérdezném, lehet-e és ha igen akkor hogyan az órajelét megváltoztatni, hogy a beégetett programot lassabban vagy gyorsabban futtassa le. Előre is köszi. Üdv: Frici
Ha van külső kvarc , annak a cseréjével megoldható (nem elegáns, nem szakszerű, de működik) Persze bizonyos határok közt .
Szia!
Sajnos pont ez a problémám, hogy nem találtam benne kvarcot, mi több úgy látom a kvarc helye (4-es, 5-ös láb) teljesen üresen vannak hagyva.
Ez valoszinu egy 8052 klon egy "jonevu" kinai gyartotol. A belso oszcit hasznalja, tehat nem lehet valtoztatni a frekit. Esetleg ki kellene olvasni a progit (persze ha lehet) es a belso oszci osztasan a programban valtoztatni. igy lehseges esetleg lassitani a sebessegen, de a freki valtozasa altalaban nem olyan egyszeru, mert ha kulso periferik is vannak, azoknak a mukodeset befolyasolhatja a uC sebessege.
Szia!
Igen, utána jártam valóban 8052-es. Közben nézegettem az MPS430-at (tudom nem ugyanaz) s az is a belső órajel generátort használja, nincs ott sem bekötve, tehát gyanítom ennél is így van. ![]() Kérdésem akkor a következő: tulajdonképpen nekem a program gyorsítása lenne fontos, s őszintén megmondom a külső perifériák fogalma most kicsit magas, tehát mik is azok konkrétan? Mi mondható külső perifériának? Lehet a külső perifériák sebességét az MCU órajel változtatása nélkül gyorsítani? Azért kérdezem mert ez tulajdonképp egy másik IC-t vezérel, tiltja, engedélyezi, s sajnos gyanítom PWM jelet is vezérel. Mi történik ha a külső perifériák sebessége változik (ha lehetséges egyáltalán)? Majd elfelejtettem, a progija kiolvasására, írására sem eszközök, sem tudás híján nincs lehetőségem! ![]() Előre is köszi a választ! Üdv: Frici
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni olyanban, hogy PIC18f46k80-nál A PORTD-n az alsó négy bitet miért nem tudom beolvasni? A PORTD-n 7-0 lábakra kapcsolók vannak kötve áramkörileg jó. Ha csak alapon a TRISD FFh-ra van állítva nem működik akkor a felső négy bitet beolvassa az alsó négyet nem. Ezeket próbáltam még, hogy hátha valamelyik beállítás nem adja át a bemenetet: MOVLWB'11100000' MOVWFPMD1 CLRFP SPCON MOVLWB'10000001' MOVWFPADCFG1 CLRF ODCON CLRF CM1CON CLRF CM2CON MOVLWB'11111111' MOVWFTRISD Valakinek valami ötlet?
Némelyik SFR regiszter (így pl. A CM1CON is) nem érhető el közvetlenül, csak bankváltással, mivel kívül esik az ACCESS területen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |