Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1025 / 2499
(#) compaqamplifier hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Szevasztok. Nincs még sajnos gitárom de most már nagyon érik a dolog. Van itthon egy hangfalam, nagyot szól, múltkor csináltunk bent egy AB osztályos 18 voltról 3-4 wattot produkáló 4 tranzisztoros végfokot. Arra gondoltam hogy még kiegészíteném 2 tranzisztorral az elejét előfonnak (ehhez kell majd segítség) és még közbe beiktatnám a TDA eq-t(ehhez is kell segítség hogy hova). A szerkezetet kapcsolóüzemtápról járatom majd, ami 3.3V+(x2) , 5V+(x3) ,12V +, 22V+ , 33+ -t tud kiadni. Apropó kihagytam egyvalamit, hogy az erősítőben bd242, 241 és BC212 van. Mekkora feszültségről járathatom maximum? Esetleg MOSFET-ekre kicserélhetem a BD-ket?
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Na igen : Bővebben: Link
(#) pjg válasza blasz hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Látnád milyen számítógépeket hoznak hozzám javítani. Egyikben min ha fél zsák cement lenne. A másikban nem látszik az alaplap a filctől. (szönyeg szösz)
(#) Robi85 válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Ez ismerős. És sajnos nem is tudják, hogy mitől rossz az adott készülék vagy miért nem müködik.
(#) sound.man hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Valaki építette már meg a VF5-öt? Stabil?? Jól szól?
(#) bageros hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem!

Nos van egy pioneer gm 2000a típusú autó erősítőm. Mikor megkaptam működött, bár nagyobb hangerőnél az egyik relé leoldott, de még így is hallgatható volt.
Aztán az egyik pillanatban, elszállt és zárlatos lett. A FET körül kezdtem gyanakodni. Na most mint kiderült bizony zárlatos is lett az egyik. Kiforrasztottam, így megszűnt a zárlat és a biztosíték gyilkolás....
A kérdesem az lenne (bár lehet hülyeséget kérdezek, de elég kezdő vagyok), hogy üzembe lehet helyezni e nélkül is!? Mármint ugye a maradék 3 FET még tökéletes benne...így az nem lehet, hogy max így az egyik csatorna nem működne? Mondjuk épp a Q39-es FET ment ki (a mellékelt dokumentum 1 oldalán alól a 3-as sávban látható a FET-ek beépítése), így meg lehet nem biztos, hogy mono üzemmódban tudnám használni...

Válaszotokat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel Gergő

GM-2000.pdf
    
(#) WaRL0 válasza bageros hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Nem fog menni, mivel az a FET a táp részben van.
(#) blasz hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Sziasztok kérdésem volna megint, a Füleki 600 FET-es végfokkal kapcsolatban,ha a feteket nagyobb teljesítményűre cserélném ki a teljesítményen lehetne javítani?Vagy nagyon bele kellene nyúlni az elektronikába? Persze megfelelő táppal.Ugye mint itt kiderült Urbán féle végpanelok 97-ből.Köszönöm
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szia! Ez már a plafon, az '530-asokat lehetett volna feljebb húzni.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Köszönöm,most már hangosan szól,csak a hangja olyan karcos fémes,ez lehet a fetektől?Főleg az éneklős zenéknél hallani,bár a nejem nem hall semmit belőle.
Köszönöm
(#) emersys válasza blasz hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ezek nem audiofetek azt azért tudd, s igaziból ezeknek a feteknek a kapcsoló üzembe lenne a helyük.
A karcos érzetet a fet sajátosságának is mondhatnám de nem teszem mert sokan rácáfolnának, ugyan egy jó kapcsolásban az audiofetekre ez már annyira nem jellemező. A hölgyek olykor sajnos nem tudnak különbséget tenni a mono illetve stereo jel közt sem (tisztelet a kivételnek.) - ebből kiindulva értsd meg őt
(#) blasz válasza emersys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Köszönöm végül is kicsit hangosan hallgatva nagyon részlet gazdag a hangja,tegnap Vivaldit hallgattam rajta és szépen szól,csak a karcosság,de elfogadom ilyen,a nejemet nem bántottam érte,csak a véleménye kellett.Köszönöm
(#) Davidd hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Udv!Szereztem egy trafot lead:2x67 2x50 es 1x17 v ot [ez egy trafo,es ezek ac feszultsegek]. Az a baj hogy a trafo nem a legizmosabb szerintem nem vinne el 2vf2 270w-osat,igaz ahoz szerettem volna.Az a baj hogy ujratekerni se lehet,mert bevan ontve egy vasba valami barna trutyival,ha tudtok valami kapcsolast ajanlani amihez kitudom a trafot hasznalni? Vagy probalkozzak meg 2db vf2 vel rajta? es mek nagyfeszultseghez 2x50 vagy 2x67? Koszonom.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ez a baj en sem tudok tobbet,nemir rajta semit,csak azt tudom hogy ilyen erositobe volt.
(#) mindenes válasza Davidd hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
2x67V nál azért már illik lennie egy nagyobb teljesítménynek már csak a feszültség miatt is . Konkrét rajzzal ugyan nem tudok segíteni de ha szét nézel a neten biztosan talász valmilyen komolyabb kapcsolást ami megfelel e tápfeszűltség követelményeknek. Google a barátod.
(#) emersys válasza Davidd hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ilyen viszonylag magas secunder feszültségek izmosabb minimum 1 de inkább 1.5kW feletti trafóknál szokott lenni.
Hát az biztos , hogy ilyen magas egyen dc-re csak nagy teljesítményű sok végtranzisztoros kapcsolást fogsz leginkább találni. Abban az akai erősítőben maximum egy 300-400W körülit tudnék elképzelni , viszont az átlagos 100-200w-os végfokokhoz ez a feszültség mindenképp magas lesz. -vagy áttellene méretezni (ha lehet) egy kiszemeltet, vagy építeni hozzá egy áramgenerátoros változtatható kimeneti feszültségű tápkapcsolást. Ami megint csak nem olcsó pl. A naim alkalmazott ilyen áramkorlátos áramgenerátoros tápokat.
(#) Davidd hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Koszonom.Keresek itthon valami vasmagokat,es inkabb tekerek egy EI magos trafot a 2vf2 nek[kb hany wattos legyen?]Ezt a trafot olyan 1300ft~20 lei be fajt.Annyit gondolom megert,megprobalom tovabbadni,mert az a baj h bevan ontve es nemtudom kivenni hogy attekerni.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Teljesen jó az a trafó. Letöltöttem a készülék rajzát, a piros-fekete-narancs szekunderből +/- 68V állítható elő. Két duplafetes végfok megy róla, a kőnyomatos szerint 180W/4ohm 0,7% torzítással.
(#) emersys hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Ezek szerint akkor a meghajtó fokozat lehetett járatva a magasabb tápfeszről. Feltéve ha a 2x50V ac ág van a vastagabb drótból tekerve. -ami ha így van akkor használható lesz akár 2 modul hajtásra is. Ráadásul ha vákuum impregnált technológiával lett gyártva mondjuk Japánba az még előnyös is lesz, és a szórása valamint a vas telítődése is jók szoktak lenni az ilyen készülékekben fellelhetőkben.
(#) reloop válasza emersys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szia! A másik szekunderen újabb csatornák vannak
Jó kis szerkezet, érdemes rápillantani (4shared).
(#) emersys válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Tényleg nem egy rossz szerkezet.
(#) reloop válasza emersys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A RIAA korrektornak +/-84V-ból stabilizál tápot. (nem viccelnek)
(#) emersys válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szerintem több készülékük is készülhetett ezzel a traffancsal, és a Ria korrektornak egy áteresztő tranzisztoros táp, ahol a feszültséggenerátor is például egy kis zajú tranya, egy nagyon tiszta és jó hangú tápot eredményezhetett.
Riák a nagy erősítésük révén azért megválogatják a tápukat, , viszonylag egy nagy tápzaj elnyomású kapcsolást kedvelnek úgy vélem.. :yes:
(#) emersys válasza emersys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Idézet:
„a feszültséggenerátor is például egy kis zajú tranya”

-áramgenerátor akart lenni most itt opcionálisan
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szia! Találtam neked valamit. A táphoz hozzá sem kell nyúlni, úgy is lehet a teljesítményt növelni (kb. 100W-tal). Túlmelegedés védelem ugyan nincs benne, viszont KD mester ellátta áramkorlátozóval. Monster.
(#) compaqamplifier hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Szevasztok, valaki tud-e olyan b osztályú erősítőröl ami gyakorlatilag 0 mA nyugalmi áramot vesz fel?
(#) compaqamplifier válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Bocsánat azt még kihagytam hogy haveromnak kéne építeni erősítőt és azt mondta hogy quadhoz hasonló hangú kell neki csak olcsóbban.Ez valamilyen ic-vel megoldható?
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
B osztály, zéró nyugalmi áram, Quad-os hang és IC-vel?
Semmi egyéb csak ennyi?
(#) compaqamplifier válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Külön gondoltam, de akkor b osztály-t építek és ennyi? Icben én lm 3886 és hasonlóakra gondoltam. Szerinted jó ötlet?
Következő: »»   1025 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem