Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
.. és itt a vezeték nélküli fáklya is
..ami lényegében ugyanolyan mint ez, csak amperokat lehet vele "küldözgetni", nameg 12V-on. Én biztos, hogy megcsinálom azt is, ez a gyertyás már megvan.
helló
szerintetek menyire lehet le kicsinyiteni? gondolok itt az smd alkatrészekre, és persze az antena méretére. köszi a választ
Itt lesz a hozzászólásod.
Több figyelmet legközelebb, ha kérhetem! Köszönöm.
Légy szíves, és használd a mondat eleji nagybetűket! Nem olyan nehéz ám, hidd el!
Köszönöm.
Sziasztok!
Telefon töltő szeretnék készíteni vezeték nélkül. A propeller clock topicból minden információt kiszedtem, az adó és vevő már letisztázódott bennem. Egy dolgot még nem tudok. Ha nyákból szeretném kialakítani a tekercset, mire kell figyelnem? Vezetékből d=60mm, 7-15 tekercs kellene. Nyákra spirál formában tudom létrehozni, ha adóban is ugyanolyan van, szerintem nem gond. Átónozzam a rezet? Lesz ennek valami pozitív vagy negatív hatása? A vevő pedig a teló hátulján lenne elrejtve, smd alkatrészekből, nyák antennával. Micro (?) USB-n tudnék feszültséget adni a telefonnak, de azt valahogy meg kell oldani, hogy ne lógjon ki semelyik irányba... Köszi!
Hy!
Nem tudjátok hogy mi lehet ezzel a baj? Sürgős lenne!! Köszi!!!!
pedig így van a kapcsolási rajzon ebben a sorrendben, és az ellenállás az 4,7 nF. Az nem jó?
Az adóban sincs kis kondi! Ott is elkót használ.
huangho Az elkó helyett 4,7nF stiro kondit használj!
Ez ellenállás! Oda kondenzátor KELL!!!
Ilyet, csak 4,7nF-osat.
oké! De akkor melyik az ellenállás? És melyik a kis kondi?Meg tod mondani a kép alapján?
Bocsi h ilyen akadékoskodó vagyok, de még kezdő vok és ez az első ilyen komolyabb forrasztásom!
Az ellenállásod az a hengeres, amelyik 2 irányban tartalmaz lábakat. A másik három a kondenzátor.
(A tod és vok szlengeket mellőzd itt a fórumon. Köszi!)
Ahogy Vicsys írja. De azokkal a kondenzátorokkal vajnyi kevés az esély, hogy beindulna a gyertyád. Amit a képen linkeltem kondit, olyasmit kéne szerezned.
Oké! Bocsánat a szlengért!!
Tehát akkor a vevőnél a kerek feketét vegyem ki? És akkor melyiket rakjam be helyette? A kép alapján!
akkor a kerek feketét vegyem ki mindkettőből?
Nem csak a vevőnél, az adónál is ki kell venned! De amit 4,7nF gyanánt adtak kondit, avval szerintem nem fog elindulni.
Zsíír! akkor a vevőnél mit vegyek ki és mit tegyek be?
Valami nekem azt súgalja, hogy az a 4.7nF-os kondi, nem 4.7nF-os. Remélem nincs igazam.
De szerintem az se 4.7nF. De kövezzetek meg, ha igen.
Elso korben, ahogy Kobzoli is tanacsolta, olvasgasd a forumot. Rengeteg hasznos tanacs le van irva az epitessel kapcsolatban. Utana szerezd be a megfelelo alkatreszeket. Ha visszakeresel a kepekre, talalsz mukodo aramkoroket, az azokban levo alkatreszeket probald beszerezni. Ha ezekkel megvagy, tuti sikeresen utan tudod epiteni az aramkort.
Csak én még kezdő vagyok és meg van a kapcsolási rajz, de sehol nem volt egy teljes lista ahol fel lett volna írva h mi kell hozzá, a képeken meg csomóan másképp csinálták, mint a kapcsolási rajzon volt! Én ez alapján csináltam a forrasztást!
Nem is kell hozza alkatresz lista. A kapcsolasrol minden kigyujtheto. Igy gyakorolhatod a kapcsolasi rajz alapjan torteno alkatresz vasarlast. Az meg, hogy mindenki maskepp csinalta meg, nem igaz, met a kapcsolas mindenkinel ugyan az, legfeljebb az alkatreszek mereteben, kialakitasaban lehetnek kulombsegek, de mindegyiknek az az erteke, ami a rajzon szerepel. Es meg egyszer hagsulyoznam a forum figyelmes olvasasat, rengeteg, sot minden informacio megtalalhato a sikeres utanepiteshez! A kepeket pedig azert ajanlottam, hogy legyen viszonyitasi alapod, milyen alkatreszt kerjel illetve adjanak a boltban.
Amúgy az számít a bekötésnél ha az alkatrészek végét melyik részhez forrasztom?
Vannak alkatreszek amiknel igen, vannak amiknel nem. De ajanlom eloszor olvasd el a kezdok reszere szolo topikokat, illetve az altalanos elektronikai ismeretekrol szolo cikkeket, irasokat. Ezek tudataban radikalisan csokkentheto a kerdeseid szama.
Csak csatlakozni *
* Köszi de nem kellett volna .
Sziasztok!
Próbálgatom a nagy teljesítményű energiaátvitelt, aminek az adóját IRF540N hajtja, 10 menetes tekerccsel, 100nF hangoló kondival. A csatolmányban látható a kiindulási alapom. Az energiát át tudom vinni, akár 10W teljesítményt is. A hatásfokot biztosan 50% fölöttire saccolom, pontos mérést nem tudok felmutatni. Éppen ezért írok, ebben kérnék segítséget. Az adó frekvenciája a terhelés függvényében változik. Készítettem egy olyan vevő egységet, amiben egy ZPD5 stabilizál. A kimenetén 5V-nak kell lennie. Én viszont 1.5-3V-ig mindent mérek. Ha változtatom a két tekercs közti távolságot, úgy változik az adó frekvenciája is (10-20kHz). Úgy sejtem, hogy a mért feszültség állandó, viszont a DC feszültségen ülő zaj frekvenciája összezavarja a multit. Az adó bemenő feszültsége 12V. Zener nélkül csúcsban akár 30V-ot is mutat a multiméter. Próbáltam kondival simítani a ZPD előtt és után, 10pF-dal, elvileg terhelés nélkül, és ekkora frekvencián elégnek kellett volna lennie, de a feszültség ugyanúgy változott. A nagyobb kapacitás pedig arányosan elhangolja a vevő rezgőkörét (ott is 100nF a párhuzamos kapacitás, tehát kb. 10nF-ig használhatok kondit, vagy ehhez képest kevesebb párhuzamos kapacitást rakok be). A probléma még mindig az, hogy a multimmal nem tudok se feszültséget, se áramot mérni. Van valami ötletetek? A másik problémám, hogy a nyákból készített tekercs nem jött be. 10nF-dal volt a nyugalmi áram 300mA, de teljesítmény alig ment át (a nyáktekercs mérete: 4,5x4,5cm, csatolmányban a kinézete). 10 menet (d=5cm) 100nF-dal átvitt legalább 10W-ot. Egyébként amire nekem szükségem van: 3W, stabil 5V-on. Köszi a választ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |