Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   158 / 378
(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Mint Mályi kolléga írta, ez egy biztonsági trafó. Köss a szekunderre 24V-ot, és mérd meg, mik lesznek a primer tekercsvégeken, így kitalálod mely végek adják a 230V-os bemenetet. Ha kevésnek találod, akkor 48(36)V-os a trafó.(mármint a szekundere).
(#) Directors válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Köszönöm mindenki segítségét.
(#) gyuri65 hozzászólása Ápr 6, 2012 /
 
Sziasztok! Bocs ha butaságot kérdezek, de szeretném tudni hogy a trafólemez konkrétan miféle vas? Van valamilyen besorolási száma az anyagának vagy valami spec. neve a lemeznek?
(#) granpa válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Szia! Csak nagyon pongyolán: Si (szilicium) ötvözésű (tán 0.3%-os, nem emlékszem), a dinamó lemez (motorokhoz) kicsit alacsonyabb Si tartalmú. De már rég óta mindenféle egyéb (Al, Ni, Co, Ti, stb)ötvözésű lemezt is gyártanak, meg speciálisan irány-hengerelt is van. Ilyen a Hypersil pl. Tán nézd meg az Ochmat-(Sárközy)könyvben. Az enyém most 200km-re van. Egyik oldalát szigetelik a vas-zárlat kiküszöbölésére.
(#) granpa válasza axterix hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Ebből már 800W simán lejön. Mekkora az ablak? (Belefér-e a drót ekkora teljesítményhez?)
(#) gyuri65 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Köszönöm a kimerítő választ. Gondoltam hogy spéci anyag. Üdv: Gy.
(#) granpa válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Még annyit (az előbb már nem tudtam hozzátenni): a régi fajta lemezek 0.8-0.9(1)T, gerjesztéshez készültek(ennyit bírnak nagyobb veszteség/hő/ nélkül). A dinamó-lemezek 0.6-0.8T. A spéci (újabb) 1.2-1.7(2!)T-t is bír. Általában a szalag-vasak ( "U-U"metszett, köszörült; vagy toroid) jobbak (1.2-1.7T). Pl. kiesztergált motor-állórészből nagyon jó toroid trafó készíthető (kisebb helyigényű, mint a kocka), de kisebb gerjesztésre kell méretezni.
(#) gyuri65 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Ez nekem már óhéber kár belém a fáradságod .Mindettől függetlenül köszönöm hogy próbálsz útbaigazítani! Van egy acélszalag aminek a mérete 0.63x90mm a besorolása? neve?St2K50 nagyon hasonlít a trafólemezre de ezek szerint köszönőviszonyban sincs vele.
(#) Ge Lee válasza Directors hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Ez biztos hogy nem hálózati trafó volt, ahhoz kellene lenni egy 15, de inkább 20-30 ohm-nál nagyobb ellenállású tekercsnek is. A tekercsvégek megfelelő összekötésével lehet hogy használható lenne a hálózatra is, kérdés hogy a sorok közti szigetelés elégséges-e hozzá. Egyetlen réteg trafópapírra nem bíznám rá az életem.
(#) kadarist válasza Directors hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
A képen a trafó túlsó oldalán is láthatóak csavaros kötések. Nem azok a primerek?
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Bocs a számotokra egyszerű kérdésért, kisebb vita után elbizonytalanodtam.
Szóval arról lenne szó, hogyha negatív feszültséget szeretnék kapni egy transzformátor után, akkor a greatz hidra az egyenirányított feszt ellentétesen kötöm be?
Ez így ok?
Egy pl. 7905-nek mindig ilyen negatív feszt kell kapnia?
Az utolsó kérdésem pedig, hogy a szimmetrikus táphoz mindig szimmetrikus trafó szükséges és ennek a trafónak a két tekercsének a szinuszhulláma tökéletesen megegyezik?
Tehát ha szkópot kötnék a két tekercsre, akkor a két szinuszhullám fedné egymást?
Köszönöm az eligazítást
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 7, 2012 / 1
 
Kérdéseddel eltalálhattad volna a megfelelő topikot, ez nem az. Valamelyik tápegységes topikban kellett volna feltenned a kérdésed, bár lehet, hogy azokat elolvasva a választ is megtaláltad volna.
A greatz hídra nem az egyenirányított feszt kötöd be, az adja az egyenirányított feszt. Ha a + kimenetét kötöd testre, akkor ehhez képest negatív feszültséged lesz, és használhatod a 7905 -öt. Szimmetrikus tápfeszt középleágazásos trafóval, és greatzal tudsz legegyszerűbben készíteni, ilyenkor a test a trafó közepe, és a pozitív táp a greatz pozitív, a negatív tápfesz a greatz negatív kimenete.
A szkópon a két színusz hullám formája megegyezik, de ellentétes fázisú. Kétsugaras szkópon nézve az egyik színusz felfelé, a másik lefelé haladva kezdődik, a nulla vonalhoz képest. (amolyan szép fonott kalács minta adódik)
(#) Directors válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Azok a szekunderek mert sokkal vastagabbak a vezetékek. 3 kivezetés van összesen.

Ge Lee: Majd azt a traót áttekerem szerintem.
(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Adj a vastag (szekunder) kivezetésekre 6 (12, 24)V-ot, és mérj a többin feszt, mindjárt kiderül az áttétel, és hogy mely végek mik. :yes:
(#) kadarist válasza Directors hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
A 2-6-ra kösd a hálózatot. Ez az ellenállás nem egyáltalán nem kicsi egy ekkora trafónál.
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Szia!
Szánom-bánom bűneimet, de azért nagy szépen köszönöm!
Azzal tökéletesen tisztában voltam (csak sz*rul fogalmazok), hogy a greatz irányít egyen , de én az utána következő áramköri elemek bekötési metódusát fordítottam meg elméletben.
(#) luluzulu hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sziasztok.
Akkor a végén fel adtam a nagy trafós variációt mivel sehogyan sem sikerült fel tekercselnem, az ablak mértet mindig kicsinek bizonyult....Akkor sikerült fel tekercselnem ha a soronkénti szigetelés ki hagytam,ám ez nem járt sikerrel mert valahol menet zárlat lett és üresjáraton 1A fogyasztott. (Rá untam a végére )
Akkor eszembe jutott hogy nekem van a padláson 1 régi csöves rádióm és abban a trafó az jó. Ki termeltem a trafót szétkaptam és ahogy méregetem kb 100W-os(9,5cm2 keresztmetszetű a mag)...
Arra jutottam hogy ez jó lesz legfelyebb kettőt csinálok, vagy hármat...
Az első problémám az volt hogy a drót csak 0,34mm vastag...ami csak nagyon nagy jó indulattal 70w-os inkább 60w.Akkor jött az az ötlet hogy csinálok 3 trafót mivel a csöves rádió készletem elég szép darab és szinte mindben ugyan az a trafó van. Párhuzamosítom őket és kész.(Jó ötlet?)
A másik az hogy 1250 menetre jött ki nekem.(új cséve test,+ gyárilag a primer volt legfelül, nálam legalul. )Kell le tekernem? Mert hát ugye a szekunder tekercsek is foglalnak elég sok helyet. És az ért volt olyan hosszú.

Egyébként a trafó működik úgyhogy csak a primer van feltekerve 35mA fogyaszt, (Szerintem kicsit sok)
A belső ellenálása 50Ohm.
(#) axterix válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Az ablakok 55mm magas 20mm széles.
(#) granpa válasza axterix hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Előzetes saccolás szerint kb. 650VA-nyi drót belefér az ablakba (B=1T, J=2.55A/mm2). Ennél lehet kissé durvábban méretezni erősítőhöz.
Ez cséve nélküli méret (55x20)?
(#) granpa válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Kerested az St2K50 anyag jellemzőit valahol? Bár vastag (0.63!), láttam ilyen vastagságú lemezt (nagy gépekben), de akkor még ott van a vas-szigetelés problémája! Amúgy milyen hosszú van belőle? Miként hasonlít trafó lemezre (hajtáskor ropog, felülete bevonatos)?
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szia! Valami világítás kéne! Rádió hálózati trafóknál az anódfesz. tekercs szokott kívül lenni (amihez a 0.34 kicsit vastag, de lehet). Mihez (mekkora vashoz) jött ki 1250 menet? Mekkora vason, hány menet, mennyire szoros a vas? A 35mA, kb 8% drop; ilyen trafónál még elfogadható (laza vasalás, tekercselés). Mekkora az az ablak, amibe mekkora teljesítmény nem akart beleférni? Az 500 Ohmot mivel (miként) mérted?
(#) Directors hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy trafóm amely 2× 29V ad le. Ennek a feszültségét szeretném növelni 34V-ra. Ha van hely még a trafón akkor a meglévő tekercsre lehet még rátekerni?

kadarist:
Jó lett a trafó. A 2 és a 6 volt a 230V-os primer tekercs
(#) luluzulu válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
50 Ohm nem 500.

Amire sehogyan sem tudtam rá tekercselni az ami a képen van de csak kb 65mm vettem belőle nem az összeset(75mm)

A rádió hálózati trafóján volt három fajta drót: Primer a 0.34mm 1250menet, egy sor 1mm-es. meg egy nagyon vékony legalul az lehet akkor az anód de én csak a primert tekertem át egy másik csévére.



A vas méretei szintén azok amik a képen van(A régi jugoszlávia úgy néz ki hogy nagyon szabványosított, 8 trafóból mindegyik ilyen vas )
Csak lyukas. 35mm vastag lett, gyári méret(a csévém vastagabb mint a gyári). A mag olyan szoros mint gyárilag volt... kicsit lehet még szorosabb
(#) Mályi László válasza Directors hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Ha van hely természetesen lehet rátekerni.
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Mi lett 35mm vastag? A csévéd miért vastagabb mint a gyári? A lyukast úgy érted, hogy csavarokkal volt összefogva? Az nem számít.
(#) Directors válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Ilyenkor a rajtalévő szekunder tekercset teljesen le kell tekernem ha jól tudom.Vagy tévedek?
(#) luluzulu válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Nem vagyok benne biztos hogy hívják, de aszt hiszem hogy azt hívják pakett vastagságnak(a képen a "b" betű). Nem sokkal vastagabb a gyári 1,2mm az enyém 1,4mm.

A lyukat azt úgy értettem.

Untitled.jpg
    
(#) Mályi László válasza Directors hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Nem vékony sor szigetelő a két tekercs sorszigetelővel elválasztva. Mielőtt szétszeded 10 menetet fűzzél át mérd meg hány voltott jelent így kitudod számolni hány menet kell.
(#) Directors válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Rendben,köszi a tanácsot.
(#) luluzulu válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Kell le tekernem vagy hagyjam?
A szekunder 0.6-os drótból lesz.
3 trafót össze kapcsolni jó ötlet?
Következő: »»   158 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem