Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1659 / 3993
(#) mutyur hozzászólása Máj 1, 2012 /

Az LCM3 is egy orosz 1998-as forráskód "megsimogatása" magyarra....sajnos
(#) kutató válasza polgiy hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szombathelyen 3 hónapja ülnek az engedélyen, tele van velük a f...
(#) Tarbur válasza gkari hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

A gyorsító áttételre én is gondoltam, agyalgatok egy ékszíjas megoldáson. A lassú folyásra meg talán gyógyír lehetne ha nagy lapátokat használnék (semmi esetre sem métereseket), esetleg nagyobb erőkarral, így nagyobb lenne a nyomatéka a rendszernek, elbírná az áttételt. Túl nagy teljesítmény nem kellene, sőt ami azt illeti csak ledeket szeretnék meghajtani. Ha három-négy motort kellően megforgat (saccra olyan 1000 RPM kellene) az már bőven több mint elég.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sok helyen olvastam azt a kifejezést, hogy ÉLESZTÉS. De számomra ez a kifejezés nem ismert.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

De mégis mit sugall a számodra ez a fogalom?
(#) Hp41C válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Bemérés, életre keltés... Csúnya, idegen szóval verifikálás.
A terv, a megépített valóság és az elvárások összevetése annak érdekében, hogy a berendezés minden lehetséges üzemi feltételek között azt csinálja, amit elvártak tőle...
(#) Rainbow15 hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sziasztok
Van egy Videoton Apollo rádióm, 2 darab 4 Ohm-os hangfallal (35W, 45W, ez van rá írva). A jobb hangszóró nagyon halkan szól, de ha felcserélem őket, akkor meg a másik szól halkan, tehát nem a hangfal a rossz. Ha a jó kimenetre rákötném mindegyik hangfalat, az baj lenne? (nem baj, ha mono)
(#) proli007 válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Hello!
Azért nem árt, ha előbb számolsz kicsit. Ha a lapát kerülete 1m, és a víz 3,6km/h sebességgel folyik, akkor pont egy fordulatot tesz meg másodpercenként. Vagy is ez 60 fordulatot jelent percenként, így 1000 fordulathoz 1:16,6 áttétel kell. Ez már elég nehézkes. Ráadásul az ékszíjas áttétel kis teljesítménynél meglehetősen energia igényes. Kivétel talán, ha bordázott, és "kellőképpen laza". Lánc áttétel sokkal megfelelőbb, de ott is elég nehéz ekkora áttételt jól elkészíteni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Hello!
Ha rákötöd, várhatóan a másik fele is feladja a harcot. Egy esetben teheted meg, ha sorba kötöd a két hangszórót. De ekkor a teljesítmény cseppet kisebb lesz, mint eredetileg. Viszont mind két fele szólni fog.
Talán még is célszerűbb lenne megjavítani az erősítőt. Mert ha halkan, de tisztán szól, van rá esély, hogy csak egy kondit kell cserélned benne.
üdv! proli007
(#) Rainbow15 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Viszont ha mono-ba van kapcsolva a rádión, akkor is rossz.
(#) Rainbow15 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Sorba kötöttem, de sajnos így jóval kevesebb a mély hang, hiába van ráadva. Már szétszedtem, de sajnos annyira nem értek hozzá, hogy kondikat mérjek, csak egy multiméterem van.

Hello!
Végfok szempontjából az teljesen mindegy. A lényeg, hogy a két hangszóró miatt, kétszeres áramok fognak folyni és ezt a végfok, nem biztos hogy tolerálja.
A lényeg, hogy kisebb ellenállású hangszórót nem lehet egy végfokra kötni, mint amire tervezték, csak nagyobbat. Ha kettőt kötsz rá párhuzamosan, akkor az 2ohm lesz, a 4ohm helyett.
Nem lehet kevesebb a mély hang, legfeljebb, hogy nagyobb hangerő állásnál, az ortofónikus hangerő szabályozás kevesebb mélyet emel.
De ellenőrizd a hangszórók bekötését. Az sorosan úgy kell, hogy az egyik pozitív jelölése, a másik negatívjára menjen. Vagy csak egyszerűen fordítsd meg egyik vezetékét, és hallgasd meg úgy is.
üdv! proli007

"De ellenőrizd a hangszórók bekötését. Az sorosan úgy kell, hogy az egyik pozitív jelölése, a másik negatívjára menjen. Vagy csak egyszerűen fordítsd meg egyik vezetékét, és hallgasd meg úgy is."

Ezt ellenőriztem, de változatlan a helyzet, a jobb oldali kivezetésre kötött hangszórón kevesebb mély jön ki, vagy amit te írtál.
Köszi a segítséget!

Hello!
Próbáld meg a hangerő szabályzó potin (a tetején, nem ami a testre megy) összekötni a bal és jobb oldalt. Ekkor megtudod, hogy a végfoknál, van hiba, vagy előtte.
üdv! proli007
(#) blackdog hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sziasztok!

Lehet valahol "Push And Roll" kapcsolót kapni? Én ezen a néven ismerem.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Közben megkerestem a rádió rajzát. Van benne két trimmer poti, amivel a végfok erősítését lehet beállítani. Lehet az kontakthibás, ezért szól halkabban. Keresd meg az R487-el jelölt trimmerpotit, nézd meg hol áll (mind két oldalon) és tekerd meg néhányszor ami halkabb. Majd állítsd vissza az eredeti állásába. Ellenőrizd azt is le, hogy a két oldal potmétere közel egyformán van-e beállítva.

Megnézem, köszönöm szépen!
(#) silent15 hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sziasztok, szeretnék építeni egy UV fénycsöves nyákkészítőt , csak nemtudom , hogy kell e valamit néznem a csövek kiválasztásáná, vagy bármelyik jó ami UV?

KöSz!
(#) pjg válasza silent15 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Germicid cső a jó. Olyan mint egy 20W-os fénycső, csak átlátszó az üveg, nincs rajta belül fénypor.
(#) mutyur válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Olcsó ez most is, hisz egy ilyen szabályzó összedobása 3-4 ezer forint. Ennyibe belekerül egy üveghőmérő meg egy éteres marhaság is... Csupán a miszticizmuson van itt a visszahúzóerő. Egy cseh vagy egy orosz fejlesztő önzetlenül publikálja amit sikerült megépítenie és megírnia, itt meg titokzatosság van, ha egy jól eltrafált külföldi progiból nem lehet demóverziót csinálni, vagy hirtelen nem tudja valaki a saját webcímét beírni és lemagyarítani indulásként... Ki van fejlesztve már minden csak esetleg nem magyarul...
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Mi a gond vele. P20-hoz jó volt. Meg EPROM törléshez.
(#) silent15 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

ŐŐŐ akkor melyik is a jó?
(#) kaqkk válasza silent15 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Vegyél a vaterán egy arcszolit (4-6db blb cső van benne 3-5000ft ért) boltban csak a cső db-ja 2000ft körül van .
de jobb lenne ezt az uv-nyáklevilágító készítése témában megbeszélni ! Miért nem használod a keresőt ??
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

3-4mm vastag plexivel.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Nem olyan hajlékony az. Lehet 5mm-es is. Az UV átmegy rajta. Az üveg viszont kiszűri. Bár szerintem van akkora fényintenzitás, hogy a 3mm -es üvegen elegendő mennyiség jut át.
Régi kvarclámpához való piros szemüveget használtam, no meg a jó szellőztetés. Ilyent
(#) luluzulu hozzászólása Máj 3, 2012 /

Sziasztok.

A kérdésem az lenne hogy az NE555 ic 3as lábára(kimenő jel) rá lehet-e minden gond nélkül kapcsolni egy IRFZ44N MOSFET Gate-re vagy kell ellenálás közéjük?

Bővebben: Link A kapcsolásról lenne szó csak IRFZ44 FEtekel
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Szia! Nem kell változtatni a kapcsoláson.
(#) luluzulu válasza reloop hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Köszi
(#) baen hozzászólása Máj 3, 2012 /

Helló. Én szeretnék egy egyszerű robotot készíteni. De nemtúlságosan értek az elektronikához. Esetleg tudna valaki bármiféle ötletet adni? Még valami nem tudjátok hogyan kell hanggal működő távirányítót készíteni? Előre is kösz.
(#) baen hozzászólása Máj 3, 2012 /

Az előzőhöz kapcsolatosan. Ha lehet tudnátok képeket , tervrajzot küldeni hozzá. Még egyszer kösz.
Következő: »»   1659 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem