Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5.1-es erősítő

Témaindító: jimmy47, idő: Feb 19, 2009
Lapozás: OK   4 / 6
(#) David 3g válasza SiXT hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Szia milyen Ic vannak ebben az 5.1 -en ? ha megkérdezhetem ?
(#) g3ngst3r hozzászólása Márc 12, 2012 /

Köszönöm annak aki időt szakít rám és elolvassa. Egy nap elcseréltem egy 5.1-es házimozi rendszerre az én erősítőm. Namost egy ideig ment mikor egyszer csak elromlott a haverom ugyanilyen erősítője valamilyen titokzatos okból leégett egy tda2030 fele. Miután kicseréltem beraktam a panelt az én erősítőmbe hogy próbáljam ki megy-e. Ment is. Kivettem és vissza tettem az én panelomat amin a kimenetek előtt levő relé befuccsolt (a ki illetve be tevés előtt ment) vagy egyszerűen a kettőből egyik sem kapcsol amikor kéne és az erősítő sem észlel hibát. A tda 2030ak lábánál van tápfesz nem értem a relé mégsem kapcsol a dugaszokat már mozgattam tisztítottam kihúztam bedugtam de semmi. A Bejövő jelet észleli de nem kapcsol a relé sem ha MUTE olom. Régebb kapcsolt és levágta a kimeneteket. Nem megy sem ha pl funkciót váltok Direct ről Pro logic ra. Valaki ha segíteni tudna nagyonszépen megköszönném: Üdvözlet Gergő
(#) g3ngst3r válasza David 3g hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

tda 2030 al van egy 400 VA os toroid mellett 2x15volt 7 db van belőle 2 hídban a mély hangszórónak eléggé n agy hangereje van összesen 200w azt írja rajta de a relék nem mozdulnak. Van benne 3 relé egy a finom indításhoz az megy. És kettő a kimeneteknél azok jók csak valqmiért nem jut odáig hogy kapcsoljon. Egyébként elég profi az erősítő a különböző szűrőkkel való bajt is észlelte fogalmam sincs hogy miért nem kapcsol most
(#) reloop válasza g3ngst3r hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Szia! Ezek a relék nagy valószínűséggel azért nem működnek, mert valamelyik kimeneten tartósan egyenfeszültség van. Ez károsítaná a hangszórót, ezért egy jólnevelt védelem reagál rá.
A TDA-kat le kell ellenőrizni, a kimenetükön (4-es láb) 0V körüli egyenfeszültség van-e a testhez képest.
(#) g3ngst3r válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

sehol nem kaptam egyenfeszültséget működés közben valamenyi váltót mértem de nyilván folyamatosan változott amint írtam a mute ra se kapcsol?? vlami ötlet köszi azért
(#) reloop válasza g3ngst3r hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Rá kéne jönni mi befolyásolja a relék működését. Típus megjelölés és/vagy fotó segítene.
(#) g3ngst3r válasza reloop hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

2 darab JQX-13F relé van benne közvetlenül a kimenet előtt kép is lesz egy kis időn belül
(#) g3ngst3r válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Na keresgéltem nézgelődtem és egyszer csak megláttam egy elrepedezett üveges diódát. próbáltam mérni de abszolút halott volt közvetlenül a relé lábánál van kicserélni nem igazán van a diódát megrendeltem ha megjön be is rakom egyelőre nélküle kapcsol a relé mióta kiszedtem de csak 3 csatorna megy
(#) reloop válasza g3ngst3r hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Ha a dióda a relé tekercsével párhuzamosan volt kötve, akkor a meghajtó tranzisztort védte. Pótlásáig nem célszerű a készüléket kapcsolgatni.
(#) g3ngst3r hozzászólása Márc 26, 2012 /

Hmm köszi a választ feltűnt hogyha bekapcsolom akkor egy hűtőborda rajta egy tranzisztorral hamar annyira felforrósodik hogy meg se tudom fogni csoportosan 4 5 hűtőborda van és a nyák alján látható hogy valamikor mindegyik hatalmas hőt adott le mert a hűtőbordák alatt barna a nyák viszont van 2 panelom és monda 2 őn melegedik ugyanaz a tranzisztor talán amelyiken nincs dióda egy kicsit jobban de a másikon is csak ott nem annyira melegedik ki és tart egy hőfokot.
(#) bulldog89 hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Sziasztok, nem akartam új topikot nyitni, ezért gondoltam itt tenném fel kérdésemet. Van egy watson tipusú hangfal szettem, (kép mellékelve) aminek tönkre ment a távirányítója. Meg lehet oldani valahogy manuálisra a hangerő fel/le vételt, vagy hagyjam a fenébe, és inkább próbáljam meg ujra építeni az egészet, távirányító kihagyással?
(#) csabacsaba válasza bulldog89 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Udv!
En is pon t ilyet javitottam meg mert nemvolt meg a taviranyitoja.
A folosoleges cuccokat kivettem belole,es bele szereletem ket potit.
A melynek egyet es az oszes kicsi hangfalnak meg egy potit.
Nem olyan bonyolult csak oda kell figyelni hogyan mit kotsz es fog az menni.Nekem meg olyan bajom is volt vele hogy a relle nem huzott be sehogysem,es en kivettem s at hidaltam a labait.
Ha vmi kerdesen van szoljal!
Udv.Csabacsaba
(#) bulldog89 válasza csabacsaba hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Köszi, a gyors választ Nem tudnál képet feltenni, hogy pontosan hol és mit kéne átkötnöm hozzá?
(#) mágus18 hozzászólása Máj 7, 2012 /

Hello!
Valaki esetleg tudna segíteni Sl 8245 ( Bővebben: Link ) erősítő kapcsolási rajzában, egy műveleti erősítő van benne annak a számát, megtudná mondani? Vagy magát a rajzot megmutatni?
Előre is köszi!
(#) Kismacska hozzászólása Máj 12, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni magamnak egy 5.1-es erősítőt.
Végfokoknak 4 db LM4702BTA ic-t szeretnék és szükségem van a tanácsokra, véleményetekre hogy valójában mennyire kivitelezhető ezekkel a projekt és hogy ti ehhez a kategőriához milyen előerősítést, tápegységet, ötleteket, stb. ajánlotok.
(#) reloop válasza Kismacska hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Szia! A kiszemelt IC végtranzisztorok meghajtására való.
(#) Kismacska válasza reloop hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia!
Köszönöm a gyors reagálást a kérdésemre :worship:
Van még néhány kérdésem, ugyanis tapaszalatlan vagyok kicsit ezen a téren. Talán könyebben tudunk megoldásokt és ötleteket alkotni, ha elmondom hogy valójában mit is szeretnék kihozni ebből az egész projektből.
Egy olyan AB osztályu 5.1-es házimozi/stereo erősítőt, amely képes megbirkózni a hanfalaimmal, melyek a következők:
- center: P max/P normal: 200/150 W
- sub: 2x800 W (10 Hz)
- front (2x1 darab): Pmax/Pnormal 250/150 W
- rear (2x1 darab): Pmax/Pnormal 150/100 W
Ezek az adatok 8 ohmra vonatkoznak, de mindegyik hangfal hídalható. Szeretném belőle kihozni a szép tiszta hangokat, mert tudom hogy képes rá, de ha esetleg másra kellene rákötnöm a erősítőt( házibuli, stb. ) akkor sem kelljen kudarcot vallania. Ezt nem egy-két hónapra vagy évre szeretném megépíteni, hanem hosszú távra.
Számomra fontos, hogy a nagyobb hanfalak 75-80%-os teljesítményénél ne torzítson vagy robbanjon fel a technika. Ha eseteleg lehetne belefabrikálni egy stereo in / stereo out- ot is, az maga volna a tökély.
Remélem nem vagyok nagyravágyó.
Nem tudom, hogy az általam említett ic-vel és a hozzávaló végranzisztorokkal mevalósítható-e ez a dolog, vagypedig 6 db párhuzamos AB osztályú kapcsolást javasoltok.
(#) reloop válasza Kismacska hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Üdv! Ennyiféle teljesítményt nem praktikus egy dobozba sűríteni. Az 5x100-150W/8ohm lehetne az egyik szekció, a szubládáké - 400-1200W/4ohm kivitelben - a másik.
Az 5.1 decoder ebben a rendszerben kapna helyet, vagy hat bemeneti csatornával kell számolni. Fontos kérdés, hogy a csatornák együttes, és egymáshoz képesti hangerőszabályzására mekkora az igény.
A feladat áttekinthetősége érdekében készíthetnél egy tömbvázlatot.

Szia!
A vázlat elészítése mindenéppen célszrű, ugyanis minden csatornapárt talán érdemesebb külön szekciózni (a te ötleted alapján).
Nemsokára írok még, csak most a kislányaimnak szüksége van a számírógépre

Egy linket adhatnál a szubládáról. A 800W lehet reális, viszont a mellette feltüntetett 10Hz kételyeket ébreszt bennem. A: nincs olyan műsoranyag ami ilyen frekvenciájú jeleket tartalmaz, B: nincs olyan mélysugárzó ami leadná, C: fülel nem is érzékelhető

Nos ha már kívácsi vagy akkor elmondom neked, hogy ezt a brand-pass ládát magam építettem, eredetileg aktív mélynomónak készítettem volna, de abbamaradt.
A hanfalaimat nincs mivel meghajtanom, mert tönkrement az a házimozis dvd lejátszóm, amivel eddig hallgattam őket, úgyhogy jelenleg a testvérem házimozizik rajtuk. Kölcsönadtam neki, mert ezeknek a hosszú pihenő nem tesz jót. A mélyládában kettő darab mélynomó van egymással szembefordítva egy gumis membárnlapon a hangszórók típusa pioneer tsw309d4. Akkoriban ezek voltak talán a legjobbak, most már nem tudom.
Visszatérve az eredeti témához szeretném ha a hangerőszabályzás a következőképpen nézne ki:
- a volume potenciállal lehetne állítani minden hangcsatornát egyszerre
- a bass-al pedig csak a mélyet
- a centerrel csak a centert
- a frontal a két elsőt
- a rear-al pedig a két hátsót
- front és a rear csatornákhoz pedig egy-egy balnce-ot is.
Decodrre pedig nem tudom hogy igazából szükség van-e, mert a bejövő és a kimenő jel típusa szretném ha megegyezne, kivéve ezalól a 2.1, amit stereo jelből szeretnék kinyerni.
Azaz:
1; bemeteti jel 6 ch - kimenti jel 6 ch
2; bemeti jel 2 ch - kimeneti jel 2 ch
3; benetei jel 2 ch (2.0) - kimeneti jel 3 ch (2.1)
Szeretném hogy az erősítőt manuálisan lehessen kapcsoni a fentebb említett üzemmódok bármelyikére úgy, hogy függetlenül attól hogy milyen üzemmódban van az erősítő minél több(lehetőleg az összes beszerelt) IC és tranzisztor vegyen részt az adott üemmód folyamatában.
Mi a véleményed?

Kerítenék egy használt szubkimenettel rendelkező házimozi erősítőt. Ezt alkatrészenként összehordani pokolian drága lenne. A Pio-s ládáid megérdemelnek egy házilag épített kétcsatornás végfokot. Lehetne egyetlen csatornás is, de közel azonos költségből univerzálisabb a sztereó készülék.

Nos igen. A rálátásod a dolgokra teljesen jó és igazad is van.
A mélysugárzóimat nagyon szeretem, mert én még igazán hallottam "jobbat" tőle, de a másik öt hangfalam is megérdemelne egy normális erősítőt amit magam rakok össze, nem pedig egy holmi össze-vissza mondvacsinált bolti, papíron 5x100+300 W-os csilli-villi ébresztőórát rákötni.
Ezt egyszer kell megépíteni normálisan és nem lesz gond.
A pénz pedig jön is-megy is. A legtöbb dolog amire elköljük a pénzt, annak kézzel fogható látszata nincs is. Ennek pedig nyoma marad. Lassan össze lehet rá szedni a pénzt, úgy kevésbé érvágás.
Szóval szeretném megcsinálni mindenképpen.

Akkor rajta! Az LM4702 nem fog csalódást okozni.
Feszültségvezérelt erősítésszabályzókra lesz szükség, főleg a hat csatorna együttes állításához.

Köszi! Nagyon remélem, hogy jól választottam IC-ket, mert azok köré épül minden. Késöbbi módosításra itt nem nagyon lesz lehetőség vagy egyáltalán nem. Holnap reggel elkezdem a vázlatot felépíteni, és kigondolni még néhány dolgot estetleg amik maguktól jönnek.
Ha feszültségvezérelt a hangerőszabályzó, akkor az az IC fogadhat távirányításu infra jelet is vagy nem? Mert ha igen, akkor nem kell felkelnem a kanapéról evés közben, hogy adjak még rá hangot :smoke:
Ez iszonyúan tetszik! Utána is nézek a dolognak.
(#) Bee600 hozzászólása Máj 21, 2012 1 /

Sziasztok!

Először is elnézést kérek mert majdnem biztos vagyok benne, hogy rossz helyre írok de egyszerűen nem találom a kérdésem helyét a rengeteg téma közt...
Szóval a probléma amit nem tudok megoldani az egy 5.1-es rendszer aktív ládája. Olyan baja lett amire első gondolattal szinte biztos voltam, hogy hangszóró tekercsbajos lett a recsegése teljesen oylan volt, mondanom sem kell-borzalmas-.
Sikerült szereznem másik ahngszórót és a probléma ugyan az. Pedig tipusazonos hibátlan szerkezetből lett belepróbálva. Evidens, hoyg az erősítőnek van valami baja de mi???
Annyit tudok még mondani róla, hogy nagyon kis hangerőn normálisnak tűnik a hangja kis mély észlelhető ami tisztán szól de az első picit komolyabb dörrenéstől mint ami átkapcsol ""borzalom"funkcióra és onnantól kikell kapcsolni annyira recseg ropog.
TDA7269 az erősítőben a hűtőbordára szerelt alkatrész jelölése.. bármit írtok előre is köszönöm midnenkinek!
(#) kissi válasza Bee600 hozzászólására (») Máj 22, 2012 1 /

Szia!

Lehet, hogy valami védelem aktiválja magát... nincs külső elkó kiszáradás ?! Lehet persze, hogy belső problémából adódik ugyanez, de azzal nem tudsz mit kezdeni!
(a konkrét típust nem ismerem, csak általánosságban írtam, ami eszembe jutott a felvetéseddel kapcsolatban!).

Most ránéztem az adatlapra: nincs ezzel kapcsolatos külső elkó, de a csatolókondik is "hülyülhetnek" (7, 11 láb ) és ami gyanús még a némító áramkör (5.láb ), ezeket ellenőrizd le! A hővédelem miatt, ha nem jó a hűtés ( pl. nem illeszkedik a bordára ), azért is beléphet a védelem!
Ha ezek nem segítenek, akkor marad az IC csere!
A tápot is leellenőrizheted, de az valószínűleg "csak" a mély hangoknál jelentkezne, nem maradna úgy!

Ja igen, nem jó helyre tetted fel a kérdést, kérj moderátori segítséget ... !Steve
(#) Leadtek hozzászólása Jún 6, 2012 /

Sziasztok!
Adott egy Sencor SHC-XD135 típusú 5.1 házi mozi. Az a baja, hogy nem ad ki hangot egyik csatornán sem. Egy halk búgás hallatszik az összes csatornán függetlenül a hangerőtől illetve a bemenettől. Ha tunerre van kapcsolva akkor nagyon halkan max hangerőn lehet hallani valamit a front hangsugárzóból. Végfok IC-k szerintem jók mivel a némítás működik illetve nagyon halkan hallatszik a zene max hangerőn a frontból. Tápot ellenőriztem, nincs kiszáradt elkó. Alaposan megnézve a nyákot sincs semmi nyoma égésnek, vagy hibára utaló jelnek. Itt a szerviz kézikönyve minden információval. Hol érdemes tovább keresnem a hibát? Előre is köszönöm!
(#) luluzulu hozzászólása Jún 16, 2012 /

Sziasztok.
Van egy Blueberry sw-M50 hangrendszerem melynek elszállt a digitális része, azonban a többi része jó. KB fél évig működöt is úgy hogy le analogizáltam, de most úgy gondoltam hogy kicsit fejlesztek rajta. A digitális rész egy M61538FP ic-ét vezérelt. Valahogyan analóg módon fel lehet éleszteni az ict?Előre is köszi a segitséget.
(#) dave500 hozzászólása Jún 28, 2012 /

Sziasztok! Ma kaptam egy Mercury HT 5800R típusú házimozit, ami villámot kapott. Ha bekapcsolom ég a standby led, sőt, be is kapcsol, de nincs hang, egyik kimeneten se. A hangszórók jók, az egyik LM 1876 TF iszonyatosan melegszik, biztosítékok jók.. merre induljak el? Előre is köszi!
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem