Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM-DX - Antennák - Rádió Elektronika.
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 11, 2012 /

Ide várom mind azokat ,akiknek az érdeklődési köre e témára irányul.A fórum elsősorban technikai jellegű! Kérdéseket problémákat és gyakorlati megoldásokat ismertetne,megbeszélne meg osztva a közösséggel,mind ezeket fotóval illusztrálva ha mód és lehetőség van rá.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 11, 2012 /

Egy néhány kép kedv csinálónak.
(#) Ferkógyerek válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Szép antennák!
Milyen forgatót használsz, illetve milyen rádiót?
(#) satlokk válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Szép munka.Ha jó látom a Tv antennát is forgatod egyben?
(#) Class-A-. válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

A forgató egyszerű,alap forgató de jól működik már egy pár éve.Majd az új rendszeren már komolyabbat fogok használni. A rádióim - KENWOOD KT-6040 (3db),KENWOOD KT-6050,SONY ST - S 590 ES, SONY ST SB 920,REVOX A SERIA,ONKYO T -4670, csak a nagyobbakat irtam, meg vagy 20 db hasonló vagy kicsit gyengébbek.
(#) Class-A-. válasza satlokk hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Igen tettem föl egy TV antennát is,jól jött már néhányszor!Most főleg mert a Mindig TV t két halyról lehet fogni,mivel az egyik irányban még nem teljes a szolgáltatásuk.De tökéletes!!!
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 12, 2012 /

Tud valaki 110 khz,150 khz s kerámia szűrőket el adót vagy a beszerzési forrását. - Ja használok egy . SANGEAN ATS 909 IS.
(#) goso hozzászólása Máj 12, 2012 /

Class-A! A három fm antennát splitterrel közösítetted? Ilyen "alap" forgatót most hol lehet szerezni?Valami hasonló rendszert szeretnék én is össze hozni!

DSCF5105.JPG

(#) goso hozzászólása Máj 12, 2012 /

A mellékelt kép a jelenlegi fixre alakított forgató rendszeremet/antenna/mutatja.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

A neten találtam a HAM valamilyen oldalon.A másikat meg nem is tudom,azt is a neten.De a Cpnrád vagy valamerre láttam hirdetni.A egyiket 30.000 huf a másikat 15.000 huf ért vettem,vadi újonnan.Van hozzá táv vezérlő is. - Te is FM-DX el?
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 12, 2012 /

Ja megfeledkeztem a kérdésedről. Igen splitterrel kötöttem össze.Sokat jártam utána.hogy hogyan lehet jól meg csinálni,de mindenhol negatív hozzá állással találkoztam a válasz helyett.Igy a jól bevált gyakorlatot alkalmaztam.A hosszabbra hagyott tartó csövön 100 Mhz ra hangolva a tunert ,addig húzgáltam össze meg szét ,mig a legnagyobb jelet nem kaptam.Igy aztán jó lett.Egyébként az egy antennához képest kb 20-30 % nagyobb jelet kapok,tehát jó igy.És ekkor levágtam a csövet erre a hosszra.De azt hiszem számoltam is előtte és kb ugyan az jött ki. - Meg akartam,meg akarom az ország legnagyobb antenna rendszerét csinálni.
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Igen!Kb 20 éve foglalkozok nem csak fm dx-el. A műholdas vétel kezdetéig igen aktív voltam az antenna gyártásában.A forgatom saját gyártmányú volt a padlástérből működött.Itt az alföldön/Gyomaendrőd/igen nagy antenna rendszereket kellett készíteni,hogy külföldi vételeket eltudjon elcsípni az ember. A Román adások viszonylag stabilan jöttek, a Jugoszláv vételek amik még számításba jöhettek. A többi csak jó terjedés esetén.Fm dx esetében a Jugó vételek stabilak voltak néha az Osztrák ,és szlovák adások is jöttek. Most a helyi adásokat vadászom.A képen van a 9 elemes antennán kívül egy 5/8 lambdás antenna az fm sávra/2.dB/ azzal veszem a környező városok helyi adásait.
(#) pucuka válasza goso hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Akkor még tizede adó nem volt még ebben a sávban.
(#) goso válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Nagyon sok adásra nem számíthattunk.Román tv vételnél Nagyvárad O3 Jugó vételnél Szabadka C5 ÉS UHF-n Szabadka és Novi Sad ,Szlovákiából Poprád vétele volt lehetséges.Fm sávon azért Jugoszláv adókat már lehetett fogni,Pesten ennek lehetősége a távolság miatt kisebb volt.Bár ott már az Osztrák vétel stabilabb volt.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Én is elég szép távolsági adókat fogok pl: - Lengyel,Szlovák(bár ez nem távolság tőlem),Román (ez már igen),Ukrán,na meg nagyon sok kis helyi rádiókat ami egyszerű rádióknál nem is halható a sávban.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 13, 2012 /

Nem e tudja valaki,hogy a környező országokba van e hasonló rendszer mint nálunk a Mindig TV?
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Igen akkor még jól lehetett DX elni.Most már ahhoz jobb felkészültség kell technikailag.Jobb vevők,jó hangolt KF ek ,szűkebb sáv szélekkel,jobb antennák, különböző polaritásban stb.De ez ma a ki hivás.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Sajnos a jobb technikai felkészültség sem segít már az FM DX -ben. Mert ha a venni kívánt frekvencián már működik egy akár kisebb teljesítményű adó is, még akár a szomszéd csatornán is, lőheted a távolabbi adó vételét. További problémát okoz, hogy a csatorna távolság 100 kHz, az elfoglalt sávszélesség pedig mono esetén 180, sztereó adás esetén 320 kHz. Ez egy országos hálózat tervezése esetén nem okoz gondot, de egy DX -et lehetetlenné teszi.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Igen ez igy igaz! De azért próbálkozunk .Jó irányított antennákkal, több elem számmal,szűkebb sáv széllel stb. - Más .-Most próbálom meg építeni a 19 elemes Péter Korner által tervezett antennáját. Írtam néki és meg is küldte a le írását,nagyon korrekt ember. - Azért kérnék tőled segítséget ezen a téren ,mert te látom otthon vagy ezen a területeken.Fogok szólni ha oda kerülök.
(#) HA5AWS válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia!
Régen én is foglalkoztam FM DX-el. Na nem komoly szinten, de szerettem volna más adókat is hallgatni mint a helyi adókat. Sikerült egy Orion ST 240-es tunert összerakni (nagyon sokáig használták ezeket adótornyokban referencia vevőnek) nagyon jó szelektivitása van és kielégítő az érzékenysége, valamint jó a nagyjel tűrése. Sajnos a mai pár valami az elején IC-s csodaherkentyűkről nem mondható el. A 80-as években sikerült szert tenni egy 15 elemes Yagi antennára. Nagyon kellemes élményt adott amikor zajmentesen sikerült Osztrák adókat venni. Budapestről nem is kis teljesítmény (időnként a sztereó vétel is zajmentes volt.) Legnagyobb élményem egy Svájci rádió volt amit nyár elején pár órán keresztül sikerült hallgatnom. A jó rádió ellenére az volt a tapasztalatom, hogy a fejnél elhelyezett sávra hangolt FET-es előerősítő nagyon nagy szolgálatot tesz. Ha jól emlékszem BF961-es volt benne. Nem túl nagy erősítésre beállítva, csak annyi, hogy a kábelveszteséget pótolja. Kellően jól tűrte a helyi adók jelét is nem lett keresztmodulációs. Ha esetleg az előerősítő rajza érdekel, meg tudom keresni (remélem). Jó DX munkát jó terjedést.
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia!
Igen ez nem kis mutatvány ha még hozzá vesszük, hogy nem is hagyományos Yagi hanem az elemek három szinten helyezkedtek el. Ha jól emlékszem Stolle gyármány volt. abban az időben a DX-erek messzire elmentek érte.
Üdv: Gábor
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Még ha keresztbe vitted volna, mennyi "rajongót" gyűjtött volna össze
(#) satlokk válasza goso hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Vannak antennák!
(#) Class-A-. válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Szia! Az a rajz jó lenne,mert a levezető koax legalább 15-20 méter és szerintem nem kicsi a veszteség. D e a koax is egy basic koax ,szerintem le kellene cserélni.Gondolkodtam fej erősítőn de sokan és az írás azt mondja ne.Hát ,nem tudom de szerintem csak annyira kellene használnom,hogy a kábel veszteségét vissza hozza. - Valamikor a kedvencem volt a ST240 ,jó készülék.Nekem a tunerjeim elég jók,direkt FM-DX hez szedtem össze. Annak a 15 elemesnek meg van a rajza ? Kösz,hogy kapcsolódtál közénk.
(#) goso válasza satlokk hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Régebben volt Egy 3m*1.5m-s Henger parabola. fókuszában volt egy 8-s lepke antenna az UHF sávra,és egy 20 elemes yagi a ccirt 05-07 csatornákra .E-két antennával dx-eltem. Padlástérből volt forgatva/rúd/ távvezérelve.Kb 1év után a nagy szél ellenállás miatt leszedtem.Megkeresem a fényképét,és felteszem a topikra.
(#) goso válasza goso hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

A 20 elemes antenna 6m hosszú volt:
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Szép lehetett.Láttad az antennáimat?- mostanra már kissé viseltes állapotban van,a galambok jóvoltából.Egy elemet letörtek a 9 elemes ( H ) polár ró,l az egyik vertikális, gyárilag, a dipólt tartója el engedte magát (lóg a dipól) a másik vertikális lefelé néz ,ez a mi hibánk volt.A csavar nem volt eléggé meg húzva.Egyébként minden ok. Kivéve mikor egy kis erősebb szél fuj és anyám fel hiv és mondja .- .....egész éjszaka nem aludta...... az antennád miatt...... és mondja. A három ki feszítő sodrony nem lett meg húzva,ezért be remeg ,a másik nagy hiba,hogy az egész árbóc egy 4 cm es 1 méteres deszkán van a padláson és mind ez a muter szobája közepén. - A többit eltudod képzelni.Tehát tanultam sokat ,a következő már mentes lesz ezektől és a galamboktól is. - A következő egy 5 méter hosszú 19 elemes lessz és kettő db 9 elemes vertikálisan és egy nagy lepke a (mindig TV )re.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 14, 2012 /

.....jut eszembe! Valaki kérdezte az antenna forgató beszerzési forrását.Conrad nál AR 302 tipus ,20.200 ft.
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Igen én kérdeztem:Köszi.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Nézd meg online.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem