Fórum témák
» Több friss téma |
Ide várom mind azokat ,akiknek az érdeklődési köre e témára irányul.A fórum elsősorban technikai jellegű! Kérdéseket problémákat és gyakorlati megoldásokat ismertetne,megbeszélne meg osztva a közösséggel,mind ezeket fotóval illusztrálva ha mód és lehetőség van rá.
Egy néhány kép kedv csinálónak.
Szép antennák!
Milyen forgatót használsz, illetve milyen rádiót?
Szép munka.Ha jó látom a Tv antennát is forgatod egyben?
A forgató egyszerű,alap forgató de jól működik már egy pár éve.Majd az új rendszeren már komolyabbat fogok használni. A rádióim - KENWOOD KT-6040 (3db),KENWOOD KT-6050,SONY ST - S 590 ES, SONY ST SB 920,REVOX A SERIA,ONKYO T -4670, csak a nagyobbakat irtam, meg vagy 20 db hasonló vagy kicsit gyengébbek.
Igen tettem föl egy TV antennát is,jól jött már néhányszor!Most főleg mert a Mindig TV t két halyról lehet fogni,mivel az egyik irányban még nem teljes a szolgáltatásuk.De tökéletes!!!
Tud valaki 110 khz,150 khz s kerámia szűrőket el adót vagy a beszerzési forrását. - Ja használok egy . SANGEAN ATS 909 IS.
Class-A! A három fm antennát splitterrel közösítetted? Ilyen "alap" forgatót most hol lehet szerezni?Valami hasonló rendszert szeretnék én is össze hozni!
A mellékelt kép a jelenlegi fixre alakított forgató rendszeremet/antenna/mutatja.
A neten találtam a HAM valamilyen oldalon.A másikat meg nem is tudom,azt is a neten.De a Cpnrád vagy valamerre láttam hirdetni.A egyiket 30.000 huf a másikat 15.000 huf ért vettem,vadi újonnan.Van hozzá táv vezérlő is. - Te is FM-DX el?
Ja megfeledkeztem a kérdésedről. Igen splitterrel kötöttem össze.Sokat jártam utána.hogy hogyan lehet jól meg csinálni,de mindenhol negatív hozzá állással találkoztam a válasz helyett.Igy a jól bevált gyakorlatot alkalmaztam.A hosszabbra hagyott tartó csövön 100 Mhz ra hangolva a tunert ,addig húzgáltam össze meg szét ,mig a legnagyobb jelet nem kaptam.Igy aztán jó lett.Egyébként az egy antennához képest kb 20-30 % nagyobb jelet kapok,tehát jó igy.És ekkor levágtam a csövet erre a hosszra.De azt hiszem számoltam is előtte és kb ugyan az jött ki. - Meg akartam,meg akarom az ország legnagyobb antenna rendszerét csinálni.
Igen!Kb 20 éve foglalkozok nem csak fm dx-el. A műholdas vétel kezdetéig igen aktív voltam az antenna gyártásában.A forgatom saját gyártmányú volt a padlástérből működött.Itt az alföldön/Gyomaendrőd/igen nagy antenna rendszereket kellett készíteni,hogy külföldi vételeket eltudjon elcsípni az ember. A Román adások viszonylag stabilan jöttek, a Jugoszláv vételek amik még számításba jöhettek. A többi csak jó terjedés esetén.Fm dx esetében a Jugó vételek stabilak voltak néha az Osztrák ,és szlovák adások is jöttek. Most a helyi adásokat vadászom.A képen van a 9 elemes antennán kívül egy 5/8 lambdás antenna az fm sávra/2.dB/ azzal veszem a környező városok helyi adásait.
Akkor még tizede adó nem volt még ebben a sávban.
Nagyon sok adásra nem számíthattunk.Román tv vételnél Nagyvárad O3 Jugó vételnél Szabadka C5 ÉS UHF-n Szabadka és Novi Sad ,Szlovákiából Poprád vétele volt lehetséges.Fm sávon azért Jugoszláv adókat már lehetett fogni,Pesten ennek lehetősége a távolság miatt kisebb volt.Bár ott már az Osztrák vétel stabilabb volt.
Én is elég szép távolsági adókat fogok pl: - Lengyel,Szlovák(bár ez nem távolság tőlem),Román (ez már igen),Ukrán,na meg nagyon sok kis helyi rádiókat ami egyszerű rádióknál nem is halható a sávban.
Nem e tudja valaki,hogy a környező országokba van e hasonló rendszer mint nálunk a Mindig TV?
Igen akkor még jól lehetett DX elni.Most már ahhoz jobb felkészültség kell technikailag.Jobb vevők,jó hangolt KF ek ,szűkebb sáv szélekkel,jobb antennák, különböző polaritásban stb.De ez ma a ki hivás.
Sajnos a jobb technikai felkészültség sem segít már az FM DX -ben. Mert ha a venni kívánt frekvencián már működik egy akár kisebb teljesítményű adó is, még akár a szomszéd csatornán is, lőheted a távolabbi adó vételét. További problémát okoz, hogy a csatorna távolság 100 kHz, az elfoglalt sávszélesség pedig mono esetén 180, sztereó adás esetén 320 kHz. Ez egy országos hálózat tervezése esetén nem okoz gondot, de egy DX -et lehetetlenné teszi.
Igen ez igy igaz! De azért próbálkozunk .Jó irányított antennákkal, több elem számmal,szűkebb sáv széllel stb. - Más .-Most próbálom meg építeni a 19 elemes Péter Korner által tervezett antennáját. Írtam néki és meg is küldte a le írását,nagyon korrekt ember. - Azért kérnék tőled segítséget ezen a téren ,mert te látom otthon vagy ezen a területeken.Fogok szólni ha oda kerülök.
Szia!
Régen én is foglalkoztam FM DX-el. Na nem komoly szinten, de szerettem volna más adókat is hallgatni mint a helyi adókat. Sikerült egy Orion ST 240-es tunert összerakni (nagyon sokáig használták ezeket adótornyokban referencia vevőnek) nagyon jó szelektivitása van és kielégítő az érzékenysége, valamint jó a nagyjel tűrése. Sajnos a mai pár valami az elején IC-s csodaherkentyűkről nem mondható el. A 80-as években sikerült szert tenni egy 15 elemes Yagi antennára. Nagyon kellemes élményt adott amikor zajmentesen sikerült Osztrák adókat venni. Budapestről nem is kis teljesítmény (időnként a sztereó vétel is zajmentes volt.) Legnagyobb élményem egy Svájci rádió volt amit nyár elején pár órán keresztül sikerült hallgatnom. A jó rádió ellenére az volt a tapasztalatom, hogy a fejnél elhelyezett sávra hangolt FET-es előerősítő nagyon nagy szolgálatot tesz. Ha jól emlékszem BF961-es volt benne. Nem túl nagy erősítésre beállítva, csak annyi, hogy a kábelveszteséget pótolja. Kellően jól tűrte a helyi adók jelét is nem lett keresztmodulációs. Ha esetleg az előerősítő rajza érdekel, meg tudom keresni (remélem). Jó DX munkát jó terjedést. Üdv: Gábor
Szia!
Igen ez nem kis mutatvány ha még hozzá vesszük, hogy nem is hagyományos Yagi hanem az elemek három szinten helyezkedtek el. Ha jól emlékszem Stolle gyármány volt. abban az időben a DX-erek messzire elmentek érte. Üdv: Gábor
Még ha keresztbe vitted volna, mennyi "rajongót" gyűjtött volna össze
Szia! Az a rajz jó lenne,mert a levezető koax legalább 15-20 méter és szerintem nem kicsi a veszteség. D e a koax is egy basic koax ,szerintem le kellene cserélni.Gondolkodtam fej erősítőn de sokan és az írás azt mondja ne.Hát ,nem tudom de szerintem csak annyira kellene használnom,hogy a kábel veszteségét vissza hozza. - Valamikor a kedvencem volt a ST240 ,jó készülék.Nekem a tunerjeim elég jók,direkt FM-DX hez szedtem össze. Annak a 15 elemesnek meg van a rajza ? Kösz,hogy kapcsolódtál közénk.
Régebben volt Egy 3m*1.5m-s Henger parabola. fókuszában volt egy 8-s lepke antenna az UHF sávra,és egy 20 elemes yagi a ccirt 05-07 csatornákra .E-két antennával dx-eltem. Padlástérből volt forgatva/rúd/ távvezérelve.Kb 1év után a nagy szél ellenállás miatt leszedtem.Megkeresem a fényképét,és felteszem a topikra.
Szép lehetett.Láttad az antennáimat?- mostanra már kissé viseltes állapotban van,a galambok jóvoltából.Egy elemet letörtek a 9 elemes ( H ) polár ró,l az egyik vertikális, gyárilag, a dipólt tartója el engedte magát (lóg a dipól) a másik vertikális lefelé néz ,ez a mi hibánk volt.A csavar nem volt eléggé meg húzva.Egyébként minden ok. Kivéve mikor egy kis erősebb szél fuj és anyám fel hiv és mondja .- .....egész éjszaka nem aludta...... az antennád miatt...... és mondja. A három ki feszítő sodrony nem lett meg húzva,ezért be remeg ,a másik nagy hiba,hogy az egész árbóc egy 4 cm es 1 méteres deszkán van a padláson és mind ez a muter szobája közepén. - A többit eltudod képzelni.Tehát tanultam sokat ,a következő már mentes lesz ezektől és a galamboktól is. - A következő egy 5 méter hosszú 19 elemes lessz és kettő db 9 elemes vertikálisan és egy nagy lepke a (mindig TV )re.
.....jut eszembe! Valaki kérdezte az antenna forgató beszerzési forrását.Conrad nál AR 302 tipus ,20.200 ft.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |