Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IR távirányító
 
Témaindító: tibiiii00, idő: Jan 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) Signal válasza daniel.freeman hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Ezek LIRC / WinLIRC kódok, vagyis konfigurációs állomány. A LIRC honlapján, illetve a Google segítségével találsz információkat.

Én a WinLirc programot használtam egy időben, melynek két képessége van: infrajelek vétele, megtanulása (számítógép távirányítása céljából) vagy infrajelek kibocsátása (külső készülék vezérléséhez).

Hardver házilag készíthető soros portra, talán USB-re is, pontosan már nem emlékszem.

Én egy egyszerű soros-porti vevőt építettem hozzá, ami nem mondom, hogy problémamentesen működött (a soros port sajátosságai miatt), de némi trükközés után képes volt távszabályzók jelét megtanulni, fájlba rögzíteni. Onnan ismerős az általad linkelt állomány is.

Később inkább áttértem egy HID-kompatibilis USB-vevőre (tuner tartozék).

Mindamellett, helyedben én inkább univerzális távszabályzókkal kísérleteznék, ami audio-kódokat is ismer. Nekem is van pár ilyen, kódlistán szerepel általában a Kenwood is.
(#) daniel.freeman válasza Signal hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nagyon köszönöm a gyors választ. Tehát azt mondod hogy elvileg ezzel a programmal irDA porton keresztül el tudom küldeni az erősítőnek az iránytó jelet? Igazából már ez a megoldás is tökéletes volna mert csak 1 funkciót akarok bekapcsolni az erősítőn és nem is használnám tovább.
(#) Signal válasza daniel.freeman hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nem véletlenül hagytam ki az IrDA említését, úgy emlékszem, a WinLIRC-hez az pont nem illeszkedik, más protokoll. Vagy utána kell nézni keresővel.

Vagy nagyon bele kell nyúlni a Windowsba, rendszerfájlokat buherálni, de IrDA eszközöm amúgy sem volt kéznél, a kétes eredmény miatt inkább nem is vásároltam. Csak agyaltam rajta akkoriban.
(#) daniel.freeman válasza Signal hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
ooo bocsánat a megfogalmazásért, csak már fáradt vagyok. Nem kimondottan irDA port a lényeg. Inkább az, ha veszek vagy építek hozzá egy alkalmas IR adót akkor működne a fent emíltett megoldás? Te a soros infrádat építetted vagy készen vetted?
(#) Signal válasza daniel.freeman hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
A Lirc-honlapon találtam egy egyszerű vevőrajzot, adóval nem foglalkoztam, talán csak futólag kipróbáltam.

Tapasztalatok alapján nem lehet 100 % sikert ígérni, frekvenciaeltérések is adódhatnak, esetleg nem pont az jön ki a számítógépből, amit szeretnénk, beállításokkal kell szórakozni stb.
(#) daniel.freeman válasza Signal hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Köszi az infót, rajta leszek.
(#) mhatalyak hozzászólása Júl 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Építettem egy PIC-es IR vevőt, 10csatornás és az RC5 kódot használja, tanítható. ERRŐL lenne szó. Valaki meg építette már? Az 1es lábán vagy egy LED, amely a dekódolt infra jelet jelzi (ha jól értelmeztem) sajnos nem találtam bele való IR vevőt, ezért TSOP1736-al helyettesítettem, azonban nem értem, hogy hogyan kell be tanítani. Örülnék, ha tudna valaki segíteni, mert a héten ez már 4. próbálkozásom infra vevőkkel és mind sikertelenül. A LED villog, tehát értelmezi a jelet, az 1.es lábát 5V ra kell húzni egy ellenállással és ekkor lesz "tanítható üzemmódban" amelyet 2 LED jelez egyik START/STOP a másik pedig TRACER, fogalmam sincs mit jelez, de külön villog a stop/start ledtől. Odáig sikerült el jutnom, hogy ha hosszan nyomom a távirányítón a gombot és ha épp olyan kedve van, akkor be kapcsolja az 1.es relét. Remélem érthető volt, hogy mit is akarok, mert kicsit zavaros lett és hosszú.
(#) mansza válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Szia.
Gondolom már rájöttél, az univerzális távirányítót SAT 424 ill. SAT 425 -ös készlet valamelyikére kell beprogramozni.
(#) (Felhasználó 55649) hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Üdv!
Szeretném megkérdezni, hogy honnan tudhatom meg, hogy egy IR vevő (ASUS HID device egy at3iont-i deluxe készülékhez) érzékeli-e egy adott távirányító (Windows MCE Remote) jeleit, csak épp nem tud velük mit kezdeni, vagy egyáltalán nem érzékeli azokat fizikailag?
Azért kérdezem ezt így, mert korábban TALÁN volt olyan konfiguráció amivel használtam őket együtt, de egyáltalán nem vagyok biztos benne.
Ha lehetséges, akkor túrnom kell egy program / leírás után ami a MCE táv hexa kódjait kidobja ezt követően az egész már csak programozás kérdése.
Köszi.
rigo
(#) proba válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Dec 7, 2012 /
 
Ha van olyan távirányító ami viszi a vevőt ,akkor érzékeli.(más kérdés ,hogy még azon kívül egy csomó mindennek stimmelnie kell.) A girder nevű program esetleg segíthet.Ezt a PC-re telepítve elég sok távirányítót ismer.(bár nem tudom ezzel a hardverrel mit kezd,ha van hozzá plugin akkor tudni fogja.Ez elég sok kódot ismer,igaz csak a vett adat kódját írja ki.)
(#) warez hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Üdv.

A következőben szeretnék segítséget kérni. Van egy Ozaki 2.2-es pc hangfalam és ezen szeretném a hangerőt valamint a magas- és mély hangszínt szabályozni távirányítós segítségével. Arra gondoltam, hogy adó ként egy Thomson roc 145 típusu univerzális távirányítót használnék. A ki/be kapcsolást értelem szerűen a távirányító adott gombjával vezérelném. A hangerő és a két hangszín közti váltást mint menüpontot gondoltam kezelni a program fel/le gombokkal. A menükön belül pedig a Volume fel/le gombokkal gondoltam a szabályzást. Annyi volna még, hogy a három szabályozni kívánt menühöz be szeretnék rakni még egy-egy különböző színű ledet is (a vevő felöli oldalon) és mindig csak az világítson amelyik éppen szabályozva van.
(#) proba válasza warez hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Én azzal kezdeném ,hogy vennék olyat ami távirányítható.
Ehhez kb egy vevőt meg egy digitális hangerő szabályzó áramkört kellene építeni, ami már anyag árban is 5-6000 eFt minimum.Ehhez jön a panel készítés programozás ... Ami minimum ,még ha nagyon értesz is hozzá 1-2 nap. Nem hiszem hogy ennyit ér.
Esetleg valaki által készített motoros hangerőszabályzó modult illesztesz hozzá,de akkor is ott a feladat hogy a te távirányítódra átprogramozd.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Genius SW-5.1 hangfal szett, amit pc-ről használok. Szeretnék csinálni hozzá egy olyan áramkört, ami ,,utánozza" a ki/be kapcsolás impulzusát. A távirányítóban egy pt2248 ic van, a kvarcra ami hozzá van csatolva csak annyi van írva hogy H455E, és műanyag tokos. A ki és bekapcsoláshoz ugyan azt az igen rövid impulzust adja ki egyszer a távirányító, ha megnyomom a power gombot. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnék egy olyan távirányítót csinálni, ami ,,utánozza" a power gomb megnyomásakor létrehozott impulzust, elsősorban az erősítő kikapcsolása céljából, ugyanis időnként elfelejtem kikapcsolni az erősítőt, és ne menjen feleslegesen ha nem használom, a távirányítót meg néha ,,jól" el tudom rakni. Ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Ha kihúzod a konnektorból, és visszadugod, akkor megjegyzi, hogy milyen állapotban volt?
Ha igen, akkor a PC tápjának +12V ágára kötött jelfogó kapcsolhatná a tápfeszültséget.
Ha nem, akkor kérdés, tudsz-e szerezni PT2248 IC-t. (Igen, de csak ötösével láttam az eBay-n 8$ körül).
Van egy hasonló projektem a fiókban, PIC mikrokontrollerrel, de alacsony prioritással. Egy olcsó PIC mikrokontrollerrel fejtem meg egy távirányító kódját, és így reprodukálni lehet az infra parancsot.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia! Valamennyi ideig(pár perc) megjegyzi, de utána alaphelyzetbe áll vissza, ami a kikapcsolt állapot. A másik fontos dolog, hogy nem akarom szétszedni az erősítőt, nem akarok bele módosítani, ezért szerettem volna az infrás megoldást. A kikapcsolás lenne fontos, hogy ,,automatizálva" legyen, a bekapcsolás az manuálisan történne, ugyanis van amikor fülhallgatóról hallgatok zenét, mert nem mindig vagyok egyedül itthon.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia! A tápfeszültség alatt a hálózati táplálásra gondoltam.
Ha csak a kikapcsolás a gond, akkor a PC +12V ágára (A merevlemez csatlakozó sárga és fekete vezetéke) kössél egy 12V jelfogót, ami egy hosszabbítót kapcsol be. Ennél egyszerűbben nem nagyon lehet. Az más dolog, ha valaki áramkört akar építeni, de erre a célra felesleges komolyabb építkezés. Így csak a PC bekapcsolása után lehet a szettet bekapcsolni, a PC kikapcsolásakor pedig kikapcsolódik, mert a jelfogó elenged.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Köszi, akkor megcsinálom ezt a relés megoldást!
(#) Leadtek hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Adott egy távirányító amihez vevőt szeretnék építeni de nem tudom hány KHz-es az adó ami benne van. Kapcsolási rajz és a távirányító szétszedése nélkül hogyan tudhatom meg azt, hogy hány KHz-es vevőre van szükségem?
(#) nedudgi válasza Leadtek hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Ha ismert a készülékgyártó, talán ki lehet deríteni. Mit lehet tudni a távirányítóról?
(#) Leadtek válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Próbáltam utánanézni de nem találtam túl sok infót róla. LG 37LM620S tévéhez való gyári AKB73615303 típusú távirányítóról van szó.
(#) proba válasza Leadtek hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Eddig nem sokat tévedtem az első kezembe eső bontott DVD vevőjével.Ha a frekvenciára vagy kíváncsi mindenáron, akkor veszel egy sima infraledet ráteszed a szkóp bemenetére,és közelről (1cm) belevilágítva, a szkópon meg tudod nézni.
(#) Leadtek válasza proba hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Nincs bontott csak újat tudok szerezni, ha lenne kipróbálnám hátha működik. Szerintem megpróbálom ezt a szkópos megoldást. Köszönöm a segítséget!
(#) Leadtek válasza Leadtek hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Hosszas keresgélés után sikerült megtalálni a TV szervízkönyvét amiben már szépen leírták a vevő szenzor típusát. Lényeg a lényeg, 37.9KHz-es.
(#) puzzafutár hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Az a problémám, hogy van egy olyan autórádióm (CDX-GT450U) amit lehet távirányítóval vezérelni, viszont hiába vettük újonnan boltból garival alig 1 éve, nem adtak hozzá távirányítót, viszont a kézikönyvében is írnak róla. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy hogyan tudok utána járni, hogy valamilyen univerzális távirányító támogatja-e. Amennyire én tudom az ilyen távirányítókhoz mellékelt listákon nem nagyon szoktak feltüntetni autórádiót.

Előre is köszönöm
(#) zolika60 válasza puzzafutár hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Én innen vettem egy programozható távirányítót. Igaz nem autórádióhoz, te sok ezer készülék adatai fent vannak az oldalon keresd meg a tiédet, vagy írj emailt a forgalmazónak, hogy a te készülékedet tudja-e.
(#) BLUER hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Srácok, egy olyan kérésem, kérdésem lenne, hogy adott ez az IR kapcsolás. Maga az adó, meg a vevő is működik frankón, csak nekem az a bökkenő az egészben, hogy négy gomb kellene, meg nem KI/BE üzemmódban, hanem csak nyomógomb funkcióban. Itt vannak a forráskódok, valaki elmagyarázná, hogy mit kell módosítani a kódban, vagy átírná ezt nekem, ha szépen megkérném. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv!
(#) kzozo válasza BLUER hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Ennek a Pic-nek nincs több szabad lába. Ha kell mégegy gomb, akkor ha belső oszcillátort használsz, lesz még két üres láb, amire köthetsz nyomógombot.
(#) BLUER válasza kzozo hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Belső oszcillátoról járatom így megvan a 2,3 láb üresen. Ebben a két kódban már úgy van beállítva, hogy a belsőt használja.
(#) Hp41C válasza BLUER hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Nem is olyan nehéz... Nem 4 csatornás lett, hanem 5. Maradhat?
(#) BLUER válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Na ez így már alakul csak egy két bibi még akad. Pl.

A Tx résznél, megy az 5 gomb, kiküldi a jelet a LED-re

ha megnyomom a TX GP5 lábánál a gombot akkor kapcsolja az RX GP4 lábát
de ha a TX GP4-es lábánál nyomom a gombot, azt nem reagálja le az RX Pedig a jel kimegy.

a másik, hogy ez így még mindig kapcsolóként működik, nekem meg csak nyomógombként kellene hogy funkcionáljon, magyarul megnyomom a gombot küld egy jelet a kimenetre és vissza áll 0 ra.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem