Fórum témák
» Több friss téma |
Igen közben én is elmélyültem bennük, azért lesz mit rendbe tenni, a rajzon és a köztudatba, ha sikerül helyettesíteni, és megy majd az óra akkor ez is hasznunkra lesz.
Javítsd meg...Egy hibás szegmenses vezérlést úgy hoztam működőképes állapotba ,hogy talán 2 tranzisztorral kiegészítettem így a változás már szinthelyessé tehető a többi fokozathoz.(esetleg ha a testhez nem működik ,nézd meg a táphoz.Ha oda határozott szintet ad akkor a tranzisztort oda kell kötni.Némi ellenállás azért nem árt.)
Nézegettem ilyen lehetőséget is benne. Az 1Hz-es jel táphoz képest stabilabb, mint a 0-hoz. De ezzel max a pont vezérlését tudnám "megcsinálni", állítani akkor sem lehetne, ez a nagyobbik gond. Az IC-t fogom kiváltani inkább, az a biztos.
Igen láttam. Bizonyára az eladó is látta táblázatban. De akárhogy nézem, a 4033 sehogy nem tud olyat, hogy én rákapcsolok 32768 Hz-et, és nekem 1Hz jönne ki belőle valahol. Az eredeti IC egy 15 bites számláló. (32768Hz/2^15=1Hz). Amit találtam, hogy 2 IC-vel lehetne helyettesíteni, mert itthon csak 14 bites van, így abból 2Hz jön ki, azt még osztani kell kettővel. Rajzot csatoltam.
A K176IE5-nek van 2Hz-es kimenete is, ha netán az jól működik, akkor elég lenne a 4013-at pluszban belerakni. Meg is nézem.
Na jelentem, a 2Hz-es kimenet jó! Ha erre átkötöm (4-es lábra), tökéletesen működik minden funkció, csak épp dupla olyan gyorsan jár. Jövő héten belerakok egy 4013-ast pluszban, és jó is lesz az egész.
Próbálj meg vele valamit. Adj neki hősokkot, 2-300 fok tíz másodpercig, lassúbb fel-lefuttatással. De én is javaslom, hogy hidald át a dolgot egy kéttranzisztoros, egyszerű shmidt-trógerrel .
Csak, egy kis fejszámolás, mellé teszel még egy bináris órát és a vendég olvassa le a kettőt ha tudja.
De a megoldás tetszik és olcsóbb, mint rendelni 10 db-ot.
A hősokkot inkább kihagynám, még a végén ez a része is tönkremehet. Kér tranzisztorral még jobban tetszene a megoldás, mint egy IC-vel. Ideje fejleszteni a tudásomat, Schmitt-triggerrel még nem volt dolgom.
Kondorzs: ami késik nem múlik, még lehet bináris is lesz. Egyébként 10-et biztos, hogy nem rendeltem volna emiatt A csövek fényereje meg brutális így a zöld plexi nélkül.
Áh, bírják ezek. Régen rezsón melegítettünk ruszki TTL-eket, akkor még csak az volt.
Akkor illő volt neki a javítás, meg aztán mindig éjfélkor kelni, ha órát akarsz állítani
Aham, van olyan könyvem, hogy TTL receptek, most már tudom honnan kapta a nevét.
Lehet, hogy mégis alkalmas a 4033, mert foszlányokban azt olvastam, Bővebben: Link
Meg egy másik helyen is, hogy ha 9V adunk rá akkor 1Hz jön ki, namost a bűvös szám a 9, itt az óránál pont ennyi van. De az is lehet,hogy már fáradt vagyok Mondjuk máshol javasoljál az 555 ic -vel való kombinálást.
Alaposan áttanulmányoztam amit belinkeltél, az egy nagyon korrekt leírás, és az saját adatlapjával összevetve is stimmel. Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy a CD4033-as nem jó. Ez egy 10-es számláló, aminek az aktuális állapota megjeleníthető egy 7 szegmenses kijelzőn, valamint minden 10. impulzusra ad egy impulzust az átvitel kimeneten. Így csak 10-es osztóként használható max.
A K176IE5 egy kettes számrendszerű osztó, helyettesítőjének mindenhol a CD4033E-t írják, de pont erről az E végű típusról sehol semmit nem találtam. A sima 4033 biztos, hogy nem jó. Ha már, akkor megnéztem a többi IC-t is: K176IE3 helyett sem jó a HEF4017. Az orosz egy 6-os számláló egybeépítve 7 szegmenses vezérlővel, a 4017 pedig egy 10-es számláló, 10 kimenettel, ahol a kimeneteken egyesével "arrébb" vándorol az aktív szint. (Nixie csöveket lehetne pl. vele vezérelni, persze csak tranzisztorokon keresztül.) A K176IE4 helyett viszont jó a 4026. (10-es számláló, 7 szegmenses vezérlővel egybeépítve) Egy az egyben nem beültethető, más a lábkiosztása, meg 2-vel több is van neki, több funkciót tud. De használható. Érdekesség képpen: a 4026 és a 4033 egy adatlapon van tárgyalva, szinte teljesen ugyanaz az IC, egy apró funkcióbeli eltéréssel, ami nekünk most lényegtelen. Jelentkezem, ha már beépítettem a kettes osztót és újra normális sebességgel jár az óra. Addig meg kipucolom az egészet, a csavartartó rudakat meg visszaragasztom a helyükre.
Kösz az alapost utána olvasást, én meg kitörlöm a helyettesítőket a rajzról, ne legyen megtévesztő, aztán most már tudjuk, hogy amit írnak a helyettesítésről az nem valós.
Kezd használhatóvá válni a Elektronika4-G9-02 rajza.
De jó, hogy megtaláltam ezt a topikot! Nekem is van egy Elektronyika2 órám (piros). Eddig nem mertem szétszedni, mert nem találtam hozzá kapcsolási rajzot (talán csak rosszul kerestem). Az a baja, hogy beállításkor nagyon gyorsan, össze-vissza ugrálnak a számok. Mintha a nyomógombok nem volnának pergésmentesítve. De korábban jól működött (25 éven át!), csak az utóbbi 1-2 évben gyengélkedik. Végül így is be tudom állítani, mert elég az órát eltalálni, majd pontosan egész órakor a Reset gombbal nullázni a többit. Mit javasoltok: érdemes ezért szétszedni, vagy örüljek ennek a rendkívül hosszú üzemidőnek és inkább ne piszkáljam? Őszintén szólva vibrál a kijelző is és a trafó is eléggé hangosan zúg. Szóval azért volna mit javítani rajta.
Van egy visszapillantóba épített órám is. Valamikor a 80-as években vettem a "KGST piacon". De az óriási panoráma tükör gyakorlatilag használhatatlan volt (főleg éjszaka!), ezért tulajdonképpen csak kipróbáltam annak idején. Elő kell keresni, de ha valakit érdekel, tehetek fel képeket róla.
Két elkót kell kicserélni benne, és minden baja elmúlik. Fotók hogyne, érdekelnek!
Egyetértek az előttem szólóval, az tükrös is érdekel
Érdemes javítani, mert egy komolyabb bajt is meg lehet vele előzni.
Az világos, hogy a kijelző vibrálását ez okozza. De úgy érted, hogy a kapcsoló-hiba is megszűnik? És a tápegység zúgása? Annak is ez az oka?
Köszönöm a válaszokat! Ma este megkeresem azt a tükrös órát és lövök néhány képet.
Nem biztos, hogy a kapcsolónak van baja és azért vibrál és össze vissza ugrál.
A kondik szűrnek és pufferelnek, ha azokat cseréled meg fog szűnni a villogás és a trafó sem lesz annyira terhelve és szűrve is lesz a brum, valószínűleg a zúgás is csillapodik, nem biztos, hogy teljesen meg fog szűnni. Ha megvan a kondicsere, azért egy tisztítás még ráfér a kapcsoló (gomb) részre is, de nem ajánlom a kontakt sprét, inkább alkoholt, de kizárólag az órának, javítás közben
Kérdésedre még a válasz.
A villogás oka a táp rendellenes viselkedése (működése), zavarok, zajok, instabil működés. Ezért írtam a javítás célszerűségét, mert a táp hibája tönkreteheti az elektronika (panelen lévőre gondoltam, nem a nevére ) többi részét is.
Köszönöm a választ! Hétvégén megpróbálom a cserét.
Idézet: Nyugi, én nem is kérnék belőle (persze ezt nem tudhattad, így ismeretlenül). „...inkább alkoholt, de kizárólag az órának, javítás közben”
Én abszolút nem iszok, (anti).
Ha a trafó még mindig zúgna a fentiek után, ami nem kizárt, mert öreg, akkor meg lehet próbálni kiszerelni és hígított lakkos fürdőben megmártani vagy 4 szer (kisebb szünetekkel). A lemezek közötti rést kitölti, mert az idők során szétszáradt és ez is lehet a zúgás egyik oka. üdv.
Sziasztok!
Az összes orosz berendezésre igaz - vagy tízet kellett javítanom már: A tápbeli elektrolit kondenzátorok szinte tartalék nélkül, 220V -os bemenő feszültségre voltak tervezve. Azok a példányok, amik kibírták az idő próbáját, a 200V hálózati feszültség 230V -ra való elemése után nem sokkal adták fel. Javaslom, hogy a tápbeli elektrolit kondezátorokat - még a bekapcsolás előtt - cseréljük újra, min. 10 % -kal nagyobb feszültségűre.
Ez így van, s ez igaz az összes Kínai cuccra is (pl: DVD lejátszó), ott is alul vannak méretezve és a minőséggel is gond van.
Itt vannak a képek a visszapillantó tükörbe épített óráról, ahogyan ígértem. Azért csodálatos ez az orosz technika! Évtizedekig porosodott a polcon, de első rúgásra indult. A szokásos beállító gombokon kívül (Korr, Csasz, Min) lehet váltani az óra/perc és a perc/másodperc kijelzés között. Arra még nem jöttem rá, hogy a ZV1 és ZV2 kék gombok mire valók. Az biztos, hogy mindkettő esetén 5555 értéket mutat. Ezeket lehet állítani a Csasz és a Min (óra és perc) gombokkal, de elindítani nem tudtam. Arra gondoltam, hogy esetleg valamilyen előre beállítható számláló, ami esetleg előre, vagy hátra számol. Ha levesszük a hátlapot, látható benne zümmer is. Mivel ébresztő funkciót nem találtam, ez nyilván valami mást jelez.
Még egy képet küldök egy LCD óráról. Tudom, hogy nem ide tartozik, de nézzétek meg ezt a fantáziadús elnevezést! Elektronyika2. Pontosan úgy hívják, mint az asztali VFD nagytestvért. Csak össze ne keverjük valahogy !
Szia!
Pedig van ébresztő funkciója is! Most nem tudom megnézni a gombok funkcióját, de a héten valamikor megmondom. Kb. 1 hónapja tettem rendbe egy ilyet. Csak az enyém sajnos kívülről nem ilyen pipec! Üdv: Csupasz |
Bejelentkezés
Hirdetés |