Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia
Örülök hogy foglalkozol intenzíven még ezzel a projekttal Te szinte a kezdetek óta itt vagy. Sajnos Win 7 64bit-en nem működik a kapcsolat a bázissal. Remélhetőleg USB meghozza a megoldást. patxati megfertőzött a bluetooth kapcsolat gondolatával is. Arról sem tettem le!! Remélem segít azt is kivitelezni. Ha van kipróbálható base.hex vagy base. asm szivesen teszek próbát Igaz mér a rotor nem megy de ehhez a bázis kell. Holnap levágok a bordából és beforrasztom az USB-t
Szia!
Régóta trevezem már egy összefoglaló cikk írását... Most a hiányzó verziókat próbálom megcsinálni.
szia
Ma megcsináltam a bázison az USB csatit
sziasztok
elkezdtem a ledeket beforrasztani Vásároltam 3mm -es kék sárga és piros ledeket és 3V-on kipróbálva nem stimmel valami a kék led 2100mcd 470nm szépen és erősen világít a piros led 2100mcd 635nm kapásból kiég a sárga 2800mcd 588nm erősen melegszik nem egyforma feszültségűek ?
Ez így van, más a nyitófesz. A piros lednek 1.8-2.2V a kéknek a fehérrel egyetemben olyan 3.2-3.4 V a nyitófesze . A sárga led pedig(sima nem narancs) 2.0-2.4 V ig terjed.
(egyébként előtét ellenállás mindenképpen kell, még tesztre is) Különböző honlapok mást írnak, én ezekre szoktam méretezni. Így még nem volt problémám ebből.
Szia
Valamit nem értek itt az órában Hogyan rakjam akkor össze ? Más más előtét ellenállással? vicsys rotorját 5mm es leddel építettem és semmi gondom nem volt a leddel sem a kék sem a pirossal? ott nem így vannak a feszültségek? Egy re többet tanulok meg az elektronikában annál tudatlanabbnak érzem magam!
Ahhoz látni kéne a két rotor kapcsolását. Be tudod őket linkelni(nekem nincsenek elmentve)?
Ha a vicsys féle az amelyik az oldalon van, ott ha megnézed a tranyóknál vannak az előtétek.
Sziasztok!
Mért valaki full áramfelvételt a propellernél? Még mindíg csak a mechanikánál tartok, de talán (második tekercselés, az elsőnél sajna csak 0,15mm-es volt a Cuz, most 0,35mm) most összejön. Jelenleg 30Khz, szabályozható PWM-el próbálom, és egyutas egyenirányítással, 15,6V-ot mérek, stab. 12V betápnál, zener nélkül, de jó lenne egy terhelt mérést is csinálnom. Csak azért kérdezem, mert míg nem biztos a fesz. átvitel, nem akarok továbblépni. Mégegy kérdés: Ha az index infra helyett hall IC-t használok, akkor ugye nem kell a bázis, adó infrája jem. Namármost, annak csak az a szerepe, hogy meghajtsa az index vevőt, vagy van más dolga is? Üdv: Zsolt
Szia! Tégy rá egy szofita izzót ha világít el fogja bírni a rotort! A minél kisebb légrés a lényeg. Biztos működni fog vele mivel láttam már nagyon primitív tekercseket és azzal is ment..Kitöltéssel lehet majd belőni ha megy az óra az optimális teljesítményt! A szekundert meg lehet tuningolni egy kis kondival a mi bázisunknál 10-12 nF az ideális ki kell kísérletezni dob a hatásfokon! Az index led nem kell az csak az infraled esetén kell nincs jelentősége..
A led nem feszültséggel működik hanem árammal! Kell áramellenállás elé. Ami a tervekben van azt megépíted jó lesz. Mivel itt a ledek villognak nem folyamatosan világítanak nem azok a szabályok érvényesek az áramellenállásra mintha egyfolytában világítana..
Szia!
Szofitám nincs itthon, de rátettem egy nagy fényerejű LED szalagot (60db LED/12V-os szalag), az 100mA-nél 8,5V feszültséget ejtett. Szerintem jó lesz. Egyébként én csak a primert hangoltam, nálam az alábbi kapcsolás lett jó. Még próbálkozom a szekunder kondival is. Üdv: Zsolt
Ja és van itthon L298-am, lehet, hogy egy próbát teszek vele, bár nem biztos, hogy érdemes.
Szia!
Akkor jól értelmezem, hogy a bázis nem igazán kommunikál a prop-al (az index infrán keresztül el tudnám képzelni)? De akkor mit csinál a bázisra tehető soros PC kapcsolat (RS232, USB mindegy)? Bocs az értetlekedésért. Üdv: Zsolt
Szia! Egyáltalán nincs kommunikáció a bázis és a rotor közt. A soros és USB kapcsolattal a bázisban lehet beállítani az időt,dátumot,ébresztést,időzített ki-be kapcsolást,kitöltést,stb.
Szia!
Akkor a bázis és prop között, nincs is időszinkron, mivel mindkettő saját RTC-ről dolgozik. Ok. érem. Üdv: Zsolt
Szia!
- Az a 8.5V a határon van. A 7805 -nek min. 8V kell, hogy a kimenete stabil legyen. A feszültség a kitöltéssel is állítható. Szerintem építsd fel a bázist, próbálj meg többféle kitöltési értékkel feszültséget mérni terhelés alatt. Ekkor jön jól, hogy a bázis kommunikál a PC -vel, a beállításaidat egyszerően végezheted el, a jó értékeket elmentheted állományba. - LED -ek: A cikkben szereplő megoldásban a tranzisztorok vezérelt áramgenerátorok, a ledeken átfolyó áramok a tranzisztor emitter ellenállásaival állíthatók be. A fényerő szabályzós verzióknál a tranzisztorok csak kapcsolók, az áramokat (fényerőt) a led -ek előtét ellenállásai és a tápfesztültség határozza meg. Az előtét ellenállások értéke függ a felhasznált led -ek színétől. - Bázis infra LED -je: Kettős feladata van, amiből az egyik a Hall érzékelőre való cserekor megszünik. Ha világít és a motor forog, akkor a forgási sebesség méréséhez ad fordulatonként egy jelet. Ha nem világít és a motor forog, a fordulat mérés hihetetlenné válik, a kijelzés letiltódik. Ha a motor nem forog, a led állapota minegy. Sajnos nem garantáálható, hogy az infra vevő pontosan a LED felett áll meg - Az eredeti bázis programban található egy rész, ami ebben az állapotban a LED segítségével a DCF77 jelet továbbította a rotornak - a rotor programjában nincs dekódolása. - Több kísérlet is volt a kommunikációra a trafón keresztül, de még nem jutott el a végleges megoldásig. Ötleteket, kísérletező kapacitást szívesen látunk.
Szia!
Téves volt az infó, hibás volt a szűrőelkóm, a kijövő fesz, terhelten 9,8V, üresem, majdnem 28V (zener nélkül). Tehát, ha hall IC-t használok, akkor csak a fordulatkijelzés tiltódik, vagy minden? Végsősoron a nyákba bármelyik majdnem kompatibilisan beépíthető. Most fogom maratni a nyákot. Mégegy kérdés: Jelenleg nincs meg a távszi, de ha bázis nélkül, PWM-el jó a fesz átvitel, elindul a rotor kijelzése? Tudom, nem lehet állítani semmit, de szeretnék valami eredményt látni. Ha megépítem bázist (úgyis ez les a vége), melyik progival tudok kommunikálni (mondjuk soros porton, MAX232 illesztéssel? Üdv: Zsolt
Szia!
Azt hiszem nem értetted pontosan, amit írtam. Nem tiltódik le kijelzés, minden kijelzési lehetőség működik Hall érzékelővel is. Amíg a motor indul vagy leáll, a sebessége nem állandó. A program méri a fordulatok idejét, azzal számol a következőkben. Amennyiben a motor fordulatszáma nem állandó, egy töredezett, változó ábra jelenik meg. A bázis előbb kikapcsolja az infra led -et, a motort és a táplálást változatlanul hagyja. A rotor túl nagy köridőt mér és lekapcsolja a kijelzést. Ezután kapcsolja le a bázis a motort és és végül a táplálást. A Hall érzékelő mágnesét nem tudja a bázis kikapcsolni... Melyik bázist szeretnég megépíteni: 16F628 (20 ébresztés), 16F648A-16F87-16F88 (40 ébresztés), 16F690 (40 ébresztés és DCF77), 16F886 (40 ébresztés + DCF77 + mérések). Ezek mind képesek a PC -vel soros vonalon kommunikálni. A kapcsolási rajzuk és a kezelő programjuk a feltöltött csomagokban. Nem kell max232 csak két tranzisztor... BlueTooth modullal is próbálva, de ebben az esetben a szintillesztést másként kell csinálni. Bővebben: Link
Szia!
Köszönöm, tényleg félreértettem. Mivel 16F628-ból van itthon pár db, első körben azt, DCF nélkül. De még meggondolom. A linket köszönöm. Üdv: Zsolt
Sziasztok!
A 16+2 gombos távszihoz, van valakinek PIC16F628A-s progija, illetve a bekötés megegyezik az F84-es verzióval? Esetleg jó lenne egy billtyű kiosztás is, ha nem vagyok túl pofátlan. Próbáltam rákeresni, de nem találtam, vagy rosszúl kerestem. Üdv: Zsolt
Szia!
Rengetegféle van már kidolgozva: A keresés eredménye. Billentyűkiosztás egyrészt függ a panel huzalozásától, másrészt a programban az adat EEProm területén átkódolható.
A full speed USB HID kapcsolat mellett megy még a soros vonali kapcsolat is, akár egyidőben is. Így azonos programja lehet az USB -s és a BlueTooth -os kivitelnek. A program módosítása nélkül lehet majd a BlueTooth kapcsolat sebességét állítani az USB -ről (de csak a következő táp bekapcsolás után jut érvényre).
Látom gőzerővel megy a fejlesztés.
Még nem jutottam el az olvasásom végére, de valami szöget ütött a fejembe amit nemrég olvastam itt, mégpedig, hogy nincs kommunikáció a bázis és a propeller között. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DCF77 szinkron csak a bázist érinti és ettől függetlenül mutathat tök mást a propeller? ITT is tettem fel egy kérdést. Ha időd engedi egy rövid választ kérnék légyszíves!
Szia!
Ezek megvannak, de azért köszönöm. Az alapkapcsolás, minden rajzon F84-re hivatkozik. Én sajnos nem nagyon értek az asm-hoz, de azt látom, hogy a forrásban benne van a 628-is. A config biteknél, minden használható procinál (HS_OSC) van, ugyanakkor 4MHz-ről jár (legjobb tudásom szerint a 4MHz nem HS_OSC), vagy tévedek? Másik: Csak álló 4MHz-es quartzom van itthon, ezért (helytakarékosság miatt), ha a konfigban belső oscira átírom a bitet, stabilan működőképes marad? Mégegy dolog: Ha 628-ra fordítom, akkor elég az MPASM-ban megadnom a használt típust, vagy vegyem ki a forrásból, a nem használt processzor specifikus változókat? A huzalozásra azért kérdeztem rá, mert most készül a távszi (jelenleg próbanyákra), és nem szeretném elszúrni a bekötéseket. Üdv: Zsolt
Szia!
Attól, hogyy a bázis DCF77 szinkronos, a rotor még mitathat eltérő időt...
Szia!
16C84, 16F84, 16F628, 16F628A -val kipróbálva 4MHz külső quartz -cal, mennek. A 16F628(A) felhasználása esetén lehet a belső 4MHz -es órajelet is használni. Az MpLab -ban csak a felhasznált típusra kell állítani a kontroller típusát és lehet fordítani... Ha átnézel a DCF77 óra Nixie-csövekkel topikba, belső órás távirányítót is találhatsz 16F1826 -ta, ami még a 16F628A -nál is olcsóbb...
Szia!
Köszönöm a gyors választ, most voltam el infra vevőért, a bázisba és a propba (TSOP1738) talán már lesz belőle valami. Azért, ha összeraktam a távszit, megnézem gilderrel. Üdv: Zsolt
Szia! Na épp ez volt az agyalásom fő mozgatója, tehát inkább csak az ébresztési funkcióknál van szerepe, a kijelzett idő, dátumnál pedig semmi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |