Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   451 / 840
(#) zombee válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Én meg lebeszélnélek az USBASP-ről. Akkor inkább AVR-Doper vagy AVRISP-mkII.
(#) tanulo99 válasza zombee hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Hát igen.........már megrendeltem. Mindegy az elején jó még ez. Amúgy se egy nagy összeg.
(#) sikolymester válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Az isp azt jelenti, hogy in system programmer. Minden korszerű AVR programozó tehát ISP. Amit linkeltél az usbasp, ami persze egy isp.
(#) tanulo99 válasza sikolymester hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Na akkor jó a makefileom? Egyébként kösz.
(#) roleeka válasza sikolymester hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Köszi!
(#) vanzerr hozzászólása Jún 23, 2012 /

Sziasztok!

Adott EZ a hőmérő kapcsolás. Szeretném felprogramozni a procit, de nem tudom mit hogyan állítsak be az AVR Studioban. Ha belső oszcillátort használna akkor nem lenne semmi gondom, de mivel külső oszcillátora van nem tudom mit hogyan csináljak az AVR studioban.

Előre is köszi a segítséget!
(#) mikrofarad hozzászólása Jún 24, 2012 /

Üdv!
Nem tudnátok olyan AVR-t, ami képes futtatni egy 16-bites DOS-t?
Előre is köszi!
(#) TavIR-AVR válasza mikrofarad hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Milyen háttértárról?
Hogyan pakoljam be a min. 128k memóriaigényt a 64k-s AVR-be? (SRAM kicsi....)
(#) tanulo99 hozzászólása Jún 24, 2012 /

Avr-eknek ilyen programozási nyelvei vannak? Kezdők számára mi a legegyszerűbb? melyik a legjobb? Gondolom a C mert mindenhol az van. Valami anyagot tudnátok linkelni nekem ami avr-ek terén kezdő de az elektróban és számtechben jártas személy számára jó lenne? Célszerűbb lenne egy olyan nyelvet tanulnom ami jó a mikrovezérlőkhöz meg az egyszerűbb pc-s progikhoz is, mert később azzal is foglalkoznék.
(#) kerdes10 válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

(#) kerdes10 hozzászólása Jún 24, 2012 /

Üdv mindenkinek!

A Csatolt fileban lévő avr programozó esetében a programozandó chip lábait hozzá kell forrasztgatni az ábrán a jp1 nevű tüskesor lábaihoz? (persze mindet a megfelelő helyre,reset a resethez,stb...)

Tehát a kérdésem az lenne,hogyha megépítem ezt a programozót,akkor azt hogyan kell a programozandó avr chiphez csatlakoztatni.

Köszönöm a választ
(#) zombee válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Én inkább a C-t javaslom. Ehhez egy feltelepített AVR Studio 4.19 elegendő.
Sokkal kulturáltabb és egyszerűbb mint pl. Bascom, persze kinek a pap, kinek a papné.
(#) zombee válasza kerdes10 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Az AVR lábához nem szokás semmit sem forrasztani, használj IC-foglalatot és azt forrasztgasd!
Nagyon sok bosszúságtól óv meg, különösen amiért kezdőként könnyű elrontani a bekötést vagy az IC-ket...
(#) kerdes10 válasza zombee hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Már akkor úgy érted hogy a chipet belerakom az ic foglalatba,és az ic lábait kezdem el forrasztgatni?

Tehát akkor a jp1 tüskesor tüskéi és az ic foglalat lábai közöt kell kapcsolatot teremteni.

köszönöm a választ
(#) mikrofarad válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

SD-kátyáról bootolhatna a rendszer (egyébként meg csak feltevés)
(#) TavIR-AVR válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Mivel kezdjek cikksorozat...

Ami mikrokontroller+PC-n van, párbarakva (uC - PC)
Bascom/FastAVR/micropbasic - Visual Basic/LibertyBasic/Purebasic
micropascal - Delphi/Pascal
C - Gcc/C
Arduino - Processing

"Kinek a pap, kinek a papké, kinek a ministránsfiú, kinek paplan..... "
(#) TavIR-AVR válasza mikrofarad hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

A kérdés azt akarta sugallni, hogy esélytelen...

Ha a filerendszert akarod elérni a SDkártyán: FAT driverek (Bascom: KokkeFat/AVR-Dos ; C/Arduino uFAT)...
(#) zombee válasza mikrofarad hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Szerintem esélytelen!

Nem az a baj hogy a DOS-t x86-ra írták, hanem az, ami az x86 procit körülveszi, illetve AVR-nél nincs meg.
Egy csomó dolog van már az alap PC-ben is amit a DOS-os progik aktívan használnak, megkerülve a DOS-t is!
Gondolok én a rendszeridőzítőre, megszakításrendszerre, egy AVR-hez lehetetlen vállalkozás illeszteni.
A DOS pedig nem csak egy futtatókörnyezetből áll, hanem kezeli a fájlrendszert és pár dolgot.
A lényeg a BIOS-ban és a szabványos port/memóriacímeken elérhető hardverelemekben található...

Maga a DOS futtatókörnyezet biztosan nem fog menni!
Ha csak a fájlrendszer elérése a cél, pl. SD-kártya és FAT32, ahhoz találsz csomó mintapéldát, könyvtárat.
(#) eyess válasza kerdes10 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Nem jó az úgy csinálj egy adaptert , és sokkal esztétikusabb is lesz.Nem beszélve arról , hogy az smd változatnál már nem olyan könnyű csak úgy forrasztgatni lábakra vezetékeket meg "tüske sort",és csúnya is.Szóval adaptert csinálj. IC foglalat , nyák "tüske sor", és kész :persze lehet még rá tervezni kvarc , és egyéb kiegészítő alkatrészeket ha programozáskor adódna valami kellemetlenség . Nem hiszem , hogy nagy feladat ez, és hamar is meg van .Elteszed bármikor felhasználható.
(#) zombee válasza eyess hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Adaptert nem célszerű mert hamar meg lehet unni az IC-k rakosgatását. Talán nem azért van az ISP,
hogy az IC kiszedése nélkül lehessen programozni? Egy kezdőnél meg pláne!
Csak egy dologra kell ügyelni: a programozólábak ne legyenek terhelve!
(#) eyess válasza zombee hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Igazad lenne abban az esetben , amit írtál is hogy nem kezdő, de ő az méghozzá nagyon is , és a programozó amit csinálni akar , vagy már meg is csinálta nem alkalmas in circuit programozásra.És egyébként én speciel jobban szeretem cél hardver nélkül külön beprogramozni amit be kel.
(#) TavIR-AVR válasza kerdes10 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Lehet foglalatozni, mint anno az EEPROMok esetén. De az AVR-ekhez van az un ISP felület (In System Programming). Ennek segítségével a _céláramkörben_ lehet programozni.
Néhány szabályt azonban be kell tartani:
- az ISP lábakon (Mosi/Miso/sck) ne legyen sem aktív meghajtás (azaz kimenetként használd a főprogramban)
- a reset lábon a felhúzóellenállás 2k2...10 k legyen (ne direkt összekötve a táppal vagy lebegve hagyva)
- reset lábon 100nF kerámiakondi a GND fele (vagy elhagyható)
- a programozó tápfeszültsége (jelfeszültsége) azonos legyen az AVRrel (3V esetén 3V; 5V esetén 5V)
- ISP10 és ISP 10 a szabványos kivezetés. Barkács, összevissza megoldással a későbbiekre magaddal tolsz ki.

Ha külső foglalatba rakod, akkor is ezek a szabályok élnek
Fontos2: ha az AVR külső kvarcot kap, akkor a programozóhelyeden is legyen ilyen! Ha külső órajelre/kvarcra állítod, akkor az IC tetszhalottá válik látszólag órajel hiányában!

Prsze vannak még finomságok. De kezdőként ha ezeket az "ökölszabályokat" betartod, nem lesz gond.
Fontos!: atmega128 család esetén a MOSI/MISO helyett PDI/PDO lábak vannak!
(#) Mezoas válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Ha már ISP6. Hol lehet ilyen aljzatot és dugót kapni, minél olcsóbban? Ebay-t vallatva alig találtam valamit, azt is drágán.
(#) zombee válasza Mezoas hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Szalagkábel dugóval tudok szolgálni, ha kell pár darab keress privátba. Ha több kell akkor adok címet.
Én sem olyan olcsón vettem, de elnézve a webáruházakat, 3-szoros különbség is volt...
(#) eyess válasza Mezoas hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Kreativitás kérdése miből csinálsz 6 os csatit .Akár lengő kábelezés is lehet csak írd rá mindegyikre mit hova majd.Persze ha szabvány után akarsz menni akkor olyat tegyél rá.
(#) Mezoas válasza zombee hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Köszi, de ugye éppen az aljzat a neccesebb, minden panelhez kell. Volt, hogy simán beraktam 2x3 tüskét, de ez nem bolondbiztos. Hestore-on 340 Ft egy jónak tűnő aljzat, egy marékra való már szép összeget tesz ki.
(#) Mezoas válasza Mezoas hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Na! Megjött az ihlet! Ebay-on rákerestem a "2x3 pin" kifejezésre. Szerintetek ez jó (szélesség pl.)? Pöttyet gagyi, de 100 Ft/db. Van derékszögű verzió is.
(#) Ricsi89 válasza Mezoas hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Nem kell ennyire messze menni, igaz kicsit drágább, de lehet jobb minőségű. Bővebben: Link
(#) zombee válasza Mezoas hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Figy, én a 10-es tűsort is tudom ajánlani ha drága a 6-os: a szélső tűket kihúzod! A 6p dugó ebbe is belemegy!
(#) Reggie válasza mikrofarad hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Ez az avr elfuttatja.
Következő: »»   451 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem