Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen! Csak ideges lettem mikor rá tetem a multi métert És bocsánat ha hülyeséget kérdeztem
a +12 volt-ot el kell osztani mivel több helyre kell. és a 240 V-ot is. Egyébként az egy sorkapocs.
Kedves Fórumtársak!
Igazából ne kérdést akarok feltenni! Egy tapasztalatot akarok megosztani mindenkivel a szerintem hamis tda7294 es ic hátrányáról .... Zárlatellenőrzés, hűtőtönk felszerelése után kirobbanó sikertelenséggel hangos de aztán néma halált halt az egyik ic a kettőből. Az ikertestvér elsőre indult mellesleg zaj és egyéb rossz dolgok nélkül. A meghajtás +-36V A rossz tapasztalat ellenére mindenkit biztatok a megépitésre mert az eredmény ha nem gyárihibás vagy hamis az alkatrész akkor egy jó hangú, nagyon olcsó és nagy teljesitményű erősitő tud lenni. A mellékelt képek a balszerencsém termékei....
Lehet, hogy hamis volt, de ha kisütetlen tápkondira kötöd rá az erősítőt (akkor még semmi rendellenes nem tapasztalható) az első bekapcsolásnál pont így szokott viselkedni. Az eredeti ST IC azért kormosabb.
Nagyot szólt vagy csak füstölt? Ja és nagyon egyszerűen ki tudod cserélni letöröd az ic-t róla és a lábait kiszeded utána megint át fúród de ne nyomd a fúrót mert a nyák felszakadhat!
Üdvözletem mindenkinek!
Lenne egy nagy gondom a 7294-es végemmel.Szóval a lényeg,a 2-darab tda 7294 egy kenwood rádiós erősítőben foglal helyet.A kenwood trafója táplálja a bal oldali ic-t +-28v-tal.A jobb oldalt pedig egy ugyancsak +-28v-os trafóra bíztam. Itt jön a probléma,a jobb oldali végfok eszméletlenül melegszik,a tápfesz pedig a kimeneten van. Az ic jó mivel a kenwood trafójával tökéletesen működik. Mindkét trafó 10A-es egyenirányítóval rendelkezik. Mi lehet a baj? Lehet gondolni a jóbb oldali traft nagyfrekis gerjedésére és emiatt az ic is gerjed? Köszönöm mindenkinek előre is!
Amúgy úgy melegszik nagyon ,ha a bemenetre adsz jelet? vagy ha nem kerül rá jel? mekkora hűtőbordára van szerelve? És a másik ic nem melegszik annyira mint a jobboldali? Hány Ohm-os a hangszóró amit rákötsz ? 8 Ohm alatt jobban melegszik!
Jellel és anélkül is melegszik.A hűtése elegendő,mivel a másik nem melegszik.De mint írtam is a kenwood tápjával tökéletesen megy mindkét oldal,viszont az kevés neki.
Egyébként 4 és 8? is volt rajta,de én úgytudom 4?-on melegszik jobban.De ez most nem játszik. Köszi!
pufferkondi mérete mekkora neked?? meg lehet jobb lenne ha nagyobb diódahidat tennél be nekem 35A /600V-os van és 2*20000µF áganként és tökéletes.
A jobb csatornát próbáltad újra a ballal párhuzamosan? Nem ment tönkre a másik táptól?
A puffer 4x3300 uf a hidat megnézem.
remélem az.A telj. ellenállások neked mit csinálnak?Söntöli a kondit?
hirtelen nagy áram miatt van ott de egyébként a kondik elé érdemes tenni később tudtam meg de így is jó minden!
Nem.A jobbról lekötöttem a bal tápját és a másik táppal próbáltam.A bal táp közben ki volt kapcsolva.
Az az érdekes,hogy a bal tápjával tökéletesen megy. A gerjedésről mit gondolsz?
Legjobb lenne ha kimérnél mindent multival vagy szkóppal. Igy nem nagyon értem mi lehet ott a gond meg látni is kellene.
Valószínű,hogy a táppal lehet valami,mérni multival mértem,a szkópom viszont nincs itthon.
Mindjárt kicserélem az egyen. hidat és meglŕtjuk!
Gerjedéstől nincs tápfeszen a kimenet. A jobb csatornához készített tápot ellenőrizd újra. Nagyon fontos, hogy a tápkondikat ki kell sütni A TDA7294-re kötés előtt!
A két csatornát válaszd külön úgy a be- mint a kimenetüknél. A jobb csatorna bemenetét kösd testre, majd így mérd meg a kimeneti DC-t. Szerk.: van áramkorlátozód, izzó a primer előtt?
Izzôt gondoltam én is,de akkor beteszem és leválasztom a ki és bemenetet.
Hasonlót az adatlaphoz,kis változatatással,mivel kis méret volt a lényeg.
Egyébként köszönöm nektek,sikerült megjavítani,lényegében reloop és a te ötleted is segített. A táphoz készítettem 25A-es diódából hidat a kockát lecseréltem.Bekötöttem ugyan az. Aztán lekötöttem a ki és bemenetet.Primerbe 60-as izzó,vissza kötés,mérés, király! Ki,be menet vissza,melegedés?! Ekkor jutott eszembe,hogy a kenwood tápjának középső kivezetése a dobozán van,így beforrasztottam a másik trafó mellé(a földet) és láss csodát zenél mint a kisangyal! És persze erős,nagyon erős. Max hangerőn 5v-ot esik a tápfesz ezt kompenzálom majd egy pár nagyobb kondival és vastagabb tápvezetékkel.Holnap töktök fel képet. Jut eszembe ezt láttátok már? http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/169800-tweaking-tda7294-amp.html Nézzétek meg és mondjátok el mit gondoltok róla.
Hasonlót az adatlaphoz,kis változatatással,mivel kis méret volt a lényeg.
Egyébként köszönöm nektek,sikerült megjavítani,lényegében reloop és a te ötleted is segített. A táphoz készítettem 25A-es diódából hidat a kockát lecseréltem.Bekötöttem ugyan az. Aztán lekötöttem a ki és bemenetet.Primerbe 60-as izzó,vissza kötés,mérés, király! Ki,be menet vissza,melegedés?! Ekkor jutott eszembe,hogy a kenwood tápjának középső kivezetése a dobozán van,így beforrasztottam a másik trafó mellé(a földet) és láss csodát zenél mint a kisangyal! És persze erős,nagyon erős. Max hangerőn 5v-ot esik a tápfesz ezt kompenzálom majd egy pár nagyobb kondival és vastagabb tápvezetékkel.Holnap töktök fel képet. Jut eszembe ezt láttátok már? http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/169800-tweaking-tda7294-amp.html Nézzétek meg és mondjátok el mit gondoltok róla.
Nekem most olyan problémám lenne hogy mikor felkapcsolom az erősítőt így kattan egyet amit mutat a keverő pultba a vu méter is mi lehet a baj?
A kapcsoló prelleg kierősíti a zajt bekapcsoláskor. Nálam is van ilyen de nemzavar
De ha kihúzom maga a dugót akkor is de szerintem nem éri meg építeni ezért egy koppanás gátlót.. hozzá szokunk majd
A TDA7294 tudja a koppanásgátlást. A 10. lábra menő RC taggal tudod a bekapcsolást késleltetni. Van itt valahol rajzom 2-3sec késleltetéshez is.
A koppanásgátlónál sokkal fontosabb volna egy áramkör amelyik figyeli, kikerül-e egyenfeszültség a hangszóróra. Az már eleve tudni szokta a koppanásmentes kapcsolásokat. Ha 2-300W-os vagy nagyobb a transzformátorod, köss elé lágyindítót.
Csak kíváncsiságképp nektek mekkora áramot vesz fel a végetek?Mivel hallottam olyat,akinek 10A-t?!
Lehetséges ez???Nekem a sec. körben 2 amperes biztik vannak,nem égnek ki. Így is nagy a hangja.Főleg lakásba. Egyébként ti hol használjátok?
És ami be van építve azt hogy kössem be pontosan el mondanád légy szíves?
Hú én még nem mértem meg menyit vesz fel de a lakásba egész jó hangja van én ha nagyon nagyon figyelek hallok benne egy kis sistirít ennyit. És a lakásba használom én is egy mélyet hajtok meg vele!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |