Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   30 / 54
(#) Signal válasza eSDi hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Ez nem akku kérdése, áramgenerátornál nyilván nem csökken, hiszen annak épp az a lényege, hogy stabilizálja az áramot, de ilyen áramkört nem tartalmazó töltőknél van áramcsökkenés. Az áramcsökkenés ilyenkor az üresjárási feszültség és a belsőellenállás függvényében alakul.

Én például a műszerbe is való 9 V-os (8,4 V) akkut úgy töltöm, hogy stabil 12 V tápról 22 ohm ellenálláson keresztül. Ez pont úgy van kitalálva, hogy kezdetben nagyobb áram alakul ki, ami végül töredékére csökken, így akár napokig is rajta maradhat, nem melegszik lényegében.
(#) Lüke Aladár válasza Signal hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
És hogy lehetne megoldani, hogy valamilyen módon jelezze, ha lecsökkent az áram és végzett a töltés?
(#) Signal válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Ni-MH akkunál így nem tudod egyértelműen meghatározni a töltés végét, nem ez a módja.

C/10 töltésnél nem is szükséges jelezni a töltés végét, vagy elegendő egy időzítővel kikapcsolni. Többszörös áramokon (gyorstöltés) van a -dU érzékelés, amit viszont házilag nem igazán érdemes építgetni, egyszerűbb készen venni.

Gyártanak vagy inkább gyártottak még olyan AA/AAA töltőket is, ami egy meghatározott küszöbfeszültséget mér és felette leáll, de az nem egy korrekt megoldás, inkább csak kompromisszumos.
(#) Vacok hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Sziasztok!
NiMH aksiaim töltésére már jó ideje egy LTC4060 IC-vel épült töltőt használok, teszi is a dolgát rendesen. Nem rég vásároltam Sanyo Eneloop aksikat, a gyártó oldalán azt állítják, hogy gyakorlatilag bármelyik NiMH töltővel tölthető. A töltéssel nincs is gond, az még megy, viszont a töltés végét én úgy veszem észre, hogy nem tudja detektálni. Az aksi 2000mAh, 1 óra 10 perc után még nem állt le a töltés és az aksik elég melegek voltak. A töltő áram az IC adatlapján található kapcsolás alapján 2A-re lett beállítva. A töltés végét pedig -dU alapján detektálja a töltő. Régebbi generációs NiMH aksi esetén a töltés az aksi kapacitásából számolt idő letelte körül le is állt.
Valaki tudna segíteni abban, hogy vajon mi okozhatja ezt problémát és hogyan lehetne orvosolni?
(#) abcdabcd válasza Vacok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Kisebb áramon ugyanezzel a töltővel próbáltad ezeket az akkukat? Lehet valamiért esetleg kisebb áramon se érzékeli a töltés végét ezeknél az akkuknál... Nekem ipc1-l van, nem tudom, hogy próbáltam-e a max 700mA-rel, én inkább kisebbel töltöm ha ráér, és általában ráér... de szerintem sokmindenkinek van ilyen töltője, és panaszt nem olvastam eddig sehol hogy 700mA-rel ne tudná leállítani, próbaképp szerintem a saját töltőddel is próbálj ki valami fél amperes értéket... talán jobban lehet találgatni, hogy mi lehet a gond...
(#) Vacok hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Megpróbálom, ha lesz lemerült aksi ez lesz az első. Köszi a tippet.
(#) FeketeVipera hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Sziasztok! 1,2V-os 4000 mAh-s NiMH góliát akkut szeretnék tölteni, azonban jelenleg nem áll rendelkezésemre semmi eszköz a töltéshez egy 1,2V-os AA akkukhoz gyártott Energizer töltőn kívül. Ha megfelelő polaritással bekötöm a góliátomat az AA elem foglalatába, abból ugye nem fog semmi baj kisülni? 2,8V-tal tölt elvileg, 140mA folyik ekkor az AA elemen. Ezzel az árammal a góliátot nagyon hossszú idő lenne tölteni (eléggé le van merülve), szóval ha párhuzamosan kötök két AA foglalatot, és ez menne a góliát akku pólusaira, az tönkretehetné az akkut vagy a töltőt? Bocs a kusza szövegért! Előre is köszönöm az útmutatást! Sürgősen kellene a segítség.
(#) FeketeVipera válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Köszi!
Ilyen izzóm nincs, csak hasonló autóhoz való.
Talán valami hasonló több W-os ellenállás akad, ha az megfelel.
(#) pacshu hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csinálni (illetve csak tervezem) egy 2 x 7.2 V akkupackot NIMH elemekből:

Az elem celláim 2050mAh 1.2V -elemek ebből sorosan 6 lesz egymáshoz kötve és párhuzamosan egy ugyanilyen elem sor.

Az lenne a kérdésem, hogy ehhez milyen töltőre lenne szükségem? Az elemek amúgy GP recyko+-osak, ha ez számít - töltési feszültsége 200mA cellánként.

GP Recyko+ 2050mAh

Az létezik, hogy 7.2V-os és 1200mA-es töltőre lenne szükségem ? (Illetve ilyenre képes univerzális töltőre)

Köszönöm a válaszokat!
(#) proli007 válasza pacshu hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Hello!
Erre a kérdésre, lehet egyszerűen és komplikáltan válaszolni.

- A töltőáram (nem a "feszültsége") ha egy oszlopra 200mA (0,1C) akkor két párhuzamosan kapcsolt oszlopnál, ez 400mA. Ekkor kb. 12..13óra töltési időre kell számítani. Vagy is hogy tölthető is legyen, 9V/400mA-es töltő kell.

- Az aksik töltésénél, a soros kapcsolás nem túl jó módszer, ha ezt még párhuzamosítod is, akkor az még rosszabb. (Nem lehetetlen, csak nem jó.)
- Alapvetően kétféle módszerrel tölthetők. Töltés végi feszültség csökkenést figyelve nagy árammal,(-dV) vagy kapacitás tizedével 12órán keresztül. (De ez feltételezi, hogy minden cella kisütött állapotban van.)
- Az alap gond, hogy a cellák kapacitása vagy eltérő, vagy az lesz. (De a töltöttségi szinttel is ez a gond.) Mert ha -dV-t érzékelsz több soros cella esetén, akkor nem egyszerre érik el azt az állapotot, vagy is lehet egyik cella még "felfelé megy", a feltöltött meg már "lefelé megy". Vagy is a differenciális változás amit figyelni szeretnél, eliminálódik.
Ha kis árammal töltesz, talán jobb a helyzet, de ekkor minden cellának kisütött állapotból kell indulnia, hogy a töltés időt meg tudd határozni. De ha van bennük még töltés, vagy nem egyforma már a kapacitásuk, akkor már is bukott a mutatvány.
- Kisütésnél is hasonló gondok vannak. A márt kisült cellákat a még töltéssel rendelkező cellák, átpolarizálják. (Legtöbb esetben ezért pusztulnak meg viszonylag hamar, a csavarhúzók akkupakkjai, vagy gépkocsi aksi mélykisütés esetén.)
- Ha párhuzamosan kötöd a két soros pakkot, akkor csak az aksik belsőellenállásának egyformasága garantálja, hogy a töltőáram egyenlően oszlik két felé. Elég egy gyengébb cella a sorban, és már is tönkretehetjük a másik jó csoportot is a nagyobb töltőárammal. A hibás sor, meg fel sem fog töltődni, egyre nagyobb lesz a differencia.
- Egyébként, a 6*1,2V cellához, a 7,2V nem elégséges, mert az nem a töltési végfeszültsége, hanem a névleges feszültség. Ha megnézed a grafikont, akkor ott 1,45..1,5V töltési végfeszültséget látsz cellánként. Csak éppen ebből a feszültségből nem lehet megállapítani a cellák töltöttségi szintjét, mint savas aksinál. (Ezért is a -dV eljárás.)

Nos, remélem sikerült elbizonytalanítani. Össze lehet kötni, lehet tölteni, de ezek a felsorolt dolgok, sajnos a pakk élettartamára hatnak elsősorban. Lehet egy 6V-os zselés aksival jobban jársz. Szerintem méretben sem nagyobb, és ott csak három soros cella van, töltése egyszerűbb, bár hosszadalmasabb. Nem lehet fél-egy óra alatt tölteni.
üdv! proli007
(#) pacshu hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm!

Azt hiszem a tapasztalatom most még nem akkora, hogy ennek neki menjek, ezért inkább úgy alakítom ki a "pakk"-jaimat, hogy könnyen szétszedhetőek legyenek és majd töltöm az előirásnak megflelő töltővel. Az idő igazából nem gond, hobbi célra kellene csak azt hittem nem ennyire "macera". Esetleg utána nézek egy rendes akku pakknak töltővel.

Eddig 2x olvastam el, de azt hiszem még legalább ennyiszer fogom, ezekszerint nem könnyű megfelelően tölteni.

Gondolom, ha azt megtudnám csinálni, hogy a cellákhoz külön külön vezetéseket kötök és azon keresztül töltöm "egyenként" akkor az járható út?
(#) proli007 válasza pacshu hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Hello!
Így van, egyenkénti töltés járható út, de az sem kevésbé "macerás", mert minden cella töltőjének galvanikus elválasztás kell. (Ha -dV, akkor meg feszültség figyelés, töltés kiegyenlítés..)
Nem sűrűn látni ilyeneket.
"Esetleg utána nézek egy rendes akku pakknak töltővel." Na, ilyen sem terem minden bokorban..
üdv! proli007
(#) Gránátalma hozzászólása Júl 21, 2012 /
 
Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogy egy darab NI MH akkumlátort (1.2V) mekkora feszültséggel és árammal szokás tölteni?
Néhány akkum tönkrement nemrég és most már kezd nagyon érdekelni, hogy vajon a töltőm rossz-e.(hiába gyári, nem csúcsminőség sajnos)

A másik kérdésem, hogy egy fényképezőbe (finepix s200 bridge) mekkora áramú akkukat érdemes venni, ami nem merül le hamar és a töltés sem fog benne sokáig feleslegesen tengődni?

Valamint, hogy a töltésnél sorba vagy párhuzamosan kell-e őket kapcsolni és ez esetben 4db akkuhoz mekkora feszültséget, illetve töltőáramot kell választani?

A válaszokat előre is köszönöm!

A birtokomban lévő táblázat alapján 1.2Vos akkut 6.5-10V al kell tölteni, de én ezt sokallom.
(#) nedudgi válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
A NiMH akkukat áramgenerátorral kell tölteni. Az áram nagysága C/10. A töltés végét a cellafeszültség púpja jelzi.
A töltőd akkor jó, ha a cellákat egyenként tölti. Ha nem így van, sürgősen szerezz be olyat, amibe 1 vagy 3 cellát is lehet tölteni.
A fényképeződbe LSD (alacsony önkisülésű) akkumulátorokat használj. Ilyen például az Eneloop, R2Go, Recyko.
Az a táblázat van? Sürgősen felejtsd el azt a környéket.
(#) Gránátalma válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Ez az a táblázat:
Bővebben: Link

És ezt a kapcsolást néztem ki, hogy megépítem. A feszültségforrásra párhuzamosan vagy 4 példányban és akkor minden akkut egy-egy áramkör tölt, egyesével.
Én olyan 150mA töltőáramra gondoltam egy 2500mAh-ás akku esetén, ugyanis a mostani 250mAes töltöm 10perc alatt felmelegíti az akkukat. Szerintem ennek köze van a tönkremenetelhez is.

Kapcsolás: Bővebben: Link
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Googliztam tovább, itt is itt van ugyan az a táblázat máshogy rajzolt kapcsolűssal:
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Ezek a kapcsolások alkalmasak az áram korlátozására, de honnan fogod tudni, hogy a cella fel van töltve?
A NiMH cellák feszültsége a töltés végén megemelkedik, majd lecsökken. Ezt a feszültségcsúcsot kell detektálni egy kíméletes töltőnek, és utána meg kell szüntetni a töltőáramot.
Erre a célra kész IC kapható, például a TI BQ2000 család, vagy a Maxim MAX712/713.
(#) Dedave hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Üdv! van pár 9 voltos 200mAH-s Ni-Mh akkum. csináltam hozzá egy ilyesmit gyorsan, mert nem nagyon volt más ötletem: http://www.extremecircuits.net/2010/06/switchless-nicd-nimh-battery...0.html
persze csak a 9 voltos részét. kérdésem, hogy jó e hozzá ez? pár perc alatt emelkedik az akku feszültsége, de 180 mAH-val tölti ha jól mértem, és a csomagoláéson 40-et javasolnak 7 órán át. nem tudtok ehhez valami egyszerübb töltőt, ha ez nem jó?
(#) proli007 válasza Dedave hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Hello!
Akkor valamit elnéztél, mert a töltőáramot, az ellenállás határozza meg. It=(Ud+Ube)/R=(0,7V+0,6V)/270ohm=4,8mA.. Ha 25V lenne a táp, és semmi nem korlátoz, akkor is az áram nem lehetne több, mint 50mA ezzel az ellenállással.
üdv! proli007
(#) Dedave válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
ja tényleg elnéztem a nagy sietségben, rosszul mértem áramot. akkor ez jó töltőnek végül is?
Üdv
(#) proli007 válasza Dedave hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Hello!
Jó, csak a töltési időt, neked kell figyelni. De ha csak a 9V-os részt építetted meg, akkor a tranyós rész teljesen felesleges. Az LM317-ből egy ellenállással is lehet áramgenerátort készíteni. (In-re a plusz táp, ADJ-re az aksi egy diódán keresztül, OUT és ADJ közé, egy ellenállás. It=1,2V/R)
üdv! proli007
(#) Dedave válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
nagyon köszönöm
(#) David 3g hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
Sziasztok . Kérnék egy kis segítséget abban hogy megkéne oldanom 3-4 aksi töltését amik sorba vannak kötve 3 aksi az kb 3.8 V töltve nemtudom pontosan mennyi :S szoval ezt kéne tölteni. amikór kész televannak akkor kapcsoljon ki vagy csak adjon egy jelet amivel egy relét tudok müködtetni. Amikór meg 4- 3.8V alá csökken akkor kapcsoljon be a töltés. vagy mégjobb lenne ha álítani lehetne. szoval előre is köszönöm a segtséget.
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Hello!
Megrajzoltam kb. amit szeretnél. Csak nem írtad, hogy milyen tápfesz van, vagy miről töltöd, milyen relé.. Potival lehet állítani a töltés végfeszültségét, a hiszterézist (be és kikapcsolás közötti különbséget) esetleg az R5 ellenállással. (Az LM393 két komparátor IC egy tokban van, így nem kel neki kétszer tápfeszültség, csak a Tina-ban csak az első fokozat ábrája van meg. Nem 339 van benne, mert ott négy van egy tokban.)
Amúgy NiMh aksit nem igazán lehet tölteni feszültség figyeléssel. (Olvass vissza esetleg.)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) David 3g válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
5V kapcsüzemű töltőm van amit feltudok használni és annak a 230V részét szeretném ki ill be kapcsolni.
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Hello!
5V-os reléd is van hozzá, ami tudja kapcsolni a 230V-ot?
De ha az IC tápfeszültségéhez 5V-ot használsz, akkor lehet módosítani kel a rajzon, mert a tranyó maradék feszültsége lehet sok lesz, és a relé nem húz meg. Az 5V-os relének általában nagyobb áramigénye van. Tehát vagy ismerni kell a típusát, tekercs ellenállását, vagy meghúzó áramát..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) David 3g válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
12V a relé legalábbis az van ráírva ,de már a 4v is behuzza.
(#) David 3g válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Amugy a 3.8V az feltöltve nem 4.55 vagy valami ilyesmi ? Szoval akkor feltöltve engedje el a relét vagy huzza be tök mindegy és kb 3. valamennyin ami egy egészséges led-világításához elég még annyin meg adjon elentétes jelet mint elöbb szoval kapcsolja be a töltött / relét remélem érthetően írtam le
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Hello!
"remélem érthetően írtam le" Nem! Nem kell ezt variálni mint a kutya a ba..... Ott van a diagram nem érthető? 4V-nál elenged, háromnál meghúz. Oda is írtam..
Egyébként nem lehet ugyan arról a tápfeszültségről táplálni a figyelőt, mint amit kapcsol. Ha kikapcsolt, hogy fog bekapcsolni, ha nincs tápfesz.
A feltöltött aksi feszültsége, nem egyenlő a töltés alatt álló aksi töltési végfeszültségével!
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) elektros90 hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
Sziasztok. A fényképezőgépem 4db NiMH akkuról üzemel.Mivel elég régóta nem használtam gondoltam feltöltöm. A töltőm inteligen uProcesszoros töltő, gyári.
Behelyeztem mind a 4 elemet, és villog a led, hogy nemlehet tölteni.
Megmértem multival a feszeket. Mindegyiken 1,27 körüli, kivéve egyen amin 0,07.
Most ezzel mit tudok csinálni? Már semmit, "kidobhatom" ?
Következő: »»   30 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem