Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
hello mindenki, építettem egy DoZ-t 2n3055-ös tranzisztorral. Annyira nem értek a tranzisztorokhoz, de valami baj van az erősítővel. 36V-ot adok neki, egyenirányítás greatz és 2x3300µF-os(párhuzamosan) kondival van megoldva.
A baj annyi hogy nem ad hangot, folyton búg az 50Hz, a kapcsolást jól raktam össze és azt az 5db tranyót újonnan vettem. Amikor bekapcsolom akkor a hangszóró kap egy kisebb impulzust és onnantól 50Hz-el búg. kapcsolás A segítséget előre is köszönöm.
Üdv! A 2x3300µF lehet kevés lesz!
A beállításokat elvégezted? Bővebben: Link
Hello
Megpróbáltam a beállítást de a 2 poti nem reagált semmire, lehet hogy nagyobb kondenzátor kell az egyenirányításhoz és ebből adódnak a gondok? A hangjel a számítógépemből jön, az elég erős neki ha jól tudom.
Amennyiben egyik trimer sem reagál semmire akkor végzetes hibát követté el .
Többet mondhatnál az élesztés folyamatáról hogyan végezted , mekkora táp feszültséggel mennyi pufferrel stb?
A végtranzisztorok közös kimenetén, ahol 1/2 tápnak kéne lenni, hány volt mérhető testhez képest és mennyi a teljes tápod?
A minap hasonló hiba volt a bemeneti csatoló kondenzátor hiánya miatt, lehet ezen a környéken is érdemes szétnézni. Ha nagyon tanácstalan vagy, fotózd le.
Hello
A tápom 2x 32,7V amiből csak egy ágat használok, A 2n3055-ös tranzisztoroknál 30,9V-ot mérek, ha az segít akkor a kapcsolási rajzon amit mellékeltem a két bd139-es tranzisztorból az alsó melegíti a hűtőbordáját. Egyik tranzisztornak sincs közös bordája, szóval nem az a baj. A kapcsolás 250mA-t vesz fel. Amikor bekapcsolom akkor a olyan mintha a hangszóróra kapcsolná a kondik áramát és miután ez megtörtént a hangszóró elkezd 50Hz-el búgni, de nem hangosan. Tehát valami "lezabálja" a trafó áramát. Köszi.
Hello, az élesztést úgy végeztem hogy: kimarattam az nyáklapot, beültettem és beforrasztottam az alkatrészeket, a potikat feltekertem majdnem maximumra hangjelet még nem adtam neki. Hűtőbordát raktam a tranzisztorokra mielőtt először bekapcsoltam. A tápegységem egy 2x25W-os rádiós erősítőt hajtott, 2x 3300µF-os kondi és a greatz hidat is abból az erősítőből szedtem ki.
Gondolom beleolvastál ebbe a topikba , ha igen akkor vélhetted felfedezni hogy ami a tápegységet illeti az kicsit bővebb kell legyen mint amivel te próbálkozol .
Egy csatornához MIN100Watt -os trafót javaslok , az élesztést meg labortápról lenne célszerű végezni a beállitás folyamán és ha minden jól megy akkor javaslom csak a végleges tápra kötését ! Melyik nyákot építetted meg ?
Rakj fel képeket úgy esetleg könnyebb segíteni.
Az alaplapot kézzel rajzoltam meg és marattam ki, 90%-ban hasonlít a nyák a kapcsolásra. Nem lett szép, de ez az első amit én marattam ki.
Csak kérdezem!Sohasem szólalt meg? Ezek után egy egyszerű kérdés (lehet hülyeség) a tranyók bekötése jó? Na és a tranzisztorok ok?
Ha jól látom és bc 212 a meghajtó tranzisztor akkor rosszul van bekötve ?
A becsatoló condi után milyen + alkatrész van ?
Az adatlapon nézd meg a tranzisztorok lábkiosztását. Mindhármat hibás beültetésnek látom.
Köszönöm, google-ba írtam be és gondolom elnéztem a lábkiosztást, na akkor meg is javítom.
Rendben, a bc212-es tranzisztor collectort és az emittert cseréltem fel. Most viszont elfüstölt az alsó 2n3055-ös tranzisztor melletti 100ohm-os ellenállás. De előbb olvastam vissza, még ezelőtt és ezt pont észrevettem hogy másnak is volt ilyen gondja, szóval most akkor keresek kettő 1 wattos (vagy több) ellenállást.
A trimereket is cseréd valami modernebb tipusra mert ha ezek elszabadulnak akkor lesheted a félvezetőidet!
A BD139 szemből, lábak lefelé, ECB kiosztású. Ezt nem bírom beleképzelni a fotó alapján kivehető nyomtatásba.
BD139, igen egy kicsit érdekesen oldottam meg, de nincs gond vele nem mozog, az jól van bekötve.
Szerintem sikerült megölnöm az alsó 2n3055-öt, multiméterrel dióda mérésben semmit sem jelzett az alsó tranzisztornál de a felsőnél mutatott értéket a műszer.
Tutira ne legyen probléma, holnap lemegyek boltba és megveszek mindent ami kell, hogy ne összeszedett kacatból építsem meg. ÉS most óvatosabb leszek. Köszönöm a segítséget!
Ez valószínűleg a rossz trimmer alaphelyzet miatt történt. A fölső trimmert, ami a nyugalmi áramot szabályozza MAXIMÁLIS ELLENÁLLÁST ADÓ HELYZETBE kell terkerni élesztéskor. Ha másik végállásba tekered elpusztul az egész, a végtranyók, a BD-k is esélyesek és a 100 ohmok. Tehát a féltápszabályzó trimmert középre, a nyugalmi potit pedig előtte mérd ki, hogy max ellenálláson legyen. (Én már úgy ültettem be mikor csináltam biztonság kedvéért nehogy elfelejtsem.)
Van valakinek összehasonlitási véleménye a JLH és DOZ 20W között?A hangjával kapcsolatban kérdezném.Köszönöm a válaszokat.
Van és lesz is nem oly sokára , anno én is belevágtam egy JLH építésébe és akkor a dupla végtranzisztoros mellett döntöttem és a szimmetrikus tápos mellett akkor nem tetszett a DoZ az még megvan azóta is bár egy évben kb 1-2 órát szól mindösszesen .
Hiragám is van és most egy klasszikus JLH is lesz nem sokára így a három A-osztályt össze tudom mérni de már látom előre a végeredményt .
Hello!Van egy 2X24V-os trafóm ami váltó áram.Ha egyenirányítom annak elégnek kell lenni-e ehez az erősítőhöz? 24V 14VA AC
Köszönöm.
Ha csak 14VA-s, akkor nem.
Csak akkora.
Én a 200-astól félek, hogy elég-e neki. Nekem ekkora van 2x28VAC.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |