Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
Jó az elgondolás amennyiben az 50VA teljesítmény elég lesz,a stab ic is elvisz valamennyit belőle. Ez egy laborasztal trafója ami 3-24v feszültséget ad,általában nem külön tekercsek vannak rajta,hanem csapolással van megoldva,mintha egy 24voltos trafó tekercsén leágazásokat készítesz 3-6-12-18 voltnál.. Kérdés a leendő összteljestmény..
Nincs, de ha egy szekunderrel több lenne ami egyenirányítva éppen 12 volt akkor egy stabkockát megúszol ugyan ez van az 5 voltnál is de az már nem nagy áram mert szerintem digitális áramkör megy majd róla vagy ic. Attól függ mennyi áram fog folyni a 12 voltos ágon. Ha az is valami vezérlésé akkor lehet stabival is csinálni. Ha főbb tápellátás akkor tekerj fel egy másik szekundert ami pont 12 volt lesz egyenbe. Attól függ megéri-e? Bár így profibb.
Jandark: Megelőztél de az is jó ha egy szekunder van és meg van csapolva. Még egyszerűbb és akkor 24 vac a két vége között meg valamennyi az 5 voltnak meg a 12-nek ami egyenirányítva pont annyira jön ki. Ha nagyon stabil kell akkor még azokat stabilizálni is lehet de az már nem fűt annyira mint 5 volt a 17 ről 12 re mert 5 ampernél 5 volt az 25 watt. Ami nagyon fűt...
Az összteljesímény az elegendő, de van belőle nagyobb is.
24VAC oldalon max 100 mA (optocsatolók); 12DC oldalon 500-800 mA (relék, ledek), 5VDC oldalon max 50-100 mA (MCU).
Módosítottam a hsz-emet csak hogy elolvassátok...
Pont a nagy disszipációt akarom elkerülni ezért a 24VAC kört nyersen használom.
A 12VAC-ból stab kockával előállítom a 12VDC-t és ebből az 5VDC-t. Itt nem tudom mennyire melegedne a stab IC.
Hát annyira nem melegedne de én csapolással oldanám meg úgy hogy pont 12 meg pont öt jöjjön ki egyenirányítás után...
Vonalmeghajtó erősítő.
Ha rákeresel, rengeteg találatot, És IC tipust találsz. Pl: SSM2142 stb. De egy egyszerű szintemelő erősítővel is megpróbálhatod.NE5532 stb.
Sziasztok.
Van egy egyenáramú generátorom (dinamo) 12V 16A, és szeretnek egy egyszerü feszültségstabilizátort hozzá egy 12V-os auto aksi töltesere de nem tudom hogyan kell. A genarátor kepes akkár 40V leadására is magas fordulaton. Kérlek segítsetek. Elöre is kösz.
Természetesen jó az egy szekunder is.Azért is írtam meg a trafó mivoltát,mert így egyértelmű.
Erősítőhöz,előfokhoz szoktak tenni független tekercseket. Ide talán megfelel..
Értem..
Csak ötletként,az asztali dvd lejátszók (némelyik)-e olyan kapcsolóüzemű tápot tartalmaz amiben van 24 -12-5volt stabilan. Esetleg ez is egy lehetőség...
Köszi a válaszokat.
Mindjárt rákeresek, de igazából az is érdekel, hogy nem kell valami védelem ha a laptopomat összekötöm az erősítőmmel és mondjuk max. kakaón hallgatom?
Szia!
Attól ne félj, hogy az erősítő "visszadolgozik" a laptopra, tehát ilyen értelemben nem kel védelem. Használj jó minőségű, vastag árnyékolt kábeleket és akkor teljesen jó hangzásod lesz. De az igazán korrekt megoldás ilyen távolságokra a szimmetrizálótrafós, földfüggetlen átviteli megoldás lenne.
Az "itthon megvétel + repülőztetés" nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Mondjuk hidrogénperoxidot vagy sósavat akkor se vinnék fel a repülőre, ha nem tiltanák. Mindkettő elegendő galibát tud okozni, ha kiszabadul. Ha jó szívvel végiggondolom, én személy szerint a nátriumperszulfátot se vinném fel. Egészen pontosan nem szívesen ülnék olyan repülőn, amin ilyen anyagok laknak, akár engedélyezik, akár nem.
Ezért jó a rendelős megoldás: mások oldják meg valahogy, hogy az anyag eljusson hozzám (persze ha nem vállalják, akkor gond), legyen az ő felelősségük. Amúgy néztem neked helyben elérhető cuccokat. Nátriumhidroxid Nátriumperszulfát Vasklorid
Szia.
Nem tudsz véletlenül egy kész rajzot vagy tervet??? amit küldtél azt nem nagyon értem és nem jók benne a linkek. Köszi.
Üdv!
Nyugodtan kössed össze őket. A kötéshez használj jó minőségű kábelt, különben nagy háttérzajt felvesz ekkora kábel. Az előerősítő szerintem nem igazán szükséges, bár lehet javíthat a dolgon, de a rádiós erősítőnek is van előerősítője, a laptop általában nagy jelet ad ki. Ha a jel mégis kevés lenne, keress valami egyszerű előerősítő modult. A hangkártyának ennyit bírnia kell. A tökéletes hatásért a jelet szimmetrizálni kellene, a zaj elkerülés végett, de az kétszer annyi kábelt is jelent. Valószínűleg elég jel lesz a kapcsolathoz, ha jó kábelod van kevés zajjal megúszhatod.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy autóhifiben kissé jártasabb vagyok mint másféle elektronikában. Tehát az lenne a kérdésem hogyha veszek egy pc tápegységet mondjuk 400w-osat arra rá lehet e kötni egy autó erősítőt és arra hangszórót vagy egy mélynyomót? Köszönettel
Szia! Rákötheted. Azt vedd figyelembe, a 400W-nak csak egy részét tudja a táp 12V-os része. Témája.
mondjuk ha egy 4Oh-os erősítőt kötök rá, ami névlegesen 3000 w ot tud (4Oh-on), akkor kb mekkora teljesítményű táp szükséges.
Illetve stabilan 12v ot ad kifele a tápegység?Tehát baja nem lehet a rákötött termékeknek? Előre is köszönöm
3000W-ot? Akkor egy 3500W-os táp elég lesz.
Sziasztok! JANI írta régebben: "Egy soros biztosíték és a 400V-os varisztor beépítése szinte kötelező,
még a legegyszerűbb kapcsolásnál is! " Csinálok egy termosztátot,amiben van egy relé,ami 230V-os motort kapcsolgat. Kell-e a relével kapcsolt 230-után varisztor,és soros ellenállás,vagy bizti? Azért kérdem ,mert sok helyen láttam.Pl. itt: Bővebben: Link Köszi:Lóri
Sziasztok!
Van egy Philips SHP-2500-as fülesem, aminek az egyik oldala alig szól, illetve a dróton lévő hangerő-poti totál recseg, ezért át szeretném drótozni, de nem tudom hogyan essek neki, mivel nem látom hol lehet szétszedni. Ki mit ajánlana? Bővebben: Link Várom azok jelentkezését akik szedtek már ilyet szét, vagy van nekik is, és tudják. Én ezt több mint két éve, a nap 24 órájába itthon nyüstölöm.
Szia!
Ahogy köbzoli is mondta: vedd le a fülpárnát, akkor hozzáférsz a hangszóróhoz. Üdv! Balázs
Az oké, de nem tudom hogyan. Nem látok alá.. Esetleg ha egy móricka ábrával segítenétek..?!.
Üdv!
A poti recsegését kontakt spray megoldja. A fülpántot csak fogjad meg egy olyan helyen, ahol meg tudod húzni. És húzzad ki a vájatából, majd szépen szedd le körbe, mint a gumit az abroncsról. Nekem is ilyen fülesem van. Nem lehet, hogy csak a csatlakozója rossz és azért nem szól az egyik oldal? Lehet, hogy csak azt kellene cserélned.
Nem hiszem, de ha az is, akkor is le szeretnék metszeni az 5m kábelből.
De még sajnos mindig nem értem ezt a levételt, vagy ennyire érthetetlen vagyok? ..
De mit értetek a fülvédő alatt. Meg mi az a fülpánt? Ezeket nem értem.
Van a puha rész, ami a fülemre megy, meg a belseje ahol a szivacs van. A belseje bőrözött, illetve a külső puha rész széle is. Namost azt a külső részt kell elkülöníteni a szürke PVC résztől? Attól félek szakad, vagy törik.
Á, megvan. Csak hogyan rakom azt majd vissza...?!...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |