Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Rendelkezem egy 12V/5A kapcsolóüzemű táppal (pontosabban 2 különböző típus is van, de minden paraméterükben megegyeznek), amivel egy ITX alaplap 12V-os PicoPSU tápját szeretném meghajtani. Méréseim szerint a komplett gép kb. 1,5-2,5 Ampert vesz fel. A probléma a következő: a táp üresjáratban kb. 12,3 V-ot ad ki, és (kivételesen sajnos) ezt baromi jól tartja terhelés alatt is (hiszen ezért stabilizált). Viszont az alaplap (vagy esetleg a belső táp??) soknak gondolja ezt, és nem indul el, csak ki-be kapcsolgat, vagy még azt sem. Hosszas tesztelgetés, méricskélés után, mára bizonyos, hogy ez a 3 tized Volt a probléma, tehát a stabil 12,3 V-ot le kéne csökkenteni pár tizeddel. Úgy vettem észre, hogy a kisebbre kevésbé kényes (pl. 11V-ról is elmegy), de jó lenne stabilra belőni a 12V-ot, vagy max. 12,1-et. Gondoltam rá, hogy a tápot finomhangolni kéne kicsit, én magam kellő ismeretek hiányában nem akartam nekiállni, így első körben szervizben gondolkodtam. Ott viszont azt javasolták kössek sorba egy diódát. Kipróbáltam, a kívánt feszültségesés megvan, bár több is mint kéne. Gondolom, ha Germánium diódát tennék rá kisebb lenne, viszont utánaolvasva nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb megoldás. Gondolok a hőfokfüggésre, és az átfolyó áram hatására változó feszültségesésre is. Mit javasolnátok erre a célra? Esetleg mégiscsak a tápon kéne állítani? Segítségeteket előre is köszönöm.
Hello!
Egy fénykép, vagy inkább kapcsolási rajz jobban jött volna.. De biztosan van benne valami trimerpoti, amivel a kimeneti feszültség beállítható. (ADJ - VAR - VR1 felirattal) Általában ez a táp kimeneti szekunder oldalán található, egy TL431-es társaságában. Azt kellene megtekerni. (Elég vicces, hogy egy digitális akármi ilyen érzékeny a tápfeszültségére, hogy a 12,3V nem lenne számára megfelelő érték. Ez mind össze 2,5% többlet feszültség..) üdv! proli007
Germániumot semmiképp, inkább PC tápból egy pl. dupla Schottky-t. (hasonló nyitófeszültség, ha kellően nagy áramú)
Üdv Inhouse
Kapcsolási rajzot nem találtam a típusra rákeresve, nem hinném, hogy lenne róla, v.mi noném cucc. Képeket tettem fel, én nem láttam potit benne, azért kértem segítséget. Eléggé össze van rakva, nem kizárt, hogy takarásban van, de potira utaló feliratot sem láttam. Ha gondolod csinálhatok még képet.
Igen, másik fórumon is ezt javasolta valaki, konkrétan az STPS40L15CT tűnik a legjobbnak.
Az optokapu miatt valószínűsíthető, hogy van benne TL431, ott egy ellenállásosztóval beállíthatod a feszültséget. Vagy a soros dióda...
Üdv Inhouse
Ezt írta proli007 is, de nem látok benne ilyen ic-t. Potit szintén nem találtam, ellenállásba meg nekem az tűnik egyedül esélyesnek, amit bejelöltem a képen. Szerinted?
A HE-n megnéztem, de valószínű, hogy pont az vezetett félre. Ott a képen egy 8 lábú ic van, ilyent nem láttam sehol a tápban (illetve egy van, de az más típus). Ettől független TO-92 tokozásút sem látok rajta sajnos.
Hello!
Megvan itt minden, csak nincs poti.. - A TL431-es, a kép jobb oldalán U2-vel van jelölve. - A feszültség osztója, (a nyák jobb oldalán alul van egy földelési jel ) R25 és R26 ellenállás - Az R25 "5101" azaz 5,1kohm. Az R26 "2002" azaz 20kohm. - A TL431 referencia feszültsége, 2,5V. Így a kimenő feszültség, ((R26/R25)+1)*Uref=((2k/5,1k)+1)*2,5V=12,3V - Tehát at R26-ot kell csökkenteni, hogy a feszültség csökkenjen. Úgy látom, hogy eredetileg az R27 (R26 alatt) lenne a helye egy párhuzamos beállító ellenállásnak. Ha az R27 helyére (R26-al párhuzamosan) teszel egy 470kohm-os ellenállást, akkor a kimenő feszültséged 11,9V lesz. üdv! proli007
Proli007!
Mi lenne velünk nélküled?! ![]() VodkaTam! SMD-t keress, alulról van a fólia oldalon. Üdv Inhouse
Beakartam linkelni a két képet, de valahol elkallódott..
Hú, nagyon köszönöm mindkettőtöknek, magamtól sosem találtam volna meg. Így már egyszerű a dolog, amint lesz egy kis időm megügyködöm.
![]()
Sziasztok!
Van egy keverő,zenekari...van hozzá egy gyári adapter. Találtam egy hasonlót,tartaléknak szeretném használni.Kérdésem az lenne,hogy vajon működne-e vele?Sajnos nem értek ehhez ![]() Köszi a segítségeteket! A gyárinak ezek a paraméterei: Input:230 VAC/50 HZ/100 mA Output:2x18.5 VAC/500 mA Amit találtam: Input:230V/50HZ/70mA/13W Output:2x18.5V/2x150mA
Szia!
Hát necces a dolog, de eléggé. Nem tudom, hogy milyen kijelzők vannak a keverőn, és hogy fülhallgatót egy az egyben csatlakoztatsz-e rá, de a 150mA egy kicsit kevés. Ha azt vesszük, hogy csak 2db kivezérlésjelző van rajta, ami 2×10 LED-ből áll, akkor ha LEDenként 5mA -rel számolunk: 2×10×5mA=100mA. Hát ez már bizony nagy teher. Ha azt vesszük, hogy a fejhallgató amit rákötsz 32ohm-os, és mondjuk 2×100mW, akkor a két fülesre kb 50mA csúcsáram jön ki. Na eddig tartott a 150mA! Pedig semmilyen nyugalmi áramokat és hasonlókat nem számoltam bele. Én azt mondanám, hogy nem lesz hozzá elég. Persze úgy volna korrekt, ha megmérnéd a keverő áramfelvételét üzem közben úgy, hogy a fejhallgatót is maximumra tekered.
Hát.....igazad van!
Köszi a segítséget!Azért kipróbálom,csak egy dugót kell cserélnem.Aztán majd lesz valami ![]() Nem tudom,hogy ha kevés az energia csinálok-e kárt benne....lehet be se kapcsol.
Ó dehogynem!
Be fog az kapcsolni... ...maximum begerjed ![]()
Csumi
![]() úgy szeretném,hogy műszerrel kimérek mindent. Lövésem sincs mi a neve annak dugónak ami ehhez kell.... de nem vészes.Sokat segítettetek.köszi Nektek!!!!! ![]() Eszem nincs mikor nézem meg,sajnos kevés az időm hozzá......de jelzem mire jutottam.Az én észrevételem az,hogy kevés lesz az enrdzsi.....ha be is kapcsol game over.No de majd kiderül! Helosziaszevasztok! ![]()
Ez az adapter jo lessz a routerhez?
Van egy routerem amihez nincs meg az eredeti adapter. A routerre ez van irva: 12V 1A ilyen adapterem van: http://kepfeltoltes.hu/120324/Fotografia0323_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Lehet kapcsolgatni Voltot 12re is./ez a max/ az Amper ha kisebb mi lehet belole..? egy pillanatig kiprobaltam mar es feljottek a ledek a routeren es vilagitott a power gomb is...de le is huztam rola..inkább
Sziasztok!
Van egy scannerem kipróbálásra (HP ScanJet 3800), amihez hálózati adapterem nincs. A Scannerre 12V/1250mA van írva, nekem meg 12V/400mA vagy 12V/500mA adapterem van. (Esetleg 5V/800mA-es.) Eddig nem mertem kipróbálni egyikkel sem, hozzáértő véleményét szeretném kikérni, hogy jó lehet-e valamelyik hozzá, véletlenül sem akarom tönkretenni a scannert. Előre is köszi!
Mire megírtam a választ bezárt a topik...
![]() Tehát egyik tápod sem fogja vélhetően elbírni, valószínűleg le fogja ültetni a tápot, de a scannert nem teszi tönkre.Viszont a gyári tápok stabilizáltak, tehát fix12V jön ki belőlük. Ha nem stabil tápot tezsel rá az kiadhat magából üresen 16V-ot is. Előtte mérj, és figyelj a polaritásra mielőtt ráteszed.
[off]
Idézet: „.Viszont a gyári tápok stabilizáltak, tehát fix12V jön ki belőlük” Én ebben annyira nem lennék biztos. De nem is ez a lényeg. Engem az zavar, hogy 5 év reg. után sem megy neki az alap matek. Ha a scanner több mint 1A-t kíván akkor kérdéskent sem kell felmerülnie az, hogy 400-500mA viszi-e. ![]() Idézet: „Viszont a gyári tápok stabilizáltak” Akkor úgy fogalmazok, hogy amit én eddig láttam, illetve az a kettő ami itthon van az olyan.( és kapcs. üzemű), de mindegy is. Viszont a számok magukért beszélnek
Pár napja vettem egy IDE-SATA -> USB átalakítót vateráról. Működik is a dolog megfelelően, viszont az adaptor annyira felforrósodik egy film megnézése után, hogy szinte hozzá sem lehet nyúlni. Már pedig a média lejátszóhoz vettem, valamikor nem csak egy filmet szeretnék megnézni.
Egyébként egyik oldalon szabvány földelt tápcsatlakozója van, ami a számítógépekhez is jár, másik oldalon meg molex kivezetése van alap esetben. Mit lehet ilyenkor tenni? (eddig még éppenséggel nem adta meg magát a műanyag burkolat, de ugyan akkor azt sem szeretném, hogyha kinyiffan ez az adaptor, magával vigye a winyót)
Nézd meg az adattábláján megfelelő hálózati feszültségre készült, esetleg több feszültségre is átkapcsolható, valamint a teljesítménye elég e a HDD
üzemeltetésére. Mérd meg üzemi körülmények között a HDD áramfelvételét és a kimenő feszültséget ami alapján kiszámolhatod a felvett teljesítményt. HDD csatlakoztatása nélkül normál esetben az adapter nem melegszik. Egyébként normál trafós, vagy kapcsolóüzemű adapterről van szó?
Hasonló hálózati adapterrel jártam úgy, hogy zárlatos volt a molex dugó (egyszer működött, egyszer nem). Mire észrevettem, kiforrasztott pár alkatrészt a tápegység szekunder oldalán.
Szinte minden sima trafós adapter melegszik,főleg ha esetleg csak pont annyi ambert tud ami elég a vinyónak.Kell egy erősebb adapter...gondolom sima 12V nem?
Merevlemezt vagy optikai meghajtót kell táppal ellátnia, tehát 5V és 12V DC-t szolgáltat. Én még nem láttam ilyen célú adaptert, ami nem kapcsolóüzemű (pl. a Kínából idepostázása is körülményes lenne, ha egy nagy vasdarab feszülne a borítékban).
Teszek fel róla képeket. Szétszedni még nem próbáltam, mert nincs benne egy darab csavar sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |