Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon szép munka
Egyetlen szépséghibája az ára tablet 76 dolcsi kameraval, aksival, flashel, sokkal gyorsabb procival. Igaz gps nincs bette de usbn keresztül tuti rá lehet tenni. Ezeket ismeritek? stm32F4Discovery stm32F0Discovery Elég barátságos az áruk. Az ST től lehet kérni free sample példányokat. Gondoltam én is kérek csak nem tudom mit kéne írni, hogy küldjenk Én most azon gondolkozok, hogyan kellene ilyen kártyával sd kártyát irni-olvasni. Adatgyülytü/vezérlő kütyüt szeretnék.
Persze, tablet-ből olcsóbb megcsinálni, de:
Ezt én csináltam. Még bármire jó lehet. Az enyémet teljesen az alapokról tanulom, bare-metal. A tablethez nincs kapcsolási rajz, azt csak oprendszerrel tudod használni szerintem. Ami nekem most asztalon egybe van, az a valóságba 5m2-en lesz szétszórva egy kocsiba, GPS, GSM modem, és hasonlók. A tablet nekem sehogy se lenne jó. Ismerem a discovery-t de személy szerint úgy vagyok vele, hogy ULINK2 mert az mindent programoz, Keil, mert ezt szoktam meg, és nincs telecsicsázva mint pl egy MicroC. Minden más, pl ST-link csak megkötésekkel jár, pl nem hinném hogy ST-Link támogatja az NXP-t. Aztán ha mégis akkor én vagyok a maradi.
Hát igen tabletet alacson szinten buherálni nagyon kérdéses. De sokkal gyorsabb és fele annyiba kerü
Mi a NXP? Elég kezdő vagyok SD kártyával kapcsolatban tudnál valami doksit?
Az st link ingyen van rajta.
Ez egy 15$ kártya. Based on the STM32F407VGT6, it includes an ST-LINK/V2 embedded debug tool, two ST MEMS, digital accelerometer and digital microphone, one audio DAC with integrated class D speaker driver, LEDs and push buttons and an USB OTG micro-AB connector. stm32F4
NXP egy gyártó a sok közül akik ARM magokat licenszelve gyártanak mikrokontrollereket (is).
ST: STM32, NXP: LPC, Atmel: pl AT91SAM7, AT91SAM9, stb stb. Széles a paletta...
Hmm akkor egy stm32 panelra integrált programozónak nem is kell NXP mcukat programoznia, ugye?
Nem igazán. Keil mondjuk ismeri az ST-Link-et, igaz ST-Link lefűrészelhető az STMről. Hogy utána az mit tud progizni STM-en kívül, azt én nem tudom, nem próbáltam, speciel nekem nagyon bejött a 25$-os ULINK2 az ebay-ről.
Na, hogy ezt letárgyaltuk SD kártyával kapcsolatban tudsz segíteni?
Lehet, Te még nem ismered a Googlit?
Talán ez jó lesz neked: AM17x/AM18x ARM Microprocessor Multimedia Card (MMC)/ Secure Digital (SD) Card Controller User's Guide http://www.ti.com/lit/ug/sprufv8a/sprufv8a.pdf
Nem nagyon foglalkoztam még SD kártyával, csak úgy mint SPI memória. Az STM32nek, legalábbis a 207-nek van, a leírásában egy külön rész ahol SDIO (tehát normális sebességű) módban kezeli. Kapcsolási rajz is van ott, ma fogom a kontrollerhez hozzá kötni, a többi majd kiderül.
Bármi grafikus (FSMC + SSD1963) mintaprogramot láttad, eddig, eddig mindig része volt az SDIo, és a FAT file rendszer a kódnak. Tudom ajánlani tehát hogy egy ilyet szerezz be és onnan kezdj el mazsolázni. Én csak azért nem használom őket, mert nem akarom a CMSIS-t használni, minek hála amit eddig csináltam, arról pontosan tudom hogy mit csinál.
Köszi, a guglit ismerem. Csak nem tudtam mire keressek. Én stm32 sdcard ra kerestem minden jött csak ami kell az nem.
Na ez érdekes.
STM32F407VGT6 4-5k huf a farnellnel. STM32F4DISCOVERY 3,6k huf amin van egy ilyen proci egy programozó áramkör, meg egy csomó kiegészítő. Az mcu doksija tényleg jó ötlet Külön controller nem kell hozza, SPI on keresztül lehet irni-olvasni. Már csak azt kell megkeresni mit hova meg hogyan kell kötni
A hová az elég adaptív. Én ajánlom neked hogy nyomtasd ki az 52-57 oldalakat. Ezeken láthatod hogy pl sok mindent sok helyre tudsz kötni HA:
AHBxENB regiszterben engedélyezted az adott portot, pl 'A' PORTA->MODER regiszterben beállítottad az adott lábat hogy "alternatív" Ha nagy sebesség kell akkor a 100MHz PORTA->OSPEEDR És végül a táblázatnak megfelelően PORTA->AFR[1], és AFR[0]-ba kiválasztod hogy az adott lábat melyik perifériára akarod irányítani. Ha pl azt akarod hogy PA9 legyen USART1TX akkor az adott lábhoz AF7-et kell beállítanod. Az ami téged érdekel az SDIO részben van, 26-os fejezet. Ami meg engem érdekelne: Szeretnék egy 65535 hosszú unsigned int típusú tömböt a 0x2000 0000 címtől kezdve. Ez a kontroller beépített SRAM-ja. Azt tudom hogy unsigned int TFT_RAM[65536] De hogy kell rávennem a fordítót, gondolom a linkert, hogy ez a változó ott legyen ahol én akarom? Mert később ennek a változónak a külső SRAM-ba kell lennie, hiszen 387k lesz és az csak ott fér el...
Idézet: „De hogy kell rávennem a fordítót, gondolom a linkert, hogy ez a változó ott legyen ahol én akarom? Mert később ennek a változónak a külső SRAM-ba kell lennie, hiszen 387k lesz és az csak ott fér el...” Pointeres megoldás nem jó? Pl.:
Pointerrel ok, igy van az SSD1963 command és data regisztere kijelölve 0x6000 0000, és 0x6000 0002 címekre, de ezel csak egy regisztert tudok irni.
Én azt szeretném hogy tömb legyen, és ha TFT_RAM[0] = ABCD; akkor 0x2000 0000 = ABCD ha meg TFT_RAM[1] = ABCD akkor 0x2000 0002 = ABCD
Idézet: „de ezel csak egy regisztert tudok irni.” Miért is?
Alapvetően így lehetne:
Nálam mondjuk nem működött 207-tel, mert a linker panaszkodott. Viszont amikor a .map file alapján megnéztem, hogy meddig helyezte el a linker a többi változót, a felhasznált címektől felfele már engedte elhelyezni a tömböm. Így inkább máshogyan oldottam meg az adott problémát.
lenne elvileg de ide nem engedi. 0x60000000-re meg igen. Ahol le van irva: "Placing function and data in a specific addresses" Már csak arra kell rájönnöm hogy a 0x2000 0000-re ahol a beépített SRAM kezdődik, mért nem pakolhatok.
Hja pointeres móka
De elszoktam már ettől. Nagyon elkényelmesedik az ember magasabb szintű nyelvekkel. Aztán ha valamit elrontasz es felülirsz valmit amit nem kéne csunya dolgot fognak történni és kb sosem jössz rá a hiba okára
2000 0000re nem engedi. Hibaüzenet:
.\Obj\Teszt.axf: Error: L6971E: main.o(.data) type RW incompatible with main.o(.ARM.__AT_0x20000000) type ZI in er RW_IRAM1. 2000 0200-on már viszont ok.
Esetleg azért lehet, mert már van azon a címen valami, a standard belinkelt startup függvények által használt változók közül.
Na ja. SRAM zero wait state-es logikus hogy oda pakol.
Igaz örülnék ha kicsit több SRAM lenne belül, mert akkor display RAM-nak nem kellene külsőt használni.
Ha valaki vesz 2xx vagy 4xx panelt mint én, kérheti SRAM és Flash nélkül. Utóbbival még nincs tapasztalatom, bár a kapcsolási rajzon az látszik hogy 8 bites multiplexelt adat/cím bemenete van, viszont az SRAM amit a kínai rátesz nagyon lassú.
Helyette a TSOP tokos IS61LV51216 nak a 8ns-os 8TI változatát kell felpakolni. Az eredmény garantált. Nekem ugyanis most hogy DMAból dolgozna a proci (külső SRAMból) csökkentenem kellett a sebességet. Nagyon.
Az SRAM aranyárban van, pláne a 8ns-os.
32-bit szélességű SDRAM, ha engem kérdezel. Persze ehhez másmilyen CPU kell... De egy LPC1786/88 mellé nem kellene pl. külső LCD vezérlő sem, cserébe mondjuk az LCD frissítés megeszi a busz sávszélességének kb. a felét.
6500Ft-ot irtak rá az RS-Online-nál.
Na az az aranyár...
Bruttó 4500 Ft-ért vettem egy darab vadiúj 512MB-os notebook SDRAM modult. Van rajta 8, azaz nyolc darab 512Mbites (32Mx16bit) SDRAM chip... Kettő darab ad belőle 128MB-ot 32bites szervezésben. A többi hatot el lehet használni más projektekre (vagy el lehet adni más lelkes próbálkozóknak). De ha kevesebb memória is elég, lehet nézni 64/128Mbites memóriachipeket régi PC133-as SDRAM modulokon (a 128/256MB-os modulokon rendszerint 16 db 8bites szervezésű ilyen chip szokott lenni), ezeket az ember nagyjából ingyen találja a 10-15 éves kidobásra érett gépekben. Egy LPC1786 a Farnellnél nettó 3 rugó alatt van.
Omg aSTM32F4DISCOVERY van usb otg. Mi van ha usb kulcsént rakom rá az sd kártyát.
Előny Nem kell forrasztgatni/kitalálni mit hova. Hátrány Többet eszik. Vajon mennyivel? Lassabb hozzáféres? Valaki tudja menyivel eszik többet az STM32F4 mint az F0?
Hát szerintem fölösleges így csinálni. Van SDIO bemenet azt kell használni. Vagy ha igazán gyorsba akarod akkor FSMC meghajtja a CF kártyát, ami kvázi egy HDD.
STM32F407 A gyári 168MHz helyett a Litván gyereknél 42%al túlhajtva vett fel 200mW-ot. Megjegyzem hogy ez az én panelem 407-es változata. Az övén van 10ns SRAM, viszont nem volt rajta egyéb NOR/NAND Flash. Hát kb ennyit eszik.
Mivel percenként vagy 5 percenként akarok adtakat irni rá a sebesseg lényegtelen.
Project 2 Na ez mar hezebb Valami hasonló Kéne egy tapi pad, billenytűzet meg wifi vagy bt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |