Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Köszönöm a rajzot! djjohnnyb gyártja sorozatban, neki kéne egy hosszútávon is használható példa . Felvázolt kapcsolásod jobb megoldás, de lamalas javaslata szerintem az igazi. Jól méretezve azt alkalmaznám, stabil, könnyedén beállítható...
Valoban sok mulik az adott felvezetokon. A szimulacio jo dolog, de megsem a pontos valosagot mutatja, csak kozelitest ezt jo eszben tartani! Egyebkent az erosito nem "bolondbiztos". Aki a potmeter minimum allasaban kapcsolja be eloszor az erositot es ugy problja meg feleleszteni az megtanulja a sajat karan, hogy ilyet megegyszer nem fog csinalni (vagy jobb esetben megkerdez egy hozzaertobb embert, hogy kell feleleszteni egy ilyen erositot). Mindenesetre ha a potmeter hibas (pl. rossz a csuszka erintkezoje) akkor tuti nem fog leegni az erosito.
Nincs annak sem akadalya, hogy a 330ohmos ellenallas erteket nagyobbra valasszuk (pl. 680ohm). Igy valoban bolondbiztosabb is lehet az erosito
Ha nem kerül elém ez a rajz nem is töprengtem volna rajta.
(Némi fórt adhatunk magunknak Murphy-vel szemben.)
Beringer 600! Itt a panelterv. Alkatrész oldal. Működik, mert tegnap próbáltam ki. 2X36V-ról hajtottam.
Köszönöm szépen,Üdv.
Beringer 600 Elnézést azoktól akik az általam feltett TEXAS paneltervet letöltötték. Találtam benne egy apró hibát, amit azóta már kijavítottam. Alkatrész oldal. Az érdekesség, hogy így is működött, csak a nyugalmi áramot nem lehetett megfelelően beállítani.
Helló
Én a mellékletben szereplő könyv alapján "tuningoltam" meg az erősítőt. Egy további kérdésem volna, ha a rajz alapján még beteszem az új tranzisztort, működni fog-e a kapcsolás, vagy ez egy rossz ötlet. Jelenleg vagy ~70W-ot szól a cucc, de szomszédbosszantónak azért még fejleszteném. A tápom az bírja Én nem tanultam elektrotechnikát, csak ellestem a fogásokat és a saját tapasztalatomra támaszkodhattam. Jelenleg A BD 245-246 tranyókat használom mert ezzel szebben szól a végfok, és stabilabb is.
Hali! A kapcsolás működni fog. Nagyobb jelet ugyan nem tudsz kinyerni belőle, de alacsonyabb impedanciájú hangszórót is ráköthetsz. Így lesz nagyobb a leadott teljesítmény. Ha megvalósításra kerülne, az utólag beépített végtranzisztoroknak külön emitter-ellenállást kell beiktatni.
Heló!
Valami nem stimmel a rajzoddal, nézd át újra. Mintha fel lenne cserélve minden helyen a polaritás. A zéner-diódák nyitóirányban van előfeszítve, a végfoknál az NPN-PNP párok mindenhol fordítva vannak, a szinteltoló is. Megcserélted a + és a - tápot.
Tökéletesen igazad van a tápfesz + - jelölést megcseréltem.
Melyik muveleti erositot hasznaltad? Egy kicsit tudsz javitani a minosegen, ha lecsereled TL071-re ami uA741 utodja, teljesen labkompatibilis. A kulso kompenzaciot el is hagyhatod, kiveve ha uA748-at hasznaltal, mert csak ahhoz szuksegeltetik, a tobbi IC-ben belsoleg megtalalhato (a 3-12-es lab kozotti RC tag).
A rajzon nem szerepel bemeneti csatolo kondi, hasznaltal-e? Fontos lenne mert ez egy DC csatolt erosito.
A kimeneti teljesitmenyt nem mindig erdemes novelni ha egy erzeketlen hangfalad van, eszreveheto hangeronovekedeshez nagy kimeneti teljesitmeny novelest kell vegrehajtani, nem csak tuningolni!
A csatoló kondi a bemeneten igaz hogy nem szerepel, de van rajta. Ez annak idején egy egységcsomagos erősítő volt, kaptál egy zacskót az alkatrészekkel és a panellal.
Az IC A109D. Úgy tudom ezt már nem lehet kapni, mert ez valamilyen ipari kivitelű cucc volt. A végtranyók BD 245-246, ezzel szebben szól az erősítő és stabilabb is, nem fut meg hőileg. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_634.html Itt megtalálod hogy hogyan van összerakva, egy kibelezett Kenwood erősítőbe. Tegnap raktam fel.
Bővebben: Link Nem tudom ki építette de a mérete miatt érdekel hogy hogy oldotta meg az egészet. Talán még bele is férne a kasszámba.
Üdv mindenkinek!
Aki megnézte az általam készített TEXAS végfokot az láthatja, hogy a vége 2SA..-2SC.., a meghajtó pedig BD237-238. Egy jó tanács azoknak akik meg szeretnék építeni. A BD-s tranyókat felejtsétek el. Én ezzel a végfokkal 2szer megsz...tam. A jelenleg kapható BD-s tranyók nagy része KÍNAI akármi. Mivel én Toshiba végtranyókat használok javaslom hogy a meghajtók is legyenek Toshibák. Én már kicseréltem őket. BD237 -> 2SC3421, BD238 -> 2SA1358,......BC182 -> 2SC2235. Sok sikert a megépítéshez. Az enyém jelenleg 2X33V-ról megy hídba kötve.
30V váltóból kb. 42V egyen lesz.
A 33V -os táphoz 24V váltóra van szükség.
Hali! Én megépítettem az általad közölt paneltervet,és kitűnően dolgozik.Bár ez csak még prototípus,de az a lényeg hogy bevált,jobb mint az eredeti.Nekem bd249/250-ről üzemelt,de már útban van a 2sd1047,és a 2sb817,és mje340-mje350.Köszönet,djjohnnyb fórumtársamnak.Esetleg még annyit fűznék hozzá,hogy a kimeneti 10óhmos,és a 100nf-os kondit elfelejtetted a panelra tervezni,de ez játszva megoldható.
Mivel én hídkapcsolásban használom, így az általad említett alkatrészek nem a végfokpanelra kerültek, hanem közvetlenül a kimeneti speakon aljzatra. 22r-220nf.
Csak a teljesség kedvéért. Íme az általam megépített stereo hídkapcsolású Texas.
Szia! Nagyon szép igényes munka
Tanácsodat kérném, a 2W-os ellenállásaid mennyire melegednek normál használat közben? Meg lehet valamelyik pozíciót 0,6W-ossal úszni?
Szia! Az én általam használt tranzisztorok a következők.
BC182 -> 2SC2235, BC301-303 -> 2SA1358,2SC3421, BD249,250 -> 2SA1302-2SC3281.
Szia! Ha sima végfoknak használod és nem BRIDGE-ben mint én akkor szinte mindegyiket. Amúgy köszi a dícséretet. Amint látod, a doboz az egy "D Voice" végfok-é volt.
Köszönöm, elég kis helyre kell beszorítanom a paneleket. 2x25W-os STK-t fog leváltani.
Erre a célra még anno terveztem egy panelt, 2,5x5cm volt a mérete és még működött is. Igaz, az összes alkatrész állítva volt benne, de nem a szépség volt a lényeg. Nem tudom, hogy megvan-e még az a panelrajzom. Ha érdekel, esetleg megkeresem valamikor. Azon a panelen az eredeti alkatrészek kerültek beépítésre. BC182 a nyugalmi áramhoz, BC182-212 a meghajtónak, a végtranyók (BD245-246) pedig a hűtőbordán, vezetékkel bekötve.
Amúgy az eredeti kapcsolásban alkalmazott BC182-212 meghajtó pár tökéletesen megfelel. Mivel a végtranyók bázis ellenállása (150 ohm) így könnyen kiszámolható, hogy legrosszabb esetben ha a féltáp rákerül, sem folyik a BC-n kb.200mA-nél nagyobb áram. Mivel a BC182-212 300mA- tud, így nem lehet semmi bajuk.
Köszönöm felajánlásod, ha elakadok, jelenkezem segítségért. Két szokatlan dolgot vinnék az erősítőbe: a közös táplálású sztereó kialakítás miatt dual opamp-ot szeretnék használni, valamint van két pár MJE15030/15031-em, kipróbálom ilyen gyorsaságú végtranzisztor milyen hatással lesz a torzításra. Sok évvel ezelőtt ez a kapcsolás uA741-gyel, BC és BD tranzisztorokkal megépítve - mit mondjak - nem kápráztatott el.
A meghajtó tranzisztorokon 12V kollektor-emitter feszültség mellett elvileg folyhat 100mA, akkor picit melegük van. Abba a pozícióba BD139/140 a tervem. Főleg, hogy ez van itthon.
Én Darlington végtranyókban gondolkoztam, de még nem próbáltam ki. Nem tudom, hogyan viselkedne. 2N6284-2N6287.
Szép munka,gratula.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |