Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültségnövelés
Témaindító: kicsi_huszar, idő: Feb 24, 2006
Helló!
Szóval az a helyzet hogy van egy áramforrásom, ami kb 1,5 voltot képes leadni. Ebből kéne nekem 3,6-3,7 voltot csinálnom. Nincs valami kapcsolás erre? Ja azt elfelejtettem említeni, hogy egyenáramról van szó, ez a probléma! Előre is köszi!
illetve, hogy mekkora áramra (terhelésre) számítasz...? (szükséges kb)
hát sztem max 3-400 mA kimenő áramerősség lesz.
Szerintem egy transzformátor jó erre. Csak a szekunder oldalon több menet kell mint a primer oldalon arányosan.
De másik megoldásnak keress rá a neten a step-up converterre meg a kapcsolóüzemű dolgokra.
Igazán nem akarok kötekedni de a transzformátor nem csak váltóáramnál működik?
Konkrétan mihez kell?
(elég kicsi a bemenő fesz)
Vannak ilyen célra kifejlesztett DC-DC konverterek. Bár az áramukat nem ismerem nagyon, de sztem nézz körbe ezen IC-k terén...
De lehet hogy csak váltónál nem figyeltem.
De a stepup konverter az jó lesz (alias DC-DC). ilyen 3000 Ft-os nagyságrenben vannak. Talán maxim gyárt ilyet.
Na most megosztom veletek világmegváltó tervem! Napelemes telefontöltőt szeretnék csinálni. És úgy gondoltam kisebb lesz ha csak egy napelemet használok, nomeg olcsóbb is...
akkor valami akksit teszel rá, amely töltődik, mikor épp nem a telefont töltöd, és azt sütöd ki, mikor a telódat töltöd? vagy hogy gondoltad? gépkocsi akksira vár van ilyen, ha jól tom.
Hát ilyen részletességgel még nem másztam bele a témába. van egy töltőcsatlakozóm, amit rá szerettem volna kötni a kimenetre. Aztán innentől a teló elintézi magát. Vagy nem?
Sajnos ennyire nem értek hozzá, de ez mintha több napelemet használna nem?
Ja nem. Látom. Csak nem értem...
Sajna a kivehető teljesítmény arányos a napelemek számával. Egy pici cella annyit ér mint egy lepkef*ng...Tehát ha adott akkut akarsz tölteni akkor a szoláris cellákból többet kell használni, hogy ne fogyjon el a konverter bemenő feszkója.
Infótanárom valami olyasmit mesélt hogy egy nagfrekvenciás rezgőkörrel meg 2 ranzisztorral valahogy csinálok nagyfrekvenciás váltóáramot aztán egy toroid transzformátorral elérem a kívánt feszültséget, és a végén egyenirányítom. Ez valahogy működhet?
pl ez alapnak nem rossz sztem...
Nemolvastam végig a hozzászólásokat, de TDA IC-kkel nagyon profi feszkó kétszerezőket lehet építeni!
Asszem a Conrad is árult / árul ilyen fesz kétszerezőt, és abban is TDA ic van! Hangfrekis alapon tudod kétszerezni!
Hát ez kiindulási alapnak télleg nem rossz, de nekem nincs 5 voltom, csak 1,5. Ezzel lehet kezdeni valamit?
Hát sajnos ezzel a megoldással nem fogod a telefonod tölteni mert hiába emeled fel a feszültséget egy konverterrel nem fogja tölteni a telefont mivel a telefonok nagyon érzékenyek a bemenőfeszültségre és ebben az esetben ha bedugod a telefonba a konverter által leadott feszültség nagy mértékben csökkenni fog mivel a 1.5V-os cellának kb 1Ampert kéne produkálni amihez elég nagy méretű cella kellene mit csak sok cella összekapcsolása révén lehetne megoldani és ebben az esetben már nem kellene a konveter sem mivel a cellák soros és párhuzamos kapcsolásával elérhető a kívánt feszültség illetve áramerősség! Második megoldásként az akkumulátor csepptöltése jöhet szóba mihez elég kevesebb cella is de így nincs a telefonban az akku a töltés alatt.A töltési idő a cellák által leadott teljesítmény függvénye.
Szóval ez nem úgy van, hogy ha duplázom a feszültséget, akkor feleződik az áramerősség? És úgy emlékszem apám valami olyat mondott, hogy ha van egy 700mA-es akksim, azt max 70mA-rel lehet tölteni. Ezek szerint 2-300 mA elég a napelemről. Vagy nem így van?
Ja, hogy telefon töltés a cél?? (mondtam hogy nem olvastzam végig )
Szóval. Az nem fog menni... Általában 10edére esik le az áramerősség...
300mA az elég sok napelemnél {elég nagy napelem az már}és ha megduplázod a feszültséget akkor 150mA lessz csak a z meg kevés.
Napelemmel biztos nem fogod megoldani, mivel nagyon kis áram leadására képesek...És azt az áramot amivel töltesz azt produkálnia kell plusz még amit az inverter elhasznál, mivel 100%-os hatásfok nem létezik... A napelem ráadásul drága dolog és nem 1 kellene belőle...
Hát egy már van... És mondjuk egy 1000mAH-s akksit milyen áramerősséggel kell tölteni?
töltő fesz: 1.4v
2300mAh - 200 mA - 12 óra 800 mA - 3 óra 1600mAh - 160mA - 14 óra ezek alapján kb 100mA 12 óra sztem
Szal 10-12 óra? nem baj, még van 4,5 milliárd évünk... Korábban írtam már, hogy infótanárom szerint valami tranzisztoros-rezgőkörös megoldással nagyfrekvenciát csinálok, és azt egy toroid transzformátorral áttranszformálom, majd egyenirányítom. Ez esetleg működhet? Amúgy mi a különbség a toroid transzformátor és a hagyományos transzformátor között?
Idézet: „Korábban írtam már, hogy infótanárom szerint valami tranzisztoros-rezgőkörös megoldással nagyfrekvenciát csinálok” ebbe: #12805 a hsz -ban van a link erre.. csak nem 60hz el kell hanem többel, bss oldalán van erre számoló prgi. toroidnak kicsi a szórt mágneses tere a hagyományoshoz képest. amugy működik igen |
Bejelentkezés
Hirdetés |