Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   109 / 200
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Sajnos nincs oszcilloszkópom... Szigetelésként a gyári sárga cuccot tettem rá több menetben/rétegben.
(#) peter1995 válasza LoMBoYka hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia. Igen a zöld és a test összekötésével indul. A 12V a sárga(citrom) és a test között van. Ez amit a terhelésről írsz nem egészen így van. Csak egyes tápokn ál kell az 5V-ot leterhelni hogy működjön. Ami nekem van táp azt nem kell leterhelni hogy kiadj a a teljesítményt.
(#) gbiro72 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Tisztelt Fórumozók!

Hogyan lehet 200W-os ATX számítógép tápból egyenáramú 90 V-ot és külön 1,5 V-ot kinyerni?

Köszönöm a válaszokat!
(#) Inhouse válasza LoMBoYka hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Pedig apróbb belenyúlás nélkül nem tudsz majd akkut tölteni, hiszen oda 13,8-14,4V kell, az meg nem fog alapból kijönni.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza gbiro72 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Áttekerés nélkül valószínűleg sehogy.

Üdv
Inhouse
(#) szucsip válasza gbiro72 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Kedves gbiro72!

Egy kicsit nézd át a fórumot, utána kérdezz!
Ahogy peter1995 esetében is, nálad is ott kezdődik a történet, hogy át kell tekercselni a főtrafót. Az 1,5V előállításához kell csinálni ennek is szekunder tekercseket, amit 5-6V -ra kell kiszámolni, majd ezt beszabályozni 1,5V-ra disszipatív fesz. szabályzóval.

Persze minden dolog attól függ, hogy mekkora teljesítményekre van szükséged ezeken a feszültségeken. Lehet, hogy a 90V-ot inkább step-up konverterrel kéne előállítani, valami "PC táp közeli" feszültségből.
(#) _vl_ válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Idézet:
„Sajnos nincs oszcilloszkópom...”

Akkor kapcsolóüzemű tápegység (át)építésében nem fogsz messzire jutni. Az szkóp nélkül még annak se menne, aki nagyon ért hozzájuk. Szerezz egyet kölcsönbe, vagy tegyél le a kapcsolóüzemű tápról, és építs hagyományosat.
(#) _vl_ válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Továbbá a szekunder oldalon majdnem minden alkatrészt cserélni kell majd, hiszen azok 12V-ra vannak általában méretezve, nem pedig 90V-ra. Egyenirányítás, pufferkondik, visszacsatoláshoz feszültségosztó. Ha van LC-szűrő, abból a tekercs talán jó lesz, de a kondi szinte biztosan nem.
(#) LoMBoYka válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Nem szeretnék olyan nagy akksikat, ezek rc modelleket hajtanak meg, max. 9.6V a legnagyobb. Ezért szeretném a 12V-ot használni úgy, hogy építek egy feszültségszabályzós, áramkorlátos részt.

Köszi a válaszokat!
LoMBoYka
(#) buburobi válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Ehez csak annyit füznék hozzá, hogy nekem sincs szkópom mégis sikeresen átalakítottam már több különböző tápot is különböző felhasználásra. Sőtt, még építeni is sikerült. Egy sima multiméterrel és forrasztóval.
Bubu.
(#) peter1995 válasza buburobi hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Kb egy két éve volt itt egy fórumozó aki nagyon részletesen leírt egy átalakítási módot ő a trafó bontása nélkül a tekercsek sorba kötésével csinált nagyobb menetszámot. Én a tudatlanság miatt elvéreztem, neki 50V-ot is sikerült elérni. Egymással párhuzamosan csináltuk a tápokat. Ő is egy mezei multimétert hazsnált. Meg induktivitás mérőt a tekercsek helyes kötésének ellenőrzésére.
(#) fater0827 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Üdv Ge Lee
Az Ohmikus fogyasztó felejtős .
A Kínai olcsó azaz drága világítótestek (bevonják az izzógyártást) . Tönkretették Európa iparát hajrá drágulhatnak a termékek .Kapcsolóüzemű TV Rádió s t b lesz bő zavarforrás .
. Ha dudálok az büntetés , zene este büntetést von maga után de a sok kapcsolótáp ( ultrahang ,hosszúhullámú tartományú sugárzás ez már oké .
Üdv
(#) peter1995 válasza fater0827 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Az izzók is? Engen egy pár hónapja az háborított fel hogy sehol se lehetett kapni hagyományos CRT TV-t. Végül lett véve egy lapos vacak hát a hangja valami rettenet és a képe sem tetszik nekem... NA mneg az ára...
(#) fater0827 válasza gbiro72 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Üdv gbiro72
Milyen telepes rádiót akarsz róla üzemeltetni ?
Szerintem inkább hagyományos trafóval , , , kellene megoldani .Javaslom 2 db 33V-os és 1 db 24V-os zéner pont 90 V . A fűtés 1,5 V nagyon stabil kell ,hogy legyen , a fűtőtelep 1,5V és merül (akár 1V és szólt a rádió ) .
Az 1,5V-ot 1/2 vagy 1 menettel meg lehet oldani (inkább 1,3 V mind 1,6V legyen ).
Ha sikerül megoldani nem zavarja _e a középhullámot ?
URH-t szokta .
Üdv
(#) fater0827 válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Üdv peter1995
Igen olyan lapos már csak a mágnes fér el és a dobozt vagy a kávát rezegteti ,innen ered az a rossz hang .Itt már minden a környezetszennyezésről szól , ólommentes forrasztás (de a fluksz ?) nem természetes anyag a gyanta ? Á nem alkoholba spirituszban feloldva folyékony .
Kellene nyitni erre a témára topikot "Környezetszennyezés avagy védelem "
Az én gépem Pc táp zavarja a rádiómat sacc 10 méterről is .Széllel szembe .... , meg kell próbálni .
Üdv
(#) buburobi válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Ennyi. Egy kis olvasás és gondolkodás (hozzáértés) nagy előnyt jelent. Persze nekem is volt néhány kudarc.
(#) laller015 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

erbe és Ge Lee!
Ebben a tápban is felvan szitázva a szűrők helye a panelra,de a folytótkerecs átvan hidalva,és a kondik is kimaradtak.
Szerintetek jó ötlet az ha egy rossz tápból kiszedem a szűrőket,és megfelelően beforrasztom a buherált tápomba,ha már a hely megvan nekik?
[/OFF]Ha jó tápot akarok akkor ne a kínai "technológia" szerint működjön.[OFF]
(#) szucsip válasza laller015 hozzászólására (») Aug 12, 2012 / 1

Szia!
Én is úgy jártam el 1-2 tápnál, ahogy írtad: lerobbant tápból tettem át a kondikat és tekercseket a bemenetre. Tulajdon képen SEMMI változást nem vettem észre. Úgyhogy csináld bátran, rossz nem sülhet ki belőle

Ja és bocsánat GeLee és erbe , hogy "lefölöztelek" titeket
(#) Ge Lee válasza laller015 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Átrakhatod az egészet, de már az is segít valamit ha beforrasztod az egyik 330nF-ot.
(#) Inhouse válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Idézet:
„Továbbá a szekunder oldalon majdnem minden alkatrészt cserélni kell majd, ...”

Természetesen. De már az áttekercseléssel vége lehet a projektnek, a többi majd utána jönne és inkább megoldható...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Én is kötöttem sorba az 5V-os rész alapból párhuzamos tekercseit, még induktivitásmérő sem kellett, csak rá kellett nézni és figyelni.

Üdv
Inhouse
(#) cooper85 hozzászólása Aug 16, 2012 /

Sziasztok!

Kaptam egy tápot, hibátlanul működik, de a képen bekarikázott ellenállás teljesen elfüstölt, meg is szakadt.
Mi a szerepe annak? Meg egyáltalán mitől szállhatott el?
(#) szucsip válasza cooper85 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

A szerepe az, hogy a feszültségtüskéket csillapítsa. Talán attól szállt el, hogy nagyon közel lehetett a hűtőbordához, vagy átütött a vele sorba kötött kondenzátor.
(#) cooper85 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Hát elég közel volt. Akkor kicserélem mindkettőt.
Nem ezt szokták a forrasztási oldalra tenni közvetlenül a trafó alá?
(#) laller015 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Üdv!Ahogy írtad,áttettem egy lerobbant tápnak a szűrőit az átalakított tápomba.Működik minden tökéletesen, a diódák cserélve,kondik cserélve!
Ma hajtottam meg a táppal egy TDA2030-as végfokot,szerintem nagyon szépen szólt,nem volt semmi nyoma a hálózati brummnak.Ezért szerettem volna már régóta egy ilyen tápot átalakítani,szerintem kisebb erősitők gyönyörűen szólnak róla!
Köszönöm neked is,és minden hozzászólónak a segítséget!
(#) peter1995 hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok. Hogyan lehetne egy PC-tápot úgy átalakítani, hogy a 12V-os ágban nem 10,15A lehessen kivenni max hanem mondjuk 30-40A. Gondolom az hogy a diódát kicserélem nem elég hozzá ahhoz a tekercsbe is bele kell nyúlni. És még mibe?
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Háát ez már a lehetetlen felé hajló óhaj. Teljesítményben sem bírná már a táp. Egy 400-500W-os tápnál már meg lehetne csinálni elvileg. De a trafót azt át kell tekerni sajnos, meg kell "erősíteni" a 12V-os tekercset (még 2 szálat behúzni hozzá)
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Egy 400-500W-os tápban nem 10A-t tud a 12V-os kimenet, hanem kb. 2x15-20A-t. Azon már alakítani sem kéne.
Az a táp, amiben 10A jön ki 12V-on, az max. 300W-os táp. Na ebből 400-500-600W-ot kicsikarni, az kb. a táp kétharmadának cseréjével/változtatásával jár. A nagyságrendi szívások ott fognak kezdődni, amikor ehhez az eredetinél nagyobb trafó, nagyobb hűtőborda kell, ami majd jól nem fér be az eredeti helyére.
(#) szucsip válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Igen, nyilván. Mondjuk a trafót lehetne csúcson járatni (fekvencia kisebb mértékű növelésével), de a konklúzió: nem lehet megoldani. Esetleg 2-3db egyforma tápot kell összeépíteni és szinkronizálni a vezérlést (a TL494 például képes erre).
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Van egy 700W-os tápom ami 4X 15A tud 12V-on de az Ic-je hülye. Egyik 12V-ről megy egy hangváltó (hatalmas áramokat vehet fel) A másikra rákötök egy 5 izzós fényorgonát (5x20W) és leold... Bár lehet kondi gyengeség is...
Következő: »»   109 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem