Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sajnos nincs oszcilloszkópom... Szigetelésként a gyári sárga cuccot tettem rá több menetben/rétegben.
Szia. Igen a zöld és a test összekötésével indul. A 12V a sárga(citrom) és a test között van. Ez amit a terhelésről írsz nem egészen így van. Csak egyes tápokn ál kell az 5V-ot leterhelni hogy működjön. Ami nekem van táp azt nem kell leterhelni hogy kiadj a a teljesítményt.
Tisztelt Fórumozók!
Hogyan lehet 200W-os ATX számítógép tápból egyenáramú 90 V-ot és külön 1,5 V-ot kinyerni? Köszönöm a válaszokat!
Pedig apróbb belenyúlás nélkül nem tudsz majd akkut tölteni, hiszen oda 13,8-14,4V kell, az meg nem fog alapból kijönni.
Üdv Inhouse
Áttekerés nélkül valószínűleg sehogy.
Üdv Inhouse
Kedves gbiro72!
Egy kicsit nézd át a fórumot, utána kérdezz! Ahogy peter1995 esetében is, nálad is ott kezdődik a történet, hogy át kell tekercselni a főtrafót. Az 1,5V előállításához kell csinálni ennek is szekunder tekercseket, amit 5-6V -ra kell kiszámolni, majd ezt beszabályozni 1,5V-ra disszipatív fesz. szabályzóval. Persze minden dolog attól függ, hogy mekkora teljesítményekre van szükséged ezeken a feszültségeken. Lehet, hogy a 90V-ot inkább step-up konverterrel kéne előállítani, valami "PC táp közeli" feszültségből. Idézet: „Sajnos nincs oszcilloszkópom...” Akkor kapcsolóüzemű tápegység (át)építésében nem fogsz messzire jutni. Az szkóp nélkül még annak se menne, aki nagyon ért hozzájuk. Szerezz egyet kölcsönbe, vagy tegyél le a kapcsolóüzemű tápról, és építs hagyományosat.
Továbbá a szekunder oldalon majdnem minden alkatrészt cserélni kell majd, hiszen azok 12V-ra vannak általában méretezve, nem pedig 90V-ra. Egyenirányítás, pufferkondik, visszacsatoláshoz feszültségosztó. Ha van LC-szűrő, abból a tekercs talán jó lesz, de a kondi szinte biztosan nem.
Nem szeretnék olyan nagy akksikat, ezek rc modelleket hajtanak meg, max. 9.6V a legnagyobb. Ezért szeretném a 12V-ot használni úgy, hogy építek egy feszültségszabályzós, áramkorlátos részt.
Köszi a válaszokat! LoMBoYka
Ehez csak annyit füznék hozzá, hogy nekem sincs szkópom mégis sikeresen átalakítottam már több különböző tápot is különböző felhasználásra. Sőtt, még építeni is sikerült. Egy sima multiméterrel és forrasztóval.
Bubu.
Kb egy két éve volt itt egy fórumozó aki nagyon részletesen leírt egy átalakítási módot ő a trafó bontása nélkül a tekercsek sorba kötésével csinált nagyobb menetszámot. Én a tudatlanság miatt elvéreztem, neki 50V-ot is sikerült elérni. Egymással párhuzamosan csináltuk a tápokat. Ő is egy mezei multimétert hazsnált. Meg induktivitás mérőt a tekercsek helyes kötésének ellenőrzésére.
Üdv Ge Lee
Az Ohmikus fogyasztó felejtős . A Kínai olcsó azaz drága világítótestek (bevonják az izzógyártást) . Tönkretették Európa iparát hajrá drágulhatnak a termékek .Kapcsolóüzemű TV Rádió s t b lesz bő zavarforrás . . Ha dudálok az büntetés , zene este büntetést von maga után de a sok kapcsolótáp ( ultrahang ,hosszúhullámú tartományú sugárzás ez már oké . Üdv
Az izzók is? Engen egy pár hónapja az háborított fel hogy sehol se lehetett kapni hagyományos CRT TV-t. Végül lett véve egy lapos vacak hát a hangja valami rettenet és a képe sem tetszik nekem... NA mneg az ára...
Üdv gbiro72
Milyen telepes rádiót akarsz róla üzemeltetni ? Szerintem inkább hagyományos trafóval , , , kellene megoldani .Javaslom 2 db 33V-os és 1 db 24V-os zéner pont 90 V . A fűtés 1,5 V nagyon stabil kell ,hogy legyen , a fűtőtelep 1,5V és merül (akár 1V és szólt a rádió ) . Az 1,5V-ot 1/2 vagy 1 menettel meg lehet oldani (inkább 1,3 V mind 1,6V legyen ). Ha sikerül megoldani nem zavarja _e a középhullámot ? URH-t szokta . Üdv
Üdv peter1995
Igen olyan lapos már csak a mágnes fér el és a dobozt vagy a kávát rezegteti ,innen ered az a rossz hang .Itt már minden a környezetszennyezésről szól , ólommentes forrasztás (de a fluksz ?) nem természetes anyag a gyanta ? Á nem alkoholba spirituszban feloldva folyékony . Kellene nyitni erre a témára topikot "Környezetszennyezés avagy védelem " Az én gépem Pc táp zavarja a rádiómat sacc 10 méterről is .Széllel szembe .... , meg kell próbálni . Üdv
Ennyi. Egy kis olvasás és gondolkodás (hozzáértés) nagy előnyt jelent. Persze nekem is volt néhány kudarc.
erbe és Ge Lee!
Ebben a tápban is felvan szitázva a szűrők helye a panelra,de a folytótkerecs átvan hidalva,és a kondik is kimaradtak. Szerintetek jó ötlet az ha egy rossz tápból kiszedem a szűrőket,és megfelelően beforrasztom a buherált tápomba,ha már a hely megvan nekik? [/OFF]Ha jó tápot akarok akkor ne a kínai "technológia" szerint működjön.[OFF]
Szia!
Én is úgy jártam el 1-2 tápnál, ahogy írtad: lerobbant tápból tettem át a kondikat és tekercseket a bemenetre. Tulajdon képen SEMMI változást nem vettem észre. Úgyhogy csináld bátran, rossz nem sülhet ki belőle Ja és bocsánat GeLee és erbe , hogy "lefölöztelek" titeket
Átrakhatod az egészet, de már az is segít valamit ha beforrasztod az egyik 330nF-ot.
Idézet: „Továbbá a szekunder oldalon majdnem minden alkatrészt cserélni kell majd, ...” Természetesen. De már az áttekercseléssel vége lehet a projektnek, a többi majd utána jönne és inkább megoldható... Üdv Inhouse
Én is kötöttem sorba az 5V-os rész alapból párhuzamos tekercseit, még induktivitásmérő sem kellett, csak rá kellett nézni és figyelni.
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Kaptam egy tápot, hibátlanul működik, de a képen bekarikázott ellenállás teljesen elfüstölt, meg is szakadt. Mi a szerepe annak? Meg egyáltalán mitől szállhatott el?
A szerepe az, hogy a feszültségtüskéket csillapítsa. Talán attól szállt el, hogy nagyon közel lehetett a hűtőbordához, vagy átütött a vele sorba kötött kondenzátor.
Hát elég közel volt. Akkor kicserélem mindkettőt.
Nem ezt szokták a forrasztási oldalra tenni közvetlenül a trafó alá?
Üdv!Ahogy írtad,áttettem egy lerobbant tápnak a szűrőit az átalakított tápomba.Működik minden tökéletesen, a diódák cserélve,kondik cserélve!
Ma hajtottam meg a táppal egy TDA2030-as végfokot,szerintem nagyon szépen szólt,nem volt semmi nyoma a hálózati brummnak.Ezért szerettem volna már régóta egy ilyen tápot átalakítani,szerintem kisebb erősitők gyönyörűen szólnak róla! Köszönöm neked is,és minden hozzászólónak a segítséget!
Sziasztok. Hogyan lehetne egy PC-tápot úgy átalakítani, hogy a 12V-os ágban nem 10,15A lehessen kivenni max hanem mondjuk 30-40A. Gondolom az hogy a diódát kicserélem nem elég hozzá ahhoz a tekercsbe is bele kell nyúlni. És még mibe?
Háát ez már a lehetetlen felé hajló óhaj. Teljesítményben sem bírná már a táp. Egy 400-500W-os tápnál már meg lehetne csinálni elvileg. De a trafót azt át kell tekerni sajnos, meg kell "erősíteni" a 12V-os tekercset (még 2 szálat behúzni hozzá)
Egy 400-500W-os tápban nem 10A-t tud a 12V-os kimenet, hanem kb. 2x15-20A-t. Azon már alakítani sem kéne.
Az a táp, amiben 10A jön ki 12V-on, az max. 300W-os táp. Na ebből 400-500-600W-ot kicsikarni, az kb. a táp kétharmadának cseréjével/változtatásával jár. A nagyságrendi szívások ott fognak kezdődni, amikor ehhez az eredetinél nagyobb trafó, nagyobb hűtőborda kell, ami majd jól nem fér be az eredeti helyére.
Igen, nyilván. Mondjuk a trafót lehetne csúcson járatni (fekvencia kisebb mértékű növelésével), de a konklúzió: nem lehet megoldani. Esetleg 2-3db egyforma tápot kell összeépíteni és szinkronizálni a vezérlést (a TL494 például képes erre).
Van egy 700W-os tápom ami 4X 15A tud 12V-on de az Ic-je hülye. Egyik 12V-ről megy egy hangváltó (hatalmas áramokat vehet fel) A másikra rákötök egy 5 izzós fényorgonát (5x20W) és leold... Bár lehet kondi gyengeség is...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |