Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   38 / 255
(#) pucuka válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Júl 28, 2012 /

A koax az asszimetrikus, a banánhüvely meg a koax közepe szimmetrikus. Ha nem dipólt használsz "macskalétra" szimmetrikus levezetővel, hanem egy L típusú (Zeppelin) antennát, akkor az antenna vezetéket a koax közepébe, a földet (vagy járművön a testet) a banánhüvelybe kell dugni. Mivel a nagy antennák eléggé villám veszélyesek, a házon van külön föld is, fix telepítés, és szimmetrikus antenna esetére.
Az ilyen antennáknál a méretek miatt az 50 ohm nemigen szokásos, az UHF csatlakozó önmagában nem jelenti az 50 ohmos impedanciát. Ez csak azért van így, hogy a hordozható antennát rögzíteni lehessen raja. Az antenna kihangolása amúgy is a beépített antennahangoló, és a műszer segítségével lehetséges. A készülékhez eredetileg biztos volt egy ún. LW (long wire) antenna, vagy másnéven dobó antenna, amit egy magas fára, oszlopra kellett dobni. Ha ennek megmondod a talpponti impedanciáját, minden elismerésem.
(#) ha4023 válasza ativagyok hozzászólására (») Júl 28, 2012 /

Szia

Milyen típusod van? R-4, R-30 ?
Az R-4-nél van lehetőség antenna illesztésre az antenna csatlakozó mellett lévő 2db forgatógomb segítségével.
*

Gyula

* Ez így hirdetésnek minősül, itt a felületen tilos !
(#) ha9pi.feri válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia!
Nem akarok vitatkozni, de ha megnézed a kapcsolási rajzát rájössz, hogy igazam van.

r4_rajz.pdf

(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Sanyi! Csak a " Szöged hírös város " szignált ne kapcsold be!!!!!!!! TNX!
(#) ha9pi.feri válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia!
Szerintem Ő Gábor...
(#) pucuka válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ebből a részletből nemigen derül ki. A vevőbemenet és az antenna között még több részletnek is kell lenni, pl. az antennahangoló. Annak a kimenete a releváns.
Lehet, hogy már homályos a látásom, vagy nem voltam elég figyelmes, de ilyesmit nem láttam a rajzon.
(#) ha9pi.feri válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Elképzelhető, hogy létezik magam fajta egyszerű halandó részére nem hozzáférhető kapcsolási rajz, ami tartalmazza az általad említett részleteket. Minden esetre a tulajdonomban lévő (és az a néhány, amit sikerült belülről is látni), a fent említett kapcsolási rajz szerint készült és működik is, úgy ahogy feljebb leírtam.
(#) ativagyok hozzászólása Júl 29, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Tegnap próbaképpen kihúztam az antennát, még nem a végleges helyére, és a banándugós csatlakozóba bedugva sikerült pár adót befognom. Már ennek is nagyon örültem, a végleges helyén, pár méterrel magasabban még gondolom javulni fog a helyzet.
Egy kérdés még: Az antennakábelt húzzam be a rádióig, vagy a végére forrasszak egy koaxot, és azt húzzam be?
(#) pucuka válasza ativagyok hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Koaxot semmi kép. A koax csak illesztett lezárások között használható. Ha csak úgy rákötöd, a koax kapacitása minden jelet leföldel. (ne tévesszen meg, az autórádiók antennájában nem koax van, hanem kiskapacitású árnyékolt kábel, és az is csak 5 m hosszú)
Az antennának úgy kéne kinéznie, hogy két magas tárgy közé feszíted a minél hosszabb antenna huzalt, a végeit a rögzítés előtt egy, de jobb ha két porcelán "dióval" leszigeteled. A kifeszített antennától lehozol egy szál vezetéket, és azt egy megszakítón keresztül, villámvédelmi patronnal ellátva vezeted a készülék koaxos csatlakozójának meleg pontjára, Ha szükséges, alkalmazhatsz földet is, de ezt majd a tapasztalat eldönti.
Ha temérdek hely áll rendelkezésre, akkor használhatsz dipól antennát is, de ez tekintettel az 1,5 MHz es legkisebb frekire, (halászsáv, vagy 3,5 MHz amatőrsáv) elég nagynak kell lennie, legalább 50 m. Ekkor használhatsz szimmetrikus levezetőt a 25 - 25 m közepéről, az ún tyúklétra tápvonalat.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia Gabo!
Nem akarom a "bajt" a falra festeni, de erről olvastam valahol, hogy a töltője elég megbízhatatlan és bajt is okozott többeknek. Amíg nekem volt az UV-3R addig csak az USB töltést alkalmaztam. De a valódi problémádra nem tudok válaszolni, hogy mit tudsz tenni a "megmakkant" adás funkcióval.
Azért sok sikert!
Gábor
(#) Antennaman válasza pmate95 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia Máté!
Pont ezzel kísérletezgettem egy szép napos délután. Egy csatorna parton elhagyatott telefon póznákra feldobtam egy 20m-es végén táplált antennát, ami 14MHz-n hatalmasat szólt adáson és vételen egyaránt de az alsó sávok siralmasan szóltak. Legyerélve ezt egy 40m-esre egész pontosan 41,5m szintén végén tápláltra ekkor megtáltosodtak az alsó sávok de már 21MHz-től felfele csendesedett a vétel. Viszont ez a jelenség főleg az illesztőben lévő vasmag anyagának tudható be. Volt amikor ezt a 40m-es szál antenna végét egyszerűen becsatlakoztattam egy illesztőbe és akkor minden RH sávra le illesztettem adáson és vételen is ment. Tehát a lényeg, hogy mindenképen tegyél fel egy hosszabb antennát és megtapasztalod a különbséget, pláne, hogy van hely is hozzá! Üdv.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Érdekes ez a probléma, mert ha kicsit merül az akku, akkor tökéletesen működik. Ismét teljesen feltöltve megint nem hajlandó adni amíg nem merítek rajta valamennyit. Most igyekszem úgy tölteni, hogy figyelem az utolsó pálcika (max töltöttség) megjelenését, és ekkor nem töltöm tovább. Így nincs vele gond.
Ja, ez az UV-5R (a 3R-rel ellentétben) már tartalmaz töltésszabályzót, így -elvileg- nem lehet túltölteni.
Mellesleg a menürendszere is elég "bug"-os, de kiismeve használható.
(#) ativagyok válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Köszönöm.
Már csak azt nem tudom, hogy mi az a porcelán dió
(#) MaTe193 válasza ativagyok hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

A porcelán dió, alias csiga, egy szigetelő amit az antenna két szélére illik tenni, hogy ne vesszen kárba (földbe jusson) a nagyfrekvenciás jel. Túrtam egy képet:Bővebben: Link, van ennél egy kisebb méret is, illetve nagyobb, bár utóbbi nem hiszem, hogy használatos amatőr berkekben. Jobb híján megoldható egy PVC cső darabbal is.
Máté, HA0MT.
(#) pmate95 válasza Antennaman hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Üdv!
Most is használok antenna illesztőt a windomhoz, így sokkal jobb a jel. Szerencsére van itthon drót is, amiből kivitelezhető. Főleg a 40, 20, 17,15 méteres sávokon használom a windomot. Bár 40 méteren csak kevés DX állomás van, de lehet találni.
73&DX! HG8-654
(#) Gafly hozzászólása Júl 30, 2012 /

Az antennához földelés is kell...

DSCF3296.JPG

(#) Gafly válasza MaTe193 hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Nagyobb dió szigetelő (lásd MaTe193 linkje) nagyságrendileg 200 HUF szokott lenni a börzén...
(#) Rumcájsz válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

HA8DQ - Ő Sanyi!
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

A félreértések elkerülése végett--- Én Gábor vagyok és rögzítettem a HA8DQ Sanyi adását 80m-es amatőr sávban. A Sanyi szignálja első hallásra kicsit "furának" hangzik, de nekünk vissza idézi egykori klub hangulatunkat a 80-as évek elejét... De hogy jelezzem! Lesz klub hangulat mivel 20-ik éve települünk ki Vésztő-Mágorra a Sárréti napok alkalmából alkalomhoz illő jubilleumi hívójellel fogunk forgalmazni a HG20SD lesz ez. Időpont 2012 Augusztus 12.-től 20.-ig. Tervben van egy Hortobágyi Madárkórház látogatás is rádiós propagálással mint a WFF.
Ha minden jól megy Szeptember 15-én pedig Ráckevén lesz "felhajtás" és egyben hajómalom aktivitás HA7MALOM hívójellel főleg 80m SSB fogunk forgalmazni HA7SW Gabi rendezésében. Dióhélyban ennyit. Üdv. 73! Gábor
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Szia Gábor!
Figyelem!Mni 73Dx!Csaba HA6XA.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Hello Csaba!
Remélem össze jönnek a tervek és lesz alkalmunk megszólalni!
Szolnokon sajnos el is bambultam, meg sokan nyüzsögtek és elfelejtettem a kis fúrókát. Megnéztem azóta, de jobbára gravir és csiszolónak tűnik. De majd erről máskor. Minden esetre örültem a személyes találkozásnak, valamint Máté cimboránkkal is találkoztam Debrecenből aki itt is sokat aktív a HE. rádióamatőrök fórumán. Üdv. Gábor
(#) MaTe193 válasza Antennaman hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Szia Gábor!
Örültem a találkozásnak, de már csak a vonaton jutott eszembe: Ha jössz Debrecenbe, és nem nagy nehézség, vágj be egy QRP RIG-et a táskádba és ha lenne kedved, adj róla egy interjút a HajdúQTC-nek!
73, Máté HA0MT.
(#) bodgabo válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

En is kivancsi lennek Gabor kutyuire es persze a Gaborral valo talalkozas is nagy elmeny lenne. Szeretek hozzam hasonlo alkototarsakkal osszejonni.
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 2, 2012 /

Sziasztok!

Hátha tudnátok segíteni: Link
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Köszönöm szépen Gábor a részletes tájékoztatást!
Nem lehetsz a 80méteren "régi motoros" ha nem ugrik be a HA8DQ Sanyiról a "Szeged híres város!" Ugyanis: Sanyi a 80-as évek végén , 90-es évek elején épített több QRP rádiót. Sanyi jellegzetessége volt hogy egy dallamgenerátort is tett minden készülékébe, amivel köszöntötte minden nap a vele QSO-zó rádiósokat! Sajnos sokaszor nem volt megfelelően beállítva a dallam és furcsa hangok kerültek az éterbe.
Ezért írtam hogy: Sanyi, csak a Szeged híres várost ne!
Máskülönben figyelni szoktam a WFF kitelepüléseiteket a HAFF-004-be, ahová Imi barátom hívott is. Magam is rendszeresen kitelepülök WFF körzetbe, elég sok összeköttetést csinálok QRP-vel. No, de erről ennyit, nem árulok el magamról többet....
VY 73, 44 !
(#) Ballage válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Szia!

Puskás börzén rendszeresen szoktak ilyesmit árulni.
Üdv, Ballage
(#) Kera_Will válasza ativagyok hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

RT(Rádiótechnika) ÉvKönyv 2000 évi kiadása.
210. oldaltól az R4 rádióról amit tudni érdemes.
(#) pmate95 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Felraktuk még a múlt héten a 40 méteres inverted L antennát, és nagyon jól működik. Még a 12 méteres sávban is elég hatékony. Összességében jobb lett, mint a 20 méteres windom. Szerencsére pont akkora távolságra volt a kikötésre szolgáló diófa, hogy kijöjjön a teljes antenna.
(#) satlokk válasza pmate95 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia!
Most már csak a rezet kell döngölni.!HI 73 Dx!
(#) pmate95 válasza satlokk hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Bizony, bár megfigyelőként nem fogom vele meggörbíteni a teret. Gyűjtögetem a DXCC-ket. Az R326 kiegészítve egy LP filterrel, és antenna tunerrel nagyon hatékony. Valahol 216 DXCC körül tartok.
Következő: »»   38 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem