Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   205 / 316
(#) bgio válasza bgio hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Ez is egy helyes példa, csak kiszélesítve:

Gitár - compressor - Gain boost - tone boost - Drive/Torzító - Clean boost - chorus - Tremolo - Delay - Reverb
(#) bgio válasza bgio hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Mármint kadarist sorrendje a helyes!
(#) bgio válasza bgio hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Ez egy saját konstrukció és nagyon kemény drive hang!
(#) bgio válasza Dedave hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Amit érdemes megépíteni, mert eszméletlen jó, az a Crunch box!
Használhatsz hozzá LM833, LM358, RC4558, TL072, NE5532 és más dual op-amp, műveleti erősítőket. LM833-mal épül eredetileg, de szerintem a legjobb hangja a 4558-cal van! Építettem egyet RC4558-cal és van egy LM833-mal, úgyhogy könnyen tudok párhuzamot vonni!
Egyszerű építeni. Annyit modoltam rajta, hogy a 100 pikofarádokat 56-ra cseréltem, ettől erősebb torzítást produkál és még mindig alacsony zaja van! Valamint mélyítettem rajta egy 4,7µF tantál kondival a 2,2µF helyett. Kb. 80-90% torzítással nagyon küldi a cucc!

A Trimmer előtti 1M ellenállás alatt van egy vágás. Mindkét alkalommal kifelejtettem és csodálkoztam, hogy nem szól...
(#) Agépész hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Elkezdett foglalkoztatni egy effekt pedál építése. Találtam is rengeteg kapcsolást, ki is néztem párat. Nem vagyok túl gyakorlott elektronikában, csak néhány egyszerűbb dolgot csináltam eddig. Ezzel kapcsolatban kérek segítséget Tőletek. Milyen kondenzátorokat használjak? Arra gondolok, hogy elektrolit/fólia/tantál/kerámia/ stb közül melyiket válasszam? Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, hogy hallható különbség van, vagy valamelyiknek nagy előnye a többihez képest?
Kb. mennyi egy gyári pedálnak az áramfelvétele?
Illetve valamilyen fém dobozt szeretnék majd neki készíteni, azt érdemes a földelésre rákötni? Illetve tudtok ajánlani valami boltot, ahol masszív kapcsolót tudok venni? Nem szeretném 1 hét alatt széttaposni a kapcsolót.
Előre is köszi a segítséget.
(#) compaqamplifier hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Kompresszort akarok építeni, aki tud segítsen, iskolában ez lesz az első projektem. http://www.untidymusic.com/wp-content/uploads/2009/09/free_compress...c2.jpg hasonlót szeretnék, kijelzö nem érdekel üdv.
(#) ZSozsóó válasza Agépész hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Szia!
Wima fólia kondenzátorokat használj minimum csatolónak, abból is lehetőleg mkp-t, vagy valami jó minőségi mkt-t. Bypass helyre, hidegíteni valami jó kis yageo 50V -os low esr-t , filléres tétel. Ami jelútban van, ott mondom inkább fólia, wima, epcos, siemens ,arco stb...Ott elkót ne, az alapból nem jó oda, bár lehet éppenséggel a hangzás része az is. Ízlés kérdése minden. Áramfelvétel a komplexitástól aktív eszközök számától függően a pármA-tő la pár tíz mA ig szerintem amatőr viszonylatban. A fémdobozt meg rákötheted, de csak egy ponton kapjon földet...Kapcsoló kérdés meg....nemtudom, nem szoktam effekteket építeni.
(#) V.Cs. válasza compaqamplifier hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Segítek, ha tudok!
De aminek a képét küldted, az egy szoftveres kompresszor. Szóval mit szeretnél, milyen célra?
Mert van 100 féle megoldás!
(#) compaqamplifier válasza V.Cs. hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Sima, nem multibandos compressort keresek amin van sustian relase atack decay ratio stb... Nagyon jól jönne mert már nincs vst lehetőségem se.
(#) fazekasabel válasza Rafael hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Szia! Olvastam pár bejegyzésedet a sustainer pickuppal kapcsolatban. Én is egy ilyet szeretnék most szerezni de elég kezdő vagyok építésben úgyhogy ha nem gond összetudnál dobni nekem egyet? Nyilván fizetnék érte. Nem tudom mennyi neked egy ilyet megcsinálni, ha neked jobb akkor megszerzem én a kellékeket és odaadom. A pickupot átalakítom én neked csak a maradékot kéne. Ha érdekel a dolog akkor küldök kapcsolási rajzokat és minden szükségeset. Ábel
(#) Rafael válasza fazekasabel hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia!
Szerintem nem nekem akartál írni, hanem egy másik kollégának, mert én ilyet nem készítettem.
Valami dereng, hogy szóba került a téma, de valaki más csinált ilyen cuccot. Amikor kiderült, hogy a nyaki pick up helyére kell rakni, ejtettem még a gondolatot is...
(#) fazekasabel hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Akkor elnézést. Ha viszont bárki nyitott a sustainer pickup építésre akkor kérem jeletzze, nagyon fontos lenne. Köszönöm
(#) DenaturáltSas hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérlek titeket, hozzáértőket,lessétek meg, hogy ez a rajz így rendben van-e! Egy mesa blue angel-t rajzoltam picit át, abban kapcsolhatóak a végcsövek el84/6v6, így csak ez utóbbit lehet belerakni. 6p3sz-e-vel kivitelezhető ez a kapcsolás? Anódfeszt felvihetem 350V-ig? Előre is köszönöm a segítségeket!
(#) konyak6 hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Elkészült első csöves torzítóm. Közzé teszem.
(#) DenaturáltSas válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
hangmintát is tudnál készíteni? érdekel, hogy 9V anódfesznél hogy szól milyen csövet használtál pontosan?
(#) konyak6 válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
ecc 82 csövet használtam, hangmintát meg próbálok feltenni.
(#) Ahanybika hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy költői kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni.
Egy pár hónapja elkezdtem komolyabban foglalkozni az effektpedálokkal, 1 kísérleti darabot azóta sikeresen meg is építettem egy gyári rajz alapján. Azóta egy jó pár rajzolatot sikerült beszereznem /Boss, Fender/ amikhez már a pcb rajzokat is megcsináltam.

A nagy kérdés viszont pár napja fogalmazódott meg bennem, hogy a funkciók közti váltásra alkalmas multivibrátort miért épp a klasszikus módon /tranzisztor, ellenállás, kondenzátor/ és nem egy szimpla IC -vel valósítják meg?
(#) compaqamplifier hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Már mióta kérek valakit, compressor rajzot tud-e feltenni?
(#) kadarist válasza compaqamplifier hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia!
Azzal ugye tisztában vagy, hogy egy ilyen pszichoakusztikus kompresszor nem egy kéttranzisztoros kütyü. Nem véletlenül valósítják meg szoftveres alapokon.
(#) bodnar00 válasza Ahanybika hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia! Mert így olcsóbb, azért.
(#) Ahanybika válasza bodnar00 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
A belevaló tranzisztorok /BD109/ darabja 110 huf + még a körítés és már 250 - 300 huf között járunk. Ennyi pénzből egy flip flop is kijön, hely spórolható vele illetve egyszerűbb a rajzolat.
(#) bodnar00 válasza Ahanybika hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Nem gondolod hogy a gyárba bc109-et tesznek oda? A legolcsóbbat odaszórják. Ott a bc546 pl az olcsó.
(#) compaqamplifier válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
De nekem nem szoftveres kell, rendes analóg, így hogy fogok akkor analógban előzenélni?
(#) kadarist válasza compaqamplifier hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Viszel magaddal egy laptopot meg egy effektprogit.
(#) compaqamplifier hozzászólása Aug 22, 2012 /
 
Ha valaki tud esetleg sampler ügyben segíteni az szóljan legyen szíves. 4-8 hangot kéne külön csatornára kivinni, fix lenne.
(#) kergerooka hozzászólása Aug 27, 2012 /
 
sziasztok.

Nekem kettő gondom van.építettem egy saját készítésű gitárt,és egy egyszerű muffer vevezetű torzítót.
a gitár belseje nagyvonalakban így épül fel a jel irányát tekintve;

humbucker hangszedő->hangszedő felező kapcsoló->hangerő,hangszín poti->hangszedő választó kapcsoló->torzító kapcsoló->torzító->hangerő poti->majd kiszalad jack aljzatra a jel.

(minden benne van a gitár testében)
Egészen jól működik az egész egyben,1-2 apró dologtól eltekintve,mégpedig amikor odaér a jel a torzító kapcsolóhoz,és bekapcsolom néhány másodperc múlva kezd előjönni a hang nem pedig egyből vált,szép lassan erősödik fel a hang de aztán megy,ez volt az egyik bajom,a másik ugyanitt történik mégpedig a torzító hangerő potijával,mégpedig ha 10-es skálán mérjük a hangerőt akkor kb 1-2-es szintig kell tekernem hogy ne legyen hangosabb mint a tiszta gitárhang ha maxira tekerem akkor rohadtul hangos,igazából azt szeretném hogy mondjuk 5-től 8-ig kelljen tekernem a potit hogy egy szinten legyen a tiszta és torzított hangerő.

Kitérnék kicsit a torzítóra mint mondtam egy muffer,9v-os elemről hajtva,úgy néz ki a cucc,hogy jön a jel,belefut egy knitter 2 állású 2 elektronikához való kapcsolóba onnan bele az elektronikába és onnan a hangerő potira majd a jack aljzatra.A kapcsolót úgy oldottam meg hogy az egyik felén váltja a tiszta jel futását az elektronikába vezető úttal,a másik felén megszakítom a 9v-os elem pzitív oldalát,tehát ha a kapcsoló tételezem fel,fel van kapcsolva akkor a jel tisztán áthalad a kapcsolón és kész,ha lenti állásban van a kapcsoló,akkor a jel beszalad az elektronikába és a 9v+ is rákapcsolódik és indul a torzítás.Próbáltam a hangerő potit cserélgetni kissebb nagyobb ellenállásúra(250k és 470k)de nincs külömbség.

Olyat esetleg lehet-e,van-e értelme,hogy a jel előbb menjen a potira onnan a kapcsolóba és onnan az elektronikába?Mert ugye nem ez az optimális jel irány.

Muffer.gif
    
(#) ZSozsóó válasza kergerooka hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
Szia!
Az első problémára a válasz egyszerű, ne szakítsd meg a 9V-ot, idő kell neki, hogy feléledjen. Próbáld csak ki, max teszt szinten.
A második probléma, hát igen, ez egy elég nagyot erősítő áramkör, köss sorba a potival ellenállást (kicsatoló kondi és a poti meleg pontja közé), pl 220-470kOhmot, ilyesmit, az egy kicsit oszt vissza még a jeledből.
Zs. :wave:
(#) kergerooka válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
Szia!

Az első problémával kapcsolatban azt szeretném tudni,hogy ha nem szakítom meg a 9v-ot akkor állandó kapcsolattal meddig bírja az elem.
A második válaszodat meg megpróbálom,köszi a helpet.
(#) kergerooka hozzászólása Aug 28, 2012 /
 
Szia!
Bekötöttem egy 470kOhm-os ellenállást oda ahova mondtad hangyányit változott de minimálisat,kössek be nagyobb ellenállást?
Az elemes részről még annyit,hogy ugye,meddig bírja direkt rákötéssel az elem?És csak egy külön kapcsolóval tudom megoldani azt hogy leválasszam az elektronikáról?Mert mikor két nap alatt gitározok fél órát,azért ne legyen már az elem 48 órán át rákapcsolódva az elektronikára.
(#) ZSozsóó válasza kergerooka hozzászólására (») Aug 28, 2012 /
 
Logaritmikus potit használtál hangerő potinak? Nem lehet az a baj, hogy lineáris van ott, és megpöttyinted és már szól is? A fogyasztás kérdéssel kapcsolatban szerintem fél mA környékén lehet, elég sokáig el fog menni...De ,ha kapcsolni fogod, akkor csettenni, éledni fog, mese nincs. Esetleg olyan jack aljzat amin van záró érintkezős segédérintkező (ha egyáltalán létezik ilyen) vagy hasonló gondolat, azt fel lehetne használni, hogy akkor kapcsoljon be, ha dugsz kábelt a gitárba. Nincs jobb ötletem! zs. :integet2:
Következő: »»   205 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem