Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Akkor a kalapácslakk az eredeti.
Jó lenne megint ilyenre fújni, csak hogyan készült, nem tudom. Egyáltalán, lehet-e kapni. Én is a műanyagöntésen gondolkodom, csak a színárnyalat... De ez még odébb lesz.
Az a baj, hogy az EM4 is döglött. Nincs valakinek eladó? A skálahúr vagyis inkább hangolóhúr megcsinálásában tud valaki segíteni? Úgy gondolom először ezeket a problémákat kéne megoldani. Ezek után komolyabban nekiesnék a hangolgatásnak, javításnak. Ja és egy EBF80 as is kéne.
Az Orion 321-22-es kétféle kalapács lakkozott préselt bakelit dobozban került forgalomba, volt aranybarna és olajzöld.
Lehet hogy ma ez elég izléstelennek tűnik, de a maga idejében nem volt az, hiszen a gép az 1958-as Brüsszeli világkiállításon nagydíjat nyert, elsősorban kinézetének köszönhetően. Akkora készült egyébként Brüsszel, ma is leghíresebb építménye az Atomium is. Ja és csak két évvel voltunk az 56-os események után. Szóval ez egy híres rádió, megérdemli a törődést. Üdv.
Köszönöm az infót, ez is hozzáadott valamit, ami kedvessé teszi
![]() Valóban kicsit fura forma a mai szemnek, nekem úgy jött le elsőre, hogy csúnyácska, de épp ettől szép, nem tucatdarab ![]() Lehet kapni zöld kalapácslakkot, bár az árnyalat kérdéses, a mai közel van-e hozzá. Többféle gyártmány van, csak mindet kipróbálni nem olcsó mulatság. 1500 ft-nál kezdődik a negyedliteres... Hm, azon is filózok, hogy milyen lenne aranybarnán. Ha az is autentikus, lehet váltani, nem? Bár a fehér eleje a zölddel is jól mutat. Aki esetleg Fradi-kedvelő, annak pláne ![]()
Köszönjük az infót.
Valóban egy érdekes, nem szokványos formavilág, ki is tűnt a kupacból. Szerintem egyáltalán nem ízléstelen, különleges, sőt kövezzetek meg, de nekem tetszik is ![]()
Nekem is tetszik, pont a furasága miatt!
![]()
AR312,321,322 Már nem emlékszem kinek a honlapján olvastam de ezt is tudnotok kell:
"Bozzay Dezso és Kovács Mihály formatervezok nagyszeru munkája ez a készülék, melynek megjelenése nagyon emlékeztet más tárgyak formai világára is, illetve részleteiben talán azokat idézi. Szemléljük csak meg a készülék muanyag rácsát mely a hangszórót takarja, vagy a hangero és sávkereso gombjait és vessük össze a mellékelt autó fotókkal illetve részletekkel. Bozzay nevéhez más csodálatos megjelenésu készülék is kapcsolódik, például a nem kevésbé merész kinézetu Olympia, Jóbarát, Pajtás, és Mestermu de meghatározó munkái vannak más területeken is. (telefon, villamos, televíziók, stb.)"
Kösz, így még kerekebb a dolog.
Ma a szokottnál is melegebb van, ilyenkor mit csinál a megszállott, hát rádiót. Nekiláttam a Stassfurt Imperjál-nak (nem írtam el, így van az előlapon) Úgy gondoltam, hogy amíg nincs eldöntve a csövek pótlásának problémája, nekilátok olyan munkáknak, ami szemmel láthatóan javításra szorul. Ilyen a hál. trafó, melyet valaki a koszból ítélve, jó pár évtizeddel ezelőtt már javított. Nem tudom miért, de megtoldotta a fűtő feszültségeket pár menettel, meg ronda PVC kivezetéseket csinált hozzá, ami az évek során persze megkeményedett, és széttöredezett. Még jó hogy nem kapcsoltam be, szinte minden zártatos volt mindennel. Kivasmagoltam, a fűtéseket újratekertem, és csináltam rá 6.3 V-os toldást is, hogy ha új csövet "retrósítok" bele, legyen megfelelő fűtőfesz. Még nem döntöttem el, hogy lefújjam, újrafessem, vagy hagyjam így, kicsit patinásan. A többi a képeken.
Na kutakodtam kicsit. Hála az általad már többször linkelt könyvbányának, a Kádár Géza - Rádió és Televízió vevőkészülékek c. könyvek közt (1960-63) találtam kapcsolási rajzot és van skálahúrozás is (mellékelve).
Ami viszont itt nincs, az a tekercskészlet. Az 58-59-es kiadásban vannak adatok a 311/312-esek tekercskészletéről, de a 321-esről és 322-ről már semmi. A Rádiótechnika 1960 májusi számában közlik a 311-es modulátor és oszcillátor tekercseinek adatait (mellékelve). +-5 évnyi rádiótechnikát végigtúrtam, de a 321-eshez nem találtam ilyesmit. Ahogy néztem a kapcsolásokat és az értékeket, sok eltérés nincs (mellékelve). A 3 sáv kb megegyezik: 311: HH: 156-300 kHz KH: 520-1620 kHz RH: 6-18 MHz 321: HH: 150-320 kHz KH: 520-1605 kHz RH: 6-18,2 MHz Ezek fényében kérdem a szakiktól, hogy megegyezhet a 311-es tekercskészlete a 321-esével?? _BiG_: raknál fel képet arról a félig szétázott fenéklapról? Köszi!
Nem semmi kotrást csináltál, köszi mindenki nevében
![]() A fenéklap a rádióval együtt a telken van jelenleg, úgyhogy a fényképpel várni kell, bocsi. Csak el ne feledjem. A hétvégén nem megyek még ki. De ha megvan a kép, felrakom.
Hát nem 5 perc volt, de megérte, ez a kis rádió megérdemli, hogy működőképes legyen mielőbb.
Össze fogom szedni a rádiótechnika újságok tartalomjegyzékét asszem, rengeteg érdekességet találtam így végigfutva. A hanggenerátorommal még mindig küzdök egy picit, most lesz rá egy szabad hetem, aztán nekilátok végre a rádióknak is. A generátorral legalább a hangfrekis részt tudom tesztelni. Nem sietős, rengeteg meló lesz még a készülékkel a fenéklap pótláson kívül is. Köszönöm előre is!
Üdvözletem!
Sikerült hozzájutnom egy Videoton 636 Velence típusú rádióhoz. ![]() Köszönöm a válaszokat!
Szia! A skála zsinórnak feszesnek kell lenni, de az is lehet hogy már cserélni kell, mert már kopottas ki van szálasodva. Az EBL21 cső forró szokott leni az normális. A "trafóhang"-ot általában a 2X50µF kondi hibája okozza.
Az ellenállás egyes készülékekben melegedni szokott, de nem mindben. Esetleg ha nagyobb teljesítményűre cseréled akkor nem melegszik. De hogy okoz valamilyen "mellék hatást" (kisebb hangerőt stb) azt passzolom. A fütyülést valamilyen gerjedés elhangolódás okozza.
Köszönöm! Hol találhatok megfelelő kondenzátort, aminek a külseje sem üt el a rádiómtól?
Nem biztos, hogy a 2x50µF rossz, próbáld meg "formázni", lehet. hogy életre kel(ezen topicban olvass vissza!). Ha nem megy, vagy a "Vakerán" veszel egy 2x50µF-ost, vagy a régit kiperemezed, és beleteszel 2db. 47uF(400V)-ost-fillérekért kapható. A "fütyülés" valószinűleg (KF)elhangolódás miatt van.
Üdvözlet Mindenkinek
Ma sikerült szert tennem egy régi Standard rádióra. Azt szeretném megtudni hogy mennyi a mostani értéke? Ha valakinek a kapcsolási rajza megvolna és közzé tenné azt nagyon megköszönném. Tisztelettel Madzagos
Itt megtalálod:
A kapcsolási rajzok között pedig a 4 változatát is. Egy kicsit irigykedek! Kereskedő oldalakon nézz utána, hogy mennyiért kínálják!
A vakerán nemrég láttam 30 körül hangszóróval együtt.
Üdv Mindenkinek
Köszönöm a segítő hozzászólásokat. Madzagos
Sziasztok! Azt szeretném kérni a szakiktól tudná e valaki azonositani a középső készüléket? Előre is köszönöm. üdv pali
Stílusát tekintve orosz lemezjátszós rádió. Hol találtad a képet? Ennél több ilyen életlen képről nem nagyon lehet mondani legfeljebb akkor ha valakinek konkrétan van ilyen.
Szerintem egy Phono Eumigette lesz. Nekem van egy sima Eumigette W rádióm, a gombok, a stílus és a skála (beleértve az emblémát) is kísértetiesen hasonlít.
Nézd meg a linket: http://www.radiomuseum.org/r/eumig_phono_eumigette_384wnr594.html
Ez bizony Phono-Eumigette, nekem is van egy, bár közel sem ilyen jó állapotban.
Sziasztok, van egy ZK120- asom , és elszakadt benne az egyik szíj, ki akarom cserélni, de nem tudom hogy kell kiszedni a főtengelyt, hogy berakhassam oda a gumit, mellékelek képet, úgy jobban látható.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy hogy tudom levenni azt a tárcsát, és hogy tudom kicserélni a szíjat ? KöszI!
Ha felszabadítod a fejtartó konzolt akkor azt megemelve a tengely körüli nyíláson lenyúlva egy kampósan kiképzett dróttal át tudod emelni az új gumit a tengelyen. Ügyeskedni kell de így megy a dolog.
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat egy ismerősöm kért meg az azonositásra. Üdv pali
Szia, köszi sikerült!!
Üdv mindenkinek. Folytatom a Stassfurt felújítást. Ezekben a régi készülékekben az volt az általános szokás, hogy a szűrő, hidegítő kondikat közös házban helyezték el és vezetékekkel kötötték a megfelelő helyekre. Ezért is látszik olyan üresnek a készülék alja, a későbbi gyártásúakhoz képest. Ennek a gépnek is van ilyen közösített kondenzátora, egy fém dobozba, a készülék alján. Még hidegen kimértem, az összes kivezetése között zárlatot mutatott, úgy hogy szét kellett szedni, és felújítani. 6 db új kondi került bele a képek szerint. Visszaépítve látszik, hogy megmaradt az eredetiség, mégis új alkatrészek vannak a rádióba.
Ez már megint a tőled megszokott kiváló munka. Gratulálok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |