Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Driver nélküli grafikus LCD meghajtása AVR-el vagy PIC-el
Témaindító: edison14, idő: Ápr 4, 2010
világosabb képet is tehettél volna fel, de szerintem ezen van vezérlő ( szürke téglalap az üvegen a fóliánál)... nekem is vannak ilyenek itthon, ötletem sincs hogy kéne beindítani őket.
Ilyen esetben szerintem az egyetlen út (feltéve hogy nincs gyári infó), hogy az eredeti készülékben egy analizátorral meg kell nézni a jeleket, majd abból visszafejteni a működést. Én is ezt fogom tenni ha nem lesz változás lcd ügyben.
Más kérdés, hogy honnan lehet analizátort lőni. Nekem folyamatban van egy, ha kész lesz akkor lehet cikk is készül belőle. HA...
Szia!
A sormeghajtó (tehát ami a 64 sort lépteti) adatlábára kell 1-est állítani az 1. sor pixeleinek feltöltése előtt, utána adni egy órajelet a latch bemenetének. Elvileg 3db T6A39 IC van a nyákon, ezek összevannak fűzve, és minden 80. pixel bevitele után adni kell egy órajelet annak a lábnak, ami engedélyezi a "láncolást". Viszont most hogy belemerültem, nem értem, hogy az enyém miért működik, találtam benne egy hibát(?). Szóval ááááá na most gondolkodhatok......... Szerk.: nehéz így segíteni, hogy még én se látom át.
Az a baj, hogy végülis értem a meghajtást, de az egészet ha végigkövetem, nem látom már teljesen át.
No, másfél óra gondolkozás után felvilágosodtam megint, mostmár átlátom az egészet (mármint az enyémet). --> itt <-- a 136. oldal ("EXAMPLE OF APPLICATION") alapján a lényeget el tudom mondani, csak ennél a T6A40-nél máshogy van a láncba fűzés megoldva (amire még nem jöttem rá), mert nem találok egy bemenetet.
Szóval, a linkelt oldalon alul vannak a SED1880-as vezérlők. Amikor az LP láb magas szinten van, akkor az első 1880-as EI (engedélyező) bemenete is magas szinten lesz. Közben ha nyomunk egy órajelet az ECL lábra, akkor utána ki lesz választva az első vezérlő, vagyis fogadja a pixel-biteket. Amikor bevittük az 1 vezérlőre eső pixelek számát (nálam 64, nálad gondolom akkor 80), akkor nyomunk megint az ECL-re egy órajelet, ezáltal az első vezérlő tiltva lesz (mert az EI lába alacsony szinten van akárcsak az LP). A második vezérlő pedig engedélyezve lesz, mert amikor az első ECL-t nyomtuk, akkor utána (a láncba fűzés miatt) a második 1880-as EI lába magas szintre került. Ezután bevisszük a 2. vezérlőnek a pixeleit (nálam 64, nálad 80), ezután megint következik egy ECL órajel. Ezáltal tiltva lesz a 2. vezérlő, és aktivizálódik a 3... Miután "megtelik" az összes vezérlő, kell egy órajel az LP-nek, ezáltal az adott sor pixel-adatai kikerülnek az LCD szegmensekre. Természetesen mikor az LP-nek adunk órajelet, az Y meghajtó is kap egyet, így a következő sor lesz kiválasztva, de ezt már nem részletezem, mert így is elég bonyi. A rajznál nálam a SED1990 nem teljesen úgy van bekötve, ami ugye érthető, mert nem a SED1330 vezérli, hanem a PIC. No, remélem sikerül megérteni az itt leírtakat, mert legközelebbre valószínűleg megint el fogom felejteni. Szerk.: így visszaolvasva nem is tűnik bonyolultnak, de rájönni annál inkább.
Amíg megpróbálom felfogni hogy hogy is van ez, addig linkelek egy ilyet! Így vannak összekötözgetve a meghajtók.
Itt én úgy értelmezem a dolgokat, hogy a 39-esekbe sorfolytonosan lehet tölteni 240 pixelt (DataIn 1.pin, és SCP 5.pin segítségével), mert egyszerűen shift-regiszterként működnek. Ami kifolyik belőlük, az megy a következőbe a kaszkád miatt. Én azt gondolnám, hogy az LP gondoskodna a sorváltásról, az FR pedig jelezné hogy most új képernyőt kezdünk. Legalábbis az adatlapokból és a rajzról ez jön le nekem. Sajnos gyakorlatban már nem tudom hogyan variáljam az LP/FR párost, hogy jó is legyen
Amit írtál az jól jön, de ezek szerint elég nagy különbségek vannak a vezérlőink között.
Holnap majd gondolkozok rajta.
Nemsokára sajnos mennem kell aludni, mert mindjárt 4 óra
Én csak azt nem értem, hogy miért nem lehet a sorokban mintát csinálni. Vagy csak telített vagy csak üres soraim vannak, tehát a Datával mégis van még valami turpisság.
Na itt vagyok én is leakadva. Az én kódom a te vasadon mit csinál?
A kérdésedre a válasz amúgy valószínűleg az, hogy csak az első sort sikerül feltölteni, és azt azután végigmásolja az összes sorra. Emiatt jók az oszlopok, de nincsenek sorok. A megoldást még keresem.
Mindjárt megnézem, csak kicsit hegeszteni kell vele egy keveset még. Kíváncsi leszek hogy így nálam is oszlopok lesznek-e sorok helyett.
Na az a helyzet, hogy a te programod nálam egy olyan mintát futtat körbe (szerintem körbe) a kijelzőn hogy 2 teli sor 1 üres aztán megint 2 teli. Ha futás közben megállítom akkor a sorok pozíciója változik. (Hol 1 teli egy üres van felül, hol csak üres, hol 2 telivel indul a kép).
De nem értem hogy miért van két 64x lefutó cikluson belül pixelek feltöltése? Mintha az egész egy képet feltöltő ciklust még 64x futtatnád, pedig ez a while(1) miatt értelmetlen lenne.
Az a kulso ciklus csak egy csokeveny, probaltam animalni a dolgot, hatha tobbet latok igy. De persze nem. Azt csinalta volna,hogy vegiglepkedi a 64 sort, egyfajta futofenykent. De ehhez az kellene, hogy a lenyeg mukodjon. Es ha torlod a kulso ciklust, akkor mit csinal? Esetleg video?
A framefrissítést csak minden képkocka elején kell meghívni! Tehát a
Idézet: -t rögtön a főciklus elején hívd meg!„toggle_fr();”
Bár ez túl egyszerű, hogy ez legyen a baj, de azért próbáld meg.
Természetesen ezen már túl vagyok. Az adatlapokat bújom, hátha valamit találok benne, amit eddig nem vettem észre.
Mindegy hova rakjuk kiröhög a technika
sharp lm085YB01T01 kijelzőhöz valaki tud segitséget mondani?
Datasheetet nem találtam hozzá. Ricoh Affico 1045 ös dokumentum server fénymásolóban volt. A panel is megvan hozzá, amire a kijelző fel volt dugva. Tapis, de az lényegtelen, mert a tapinak külön kivezetése van. Sőt külön egység is. Nincs egybe a kijelzővel. Meg van egy nagyobb laptop kijelzőm is. Az meg egy samsung LTN156AT02. Egyenlőre azzal se tudok mint kezdeni. Annak van datasetje, ami emleget i2c-t is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |