Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1785 / 3985
(#) luluzulu hozzászólása Szept 8, 2012 /

Sziasztok
A tl074 helyetesíthető tl064-el. Sub láda szűrőjéhez menne.
(#) gammabuta hozzászólása Szept 8, 2012 /

Üdv!
Le akarom mérni nagyjából egy litium-ion cella (18650, laptopakkuból kiszerelt) teljes kapacitását.

Úgy tervezem, hogy teljesen feltöltött állapottal kezdve természetesen egy 10ohm 5W kerámiatokos fűtőellenálláson keresztül merítem és mérem az időt amíg nem esik 3volig a feszültsége. (Folyton figyelném szemre feszültségmérővel.)
Majd a kapott órák száma szorozva kb. 330mA-el lesz a kapacitása.
(Tudom ez a feszültség függvényében egy görbe lenne, 3volton 300mA, 4 volton még 400mA, de nekem nem kell annyira pontos érték, csak, hogy tudjam mennyire halott az a cella.)

Kipróbáltam egy stabkockával "emulálva" a cellát, amit 3.8voltra lőttem be, azon 330mA-t mért a multiméterem igaz a vetezéke kb 1.5ohmos tehát nem 10ohmmal hanem inkább 11.5ohmmal terhelve mértem, ami durván tényleg 3.8Volt/11.5ohm azaz 330mA.
Ebből arra következtetek, hogy meg lehetne így mérni a kapacitást és talán nem is annyira veszélyes a védelem nélküli cellánál, hisz rövidzárat csak nem csinálhat egy ilyen ellenállás...

Szerintetek is működőképes lenne ez a mérés, persze nem halálpontosan, csak mondjuk 30% pontossággal.

(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Hello! Igen helyettesíthető. Üdv! proli007
(#) pjg válasza gammabuta hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Nem javaslom. A litium-ion akku szeret felrobbanni, ha nem jól bánnak vele.
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Helo!
Hozzávetőlegesen jó lesz a mérésed. De a multiméter 1,5ohm ellenállása elég durva, ilyen vezetékkel mérni már nem lehet normálisan, mert a vezeték ellenállásának sokkal kisebbnek illik lenni.. De mérd meg OHM állásban. Ha a 10ohm tényleg annyi, akkor feszültségméréssel, és az Ohm törvényével ésszerűbb operálni, mint áramméréssel..
üdv! proli007
(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

300mA környékén igen ritka a cella robbanása.
(#) szili83 hozzászólása Szept 8, 2012 /

Egy 6V-os index ledesítését akarom megoldani sárga LED-ekkel.
Stabilizálásra 7805-öt használnék. Ez bírja, hogy szabbatottan kapja a feszültséget, azaz percenként kb 90x ki-be kapcsol?
Azért akarom fesz szabályozó IC-vel, mert a töltésem 5,8-7.2V-ig is változik, és erre nem lehet LED-et tervezni, mert akkor nem egyenletes az áramfelvétele, mivel a fesz 1.4V-ot is ugrálhat.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
(#) pjg válasza szili83 hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Áramgenerátorral hajtsd a LEDeket. Akkor mindegy mennyi a fesz.
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Hello!
LowDrop stabilizátort kell választani, mert a "sima" 7805-nek, minimum 2V-al több feszültség kell a működéséhez.

Pjg!
Itt több párhuzamos ág is lesz, amihez az áramgenerátor nem a legjobb választás, vagy alkatrész temető.
üdv! proli007
(#) marone hozzászólása Szept 8, 2012 /

Helló !
Egy transzformátor nyugalmi áramfelvételét hogyan mérjük ?
A primerrel sorbakötjük a multimétert ?
(#) proli007 válasza marone hozzászólására (») Szept 8, 2012 / 1

Hello!
Így van, de "nyugalmi" helyett az "üresjárati" jelző lenne a jobb. A szekundert ekkor nem terheled. Viszont az áram, tényleg "csak egy áram" lesz, mert továbbszámolni teljesítményre.. nem érdemes, mert itt a feszültség és az áram nincs azonos fázisban egymással.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
(#) vikipapa hozzászólása Szept 8, 2012 /

Helló mindenkinek. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az OC1045-ös tranzisztornak a bekötése azonos az OC45-ösével? Segítséget előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza vikipapa hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Hello!
Úgy emlékszem igen, de egy műszerrel diódaállásban könnyen eldöntheted magad is.
üdv! proli007
(#) vikipapa válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Helló. Köszönöm!
(#) Csupasz hozzászólása Szept 9, 2012 /

Sziasztok!
Egy meglévő áramkörbe kellene egy PIC-hez illesztenem egy DS1820 szenzort.Sajnos ilyet nem tudok beszerezni, csak a DS18S20 létezik.Valamilyen módon illeszthető, vagy a progit át kell írni, mert azt sajnos nem tudom....
Létezik valami egoldás?
Köszönöm
Csupasz
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

És tudsz olyat mondani (LowDrop), HEstore-n van ilyen?
(#) kadarist válasza szili83 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Szia!
Van itt egy: http://www.hestore.hu/prod_10026668.html. De ha a keresőbe beírod, hogy "lowdrop", akkor többet is találsz.
(#) yoman917 hozzászólása Szept 9, 2012 /

Sziasztok!

Vezeték nélküli csengőt szeretnék építeni, oly módon, hogy a 220-as csengőt működtesse. Tud valaki kapcsolási rajzot az adó illetve vevő egységről linkelni?
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Szept 9, 2012 / 1

Va Vezeték nélküli csengő más célra c. topik, abban találsz megoldást arra, hogy hogyan lehet meghajtani vele pl. egy relét, amivel kapcsolhatod a hagyományos csengődet. Adó-vevőt építeni szaktudás, és műszerek nélkül nem lehet. Ez már nem csak kapcsolási rajz kérdése.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
(#) szili83 hozzászólása Szept 9, 2012 /

Adott a képen látható áramkör. (illetve http://skory.gylcomp.hu/kapcs/)
NE 555-el hogyan tudnám megcsinálni? Miért csak CMOS verzió jó?
Idézet:
„Az áramkörben felhasznált 555-ös idozíto csak CMOS verzió lehet (LMC555, TLC555), normál verzióval (NE555) nem fog menni rendesen.”

NE555-öm van itthon, és azzal már össze is raktam, FET hiányzik, azt holnap veszek.
(#) pjg válasza szili83 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Valószínű, az IC fogyasztása sok. A CMOS verzió sokkal kisebb fogyasztású.
(#) szili83 válasza pjg hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

De az miért gond? Hogyan lehetne orvosolni?
(#) mps válasza szili83 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Azért mert amikor a fet nyitva van a tápot a 470mikrós kondi adja, ha nagy a fogyasztás kisüti a kondit míg a fet újra le nem zár.
(#) szili83 válasza mps hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Akkor nagyobb kondi megoldhatja majd a problémát?
áramfelvétel:
NE555: 3-6mA
TLC555: 0.35-0.5mA

A villogások száma 90/min, azaz 2/3 / sec, mekkora kondi kell? Vagy érdemes kísérletezni? Kondim van itthon dögivel, ha nem megy rakok még az eredeti 470µF-ossal párhuzamosan még egy 2200µF-osat, annak elégnek kell lennie, vagy sem?
(#) mps válasza szili83 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Ha mindened van hozzá, kísérletezhetsz is vele. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kondinak fel is kell töltődni, az is idő, bár nagy árammal töltődik, hiszen csak az izzó ellenállása korlátozza.
Ki is lehet számolni, itt vannak képletek:http://wiki.ham.hu/index.php/Kondenz%C3%A1tor
(#) gammabuta válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Igaz,
kevés is a 300mA, elunnám magam mire azzal lemerül, így végül mégis egy 4.7Ohmos 5W ellenállás mellett döntöttem, így is 2óra 10perc alatt merült 3Voltra a litium ion cella.

Félóránként mértem a feszültséget (első a start feszültség):
3.82 , 3,65 , 3,55 , 3,47 , 3,16
majd 10perc és 3voltra esett így abbahagytam.
(Majd váram félórát terhelés nélkül visszakúszott 3.61V-ra)

Kapacitás félóránként az átlag feszültséggel számolva:
3,75/4.7=790mA/2=396mA
3,6/4,7 =765mA/2=380mA
3,5/4.7 =746mA/2=370mA
3.2/4.7 =688mA/2=344mA
Szumma= 1490mA

Ez nem is olyan rossz olyan cellától ami évek óta már 0.2Volton sínylődött.
(#) szili83 válasza mps hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Egy 2200µF-os kondit feltöltöttem kb 0.5s-ig, majd egy LED-del kisütöttem 8mA-es áramérőséggel, és 3-4s-ig világított, és teljessen 5s körül aludt ki, 2200µF-nak elégnek kell lennie, de lehet még az eredeti 470µF is elég, de ha kötök párhuzamosan egy 2200µF-ot, akkor tuti elég lesz. Holnap mondjuk minden kiderül.
(#) silent15 hozzászólása Szept 9, 2012 /

Sziasztok, ez http://www.hestore.hu/prod_10022108.html elbírja ha 24V ról hajtom, vagy az nagy neki? A másik lehetőség az hogy 5 V ról.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Lefagynak az adatlapok, és másik gépen sem tudom megnézni :S
Következő: »»   1785 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem