Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Le akarom mérni nagyjából egy litium-ion cella (18650, laptopakkuból kiszerelt) teljes kapacitását. Úgy tervezem, hogy teljesen feltöltött állapottal kezdve természetesen egy 10ohm 5W kerámiatokos fűtőellenálláson keresztül merítem és mérem az időt amíg nem esik 3volig a feszültsége. (Folyton figyelném szemre feszültségmérővel.) Majd a kapott órák száma szorozva kb. 330mA-el lesz a kapacitása. (Tudom ez a feszültség függvényében egy görbe lenne, 3volton 300mA, 4 volton még 400mA, de nekem nem kell annyira pontos érték, csak, hogy tudjam mennyire halott az a cella.) Kipróbáltam egy stabkockával "emulálva" a cellát, amit 3.8voltra lőttem be, azon 330mA-t mért a multiméterem igaz a vetezéke kb 1.5ohmos tehát nem 10ohmmal hanem inkább 11.5ohmmal terhelve mértem, ami durván tényleg 3.8Volt/11.5ohm azaz 330mA. Ebből arra következtetek, hogy meg lehetne így mérni a kapacitást és talán nem is annyira veszélyes a védelem nélküli cellánál, hisz rövidzárat csak nem csinálhat egy ilyen ellenállás... Szerintetek is működőképes lenne ez a mérés, persze nem halálpontosan, csak mondjuk 30% pontossággal.
Hello! Igen helyettesíthető. Üdv! proli007
Nem javaslom. A litium-ion akku szeret felrobbanni, ha nem jól bánnak vele.
Helo!
Hozzávetőlegesen jó lesz a mérésed. De a multiméter 1,5ohm ellenállása elég durva, ilyen vezetékkel mérni már nem lehet normálisan, mert a vezeték ellenállásának sokkal kisebbnek illik lenni.. De mérd meg OHM állásban. Ha a 10ohm tényleg annyi, akkor feszültségméréssel, és az Ohm törvényével ésszerűbb operálni, mint áramméréssel.. üdv! proli007
300mA környékén igen ritka a cella robbanása.
Egy 6V-os index ledesítését akarom megoldani sárga LED-ekkel.
Stabilizálásra 7805-öt használnék. Ez bírja, hogy szabbatottan kapja a feszültséget, azaz percenként kb 90x ki-be kapcsol? Azért akarom fesz szabályozó IC-vel, mert a töltésem 5,8-7.2V-ig is változik, és erre nem lehet LED-et tervezni, mert akkor nem egyenletes az áramfelvétele, mivel a fesz 1.4V-ot is ugrálhat. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
Áramgenerátorral hajtsd a LEDeket. Akkor mindegy mennyi a fesz.
Hello!
LowDrop stabilizátort kell választani, mert a "sima" 7805-nek, minimum 2V-al több feszültség kell a működéséhez. Pjg! Itt több párhuzamos ág is lesz, amihez az áramgenerátor nem a legjobb választás, vagy alkatrész temető. üdv! proli007
Helló !
Egy transzformátor nyugalmi áramfelvételét hogyan mérjük ? A primerrel sorbakötjük a multimétert ?
Hello!
Így van, de "nyugalmi" helyett az "üresjárati" jelző lenne a jobb. A szekundert ekkor nem terheled. Viszont az áram, tényleg "csak egy áram" lesz, mert továbbszámolni teljesítményre.. nem érdemes, mert itt a feszültség és az áram nincs azonos fázisban egymással. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
Helló mindenkinek. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az OC1045-ös tranzisztornak a bekötése azonos az OC45-ösével? Segítséget előre is köszönöm!
Hello!
Úgy emlékszem igen, de egy műszerrel diódaállásban könnyen eldöntheted magad is. üdv! proli007
Sziasztok!
Egy meglévő áramkörbe kellene egy PIC-hez illesztenem egy DS1820 szenzort.Sajnos ilyet nem tudok beszerezni, csak a DS18S20 létezik.Valamilyen módon illeszthető, vagy a progit át kell írni, mert azt sajnos nem tudom.... Létezik valami egoldás? Köszönöm Csupasz
És tudsz olyat mondani (LowDrop), HEstore-n van ilyen?
Szia!
Van itt egy: http://www.hestore.hu/prod_10026668.html. De ha a keresőbe beírod, hogy "lowdrop", akkor többet is találsz.
Sziasztok!
Vezeték nélküli csengőt szeretnék építeni, oly módon, hogy a 220-as csengőt működtesse. Tud valaki kapcsolási rajzot az adó illetve vevő egységről linkelni?
Va Vezeték nélküli csengő más célra c. topik, abban találsz megoldást arra, hogy hogyan lehet meghajtani vele pl. egy relét, amivel kapcsolhatod a hagyományos csengődet. Adó-vevőt építeni szaktudás, és műszerek nélkül nem lehet. Ez már nem csak kapcsolási rajz kérdése.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Adott a képen látható áramkör. (illetve http://skory.gylcomp.hu/kapcs/)
NE 555-el hogyan tudnám megcsinálni? Miért csak CMOS verzió jó? Idézet: „Az áramkörben felhasznált 555-ös idozíto csak CMOS verzió lehet (LMC555, TLC555), normál verzióval (NE555) nem fog menni rendesen.” NE555-öm van itthon, és azzal már össze is raktam, FET hiányzik, azt holnap veszek.
Valószínű, az IC fogyasztása sok. A CMOS verzió sokkal kisebb fogyasztású.
De az miért gond? Hogyan lehetne orvosolni?
Azért mert amikor a fet nyitva van a tápot a 470mikrós kondi adja, ha nagy a fogyasztás kisüti a kondit míg a fet újra le nem zár.
Akkor nagyobb kondi megoldhatja majd a problémát?
áramfelvétel: NE555: 3-6mA TLC555: 0.35-0.5mA A villogások száma 90/min, azaz 2/3 / sec, mekkora kondi kell? Vagy érdemes kísérletezni? Kondim van itthon dögivel, ha nem megy rakok még az eredeti 470µF-ossal párhuzamosan még egy 2200µF-osat, annak elégnek kell lennie, vagy sem?
Ha mindened van hozzá, kísérletezhetsz is vele. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kondinak fel is kell töltődni, az is idő, bár nagy árammal töltődik, hiszen csak az izzó ellenállása korlátozza.
Ki is lehet számolni, itt vannak képletek:http://wiki.ham.hu/index.php/Kondenz%C3%A1tor
Igaz,
kevés is a 300mA, elunnám magam mire azzal lemerül, így végül mégis egy 4.7Ohmos 5W ellenállás mellett döntöttem, így is 2óra 10perc alatt merült 3Voltra a litium ion cella. Félóránként mértem a feszültséget (első a start feszültség): 3.82 , 3,65 , 3,55 , 3,47 , 3,16 majd 10perc és 3voltra esett így abbahagytam. (Majd váram félórát terhelés nélkül visszakúszott 3.61V-ra) Kapacitás félóránként az átlag feszültséggel számolva: 3,75/4.7=790mA/2=396mA 3,6/4,7 =765mA/2=380mA 3,5/4.7 =746mA/2=370mA 3.2/4.7 =688mA/2=344mA Szumma= 1490mA Ez nem is olyan rossz olyan cellától ami évek óta már 0.2Volton sínylődött.
Egy 2200µF-os kondit feltöltöttem kb 0.5s-ig, majd egy LED-del kisütöttem 8mA-es áramérőséggel, és 3-4s-ig világított, és teljessen 5s körül aludt ki, 2200µF-nak elégnek kell lennie, de lehet még az eredeti 470µF is elég, de ha kötök párhuzamosan egy 2200µF-ot, akkor tuti elég lesz. Holnap mondjuk minden kiderül.
Sziasztok, ez http://www.hestore.hu/prod_10022108.html elbírja ha 24V ról hajtom, vagy az nagy neki? A másik lehetőség az hogy 5 V ról.
Szia!
Mit mond erről az adatlap? http://html.alldatasheet.com/html-pdf/55056/ALLEGRO/ULN2803LW/248/1...W.html.
Lefagynak az adatlapok, és másik gépen sem tudom megnézni :S
|
Bejelentkezés
Hirdetés |