Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   826 / 1385
(#) eyess válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Lakkozd le utána , vagy az úgy nem tetszik?
(#) Bari- válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Szia

Én is vasalással (laminálással) viszem fel a pozíció rajokat a nyák felső felére, miután a papírt leáztattam, kap egy híg sósavas öblítést, hogy a tonerporból kijöjjön az utolsó papír maradvány is, majd hőlégfúvóval megszárítom és kap egy vékony réteg akril lakkot, így nálam nem szokott gond lenni vele. A lakk megvédi a sérüléstől.

Bari
(#) mekkmesterke hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Köszi. Ezt a lakkozós módszert még nem próbáltam mert nem tudtam pontosan milyen lakkal lenne célszerű nekiesni. Ez a sósavas öblítéses ötletet főleg köszi, mert amikor máskor vasaltam fel nem igazán tudtam szépen megszabadulni a szöszöktől. Köszi mindkettőtöknek a segítséget.
(#) pjg válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Sósavnál kicsit kevésbé drasztikus a 20%-os ecet.
(#) mekkmesterke válasza pjg hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Akkor az ecettel kezdek aztán majd váltok ha az nem jön be. Még annyi hogy én kémiai ónozót használok és hogy azt a feliratok elkészítése előtt vagy után előnyösebb elvégezni?
(#) pjg válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Nem használok kémiai ónozót. Nálunk nem árulnak, postán meg nem küldik.
(#) Bari- válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Nálam a sorrend: kimaratom a nyákot, kifurkálom a furatokat, méretre vágom, rálaminálom a beültetési rajzot, papír leáztatás, híg sósavasba merítés (pár másodperc elég), vizes öblítés, hőlégfúvós szárítás, miután kihűlt a nyák lakkozom, hagyom száradni kb 15 percet, majd kicsit rászárítok hőlégfúvóval (nem érdemes közelről, mert felhólyagosodik a lakkozás). Lemosom a maradék dry fóliát, csiszoló szivaccsal vizesen megcsiszolom a panelt és még vizesen megy bele a kémiai ónozóba, a kémiai ónozás után folyó vizes lemosás, utánna szárazra törlöm és lehet beültetni, vagy eltenni későbbre. Forrasztás után denaturált szesszel lemosom a gyanta maradványokat, szárítom és lakkozom a forrasztási oldalt is. A forrasztási oldal lakkozása előtt nem árt éleszteni az áramkört ha esetleg valami hiba csúszott volna be akkor könnyebb javítani, bár az akrill lakk átforrasztható, de forrasztás után már nem olyan szép a felület. A végeredmény a csatolt képeken:

Bari
(#) Zoli_bácsi válasza Bari- hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Nagyon szép munkád van. Roppant igényes kivitelezés.
(#) Bari- válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Zoli_bácsi, pepe091: Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) pepe091 válasza Bari- hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Ezt nevezik Munkának. Szigorúan nagybetűvel! Gratulálok!
(#) mekkmesterke válasza Bari- hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Köszi az infót. Még annyi hogy a lakkot hol érdemes megvenni úgyhogy viszonylag baráti legyen az ára?
A munkád pedig valóban nagyon igényes és szép. Le a kalappal előtted.
(#) Bari- válasza mekkmesterke hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Én egy közeli festékboltban szoktam venni, prismacolor márkájú színtelen fényes lakkot (nekem ez vált be, mert öntisztító a szórófeje és a flakon legutolját is szépen ki lehet fújni belőle, nem köpköd), ez a típus viszonylag sok helyen beszerezhető, bolttól függően 900-1200ft körüli áron. Érdemes kimondottan festékboltban megnézni ott olcsóbb mint a hódos és hasonló áruházakban. Én 980Ft-ért szoktam venni (Miskolcon)
Köszönöm

Bari
(#) mekkmesterke válasza Bari- hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Köszi. Majd szétnézek errefelé hogy mi a választék. Majd ha kész leszek a panellal akkor majd megosztom hogy mit sikerült alkotnom
(#) eyess válasza Bari- hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Nem is tudtam , hogy Alsózsolcán ilyen ügyes kezű emberek vannak.Szép igényes munka .
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Csináltam egy sima papiros laminálást (smd az eagle legvékonyabb vonalaival ) Elsőre tökéletes lett ACETON segítségével ..
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Muti má
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Nemsokat látnál , (szutyok telóval tudnám csak fotózni)azért megpróbáltam nagyító alatt )
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012

Kép005.jpg
    
(#) Frankye válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Baró lett! Nekem tetszik az ötlet, mind acetonnal, mind den. szesszel! Ki fogom próbálni egy egyszerűbb áramköröcskén, úgyis kell csinálnom most egy egyszerű PWM-et.
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Oda kell készíteni mellé a poroltót és figyelni nagyon , Viszont az a jó hogy az áztatás után fentmaradt papírszálakat is le lehet pucolni acetonos papírtörlővel ..
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) Frankye válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Kösz a figyelmeztetést!
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Akkor remélem megnyugodtál , hogy meg lehet csinálni , és szintén örülök hogy egy újabb valakinek sikerült. Valóban jó lett így messziről .De ha esetleg vannak is benne hibák, azt meg lehet korrigálni ok gratula.
(#) lionsec válasza Bari- hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Szia Bari?
Szépen készíted el az áramköri lemezeidet ezért kíváncsiskodnék is ha lehet.Először is a leáztatás után miért mártod sósavba a panelt És hogyan készíted az alkatrész felőli oldalra a laminálást.Lakkozod az alkatrész oldalt is?
Köszönöm a segítséget előre is!!!
(#) peter1995 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Akkor valamit mégiscsak én rontok el.... A hő nem lehet próbáltam kevesebbel többel is. A nyák tiszta. Nem várnék eleget a papír átázásával? Én be szoktam jól fújni majd kb fél perc múlva raktam fel és utána vasaltam... Többet kéne várni vele?
(#) kaqkk válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
ÉN acetont használtam! És HP2100as nyomtatóm van , az sem biztos hogy a "boltban készült" nyomathoz jó a denszesz vagy akár az aceton (valószínűleg más nyomtató mellett-más oldószer lehet a nyerő)
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) peter1995 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Majd egyszer kipróbálom. már megvan a saját gép
(#) kaqkk válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Ezt a technológiát "elteszem" egyszerűbb de sürgős nyákok készítéséhez . A Profi nyákokat ezentúl is DRY -al fogom csinálni .
(#) Bari- válasza lionsec hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Szia

Leáztatás után a tonerporban még ott vannak a papír fehér kis szálai, ami száradás után kifehéríti a rajzolatot, a sósav ( vagy ecet) ezeket a papír foszlányokat tünteti el teljesen, így tökéletes fekete a rajzolat. A beültetési rajz ahogy a nyákterv is eagle-ben készül, kinyomtatom 135g-os fényes műnyomóra, a nyákot előmelegítem vagy hőlégfúvóval, vagy átküldöm párszor a laminálón, kesztyűben fogva ráillesztem a rajzolatra a nyákot és átengedem párszor több irányból a laminálón, majd még melegen langyos vízbe teszem, kb 5 perc áztatás után szépen lejön a papír, ez után jön a sósavas áztatás, és a korábban leírtak. A beültetési rajzot lakkozom a sérülések elkerülése végett.

Bari
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
A profi nyákok az mit jelent ? Szerintem nincs olyan amit vasalással ne lehetne olyan profin megcsinálni mint dry al.Sőt.

Peter 1995: Ezek szerint szert tettél nyomtatóra , de az még nem minden , azt jól be is kell tudni állítani.
Azért nehezebb neked segíteni , mert nincs kép ami után könnyebb lenne a hibákat látva megtudni mi is lehet a baj.Bár a múltkor tettél fel egy képet nem tudom azokon a hibákon mennyit sikerült javítani.

Bari : Nem véletlenül írtam neked Alsózsolcát ismerem a helyet KB nem sok km er van köztünk , csak megjegyzem .
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Igazad van ez most csak szócséplés Profi-vagy nem profi ?
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Végül is mindenki profi a maga módján , csak mások látják másképp .
Egy mondjuk vasalásos módszer ha ki van úgy tökéletesítve , hogy az eredeti rajz , és a végeredmény közt kevesebb hiba van mint 5% ,akkor az már a profi kategóriába tartozik .Általában én ettől nem szoktam eltérni , így saját magam mércéje is fel van állítva , és van mihez igazodni.

Simpi : Sok nem profira sikerült nyákból is lett valami , akár egy próbapanel , vagy deszka modul stb , és még lehetne sorolni.De nálam az esztétika az fontos , persze ezzel együtt jár a minőség is.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Következő: »»   826 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem