Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Miért kellene hekkelni? Max pár mA folyik...
Egy tanács: Szmájliból is megárt a sok. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
A csatija miatt dell laptomom van bent és annak tű a belseje és nem akarom sem eltörni sem görbíteni. Majd kitalálok rá valamit. Meg az a baj ,hogy csoportvezető vagyok és nem nagyon van időm ilyen maszek melókra. de majd szünetbe megoldom.
Szia. Na sikerűlt megéricskélni 19.5 vdc vólt a táp fesz 124ohm ellenállás vólt sórba kötve a Leden mért feszkó vólt 12.95 vdc és amper 0.5 A
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Akkor az a hires 30wattos led volt vagy jo 6W a gyakorlatban
Nem éppen. 19V, 124Ohm ellenállás sorbakötve adta ezt az eredményt... Pillanatnyilag a paramétereit próbáljuk meghatározni...
Ja, bocs, hogy ez csak teszt volt! Akkor engedelyt kerek meghunyaszkodni
Na akkor most már nem értem... 30 watt meg 6watt ??? MI??
Akkor közeledünk a megoldáshoz.
Most már tudjuk, hogy a nyitófeszültség valamivel több mint 12V, ez 4 db sorba kötött elemi diódát jelent. Ha elfogadjuk, hogy a LED körülbelül 30W, legfeljebb 2.5A áramot szabad átengedni rajta. Most jön a nehezebb része a dolognak. Az optimális az lenne, ha (megfelelő hűtőbordára szerelve, ((esetleg ventilátorral hűtve))) az átfolyó áramot és a feszültséget is mérni tudnád. Figyelve a LEDre jutó feszültséget, az áramot kellene folyamatosan növelni 1400 és 2100 mA között. Ez megoldható, például egy labortáppal?
Ne törődj a 6 wattal. Félreértés volt.
Labortáp elméletileg van valami volt craft tipus
http://www.grando.hu/linearis-labor-tapegyseg-360w-0-36v-0-10a-volt...364903 valami hasonló cucc van a cégnél ezzel gazdálkodom a cégnél.
Már hűtőbordán van a led bár nem tudom mekkora lenne az ideális felület neki. A borda amúgy egy 1.1 kw frekiváltóbol származik és a ventilátor is ugyan innen. a borda méreti kb!! 50x50mm és 35mm magas.
Az ideális méret egy 10 kilós alumíniumtömb lenne.
Ez is valószínűleg megfelel - de a hűtőbordákhoz nem értek. A LEDet kösd a tápra, és lassan növeld az áramot 2100 mA-ig, közben figyeld a feszültséget. Az áram és a feszültség szorzata adja a LEDre jutó teljesítményt, ne lépd túl a 24-27 wattot. Tippem szerint 14,4V feszültség környékén lesz ez a pont, (ha igaz a 30W a LEDre). 80% környékén üzemeltetve a LEDet, hosszú élettartam mellett elég lesz a fényerő. Most már csak az a feladat, hogy megfelelő meghajtót találjunk - 2,1A a 13-15V tartományban.
Oksa akkor belövöm a tápot 14 voltra és az ampert meg növelem 2100mA-ig. Na majd jelentkezem
http://www.aurena.at/ufItemInfo.aspx?a_id=96&i_id=7531&s_id=122&cui=DE
Na ilyen a labortáp a cégnél.. Voltcraft ps 303 pro
Az lenne az igazi, ha hőmérsékletet is tudnál mérni.
Megoldható az is Mennyi hőérzékelő szenzort hejezzek el a leden?
Tökmindegy. Minél közelebb a LEDhez, és akkor azt is nézheted, hogy mennyire melegszik. Ha 80 fok tartós üzemben, még elmegy.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Oksa megoldom ezt is .. Bár a 80 fok?? Az egy kicsit lehet sok lesz . Ugye projektort építek és nem tudom , hogy az lcd panel mennyire fogja dijjazni Bár lesz plussz hűtőventi az lcdhez is. A led kap majd egy lencsét. Bár még nem tudom milyet. Arra gondoltam hogy amit az autó lámpákban használnak olyat tennék be.
A projektor már egy másik tészta. Én a LED meghatározásához konyítok valamit.
Ok
14vdc 0.65 A vesz fel és szerintem fényerőben nem ennyit tudna bár összehasonlítás alapom nincs
Ha feltekerem 2100mA-ig akkor a tápfesz lesz majdnem 16-17 volt szerintem. de mindjárt kipróbálom
15vdc-nél 1.8 A Mostmár van azé fényerő is
Elég a fény?
Na úgy néz ki a dolog,hogy 15 vdc-nél 1.85 Amper a kezdő 10 másodperc után el kezd az amper felmenni 2.01 hagytam emelkedni majd vissza vettem a feszültséget 14.8 vóltra az Amper 1.8 volt és ezt tartotta is . A led közelében kb 1.5 cm raktam egy hőérzékelőt kb 40 másodperc alatt 65-67 fok volt és ahűtő borda is átmelegedett! Bár a venti nem ment rajta!
Szemléletet kell váltanod. A LEDen áramot hajtunk át, és ennek következtében esik rajta a nyitófeszültség. A jelenlegi tapasztalatok szerint 1750 mA-t kell adni neki. A rájutó feszültség csökken a hőmérséklet emelkedésével, ezért nő meg az áram.
Mindenképpen a LEDen átfolyó áramot kell korlátozni, a feszültség meg annyi, amennyi. Példányonként, a Nap és a csillagok állásától, a zoknid színétől függően változik a rajta eső feszültség...
Eléga fény kérdésedre a válaszom NEM TUDOM Nekem jónak tünik de a puding próbája az evés ugye. Ha megálapodunk abban , hogy tápfesznek jó a 14-15 vdc akkor nagyon jó!
Nem, az előző hozzászólásomban van a válasz...
aha szóval akkor elveszem 1750mA Az átlag és egyedktől függően változhat ez akkor mekkor lehet a max mA-er?? 2100 mA??
Az áram az, amit a LED felépítése és tokozása/hűtése megenged. A teljesítményt nem szabad pontosan, szó szerint értelmezni, az egy körülbelüli érték. Az 1W LED például 0,9 - 1.25 W között lehet.
A LEDdel mindig sorba kell kötni valami áramkorlátozást. Egyszerűbb esetben egy ellenállás elég lehet, de nagyobb teljesítményeknél komolyabb szabályozásra van szükség. Ha nincs ilyen komoly labortáp kéznél, akkor legalább egy soros ellenállást javasoltam volna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |