Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm! Nagyon érdekel a rádiózás minden formában. Főleg a rövidhullámok, de URH-n is hallgatózok.
73&DX! HG8-654
Csak így tovább innét már nincs messze az adóengedély sem!
Szia Máté!
Jól szóltál 80m-en még az alacsonyan lévő dipólommal is. Elég jó volt a műsor a Madárkórháznál is a pecabotra szerelt dipóllal. Üdv. Gábor
??? Én megfigyelő vagyok.
Szia Máté!
Bocs ! Tényleg elnéztem a neveket, kb. 13 hozzászólással feljebb láthatjuk MaTe193 szintén Máté barátunkat vele kevertelek véletlen (figyelmetlenségemből). Írod, hogy R-326 kiegészítve LP filterrel, és Tunerrel plusz persze a 40m inverted "L". Próbáltál már más vevővel is figyelgetni? Üdv.
Üdv! Az SS vagy "Spread Spectrum" az pontosan mit jelent? Mire jó? Semmit se tudok róla és eléggé semmit se találni róla magyarul. THX!
Szórt spektrum (erre keresve lesznek magyar nyelvű találatok is), ez itt az angol nyelvű wikipédia: http://en.wikipedia.org/wiki/Spread_spectrum
Több féle lehet, (ál)véletlenül változó frekvenciákon, széles frekvenciasávban viszik át az információt. Ezzel a zavaró frekvenciák hatását lehet kiszűrni, csökkenteni, a lehallgatást megakadályozni, nehezíteni.
Üdv!
Nem. Ezt a rádiót vettük kb 2 éve és azóta ezzel rádiózok. Mivel még csak gimnazista vagyok és nincs komolyabb bevételem a havi 4000-es ösztöndíjon kívül ezért erre tellett. Van a volt helyi rádióklubban egy ml1250, azt majd lehet, hogy kipróbáljuk, de állítólag gondok vannak vele. Nem rossz rádió ez a 326. Persze egy icom csodarádió más kategória, de hát ez van. A DXelést tavaly nyáron kezdtem meg, azelőtt főleg 80 méteren hallgattam a magyarokat. A kitelepülő állomások nagy része nagyobb teljesítménnyel és sok frekvencián forgalmaz ezért a legtöbbet egyszer csak meghallom ezzel is. 73&DX! HG8-654
Értelek Máté!
Csak azért kérdeztem, hogy más rádiót próbáltál-e, mert régebben volt módom az R-140 állomás segéd vevője képen rendszeresített R-326-ot hallgatgatni, de szerencsétlen elég gyenge volt a 40m-es szál antennával is. Persze lehet, hogy az a páldány volt legyötörve amit én hallgattam, de az R-140 vevője sokkal érzékenyebb volt (az asztalfióknyi egységeivel). Melyik klubba jársz, nálatok van vagy Orosházára szoktál menni? Nem tudom mi van ezzel a honlappal de olyan nyögvenyelősen lehet írni. ![]() Üdv.
Szervusz Gábor!
Én is ragyogóan tudtalak venni, egyébként a mi dipólunk magassága kb. 20m. Nagyon örülök, hogy sikerült összefutnunk az éterben, ha jössz a debreceni találkozóra, emlékeztess, hogy adjak QSL lapot, illetve azt a DDS IC-t is kérd nyugodtan számon ![]() Illetve egy közérdekű információ:Ez év végiéig él az alkalmi hívójel, a 20. debreceni rádiós találkozó apropóján, a HG20CRT. A hívójelet a Rádiós Sportklub Debrecen tagjai, így jómagam is, aktiválunk. Főleg rövidhullámon, ott viszont szinte minden üzemmódban. Fóniában a magyar frekvenciákon lehet "vadászni" a hívójelre. http://www.qrz.com/db/HG20CRT 73, Máté.
Szerintem nagyon jó rádió. Ha ez a 218 DXCC eljött vele, akkor jó.
![]()
Szia!
Jó kis készülék fel a fejjel!Én meg egy R4-s figyelgettem kb 10 éve,az sem rosz de a tiéd egy fokkal jobb.Üdv! HA6XA,HG6-003 Swl. Csaba.
Sziasztok,
továbbra sem találtam megoldást a problémámra, a kapcsolási rajzot innen letöltöttem: http://www.gorhudson.com/gor/baofeng-uv-5r-low-tx-modulation-mods/ Szerintetek hol kellene belenyúlni? Az R125 R126 akku figyelő feszültségosztó (jobb alsó sarok), vagy az U3 környéke (jobbra fenn)?
Igen, sokan dícsérték már ezt az R-326-ost. Lehet, hogy az R-140 állomáson mi el hanyagoltuk a szál antenna hozzá illesztését és ezért volt mindig jóval gyengébb ezzel a vétel mint a fő vevővel ami eleve adott frekire " húzott " dipóllal vett ha jól emlékszem. Nem semmi az a sok DX CC amit eddig megfigyeltél vele. Csak gratulálni tudok.
Üdv. Gábor
Köszönöm. Remélem még sok DX össze fog jönni. A DX Cluster sokat segít a gyűjtögetésben.
73&DX! HG8-654
Igen, a DX Cluster nagy segítség ha valaki kevés idővel rendelkezik a rádión való hagyományos keresgetéshez, így célirányosan oda lehet állni ahova be van írva a DX.
Ám másrészt rettentő bosszantó tud lenni ha egy kis teljesítményű rádióval hall az ember egy jó DX-et CQ-zni mert ha azt egy másik vaklégy "megcsinálja" és már be is írja a Clusterbe, akkor a kisteljesítményűnek eséje sincs mert egyből oda "rontanak" a QRO-sok a több KW-jukkal. Tehát nincs eséjegyenlőség ilyen szempontból a Cluster jóvoltából. De lehet, hogy maradi vagyok és vissza áhítom azt a világot amikor nem volt ez a nagy digitális technika és nagyobb var-zsa is volt a rádióamatőrködésnek. Nem tudom erről kinek mi a véleménye...
Ez így van, ahogy mondod, és néha még előszednek egzotikus hívójeleket, és 20 QSO után végre rájönnek, hogy nem is az volt az állomás, akit bejelöltek a Clusteren.A hívójel bemondás is némely állomásnál nagyon ritka. Elhiszem, hogy forgalmaz, meg nem ér rá, de akkor is jól jönne, ha minden 2 QSO után legalább egyszer bemondaná a saját hívójelét.
Persze van, hogy az ember csak úgy kolbászol a sávokon és talál valamit. Sosem felejtem el, mikor egy vasárnap délelőtt a T2T hívójelű Tuvalun lévő kitelepülésről CQztak 20 méteren géptávírón. Egy fónia adást nehezebb megtalálni, mint egy géptávot vagy PSK-t. Néha olyan nagy őrületet csinálnak, mint ami volt a 9M0L kitelepülésén volt, hogy akkora volt a QRM, hogy nem jutott szóhoz a DX állomás. Ez főleg szimplexen probléma, mert mondjuk egy 5 UP az már jó távolság, és akkor ott az ember csak a DXet hallja. Persze adó oldalon ez sem sokat segít ha jönnek a kilowattokkal... 73&DX! HG8-654
Végre sikerült megfogni az NH8S hívójelű kitelepülést.
![]() 73&DX! HG8-654
Gratulálok Máté!
Sokan emlegették, hogy hallották vagy QSO-juk is volt több felső sávon. Én meg 80m-en a gyerek aktivitást segítettem elő pár KID állomásnak, valamint SSTV-n nézelődtem 20m-en. Üdv. Gábor
Volt gyerekaktivitás? Azt hittem, hogy az csak májusban szokott lenni... Jó, hogy véget ért 20 méteren a JASTA, sokkal kisebb a QRM. Egész augusztusban sok állomás volt, akik versenyeztek egymás hegyén-hátán.
73&DX! HG8-654
Igen! Én is a sávban (80m-en) hallottam a gyerekeket forgalmazni, miközben hangsújozták a KID aktivitást. Szerencsére van még egy-két klub és apuka akik foglalkoznak a gyerekekkel tanítgatják rádiózni őket. Sajnos olyat is tapasztaltam, hogy rajtuk hangolászott valami "okos" sőt még be is kiabált, hogy mit kell kérdezgetni az ellenállomás életkorát, mit érdekli az őt ...stb. Vannak ilyen "alul mulhatatlanul" kvalifikált egyének is .
A hétvégén 20m-en én is hallottam a verseny hevében CQ- Contest-et hadaró állomásokat, ilyenkor valamelyest megbocsájtom nekik, hogy az SSTV tartomány kellős közepén hívogatnak SSB-ben.
Sziasztok!
Érdekesség képen! Holnap az-az Szept. 15-én Szombaton forgalmazunk a HA7MALOM alkalmi hívójellel Ráckevéről mégpedig a Dunán lévő hajómalomról. Ma telepítettünk egy félhullámú dipólt 80m-re . Tervszerint holnap egy 40m-es dipól és egy 5 elemes 2m-es Yagi is felkerül ha meg tudunk mozdulni az Ászok Fesztivál forgatagában. web kamera a hajómalom honlapján található. Üdv. 73! Gábor
Köszi a QSO-t a HA7MALOM-ról és a HA8LKM-el!
Na ennek én is nagyon örülök!
Remélem jól vettél bennünket a kis pecabotos kitelepülő dipóljainkkal! Sajnos a Debreceni Rádióamatőr találkozóra nem mentem, de majd jövőre. Üdv. 73! Gábor
Én is hallottalak titeket 40 méteren, bár nem túl sokáig hallgatóztam lent. Végre elkezdődött a 3D2C kitelepülés. Már ma meg is fogtam 20 méteren CW üzemmódban. Nagyon szépen jön.
![]() Tegnap a hajóról is jól hallottam őket (3D2GC/MM). Az 5U5U kitelepülés is jól jött 12 méteren géptávírón. Ez a 221. DXCC, amit fogtam. 73&DX! HG8-654
Kis huncutok. Kihasználjátok a víz jó vezetőképességét ami az antenna hatásosságát rendesen megnöveli. (nem csak a magassággal lehet ám)
Köszönöm Gábor a képeket a Malomról, nagyon érdekes lehetett onnan rádiózni! Távíróztatok is? Csak SSB-n hallottalak.
VY 73 de HA... ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
Évekkel ezelőtt telepítettem ott W3DZZ-t és Trio-Start, feltűnt, hogy milyen jól jönnek az állomások.
Nem véletlen, hogy a Lakihegyi adót oda telepítették, ahova. Sok-sok mérés után ez találtatott messze a legjobbnak... Üdv: StMiklos
A talaj vezetőképessége a hullámterjedésben alapvető jelentőségű. Ezen a talajvíz elég sokat javít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |