Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A szokásos szép munka. Gratulálok hozzá.
![]()
Igen erre gondoltam, én is ezt ismerem, a Kádár könyv szerint is ilyen az eredeti.
Ha teljesen elkészült kérhetünk egy videót a rádióról? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
A végén csinálok videót, de még sok munka van rajta, kb 2-3- hétre számolok, mire kész lesz.
Van még egy érdekes dolog, aminek szerepére eddig nem jöttem rá, írok róla, hátha valaki okosabb nálam. A készülék hátlapján van egy csőfoglalat, egy az egyben a végcső foglalatával párhuzamosan kötve, fűtés, rács, katód, minden. Vagyis a végcsövet oda is be lehet dugni, ugyanúgy szól a gép. Nem tudom mi szerepe lehet, talán a nagyobb teljesítmény elérésére két végcsövet is lehetett beledugni, vagy kirakva a cső jobban hűlt? Lehet találgatni.
Szép estét!
Elkészültem a drágaszágomal', Lenco L78-as futómű egy 9,2 kg-s fadobozban, fekete dió furnérozással (saját készítés ez is), a gyári karban Shure M78-as hangszedő, a másik standard "S" karban egy régi elektrodinamikus Supraphon PS16 van, mindkettő gramofon lemez hallgatásra való, a Shure csak az egészen "újakhoz" (1950 - ) , illetve a PS 16-ból létezik mikro is, volt néhány ország, ahol a 78-as sebességű lemezt mikrobarázdásra vágták, ezzel megnövelve a játékidőt, ez a fej ezekhez jó. A korrekt lemezkorrekció beállításhoz egy 9 féle korrekcióval ellátott mono fonó előfokot használok amibe beépítésre került egy légforgós magas vágó és egy lemezdübörgés szűrő. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
Sziasztok! Elkezdtem javítani egy Terta 422-t. A végcső katód ellenállása ismét kiégett. Miért mehet tönkre, mi okozza a nagyobb katód áramot? Átnéztem, más rossz alkatrészt nem találtam.
Nem tudom. 5-10 percig szól tökéletesen, utána megadja magát az ellenállás. Holnap beszerzek újat mert már nincs "kor hű". Azon gondolkoztam ha nagyobb teljesítményűt teszek bele, és egy idő után elhallgat, vagy kinyírja azt is akkor csak a cső lehet rossz. Azért még átnézem előtte, hátha valamit elnéztem.
Csövek nemigen szoktak zárlatosak lenni. Viszont lehet gázos, vagy szakadt, megnyúlt a rácslevezető ellenállás. Ilyenkor a cső kinyit, és a katód (anód) áram megnő.
Két értékes darabbal bővült az Orion gyűjteményem.
Belsejük jó állapotban van, külsejükre ráfér némi esztétikai csiszolás. A 933-asnak az egyik gombja nem eredeti. Ha valakinek lenne felesleg jelezze felém. Megalkuszunk rá ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Üdv. Nekem is van egy , így néz ki felújítás után. Egyébként meglepően jól szól, ahhoz képest, hogy "csak" 2+1-es. Nov. 11én lesz Puskás börze, ott biztos kapsz gombot, ha nem mész el, kérj meg valakit, hogy vegyen neked.
A rácslevezető ellenállás értéke a rajz szerinti. Csövet cseréltem, de azzal sem jó. Még keresek másikat és megnézem azokkal is.
Remélem az enyém is így fog kinézni nemsokára.
Sajnos valakit meg kell kérnem majd, hogy vegyen nekem.
Kinek kellettek az alábbi csövek?
RENS1264 REN904 RE034 GL4060D RES364 Írjon privátot.
Üdv mindenkinek!
Egy Saba rádiós erősítőben találtam ezt a kiégett skálaizzót. Mi ennek a neve (úgy értem, hogy kérjem boltban, vagy mire keressek rá a neten), illetve egyáltalán kapható-e még ilyen? A készüléket átnézve még egy ilyen izzót találtam, az is kiégett. A rádió és az erősítő része viszont tökéletesen működik és szépen szól.
Szia!
Rizsszem izzónak hívják.
Autóvillamossági üzletben, vagy izzóboltban találsz, műszerfal izzóként használják egyébként.
Nagyon szép precíz munka!
Gratulálok hozzá!
Gyönyörű lett, Gratulálok!
![]()
Nagyon szép lett. Gratulálok hozzá.
Nekem már félkészen is tetszett.
![]()
Nagyon szép lett!Gratulálok!
Nagyon szép lett. Gratulálok! Köszönjük a videot.
Valaki megtudná mondani annak a Győri úriembernek a címét /telefonszámát/ aki az Orion 222 rádióhoz gyárt skálaüveget? előre is köszönöm.
Sziasztok!
Tudtommal Magyarországon teljesen megszűnt az OIRT rádióadás. Azonban mégis vehető egy-két kereskedelmi adó az említett sávon. Miért van ez? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Közeli adó tükörfrekvencián megjelenhet az OIRT vételi sávban(pl. Bp.-en a Juventus).
Szervusztok! Örülök, hogy Rátok találtam, kár, hogy csak most. De legalább most igen. Szóval én egy lelkes amatőr vagyok, aki mostanában meglátott egy pacsirtát és innentől kezdve úgy tűnik nincs menekvés....
Az eddigi munkáimról teszek fel képeket. Kész van már egy Videoton R5700 is, majd teszek fel arról is képeket. Természetesen tökéletesen működik mindegyik. Most egy Orion 228A szögletes rádión dolgozok, és legújabb szerzeményem egy Orion 324-es. Azt szeretném kérdezni, hogy az csak egyenárammal használható? A 220-ba ne dugjam még véletlenül se? (mondom, hogy amatőr vagyok, ráadásul gépész, nem villamos....) Kíváncsi vagyok mit szóltok a műveimhez?
A 324 univerzális rádió, beköthető 220(ma már 230)V-ra is. Ennek az egyenirányítója szelénoszlop,ami ma már nem biztos, hogy jó. Szerintem -csövek nélkül- állítsd 220-ra(kapcs rajz), és mérd meg az első elkón az egyenfeszt, 200V-nál nem lehet nagyobb (az EBL pentóda max. anód(és segédrács)feszültsége nem lehet nagyobb! Persze vizsgálandó az elko is. Aztán még sok teendő lesz -olvass vissza ebben a topicban!
Szép a Pacsirta, jól szól? Én az enyémekbe beépítettem CCIR-OIRT adaptert, mindegyiket átállítottam 240V-ra(a csövek munkapontjai így is jók) . A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Én is tettem bele OIRT-CCIR átalakítót és teljesen jól szól! Rendszeresen hallgatom. A rövid hullámok is jók, a közép hullám viszont egyáltalán nem jó.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |