Fórum témák
» Több friss téma |
tom75-nek írtam és ahogy nézem neki is címeztem
Mélységesen megvetem magam és bocsánatot kérek! Csak a választ néztem, köszönöm a kiigazítást mindkettőtök részéről.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Ugyan nem ügy. Nem főbenjáró bűn ez
Nekem az. Esetleg van, kit tudnál ajánlani ebben a témában, akit olvastál, hogy ismeri ezt? Valószínűleg senki sem fog válaszolni. Neked köszönöm a választ. Üdv.: Yoe
Hát így nem nagyon rémlik hogy olvastam volna és ha igen kitől. Én is inkább ccs-t használok meg mplabot. Most szétnéztem itt a fórumon nem nagyon találtam sehol sem microc-hez valami forrásanyagot, de lehet én vagyok vak. Ilyen youtube-os tutorial videókkal tudok én csak szolgálni. Nem tudom mennyit segítenek. Egyébként szerintem valaki nemsokára biztos jelentkezik hogy útbaigazítson a microc területén. Remélem azért valamit tudtam segíteni.
A MikroElektronika honlapján vannak ingyenes könyvek. MikroC-hez gondolom Milan Verle PIC Microcontrollers - Programming in C című könyve kötelező olvasmány.
Tedd fel a kérdéseidet, és valószínűleg lesz válasz is rá.
Nemrég (hehe másfél éve)vettem egy EasyPIC6, így csak ez érdekelne. A Yotube-on néztem sok mindent, de egyik sem foglalkozik a primitív problémámmal. Elhiheted: senki sem fog a problémámmal foglalkozni, mivel kezdő vagyok.
Mindegyiket letöltöttem, de nem erről van szó .
Végül is igazad van. A "Bulid current project (CTRL+F9)" után a Messages-ben folymatosan a"main function is not defined"-ot írja, természetesen a szöveget értem, de.....
Jó estét!
Keresgéltem, találtam is, de nekem olyan véletlenszám generátor kellene, ami 1-6-ig dolgozik, de ebből 3 kellene. 3 rgb leddel egy mini játékgépet csinálok, ami 6 különféle színben világítana. De az eddig írt program nem jó, mert szoros az összefügés a 3 "véletlen" között.
Az egyik AD bemenetet aldozd fel, huzz hozza egy jo hosszu drotot, ezt hagyd szabadon antennakent, aztan az eredmeny also bitjeit cserebereld. Igy jo sok zajt osszeszed es ebbol kepzed a veletlenszamot.
Ezzel csak az a baj, hogy az rgb multiplexálására is egy fogást kellett alkalmaznom, az egyik meghajtó lábat 0,1 és tristate állapotban vezérlem, tehát nincsen szabad lábam, ez csak egy 8 lábú msop tokos pic, egy 2032-es 3v-os elem méretű panelon, ezért hosszú vezetéknek sincsen hely. Aztán a/d sincsen rajta
A tmr0 -át használom, az egynek jó aztán osztok szorzok, a másik kettőnek ,de nemhinném hogy az annyira véletlen lenne. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Kitaláltam
3db 8 bites tárolóban, különböző helyiértékkel forgatom a ledek színéhez tartozó biteket. És a tmr0-án ha nyerő szám jön, akkor felülírja ezt az egyébként sohasem azonos színkombinációt, a hozzá rendelt nyerő 3-as szinével.
Üdv, a mikroC-ben az a jó, hogy rengeteg a példa benne, vagyis elindítod a programot, megnyomod az F1-et (help), a "Contents" fülre kattintva megjelenik egy lista, ott két klikk a Tutorials-ra majd két klikk a Managing Project-re majd az azon belül található oldalakat olvasgasd végig, mindent lépésről lépésre elmagyaráz.
Ez után ha az Index fülre kattintasz akkor ott minden függvényre, minden könyvtárra, mindenre találsz példát és magyarázatot. Ha nem akarod ott végigkeresgélni akkor a Search fülre kattintva a keresőbe beírhatod amit keresni akarsz (pl. LCD, I2C, ADC, ...) majd enter és vársz ameddig kiadja a listát bal oldalon, így nagyon leszűkíted a keresési kört. Ha még ez sem lenne elég akkor a telepített könyvtárban (mappában) találsz egy Examples mappát amiben rengeteg példa projekt van, ha nem akarod mindegyiket megnyitni a mikroC-vel akkor a projektek .c forráskódjait nyisd meg pl. notepad-ben Apropó, az Examples mappában van egy Developement Systems mappa és azon belül egy EasyPic6 nevű mappa, na aztán abban találsz magadnak minta programot. Ez a dolog ami nagyon jó a mikroC-ben, sok példa, rengeteg függvény (szinte mindenre van előre megírt függvény csak meg kell hívni (a help ebben segít)), a hátránya, hogy nagyon komplikált projekteknél nem a leg opltimálisabb a sok beépített függvény, tapasztalatból mondom, mert én is megjártam, hogy nem működött a sok függvény egyszerre, mert sok különféle megszakításom volt és már konfliktusok keletkeztek, ezért én kellett megoldjam másképp a függvények helyett, de szerintem neked egyelőre nem lesz vele ilyen problémád. Az ingyenes és a teljes verzió között csak annyi a különbség (tudtommal), hogy az ingyenes maximum 2kb-nyi programkódot (kb 300 sor) tud lekompilálni, egyéb minden tökéletesen működik benne, (nem ajánlom a konvertáló függvények (pl IntToStr(), FloatToStr(),...) túlzott használatát, mert nagyon sok helyet foglalnak). Jó tanulmányozást, remélem segítettem A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Látatlanban nehéz akármit is mondani. Természetesen nincs semmi más hibaüzenet, a Code Explorerben megtalálható a forrás.
Talán, ha látnánk a programodat, többet tudnánk segíteni. Nem kellett volna elmenni teát főzni... A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Na megvan a hiba!
2 hiba is fennállt. Az első és legfontosabb, hogy ez csak 4biten hajlandó menni, a másik, hogy valamiért az RE0ás port az RS-t nem engedélyezte. Átrakva akármelyik portra Atól Dig működik.
Örvendek, hogy sikerült
Azt nem tudja viszont valaki, hogy miért viselkedik így az RE port?
Attól függ. Nem tudom, milyen kontrollert használsz, de néha vannak olyan lábak, amik csak bemenetre használhatók.
PIC 16f877es.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
A programban nem látszik az ADCON1 regiszter beállítása.
Köszönöm az eddigi tanácsokat. Tüstént hozzá is látok. Üdv.: Yoe
Köszönöm. Igen, sok mindent megnéztem és letöltöttem, általában azokat, miket írtál.
Mivel rémesen kezdő vagyok, csak egy alapvető dolgot szeretnék: egy kimenet aktív legyen, ergó egy LED világítson. Üdv.: Yoe
Mivel elég visszatérő hibának számít az analóg bemenetként is használható lábak digitális I/O lábra történő átkapcsolásáról megfeledkezni, javasolnám a topic tetején található sárga háttérben a jótanácsok kiegészítését az alábbi ponttal: Ha analóg bemenetként is használható lábat digitális I/O-nak használod ne felejtsd el ADCONx regiszterben ezt átállítani, mert alaphelyzetben általában analógként működik.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Egy par leiras, mintapeldat talalsz itt. Eleg alapszintu ASM mintapeldak talalhatoak.
Sziasztok hogy tudnám megoldani hogy egy programot pl usb kapcsolaton keresztül egy laptoppal tudjak modositani de valami kezelöfelülettel? Ezt ugy értem hogy futtatok egy porogramot ami kapcsolodik a pic-hez.
Igazábol egy olyan progit keresek amivel a számitogép felöli programot lehet irni valami moduláris programmal.
Sziasztok, tudnátok ajánlani egy PIC18f szériából, egy olyat, aminek 1 VDD 1 VSS és tud USB-t is.
Köszi!
HID Bootloader, PICaxe, Amicus18, Jalduino - ezek környékén nézz szét, s döntsd el, hogy melyik tetszik.
Idézet: Az erőforrások hiányában többnyire a számítógépen történik a programfejlesztés. Ezt a feltételt tehát az MPLAB is teljesíti... „Igazábol egy olyan progit keresek amivel a számitogép felöli programot lehet irni” A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |