Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Elfelejtettem írni, hogy dugdosós raszterpanelen van összeállítva, sem a relék, sem a mágneskapcsolók nem érintkeznek a panellal, és minden egyéb kötés forrasztva van. Megfigyeltem, hogy mindig akkor resetel a pic, amikor a relék/MK-k behúznak vagy elengednek. Próbáltam, mozgatni az összes vezetéket üzem közben, de semmi, csak amikor a relék húznak vagy elengednek. Tranziens?! 2200µF puffer a pic-en, és a 100nF ker. kondi; de biztonság kedvéért tettem ide is védődiódát, de semmi... Nincs ötletem, mit kellene szűrni, vagy csinálni... Előre is köszönöm!
Talan egy rendes HW segitene. A dugdosos panel plusz a levegoben logo bekotodrotok igen komoly zavarfelvevo szerkezet. En csinaltam panelt 5 relevel, es a kimenet 5 db neon trafot kapcsolt. soha sem volt problema. A tap szures 100 uF, a relekkkel parhuzamosan dioda, a 78L05 utan 100 nF, 1 uF, tehat szabvany aramkor. Viszont a kimenetre a rele erintkezovel parhuzamosan 10 nF+22 ohm soros RC tag, plusz VDR. Na ez mukodik folyamatosan, es nem indul ujra soha, csak a bekapcsolaskor.
Szia!
Idézet: „Viszont a kimenetre a rele erintkezovel parhuzamosan 10 nF+22 Ω soros RC tag, plusz VDR.” Simán, a 230 V-ot kapcsoló érintkezőkre teszed ezeket, ha jól értem?! Milyen feszültségű, ill. teljesítményű eszközöket használsz? Steve
Sziasztok, ma hozott nekem az egyik fórumos, egy PIC et, hoyg programozzam fel, de már a programozó bekötésénél gondban voltam, ugyanis 16C széria, amit elvileg a PICkit2 nem támogat, ezt hogy tudom felprogramozni? Milyen hardware és software kell hozzá?
Köszi!
Van egy régi Parallaxos égetőm, de vagy 15 éve nem használtam. Azzal lehet.
Szia!
16C83 vagy 16C84? Akkor a PICKit2 -vel fel lehet programozni. Ehhez le kell cserélni a PICKit2 telepítési könyvtárában a PK2DeviceFile.dat állományt erre, a kiválasztást "Manual device select" -re állítani. A "Device family" -ben a "Midrange / Normal" -t választani. A Combo box -ban a 16C/F83 illeteve a 16C/F84 -et kiválasztani... És már megy is a programozás, kiolvasás. Arra nagyon vigyázni, hogy a Vdd vezeték biztonságosan csatlakozzon, a Vpp pedig csak bekapcsolt Vdd -nél kerüljön a kontrollerre. Ha más típus, akkor egy tápegységgel ellátott párhuzamos portos (pl. Watt féle mini, Olhosoft, stb) vagy egy tápegységgel és szabványos szintillesztővel ellátott soros portos programozó lesz a megoldás. A táp nélküli JDM -et továbbra is kerüld.
Nem, nem azok, sajnos fejből nem tudom a típusát.
" (pl. Watt féle mini, Olhosoft, stb)"
Milyen programmal?
Mondjuk nalam 110 V a halozat, de a kondi 10-22 nf AC275 V, X2 kategoriaju, un ongyogyulo, femezett polieszter felepitmenyu tipus. Az ellenallas sima 2 W, a VDR ugye halozatfuggo, de 14, vagy 20 mm atmeroju.
Köszi az infót!
A VDR-t a hálózatra kötöd vagy az is a relé érintkezői között vannak ? Steve
A halozatra kotni nincs sok ertelme, de ra lahat kotni az induktiv teherre is. Vegulis a helyes megoldas a teherre VDR, a relere RC: Nekem mukodik egy berendezesem otthon (takarmanykevero PC-s vezerles) 1997 ota aholis a rele erintkezokre vannak kotve az RC tagok, viszont nincs benne VDR. Idonkent (2-3 ev) cserelni kell az osszes kondit, mert elfogy a kapacitasa. Mondtam mar a sracnak, hogy tegyen ra VDR-t, de azt mondja hogy igy nem felejtik el hivni, hogy javitani kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Köszi.
Még van 2 db 16C84-em és 10 db 16C52-őm. Azokat kéne elsütni. A Parallaxos égetőm csak DOS-szal hajlandó működni. Bár lehet, hogy felélesztek egy 486-ost.
Köszönöm az ötletet a zavarszűréshez, legközelebb majd kipróbálom!
Steve
A 'C52-vel nem erdemes egyaltalan vergodni, mert muzealis OTP peldany. A 'C84 vegulis ilyen LED villogtato mintapeldanynak talan jo lehet meg (ASM gyakorlasra), de masra mar nemigen. Vegulis a NETen sok kapcsolas es mintapelda volt regebben, talan tudsz csinalni vele valami hasznosat. Ma mar, amikor egy 16F690 500 Ft alatt van nem erdemes kinlodni ezekkel, es akkor meg nem beszeltunk a 16F1XXX sorozatokrol, vagy a 18F14K22, 18F14K50 es tarsairol.
Sziasztok!
Köszönöm az infókat és segítséget! A 12V-DC reléket BC300 vezérli, ezeket pedig a pic egy leden és ellenálláson keresztül hajtja. A 12V-DC relék vezérlik az MK-kat, amik 230VAC, és 230V-ACt és 4KW teljesítményt kapcsolnak, és csak ohm-os terhelést!; 4db van belőlük, és 2-2 MK váltja egymást, valamint néha megáll. Induláskor, váltáskor és néha megálláskor szokott resetelni. A 12V-DC relék 2méterre vannak a paneltől, és közvetlenül a relé kivezetésekre van forrasztva a védődióda; és ez az áramkör teljesen külön 12V-DC trafós tápról él. A PIC 8V DC trafós tápról, 7805, 100nF ker. előtte, utána, a lábakon, és 220µF az 5V-DC -n, mert ez egy külön kis panelon van összeforrasztva. PIC lábakon 100nF ker. Az asztalon lévő trafós órás rádió nem resetel, pedig abban kisebb a puffer, mint nálam. VÁRJUNK CSAK! - minden MK-n van egy "áramváltó", ami kb 3.5V DC-t ad le, ha az MK be van kapcsolva, és van is rajta terhelés. Az "áramváltó": (kis "trafó") diódahíd, 4.7uF, ZPD5.1, és 100K a VDD és VSS között, hogy kisüsse a kondit. Ez meghajt egy LM komparátort, és az pedig a PIC bemenetét vezérli, open kollektorral(PIC láb ellenálláson VDD, és az LM húzza le). Ez viszont mármint a komparátor a PIC tápjáról él, de az "áramváltó" tápján nincs 100nF kondi. Ez lenne a hiba? Előre is köszönöm a segítségeket! Sanyi A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Szia!
Idézet: „A PIC 8V DC trafós tápról, 7805,...” A 7805 -nek kevés a 8VDC a bemenetén. Emelt fel 9 - 10 V ra vagy használj LM2940-5 LD szabályzót. Lábkompatibilis a 7805 -tel, de a kimenete és a föld közé kell egy minimum 22µF tantál kondenzátor.
Sziasztok!
Köszönöm a tippet, holnap keresek egy 12V DC trafót, és kipróbálom róla. Remélem rendben lesz. Köszönöm a segítséget! Sanyi
A valoszinu (sot biztos) problema, hogy a magneskapcsolo az induktiv teher. Amikor a rele elejt, a magneskapcsolo tekercsen egy feszultsegimpulzus keletkezik (ld Lenz torveny) aminek a csucserteke kV nagysagrendu is lehet. Na ez a csucs tud igen komoly zavarokat okozni a kisfeszultsegu elektronikus berendezesekben. A mellekelt skicc szerinti zavarszuro aramkort fel kellene rakni a relekre, es a magneskapcsolokra. A VDR valami 300-400 voltos 14 mm atmeroju peldany legyen. A kondik 275 V~, X2 kategoriaju, az ellenallasok 2 W legyenek. Ezek nelkul nem fog sohasem megszunni a PIC ujraindulasa. Eloszor ezt probald meg, minden egyeb varazslast csak utana. Felesleges 10000 µF elko egyeb ilyen varazslasok, ha a zavarforrast a keletkezes helyen nem eliminalod.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Hogy kell azt megmondani a pic-nek, hogy 1 2 vagy több soros lcd-n akarom az adatokat megjeleníteni?
Köszi Tamás
Szia!
Konkrétan az adott LCD adatlapjából... (GOOGLE). Egyébként ha legalább leközölnéd az adott lcd típusát, tudna valaki segíteni....
Szia!
Nincs konkrét típus. Általánosságban kérdeztem. Kösz
Sziasztok!
Nagyon is igazad lehet, általában a legkézenfekvőbb (és valós) hiba nem jut az ember eszébe. A 4db 230V AC MK-k egyidejű be és kikapcsolása igen nagy induktív visszahatást jelent a hálózatra. Ennek ellenére, a PIC táptrafót cserélni fogom, mert a 7805 min. bemeneti fesz.-e az adatlap szerint 7.5V DC és az a 8V DC nem biztos, hogy pont elég, legyen inkább kicsit több, az nem árt. Kondi és ellenállás van itthon az biztos, már csak VDR-t kell keresni. Az MK-k vezérlése azonos fázisról történik, (mivel ezt nem írtam) így csak egy szűrő és VDR kell szerencsére.(módosíva: értem a rajzot, de hátha elég egy a betáp oldalra, tudom nem szép dolog ezeken spórolni, de 4db tuti nincs itthon, de csak akkor vennék, ha nagyon muszáj. Tudom, Te most azt mondod: muszáj de hátha nem kell 40km-t utaznom miattuk. ) Köszönöm a segítségeket, kipróbálom, és jelentkezem! Sanyi A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
Akkor nem ertetted a lenyeget. Ott kell megszuntetni a zavart ahol keletkezik, tehat minden tekercs csinal tusket, tehat minden tekercsre kell VDR, es minden relere RC. Nem egy nagy penz a VDR. A JVR 10N 471K pl 35 Ft, itt a HEbotba. A kondikra vigyazz! Csak X2 kategoriaju 275 V AC johet szamitasba semmi mas. Ez a sporolas kerdes nem vezet semmire, mert nem fog jo lenni a Te elmeleted szerint.
Sziasztok! Lehet, hogy nem pont ide illik a kérdésem, ezért előre is elnézést kérek!
Milyen paraméterekkel rendelkező oszcilloszkópot érdemes vennem, ha főleg picezéshez szeretném használni? Tehát pl infra adatátvitelnél vagy I2C és egyéb kommunikációknál, jelvizsgálatokhoz? Kinéztem, egy digitális tárolós szkópot 2 csatornás 25Mhz-es.. Vagy érdemesebb lenne nagyobbat venni? (OWON PDS 5022S) Ő lenne az.. Üdv! Balage
Sziasztok egy olyan kérdés merült fel bennem hogy ha kod és adat védelem be van kapcsolva akkor ha ráolvasok a PIC-re történik valami a PIC-ben lévö programmal vagy mintha semmit nem csináltam volna?
Nem történik semmi. Csak kiolvasni próbálod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |