Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűtőszálas kabát
 
Témaindító: Kriszdm, idő: Szept 20, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Kriszdm hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Lassan itt a karácsony és jön a hideg, arra gondoltam meglepem a barátnőmet egy fűthető kabáttal, de sajnos fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá. Még nagyon zöldfülű vagyok, és ez lesz az első dolog amit "építek". az elképzelésem egy fűtőszálas kabát ami 9v-os elemről működne,csak elképzelésem sincs hogyan kezdjek hozzá
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) Panhard válasza Kriszdm hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
Ez jó Akkumulátort fog cipelni, vagy hosszabbítót fog húzni maga után? Bár utóbbit nem javaslom, mert veszélyes lehet Viccet félretéve elég sok energia kell a fűtéshez, nem lesz elég pár ceruzaelem.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) Gabó hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Felteszed a radiátor fölé és bemelegszik a kabát
(#) Kriszdm hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
hát, az elképzelés megvan a kérdés hogy hogyan fogom megvalósítani a neten is láttam fűtőszálas kabátokat 40.000 ft körül de szerintem olcsóbb megcsinálni. ha azoknak van elég energiájuk akkor meg lehet oldani
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) sprofan válasza Kriszdm hozzászólására (») Szept 20, 2012 / 1
 
Megoldhatod úgy is, hogy veszel egy ilyet: Bővebben: Link Ez 2000Ft. Szétszeded és óvatosan kivágod belőle a fűtőszálat. Hasonlót vettem anno, az 55W-os volt. Li-ion akkumlátorból lapos cellákat varrhatsz a kabát belső zsebeibe (ha van). Körülbelül negyed árból ki lehet hozni, a legfőbb kérdés itt a praktikusság, illetve ha ez lesz az első projekted akkor elég kicsi a valószínűség a sikerre. Megfelelő elektronikát kell építeni az akkumlátoroknak, meg kell oldani a moshatóságot, töltőt kell építeni a celláknak stb...
(#) Kriszdm válasza sprofan hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
ha lenne kapcsolásom akkor meg tudnám csinálni, ha más nem megkérem valamelyik műhelytanáromat hogy segítsen be egy picit

A mondatokat nagy kezdőbetűkkel kezdjük! A mondatok végén pedig, írásjeleket használunk!
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) Kera_Will válasza Kriszdm hozzászólására (») Szept 21, 2012 /
 
A "kapcsolás" a legkissebb probléma itt .
Inkább a strapabíró és vízálló fűtő betét/elektronka kivitelezése a nagyobb gond.

No meg nem ártana 1 kis energetikai kalkuláció se!
Elérendő hőfok belül , ehhez mekkora fűtési teljesítmény kell , ebből a feszültség áram viszonyok, ebből az üzemidőt az akkuk kapacitását mennyisége is kialakul.
Aztán nem ártana külső/belső hőérzékelők hozzá amiknek a függvényében jobban vagy kevésbé jobban fűt a kabát.Ezáltal nem kevés energiát spórolna meg.
Mivel ha elért 1 bizonyos belső értéket akkor ne fűtsön tovább feleslegesen.
Sok ismeretlenes terület ez.
Nem biztos , hogy elsőre sikerül az optimális eredményt elérned.
Igaz a tanuló pénzt meg kell fizetni ... a végén közel annyiért lesz mint a bolti.
DEE azért elmondhatod , hogy terveztél kiviteleztél fűtőhető kabátot.
(#) surda2000 hozzászólása Szept 21, 2012 /
 
Én készítettem anno hasonlót. Csillagászatra használtam esténként. 150 W-ra terveztem, labortápról hajtva. Ez a teljesítmény egy kicsit túlzás, a fele is elegendő lehet, főleg mivel én belevarrtam a nadrágba és a cipőm talpbetétjébe is. A fűtőszál pl. eb*y-ről beszerezhető. A te esetedben a tápellátás lesz a gond, mivel ha könnyű akkumulátort akarsz, akkor a laptop aksik lehetnek jó választás. Egy ilyennel kb. 1óra üzemidő érhető el max. teljesítményen. A teljesítményszabályozás egy NE555-el+ tranzisztorral+potival megoldható PWM-el. Viszont az aksit nem szabad túlmeríteni és a töltéséhez is külön áramkör kell.
Megoldható ez a teljesítmény ~25 ceruza aksival is. A mérete nem túl kicsi és ~0,7kg súlyú lenne. A l*dl-ben ez beszerezhető akció idején úgy 7000Ft-ért. Ehhez lényegesen egyszerűbb töltőt készíteni.
(#) Bakman hozzászólása Okt 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Vettem egy fűthető autóülésvédőt. Fűtőszálat kivágtam, szabályzóelektronika elkészítve, tesztelve.

A terv:
Egy hosszúújjú pólóra rögzíteni a fűtőszálat, tekintettel a közeledő hidegre (sokat leszek szabad levegőn a télen, leginkább egyhelyben topogással).

Aki csinált már ilyesmit, elárulná nekem hogyan rögzítette azt? Mivel egész télen használni akarom, olyan megoldás kell, ahol mosás előtt le (ki) tudom venni róla a fűtőszálat. Nyílván nem megoldás az, hogy ne mossam ki.

Perpillanat valamilyen szegecsre gondoltam, ami egyrészt kilyukasztja a pólót, másrész megakadályozza azt, hogy a lyukak mentén szétessen az egész. Valami jobb ötlet? Ha nincs, tud valaki ilyen szegecsszerűségről? Az sem baj, ha műanyag, sőt, talán még jobb is, mintha fém lenne.

Előre is!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) Kriszdm hozzászólása Okt 17, 2012 / 1
 
Vegyél tépőzárat, varrd fel a ruhára és közé fűzd be a fűtőszálat. Azt hiszem az Obiban lehet kapni.
(#) Bakman válasza Kriszdm hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Ez jó ötlet!! Nekem nem jutott eszembe. Köszi!
(#) Iszkakof István válasza Bakman hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Nekem van egy olyan melegítős plédfélém, 50W-os. 14 volttal működik, amit trafó szolgáltat. Az is elkoszolódott. Mondtam nejemnek, hogy tegye bele a mosó gépbe szőröstől bőröstől. Bele is tette és láss csodát, nem ment tönkre. Ekkor lendült meg nekem is a fantáziám. Kabátba, nadrágba, cipőbe szerelni. Az ember csatlakoztatja magát a kábelre, mint a párbajtőrözők és szembe röhögi a hideget.
(#) Mírr-Múrr hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Üdv Minden Fantasztának!

Gondolkodjatok! Számoljatok mekkora kapacitású ( mondjuk W/h-ban) akkumulátort kell cipelni?
Ha rövid távra kell akkor a legolcsóbb megoldás egy jó minőségű kabát radiátoron előmelegítve.
Ha mozogni kell hosszabb távon akkor a jó megoldás a jó téli sí overál, bundás hótaposó+ bóséges marhapörkölt galuskával!
Ha helyhez kötött, ácsingózős munka van, mondjuk karácsonyi árusítás, akkor jó ötletnek tartom mert ott vagy egy jól szigetelt (elektromosan) tápegységgel, vagy egy nagy kapacitású, asztal alatt elhelyezett akksival flexibilis vezetékkel(45-72 A/h) megoldható.
(#) Bakman válasza Mírr-Múrr hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ahol én akarom használni, mindig van áram (különben nem kellene ott lennem ). Akus megoldás eszembe sem jutott.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ne szereld rá a pólóra, csak csinálj egy olyasmi mellényt, mint a golyóálló. 2 pánt felül, és 2 lap előre/hátra. Karokhoz ne rakd, mert hamar el fog törni a fűtőszál. A vezérlés mindenképpen kell hozzá, mert különben megéget... Az igazi az lenne, ha be tudnál lőni egy olyan tápfeszültséget, aminél kímélve van a szál és mehet folyamatosan.

Üdv
Inhouse
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ez a mellényes dolog jó ötlet, még meggondolom, melyiket csinálom meg. A karokhoz, váll és könyökhajlatnál, elve hajlékony vezetékkel terveztem a dolgot, több darabba vágva a fűtőszálat.

Szabályzó van, egyszerű Triak-os megoldás, lévén a fűtőszálnak teljesen mindegy, váltó vagy egyenáramot kap-e.
(#) kemenygolya hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék, hogy összehozta-e már valaki ezt a megoldást?
Van-e esetleg valami tapasztalata a dologgal kapcsolatban?
(#) Class-A-. válasza kemenygolya hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Én használtam fűtőszálas lepedő alátétet ami melegítésre szolgált és tökéletesen üzemelt 240 v ról ! Ne kérdezd hogyan volt megoldva a biztonsága 240 v ról de nemvolt hozzá trafó.Éveken át használtam téli időszakban amikor nemvolt fűtés (igaz ez 18 fok körüli hőmérséklet) volt. Egy kb fél cm vastag blankett volt ,mintha két lepedő közé lett volna beágyazva a fűtőszál. A mérete kb 1 m x 70 cm volt.Igaz én is féltem tőle az elején, hogy mi van ha beleizzadok és agyon vág az villany ,de nem.Három fokozatú kapcsoló volt rajta ,ezzel lehetett KI és kettő hőmérsékletet állítani.Valami fólia lehetett benne a hangjáról itélve.
(#) kemenygolya válasza Class-A-. hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Köszönöm a választ
(#) Gafly válasza Class-A-. hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Apósonak is volt ilyen.
Első dolgom volt kivágni a (...) amikor már nem volt rá szükség.
Nyugodjék békében
Kapcsolója még megvan, ha kell...
(#) ficclee hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Sziasztok!

Tudom elég unalmas már, de szeretnék egy fűthető kabátot csinálni.

Vettem egy panelt, ami csak fel kell valahogy erősíteni a kabátra, de azt a barátnőmnek adtam karácsonyra. 25 rugó volt, amit igen csak sokallok érte, mivel ahogy láttam egy mezei ellenállás fűtésről van szó. Elkezdtem próbálgatni kicsiben, és nekem is működött...egy 1,2V AA akksit használtam, és egy vasdrótot. A vasdrót fel is melegedett, ( átégette magát az ágyon ) , de aggasztott, hogy az akksi is felmelegedett. A barátnőm kabátja nem csinál ilyet. kipróbáltam Aluval, de ott is felmelegedet az akksi.

Kihagytam, hogy pontosan mit csináltam:

A vezetőket egy az egybe a + és a - hoz érintettem... nem tudom, hogy ez baj-e. A vasdrót kb 10cm volt és elég vékonyka, az alu 25-30 cm, az jóval vastagabb.

Mivel van a baj? Rosszul csináltam valamit? Miért melegszik fel ennyire az akksi? Lehet, hogy a vezető volt túl rövid?

A végleges terv, hogy majd egy 5 voltos powerbankról fogom működtetni ( hogy a telefont is tudjam tölteni, ha kell...) egy nagyobb ellenállású vezetővel ( lehet hülyeséget mondok, de úgy olvastam, hogy vn olyaan, hogy króm-nikkel vezeték). Az sem elképzelhetetlen, hogy tennék majd bele Led lámpákat is, mert a munkám miatt nem baj, ha észre vesznek a sötétben.

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) steelbird válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Egy fűtőszál fűtéséhez elég sok energia kell. Az a PowerBank kb. semmire nem lesz elég. Ha cipelsz a kabáttal együtt egy nagy akksit is majd a hátadon, akkor úgy megoldható. (Gondolom, ezt a barátnőd nem nagyon fogja díjazni).
Javaslom neked, hogy először jól tanulmányozd az elektromosság alapjait. Olyanokra gondolok, hogy: feszültség, áram, ellenállás, teljesítmény... és ezek egymáshoz való viszonyai. Alap dolgok, viszont mindenképpen kellenek a világmegváltó terved kivitelezéséhez. Amíg ezekkel nem leszel tisztában, addig csak rongyégetés, meg disznóperzselés lesz...
Idézet:
„...Mivel van a baj? Rosszul csináltam valamit? Miért melegszik fel ennyire az akksi? Lehet, hogy a vezető volt túl rövid?..”
Talán azért, mert meg kellene tervezni azt a dolgot, nem össze-vissza próbálgatni. Korlátozni kellene az áramot, nem mindegy, milyen a fűtőbetét, hány Ohm -os, az anyaga sem mindegy (biztos, hogy nem vasdrót és biztos, hogy nem alu drót...), meghatározni, mennyi legyen a hőfoka a betétnek (ez szerintem valahol a langyos körül lesz, egyébként rövid időn belül kánikula lesz abban a kabátban), stb, stb, stb...
Kapható a kereskedelemben fűthető üléshuzat autóba. Azt bontsd szét, varrd bele a betétet a kabátba, vegyél hozzá egy 12V -os autós akksit és kész.
De szerintem a barátnőd jobban fogja díjazni az akksi cipelése helyett, ha odabújsz hozzá és te fűtöd.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) uniman válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Van erre a témára külön topik...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) Kera_Will válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
ha már akku kell hozzá akkor már annak a cipelése is elég lesz a bemelegedéshez be se kell kapcsolni a fűtését
(#) ficclee hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
De az a helyzet, hogy már vettem neki egy fűtőpanelt..benne van a kabátjában, és használja. Egy 11.1V 3200mah li-ion akksi van hozzá kb 4 óráig bírja. az aksi elég könnyű. Szóval nem világ megváltó ötletről van szó.

Arra is gondoltam, hogy ülésfűtést veszek, és azt csináltam volna, csak épp nem 12v os akksival, hanem egy ugyan ilyen 11.1V ossal..de ez annyira nem tetszik, mert nem csinál elég meleget 12V on sem. Azthiszem az ülésfűtés 40-45 fokot bír, a barátnőmé 60-65. Másegyébként én úgy tudom, hogy az ellenállás fűtésnek mindegy, mekkora feszültséget adok..nem kell 220ra gondolni, de pl az ülésfűtésnek nem árthat a 15V, csak melegebb lesz.

Tehát nem értem a választ, hogy miért kell egyből hülyének nézni a másikat... a barátnőmnek fűtés van a kabátjában, és nem szakad meg az akksi cipelésében sem...A kérdés, hogy miért hevül fel az 1.2V akksi? Az lehet baj, hogy közvetlenül az akksi 2végéhez érintettem az alu kábelt, vagy a vas drótot?

Ha lehet kérni, segítő szándékkal írjatok, azt hiszem ez a lényege az oldalnak.
(#) ficclee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Szia! Én a barátnőmnek vettem hasonlót, az ügy nézett ki, hogy bele volt varrva a fűtőszál egy négyzet alakú textilbe..vettem pattentolót és felpattentoltam a kabátjába..úgyhogy kivehető és másik ruhadarabba helyezhető a fűtőszál, így nincs gond a mosással sem.
(#) kaqkk válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Az akksid azért melegedett mert a rövid dróttal egyszerűen zárlatot okoztál az akku két kivezetése közt . A kabátban a fűtőszál cantal huzal (ellenálláshuzal) mint előttem már írták meg kéne mérni a fűtőpanel ellenállását és az alapján méretezni az általad készítendő panel huzaljának a vastagságát-hosszát .
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) Inhouse válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Nem írták, hogy hülye vagy, csak elméleti tudás nélkül szikrapiktorkodsz, ami nem jó. Próbálj kicsit másképp állni a témához, és itt a topicba szánt véleményedre is gondolok.
Az akkut túlterheled a rövidzárral, akár fel is robbanhat. Tehát előbb elő kellene venni az alapokat, amit fizikaórán vettetek és javasoltak neked. Ne várd, hogy bárki bemondja neked, hogy hova kösd a piros drótot.
Dióhéjban. Túl kicsi a huzaldarabok ellenállása amikkel próbálkoztál, ezért túl nagy áram folyik (szinte csak az akku belső ellenállásán múlik, bár a felhevült drót ellenállása valamennyire megnő), ezért izzik fel a huzal és melegszik az akku. Ez utóbbi károsodhat is közben, ha nem is robban fel. Az autós ülésfűtés valamilyen ellenálláshuzalt tartalmaz, ami adott hosszban megfelel a test adott részének melegen tartására, és van egy adott ellenállása és teljesítményhatára. Adott ellenálláson adott feszültségen egy számítható áram folyik át, amiből szintén számolható a teljesítmény. Aztán jöhet az akku kérdés, a Li akkuk jobbak erre a célra, mint az ólomakkuk, vagy a NiMH, vagy NiCD akkuk, de drágábbak és igen hozzáértő töltést és kisütést igényelnek.
Így vagy úgy nem úszod meg, hogy kutakodj, tanulj és csak aztán próbálkozz és sértődj meg esetleg.
(#) Zoli_bácsi válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
steelbird teljesen jól leírta, mit kell tenni.
(#) steelbird válasza ficclee hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1
 
Idézet:
„Egy 11.1V 3200mah li-ion akksi van hozzá kb 4 óráig bírja”
No, ez már kiindulásnak jó. Akkor számoljunk- persze, csak közelítőlegesen, igazából ez egy méréssel kiderülne. Az aksi kapacitása 3200mA/óra. Az akkor 4 óra alatt 3200/4 = 800mA áramot jelent megközelítőleg.
A fűtőszál ellenállása: R = 11,1V/0,8A = 13 Ohm.

Eddig mindkét érték, amit számoltam, egy kéziműszerrel pontosan megmérhető.
Ha pedig ezek megvannak, akkor az általad készített kabátfűtés akkor lesz jó, ha annak a fűtőszálán ugyanezeket méred. Legalábbis, ugyanolyan, mint a másik.
Mérd meg a barátnőd kabátjában lévő fűtőszál ellenállását, utána keríts ellenálláshuzalt, ahhoz meg van adva mindig, hogy mekkora a fajlagos ellenállása. Abból pedig ki tudod számolni, hogy milyen hosszú kell ahhoz, hogy ugyanannyi legyen az ellenállása, mint a "gyárinak". Levágod és lehet belevarrni a kabátba. Nem aludrót, meg nem vasdrót kell hozzá, vaktában próbálgatva. Ezek alkalmatlanok a célra, mert túl kicsi az ellenállásuk, akár az aksi felrobbanását is okozhatják.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem