Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   327 / 1210
(#) matheattila válasza silent15 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Szivesen, jó próbálgatást/tanulmányozást!
(#) vilmosd hozzászólása Nov 9, 2012 /

PIC-ek tobb PWM kimenettel: PIC18F2431, 4431, PIC18F24K22, 44K22, 65k22, 16F1526, 1527. MCHP Selection tools hasznalataval barmi spec dologra ra lehet keresni.
(#) bbalazs_ válasza vidra8 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Nem az a gond, hanem mas a protocol. Van egy ilyen topic, ott nezz korul.
(#) silent15 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Köszi!
(#) ha8lls hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!

Pic10f222-ot hasznalok, es eloallt egy olyan problema, hogy a legutolso memhelyen levo oszcillator kalibracios erteke valamiert, valahogy torlodott es nem lehet semilyen ertekre beallitani. Hogyan tudnek valamilyen erteket adni neki, hogy helyrealljon a pic lelki vilaga?

Udv!
Imre
(#) vilmosd válasza ha8lls hozzászólására (») Nov 11, 2012 / 1

PK2-vel vissza lehet hozni. Esetleg ezzel a kapcsolassal.
(#) Kovabe hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok segitséget kérnék, keresek egy leirást egy 16LF628A Picröl hogy mi a pontos lábkiosztás. Illetve mi a különbség az F és LF között?
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Meg annyi, hogy a programmemoria utoso helyere (0x1FF) beirod a 0xC20 erteket es kalap. Ekoruli ertekek vannak benne.
(#) vilmosd válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

DS40044D adatlap a megmondoja. MCHP honlaphoz fordulj bizalommal.
(#) kaqkk válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Keresd fel a mickrocip honlapját, ott minden infót megtalálsz
(#) ha8lls hozzászólása Nov 12, 2012 /

Sziasztok!

Még mindig pic10f222és pickit2 házasítása. Van még más apró hiba is, amire csak most lettem figyelmes. A legelső hiba, amit meg kellene oldani, vagy megérteni,hogy miért van (mert a microchip honlapján nem találtam rá megoldást), hogy a pickit2 égetőprogit elindítom és nem hajlandó automatikusan felismerni, hogy milyen pic van rátéve. De ez csaka 10f222-vel van igy, ha a 16f690-et dugomrá, egyből felismeri. Ha manuálisan beállítom, hogy a 10f-es pic van rajta, akkor viszont szépen írja-olvassa. Egyébként a kommunikációs ablakban írja is, hogy nem támogatja a 10-es pic-ek automatikus felismerését. Akkor lehet, hogy ez gyári fjúcsör? Ez lenne az első problémám, a másik az flowcode-dal kapcsolatos, azt majd abban a fórumban, hogy meg ne fenyítsen a modi

Köszönöm azoknak, akik foglalkoznak a problémámmal!
Üdv!
Imre
(#) nedudgi válasza ha8lls hozzászólására (») Nov 12, 2012 / 1

Ha az ablakban írja, hogy a PIC10Fxxx kontrollereket nem támoatja, akkor sem fícsör, sem hiba nincs, ez ilyen.
Próbáld ki a PICkit3-at, megtudod, hogy ki a magyarok Istene, és nem fogsz ilyeneket írogatni!
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) vilmosd válasza ha8lls hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

A baseline PIC-ek mar csak ilyenek. Na sikerult visszaszedni a OSCCAL erteket?
(#) ha8lls válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Eredetileg azzal a problémával ültem le a gép elé, de megragadta a figyelmem ez az üzenet, meg hát zavart is, hogy miért nem megy automatikusan a felismerés... Most várom az asztalos mesterurat, de igencsak vagy engem utál, vagy nem izlik neki a belétöltött nagy mennyiségű kóla, mert mármost eléggé késésben van Egy másik ugyanilyen pic-ből kiolvastam, abban xC4Ch van,tehát ottkörül lesz az, ahogy mondtad!

Az zavart meg eleg jól, hogy kb másfél éve irtam egy kisprogit erre a kontrollerre és nem emlékszem rá, hogy ilyen gondokkal küzdöttem volna, persze ez nem zárja ki a lehetőségét a küzdelemnek Azóta másik oprendszer van fent, meg egyebek és szörnyűlködök itt, hogy hol lehet a hiba???

Köszönöm!
Üdv!
Imre
(#) Tamas90 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok Srácok!

Új vagyok még itt (a témában is), de máris lenne hozzátok egy kérdésem.
Hogy lehetséges az, hogy a PIC-ekre áramkorlátozó ellenállás nélkül rá lehet kötni pl. a 74HC14-es invertáló schmitt trigger IC-t. Magának az IC-nek a kimenetén van áram korlát? A PIC nem tud többet 20mA-nél lábanként ugye? Ugyan ezt láttam már pl. a MAX232-es IC-vel is. Minden féle előtét ellenállás nélkül rákötve a PIC-re. Egy másik kérdés: rengeteg olyan kapcsolást látok, hogy a PIC bemenetére rákötnek egy nagyobb ellenálláson keresztül +5V tápfeszültséget, valamint egy záró nyomógombot GND-re. Ha rosszul írom meg a PIC-re a programot, és mondjuk az a láb véletlenül kimenet lesz, kiad 5V-ot és valaki megnyomja a nyomógombot, akkor tönkre megy a PIC?
Üdv.
(#) bbalazs_ válasza Tamas90 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Nem megy tonkre, leszabalyoz 20mA-nal.
Ugy tudod tonkretenni, ha nagyobb feszt adsz ra, mint az adatlapban eloirt.
(#) Tamas90 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia!

És ha mondjuk ezt a Schmitt trigger IC-t (74HC14) 8 lábára kötöm rá, akkor lábanként 20mA jön ki? Ha igen, az azt jelentené, hogy a PIC-et közel 1W fűtené (8láb*0,02A*5V)? Elvileg azt nem bírná ki, de a valóságban látok ilyen kapcsolásokat...
(#) bbalazs_ hozzászólása Nov 13, 2012 /

Bar en mar egy ideje foglalkozom PICekkel, megis beleszaladtam egy kezdo hibaba. Programom nem mukodik, hulyesegeket csinal, aktiv hajtepes, vegul egy sorra szukitettem le a hibat, ahol a W regisztert probaltam csokkenteni 1-el, nevezetesen a SUBLW 1 utasitassal.
Csak az adatlapot bongeszve bukkantam ra, hogy az nem literal 1-et von ki a W-bol, hanem a W-t vonja ki a literal 1-bol... latszik, hogy milyen gyakran hasznaltam ezt az utasitast...
(#) bbalazs_ válasza Tamas90 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Talan feltetelezik, hogy szandekosan nem akarod kinyirni a PIC-et es ezek a rovidzarak nevukhoz hiven csak rovidek lesznek. Gondolom, ha tulmelegszik a PIC, akkor hibazik, torli az adatirany vagy a LATCH regisztert es helyreall a beke

A kerdest ugy erted, hogy az IC a PIC-bol vezerlest kap? Mert akkor ott nem megy akkora aram, az IC bemeneti ellenallasa nagy. A picnel hasonlo a helyzet, ha bemenetnek allitod, akkor alig folyik bele valami aram. Adatlapban kozlik a pontos ertekeket.
(#) Tamas90 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Köszi, így már tök logikus, hogy ha bemenet a PIC lába, akkor nagyobb ellenállása lesz. Amúgy úgy értettem, hogy a PIC kapja a jelet a schmitt trigger IC-től.
(#) Gabó hozzászólása Nov 13, 2012 /

Van aki mikroC pro for pic-et használ? Lenne pár kérdésem hozzá privátba.
(#) bbalazs_ válasza Tamas90 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Igen. Egyeduli problema, ami a kezdoket zavarja, hogy ha nyelonek (alacsony szint, 0) allitod be a kimenetkent definialt labat. Mert ilyenkor is folyik bele aram, de joval nagyobb lehet, egy LED et siman elhajt. Ha ilyenkor kerul ra az eloirtnal magasabb fesz, akkor tonkremehet.
(#) matheattila válasza Gabó hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Üdv, én dolgoztam egy jó néhány hónapot mikroC-ben. Mi lenne a probléma?
Amúgy egy pár oldallal ezelőtt volt még egy hozzászólásom a mikroC-vel kapcsolatban, azt is elolvashatod, hátha segít: Bővebben: Link
A problémákat lehetőleg itt kell tárgyalni nem privátban, mert hátha majd másnak is jól jön a segítség!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) Gabó válasza matheattila hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Nem probléma miatt kell a privát, hanem olyanba amihez, ha ide írnám, kapnék ejnye bejnyét!
(#) potyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Nem szabályoz le. Az van, hogy a kimenetet meghajtó mosfet úgy van tervezve, hogy legalább 25mA áramot (típustól függően ez különféle érték lehet) tudjon adni, nem pedig úgy, hogy 25mA-nél korlátozzon. A két dolog nagyon nem ugyanaz. A valóságban a pic lába akár 50mA-t is lehet, hogy le tud adni, de a 25mA az garantált.

Ennek ellenére igaz, hogy nekem se sikerült még picet úgy tönkretenni, hogy kimenetként adott volna 5V-ot, én meg véletlenül rövidrezártam a lábat gnd-re, de senki sem garantálja, hogy nem megy tönkre.
(#) bbalazs_ válasza potyo hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Ilyeneket latok az adatlapjaban pl a most hasznalt 18F25K80-asomnak:

Idézet:

Maximum output current sunk by PORTA<7:6> and any PORTB and PORTC I/O pins.........................................25 mA
Maximum output current sunk by any PORTD and PORTE I/O pins........................................................................8 mA
Maximum output current sunk by PORTA<5:0> and any PORTF and PORTG I/O pins...........................................2 mA
Maximum output current sourced by PORTA<7:6> and any PORTB and PORTC I/O pins ...................................25 mA
Maximum output current sourced by any PORTD, PORTE and PORTJ I/O pins.....................................................8 mA
Maximum output current sourced by PORTA<5:0> and any PORTF, PORTG and PORTH I/O pins .......................2 mA

Ezt en ugy ertelmezem, hogy ez a maximum, amit le tud adni/el kepes nyelni. Lehet, hogy nem szabalyzas, hanem egyszeru fizikai korlatja van ennek az erteknek, nem tudom.

(#) Babó22 hozzászólása Nov 14, 2012 /

Üdvözletem! PIC16F84A Assembly programozásában elakadtam. Nyomógombra kellene LED villogó animációit váltani. Az animáció működik, viszont a nyomógomb kezeléssel nem boldogulok.
Valami mást is be kellene állítani a PORTA és TRISA inputként történő beállításon kívül?

1. Pinset:
  2.                 banksel         TRISB
  3.                 clrf            TRISB
  4.                 banksel         PORTB
  5.                 clrf            PORTB
  6.                 banksel         TRISA
  7.                 movlw           0xff
  8.                 movwf           TRISA
  9.                 banksel         PORTA
  10.                 movlw           0xff
  11.                 movwf           PORTA
(#) kissi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szia!
Szerintem, ha megnézed egy FET vagy egy tranzisztor adatlapját, ott is ilyen adatokat fogsz látni: IDmax, ICmax, Pdmax, UCEmax, stb. és már nem egy ilyen eszközt láttam a határértéket túllépve tönkremenni. Mi lenne a garancia egy ilyen adat alapján ?
Hozzáteszem, hogy nem sűrűn mennek tönkre, ezt aláírom, de igyekszünk is betartani a felhasználásnál a határértékeket !
Steve
(#) kissi válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szia!

2 dolog:
- felesleges ennyi bankváltás, ha egy bankot lát a PIC, akkor az ott lévő összes regisztert írhatod ( pl. az összes TRIS egyszerre elérhető, ill. az összes PORT is egyszerre elérhető!),
- input esetén nem kell a PORT-ot írnod, mert felesleges.

Egyébként így nem lehet segíteni, ha még csak a kapcsolásra sem utalsz, hiszen nem tudjuk hova és hogy csatlakoztattad a NY-ot ! A PIC programjának megírásához a hardver kialakítását is ismerni kell! Az általad csatolt programban semmi nem utal a NY kezelésére ( csak annyit lehet belőle kiolvasni, hogy remélhetőleg a PORTA-ra tetted )!
Steve
(#) potyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Ezek azok a maximális áramok, amivel terhelheted a lábakat. Eddig garantálja a gyártó az eszköz működőképességét. Szabályzás nincs, ha ezeket a határértékeket túlléped, akkor károsodhat a pic.
Következő: »»   327 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem