Fórum témák
» Több friss téma |
Szivesen, jó próbálgatást/tanulmányozást!
PIC-ek tobb PWM kimenettel: PIC18F2431, 4431, PIC18F24K22, 44K22, 65k22, 16F1526, 1527. MCHP Selection tools hasznalataval barmi spec dologra ra lehet keresni.
Nem az a gond, hanem mas a protocol. Van egy ilyen topic, ott nezz korul.
Sziasztok!
Pic10f222-ot hasznalok, es eloallt egy olyan problema, hogy a legutolso memhelyen levo oszcillator kalibracios erteke valamiert, valahogy torlodott es nem lehet semilyen ertekre beallitani. Hogyan tudnek valamilyen erteket adni neki, hogy helyrealljon a pic lelki vilaga? Udv! Imre
PK2-vel vissza lehet hozni. Esetleg ezzel a kapcsolassal.
Sziasztok segitséget kérnék, keresek egy leirást egy 16LF628A Picröl hogy mi a pontos lábkiosztás. Illetve mi a különbség az F és LF között?
Meg annyi, hogy a programmemoria utoso helyere (0x1FF) beirod a 0xC20 erteket es kalap. Ekoruli ertekek vannak benne.
DS40044D adatlap a megmondoja. MCHP honlaphoz fordulj bizalommal.
Keresd fel a mickrocip honlapját, ott minden infót megtalálsz
Sziasztok!
Még mindig pic10f222és pickit2 házasítása. Van még más apró hiba is, amire csak most lettem figyelmes. A legelső hiba, amit meg kellene oldani, vagy megérteni,hogy miért van (mert a microchip honlapján nem találtam rá megoldást), hogy a pickit2 égetőprogit elindítom és nem hajlandó automatikusan felismerni, hogy milyen pic van rátéve. De ez csaka 10f222-vel van igy, ha a 16f690-et dugomrá, egyből felismeri. Ha manuálisan beállítom, hogy a 10f-es pic van rajta, akkor viszont szépen írja-olvassa. Egyébként a kommunikációs ablakban írja is, hogy nem támogatja a 10-es pic-ek automatikus felismerését. Akkor lehet, hogy ez gyári fjúcsör? Ez lenne az első problémám, a másik az flowcode-dal kapcsolatos, azt majd abban a fórumban, hogy meg ne fenyítsen a modi Köszönöm azoknak, akik foglalkoznak a problémámmal! Üdv! Imre
Ha az ablakban írja, hogy a PIC10Fxxx kontrollereket nem támoatja, akkor sem fícsör, sem hiba nincs, ez ilyen.
Próbáld ki a PICkit3-at, megtudod, hogy ki a magyarok Istene, és nem fogsz ilyeneket írogatni! A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
A baseline PIC-ek mar csak ilyenek. Na sikerult visszaszedni a OSCCAL erteket?
Eredetileg azzal a problémával ültem le a gép elé, de megragadta a figyelmem ez az üzenet, meg hát zavart is, hogy miért nem megy automatikusan a felismerés... Most várom az asztalos mesterurat, de igencsak vagy engem utál, vagy nem izlik neki a belétöltött nagy mennyiségű kóla, mert mármost eléggé késésben van Egy másik ugyanilyen pic-ből kiolvastam, abban xC4Ch van,tehát ottkörül lesz az, ahogy mondtad!
Az zavart meg eleg jól, hogy kb másfél éve irtam egy kisprogit erre a kontrollerre és nem emlékszem rá, hogy ilyen gondokkal küzdöttem volna, persze ez nem zárja ki a lehetőségét a küzdelemnek Azóta másik oprendszer van fent, meg egyebek és szörnyűlködök itt, hogy hol lehet a hiba??? Köszönöm! Üdv! Imre
Sziasztok Srácok!
Új vagyok még itt (a témában is), de máris lenne hozzátok egy kérdésem. Hogy lehetséges az, hogy a PIC-ekre áramkorlátozó ellenállás nélkül rá lehet kötni pl. a 74HC14-es invertáló schmitt trigger IC-t. Magának az IC-nek a kimenetén van áram korlát? A PIC nem tud többet 20mA-nél lábanként ugye? Ugyan ezt láttam már pl. a MAX232-es IC-vel is. Minden féle előtét ellenállás nélkül rákötve a PIC-re. Egy másik kérdés: rengeteg olyan kapcsolást látok, hogy a PIC bemenetére rákötnek egy nagyobb ellenálláson keresztül +5V tápfeszültséget, valamint egy záró nyomógombot GND-re. Ha rosszul írom meg a PIC-re a programot, és mondjuk az a láb véletlenül kimenet lesz, kiad 5V-ot és valaki megnyomja a nyomógombot, akkor tönkre megy a PIC? Üdv.
Nem megy tonkre, leszabalyoz 20mA-nal.
Ugy tudod tonkretenni, ha nagyobb feszt adsz ra, mint az adatlapban eloirt.
Szia!
És ha mondjuk ezt a Schmitt trigger IC-t (74HC14) 8 lábára kötöm rá, akkor lábanként 20mA jön ki? Ha igen, az azt jelentené, hogy a PIC-et közel 1W fűtené (8láb*0,02A*5V)? Elvileg azt nem bírná ki, de a valóságban látok ilyen kapcsolásokat...
Bar en mar egy ideje foglalkozom PICekkel, megis beleszaladtam egy kezdo hibaba. Programom nem mukodik, hulyesegeket csinal, aktiv hajtepes, vegul egy sorra szukitettem le a hibat, ahol a W regisztert probaltam csokkenteni 1-el, nevezetesen a SUBLW 1 utasitassal.
Csak az adatlapot bongeszve bukkantam ra, hogy az nem literal 1-et von ki a W-bol, hanem a W-t vonja ki a literal 1-bol... latszik, hogy milyen gyakran hasznaltam ezt az utasitast...
Talan feltetelezik, hogy szandekosan nem akarod kinyirni a PIC-et es ezek a rovidzarak nevukhoz hiven csak rovidek lesznek. Gondolom, ha tulmelegszik a PIC, akkor hibazik, torli az adatirany vagy a LATCH regisztert es helyreall a beke
A kerdest ugy erted, hogy az IC a PIC-bol vezerlest kap? Mert akkor ott nem megy akkora aram, az IC bemeneti ellenallasa nagy. A picnel hasonlo a helyzet, ha bemenetnek allitod, akkor alig folyik bele valami aram. Adatlapban kozlik a pontos ertekeket.
Köszi, így már tök logikus, hogy ha bemenet a PIC lába, akkor nagyobb ellenállása lesz. Amúgy úgy értettem, hogy a PIC kapja a jelet a schmitt trigger IC-től.
Van aki mikroC pro for pic-et használ? Lenne pár kérdésem hozzá privátba.
Igen. Egyeduli problema, ami a kezdoket zavarja, hogy ha nyelonek (alacsony szint, 0) allitod be a kimenetkent definialt labat. Mert ilyenkor is folyik bele aram, de joval nagyobb lehet, egy LED et siman elhajt. Ha ilyenkor kerul ra az eloirtnal magasabb fesz, akkor tonkremehet.
Üdv, én dolgoztam egy jó néhány hónapot mikroC-ben. Mi lenne a probléma?
Amúgy egy pár oldallal ezelőtt volt még egy hozzászólásom a mikroC-vel kapcsolatban, azt is elolvashatod, hátha segít: Bővebben: Link A problémákat lehetőleg itt kell tárgyalni nem privátban, mert hátha majd másnak is jól jön a segítség! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Nem probléma miatt kell a privát, hanem olyanba amihez, ha ide írnám, kapnék ejnye bejnyét!
Nem szabályoz le. Az van, hogy a kimenetet meghajtó mosfet úgy van tervezve, hogy legalább 25mA áramot (típustól függően ez különféle érték lehet) tudjon adni, nem pedig úgy, hogy 25mA-nél korlátozzon. A két dolog nagyon nem ugyanaz. A valóságban a pic lába akár 50mA-t is lehet, hogy le tud adni, de a 25mA az garantált.
Ennek ellenére igaz, hogy nekem se sikerült még picet úgy tönkretenni, hogy kimenetként adott volna 5V-ot, én meg véletlenül rövidrezártam a lábat gnd-re, de senki sem garantálja, hogy nem megy tönkre.
Ilyeneket latok az adatlapjaban pl a most hasznalt 18F25K80-asomnak:
Idézet: „ Maximum output current sunk by PORTA<7:6> and any PORTB and PORTC I/O pins.........................................25 mA Maximum output current sunk by any PORTD and PORTE I/O pins........................................................................8 mA Maximum output current sunk by PORTA<5:0> and any PORTF and PORTG I/O pins...........................................2 mA Maximum output current sourced by PORTA<7:6> and any PORTB and PORTC I/O pins ...................................25 mA Maximum output current sourced by any PORTD, PORTE and PORTJ I/O pins.....................................................8 mA Maximum output current sourced by PORTA<5:0> and any PORTF, PORTG and PORTH I/O pins .......................2 mA ” Ezt en ugy ertelmezem, hogy ez a maximum, amit le tud adni/el kepes nyelni. Lehet, hogy nem szabalyzas, hanem egyszeru fizikai korlatja van ennek az erteknek, nem tudom.
Üdvözletem! PIC16F84A Assembly programozásában elakadtam. Nyomógombra kellene LED villogó animációit váltani. Az animáció működik, viszont a nyomógomb kezeléssel nem boldogulok.
Valami mást is be kellene állítani a PORTA és TRISA inputként történő beállításon kívül?
Szia! Szerintem, ha megnézed egy FET vagy egy tranzisztor adatlapját, ott is ilyen adatokat fogsz látni: IDmax, ICmax, Pdmax, UCEmax, stb. és már nem egy ilyen eszközt láttam a határértéket túllépve tönkremenni. Mi lenne a garancia egy ilyen adat alapján ? Hozzáteszem, hogy nem sűrűn mennek tönkre, ezt aláírom, de igyekszünk is betartani a felhasználásnál a határértékeket ! Steve
Szia!
2 dolog: - felesleges ennyi bankváltás, ha egy bankot lát a PIC, akkor az ott lévő összes regisztert írhatod ( pl. az összes TRIS egyszerre elérhető, ill. az összes PORT is egyszerre elérhető!), - input esetén nem kell a PORT-ot írnod, mert felesleges. Egyébként így nem lehet segíteni, ha még csak a kapcsolásra sem utalsz, hiszen nem tudjuk hova és hogy csatlakoztattad a NY-ot ! A PIC programjának megírásához a hardver kialakítását is ismerni kell! Az általad csatolt programban semmi nem utal a NY kezelésére ( csak annyit lehet belőle kiolvasni, hogy remélhetőleg a PORTA-ra tetted )! Steve
Ezek azok a maximális áramok, amivel terhelheted a lábakat. Eddig garantálja a gyártó az eszköz működőképességét. Szabályzás nincs, ha ezeket a határértékeket túlléped, akkor károsodhat a pic.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |