Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   82 / 1319
(#) potyo válasza zsozso hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Az a student verzió abban különbözik a megvett-től, hogy kihagy optimalizálásokat. Tehát le kell, hogy forduljon benne.

Azért szerintem nem kellene ennyire eltávolodni sem a dózertől. Nem azt mondom, hogy a lelkivilágát ismerni kell, de ide elég az, hogy klikkelgetve lefut a windows telepítő, szintén klikkelgetve lefut az MPLAB telepítő, majd a C18 telepítő, és kész.
(#) zsozso válasza potyo hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
A dózernél nem a lelkivilágmegismerési problémáim vannak, hanem pl. én Linuxon dolgozom, ebben programozok nap mint nap, és ezt kezelem minden nap. (Linux rendszergazda + PHP programozó) A gond ott kezdődik, hogy a 40-éve szabványos sorvégjelet az M$ egyszerűen figyelmen kívül hagyja és a linuxon készült fájlok egysorban jelennek meg a dózerben. Hidd el próbáltam már ilyen felállást pl. a basicstamp nél. Erre nem találtam megoldást linux alá és végül maradtam a tizen-huszon éves 386-os laptopnál dos-alatt. Kínszenvedés ide-oda pakolgatni a fájlokat! MInd1. Ha nagyon nem jutok előbre ugyis dózer + MPLAB lesz belőle nincs más választásom.
Linux alá felraktam a piklab nevű eszközt ami olyan mplab szerű + az sdcc c fordítót.
Most a következő hibát kapom:
Helpers.h:41: structure '_AsciiChars' passed as function argument changed to pointer.

És az a bizonyos 41-es sor a Helpers.h ban:
BYTE hexatob(WORD_VAL AsciiChars);

Van valakinek ötlete, hogy mi a gond.
Már csak azért is ,hogy a szakmánál maradjunk és ne M$ kontra Linux vitába torkoljon a beszélgetés.
Zs
(#) watt válasza zsozso hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Látom nem vetted a lapot!
Itt siránkozol, hogy így dózer, megy úgy linux, és nem érted, hogy itt mindenki dózerel. Én ezt a részedről hisztinek fogom fel, miután nem tudom elképzelni, hogy aki egy linuxot fel tud konfigolni ne tudjon telepíteni egy dózert! Nem kell fájlokat mozgatnod, PIC-et kell programoznod! Feldobod a dózert egy vinyóra és onnan bútulsz, ahonnan kell!
(#) gulasoft hozzászólása Okt 16, 2007 /
 
ICD2
Ha valakinek megvan a potyó féle ICD2-höz a 16F877A-ba való hex file az küldje legyen olyan jó és küldje el nekem, a gulasoft@gmail.com-ra, mert Potyo oldala most nem elérhető, gondolom küzd a vírussal.
Köszi.
(#) Topi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Oldal felénél vastag fekete betűvel aláhúzva.

Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza Topi hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Köszönöm szépen.
(#) Benzol hozzászólása Okt 17, 2007 /
 
Hello!
A következő lenne a kérdésem :
PIC 16f84a-val szeretném megoldani ASM-ben szám érték kijelzését 4 digites 7 szegmenses led kijelzővel.
A PORTB-re kötve a kijelző kivezetései: abcdefg
A PORTA-ra kötve a közös anódok.
Arra lennék kíváncsi hogyan oldható meg a multiplex érték megjelenítés ASM-ben.

A válaszokat köszönöm.
(#) watt válasza Benzol hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Azt hogy érted, hogy a PORTA-ra kötve a közös anódok? Egy PIC kimenet 20mA-nál többet nem bír el, a 7 LED pedig 7*10mA minimum, így a láb tönkre fog menni! Ha tettél erősítést a kimenetre, akkor tárgytalan, de jelezhetted volna, hogy ne írjak ennyit!

A kijelzés pedig egyszerű:
Bekapcsolod az első anódot, majd kiteszed a szegmenshez tartozó értéket a Bportra. Ezután a következő katód jön és a következő szegmens adata és így tovább.
Ha egy kört pl. 50x megteszel 1sec alatt, akkor nem fog villogni a kijelző. Meg lehet oldani megszakításból, vagy fő ciklusból is. Én a megszakításos megoldást jobban támogatom. Ekkor egy timert beállítasz, hogy kb. 200Hz-el szakítson meg, és minden megszakításkor kiteszel egy szegmenset. Így a 4 szegmens kb. 50Hz-el fog körbeérni. A megszakításban nagyon kevés időt vesz igénybe a művelet, mert csak két bájtot kell kivinni két portra.
(#) Benzol válasza watt hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Köszi watt.
20mA nem sok

(#) watt válasza Benzol hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Nincs mit!
Azt mondod 20mA nem sok? Szerintem meg igenis sok, ha azt nézem, hogy ez egy mikrokontroller!

A katódok áramát egy npn tranyóval fel lehet erősíteni úgy, hogy az emiterét testre teszed, a bázist egy 1k-val a PIC kimenetére, majd a kollektort a katódra.
Arra kell figyelni, hogy a programban a vezérlést fordítva kell kezelni, mint ha nem lenne ott a tranyó.
Azt gondolom érted, hogy csak a 4 katódnak kell tranyó, a szegmenseket elbírja PIC egy 100ohm-on keresztül(de gondolom ezt Te már betervezted, vagy tévedek?)
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Ez érdekes, senkinek sem jut eszébe rajtam kívül, hogy a katódokhoz pnp tranzisztort kellene használni, és akkor nem kell bázisellenállás?
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Kicsit idegenkedem a pnp-s tranyóktól, főleg feszültség követős módban. Nekem automatikusan a fázis fordítós bekötés jön kézre npn-el. De valóban működhet a Te megoldásod is.
Én most készítek egy közös anódos kapcsolást, abban npn-eket használok feszkövetőnek kötve bázisellenállás nélkül, ezért minden bizonnyal a pnp-s tükörképe is működik!
(#) menyus hozzászólása Okt 19, 2007 /
 
Topi !

"Az intelligens LCD modulok használata - I. rész" 2. ábráján az "ENABLE" fixen földre van kötve, az "S9" kapcsoló pedig az R/W lábon van, tehát fel vannak cserélve. Az "RS" és a "VEE" lábak is össze vannak keverve. Most tartok az LCD s cikkednél, nagyon király de a rajz nem stimmel...Mikor várható a folytatás az LCD témában? Írtam egy programot 16F628 ra, (működik is) de kíváncsi lennék rá hogyan csinálják ezt a nagyok...
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
Idézet:
„Én most készítek egy közös anódos kapcsolást, abban npn-eket használok feszkövetőnek kötve bázisellenállás nélkül, ezért minden bizonnyal a pnp-s tükörképe is működik!”


Csak nem valami ilyesmi?

A linkre bátran kattinthattok, de a főoldalt (potyo.uw.hu) ne töltsétek be, mert vírust tartalmaz!

Moderátor
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
De Ilyesmi!
Ilyen lett: Órapanel
(#) szabi83 hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
A "Timer"-t megcsináltam müxik is, de nekem a tranyó az nem relét, hanem egy komparatoros áramkör + optot kapcsol. - nincs akkora fogyasztás/bázis áram ami kellene a nyításhoz/ -

1k + tranyóval a pic lábán 4.75V van 1k után nulla.

mennyire vegyem le az 1k-t?

mivel pic.. inkább kérdezek

üdv
(#) watt válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Esetleg egy rajzot tudnál linkelni?
Ha az 1k után 0-van az nagyon nem jó, mert a tranyó bázisán kéne maradjon fesz(0,5-0,7V), ha jó!
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
már jó a bázis és a gnd között volt egy 0.000000001 mm es vezető cucc peddig 2* néztem át.

Kira
(#) watt válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Naugyemondtam!
(#) menyus hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Sziasztok !

Tudnátok segíteni? Egy 0 - 2 V tartományba eső, folyamatosan változó DC feszültséget kellene megjelenítenem pl. 10 es skálán LCD n. Az ADC eredményét kiíratom mondjuk a PORTC re. Ez ugye egy 0 - 255 közötti bináris érték lehet. De hogyan lesz ebből ASCII karakter amit az LCD meg tud jeleníteni? Lehet hogy láma kérdés de elakadtam....

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Először is az AD értékéből elő kell állítani a kijelezni kívánt értéket tízes számrendszerben értelmezve.
Ha ez megvan akkor elő kell állítani a digiteket. pl. 4366 esetében 4,3,6,6 Ezt osztással (1000,100,10, maradék) meg lehet oldani. Az előállt helyiérték számosságokat hozzá kell adni 0x30h-hoz ill. 48dec-hez (a 0 karakter ASCII kódja) A példa szerint 34,33,36,36 lesz a hexa érték a négy digiten. Ezt ki lehet vinni az LCD-re, mivel az ilyen formátumot vár.
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hűűű.... köszi , ezt most kicsit emésztenem kell. Nem gondoltam hogy ez ilyen bonyolult (már nekem... ) Találtam a Kónya féle könyvben egy Bin/ASCII konvertáló rutint. Ez a "W" ben lévő bináris értéket 2 digites ASCII kóddá alakítja. Ez nem egyszerűbb megoldás?
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Egyszerűbb abból a szempontból, hogy nem kell megírnod újra a rutint.
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Ha érted hogyan működik, akkor egyszerűbb. Ha nem, akkor csak bajt fog okozni, mert lehet, hogy ezért elkutyulsz valamit a programban. Ez persze nem csak erre az egyszerű rutinra igaz, hanem bármelyik átvett kódrészletre.

Én azt mondom, ha érted, megírni nagyon egyszerű és gyors. Ebben az irányban kell haladni, ha jót akarsz magadnak, még ha lassabb is az út!
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hello, én igy csináltam...kiteszi az LCD-re az első négy analóg bemenet értékét. A lényeg a PRDECW rutin, (és hozzátartozik a PWRTBL is) ez a WWL,WWH regisztereből számolja a decimális értéket, amit a végén a CALL LCDCHR-rel kiküld az LCD-re. A karakterek helyét a főprogramban előtte állítottuk be. (128+0,5,10,15, kétsoros az LCD) Elétte azért osztottam, hogy nagyjából megfeleljen a feszültségnek a kiírt érték.
Úgy látom osztanod neked is kell, az osztás értékét az osztás szubrutin első utasításával állítjuk be, amit a W-be töltünk. Ez most 2. A 16 bites osztandó a WWL és WWH ban van és az eredmény is ebben jelenik meg

volt.asm
    
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Bocs, rosszul írtam: A osztó rutin be és kimenete a DIVL és DIVH regiszterek
(#) Koncsar hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Van egy at29c010A-m ez egy régi gép biosa. Hogy tudok szöveget megváltoztatni benne ? Hogy ne azt írja ki a gép, phoenix award, hanem, hogy náncsinéni. Van egy willem égetőm. Olvasni és kiírni tudok vele. De ha valakinek van kedve egy ehez nem értőnek egy tippet adni, megköszönöm.
(#) szabi_o válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Award BIOS esetén meg tudom neked változtatni a beköszöntő üzenetet, (ami a BIOS verziót tartalmazza) esetleg a boot (EPA) logot is, ha jelen van. (jobb felső sarok, általában EPA Pollution Preventer felirattal)
Linkeld be a BIOS fájlt, megnézem mit tehetek.
(#) Stadi válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Van egy MODBIN nevű progi, Award BIOS-hoz, azzal a képernyő tetején a copyright alatti sor szövegét könnyen át lehet írni. Meg a CBROM nevűvel lehet cserélgetni a BIOS egyes részeit. Mindenesetre csak óvatosan próbálkozz ilyesmikkel, előbb mentsd el a régi BIOS-t.

Elvileg akár az összes szöveget átírhatod; ha minden igaz, a MODBIN kicsomagolja a BIOS image-et, és utána már meg kellene találnod benne a szövegeket. Egy jó hexa editor kell hozzá, pl. WinHex. Azt nem tudom, hogy kitömörítés után marad-e ellenőrző összeg a fájlokban, ha igen, akkor azokat is módosítani kell. Illetve ha végeztél, még rá kell beszélni a MODBIN-t, hogy pakolja össze újra a dolgokat.
(#) Koncsar hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Nagyon szépen köszönöm, megpróbálom mindjárt. Remélem találok ilyen progit a stongon ,vagy valahol.
Következő: »»   82 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem