Fórum témák
» Több friss téma |
Tessék. Bővebben: Link
Szia!
0 - Vedd ki az órából a kontrollert. Vegyél két huzaldarabot. 1 - A foglalat RC0 (11. láb) kivezetését közd össze a Vdd -vel (20. láb). Vegyél fel egy táblázatot arról, hogy a következő eseteben melyik digit melyik szegmense világít: 1.a - Az RB0 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.b - Az RB1 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.c - Az RB2 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.d - Az RB3 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.e - Az RB4 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.f - Az RB5 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.g - Az RB6 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. 1.h - Az RB0 kivezetést is kösd össze a Vdd -vel, nézd meg melyik digit melyik szegmense világít. Az 1. és 1.a .. 1-b pontokat mérd végig a következő esetekben is: 2 - Az RC1 (12) lábat kösd Vdd re, mérd végig a 1.a .. 1.g pontokat -- 2.a .. 2.g, 3 - Az RC2 (13) lábat kösd Vdd re, mérd végig a 1.a .. 1.g pontokat -- 3.a .. 3.g, 4 - Az RC3 (14) lábat kösd Vdd re, mérd végig a 1.a .. 1.g pontokat -- 4.a .. 4.g, 5 - Az RC4 (15) lábat kösd Vdd re, mérd végig a 1.a .. 1.5 pontokat -- 5.a .. 5.g. Ha egynél több szegmens (a kettőspont egynek számít) világít, akkor valahol hiba van a vezérlésben. Add meg a táblázatot. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Oké, kicsit bonyesz, remélem elmegyek rajta. 7ig nem érek rá, aztán kipróbálom.
Én vagyok a buta, vagy valamit elrontok. Semmi se világít,ha RB0-t kötöm össze VDD-vel, és így tovább. A feladat 2. részét még nem próbáltam ki.
Tápfeszt adok neki, polaritás ok. Odadrótoztam RC0-t VDD-hez..
Egy kapcsolási rajzot linkeljél vagy rakjál már be, légy szíves.
A panelrajzon BC327 van, ami PNP tranzisztor, ergó VDD-vel tuti nem lehet kinyitni, viszont a BC327-ek közös lába a kondik negatív végére mennek, de PNP tranzisztornál azoknak a VDD-n lenne a helyük. Szóval valami nem gömbölyű. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Nem így épült meg a kapcsolás, de hidd el így is működne, így fázist nem fordít mint a pnp tranzisztoros, viszont nagyobb a feszültség esése, kb. 0,8V, úgy képzeld el mint az áteresztő tranzisztoros stabilizátort.
Excusez moi! Bővebben: Link SC52-11EWA kijelzőket használok.
327-esek vannak a panelba forrasztva...
Értem a koncepciót - bár sosem szerettem ezt a megoldást, a kiszámíthatatlan feszültségesése miatt
De ezt nem értem. Ha rossz a tranzisztor, akkor egyáltalán hogyan működhet az egész, igaz rosszul?!...
Működhet mind a kettővel, csak mást-mást kell a programnak kiadnia. Az egyik tranzisztornak 1 kell a bekapcsoláshoz a kimeneten, a másiknak 0. Ha a program nincs szinkronban a választott tranzisztorral, akkor butaságokat fog mutatni.
Wow, értem. Akkor ha előbb nem, jövőhéten szerzek másik tranzisztort! Köszönöm !
Ne szerezz egyelőre másik tranzisztort. A meglevőkkel mérd ki azt, amit Hp41C írt, azzal a változtatással, hogy az RC0..4 lábakra VDD helyett földet kössél. Ha úgy minden azt produkálja, amit kéne, na akkor van értelme azon gondolkozni, hogy a programot cseréled ki, vagy a tranzisztorokat, mivel panelproblémák is lehetnek.
A nyák rajz alapján közös katódos kijelzőhöz kapcsolást építettél, azaz a tranzisztorok testre zárják a közös katódokat, ha itt npn tranzisztorok vannak Pl BC337 akkor minden rendben.
Szia!
A PORTC -be a program által most beírt adatokat bitenként negálva kell beítni. Azaz 0x00 helyett 0x1F, a 0x01 helyett 0x1E, 0x02 helyett 0x1D, 0x04 helyett 0x1B, 0x08 helyett 0x17, a 0x10 helyett 0x0F -et. Én átrendezném a portra írásokat: Akkor írnám a PORTB -t, amikor egyik digit sincs kiválasztva.
Nem igazán értelek. Szoftveresen meg lehetne oldani, hogy ne kelljen egy alkatrészt sem cserélni? Ha igen, megteszi nekem ezt valaki, aki ért hozzá?
Közben itthon találtam 548-as BC tranyót, de gondolom az nem lenne elég ide.
Szerintem nyugodtan belerakhatod, jó lesz.
Nem rossz a tranzisztor, hanem nem oda való! A BC337 (NPN) akkor nyit mikor a PIC lába Vdd-van(11,12,13,14 vagy 15.) De egyszerre mindig csak az egyik!! A BC327(PNP) viszont akkor nyit, mikor Vss-en van a PIC kimenete. Ebben a kapcsolásban egy időben egy van Vdd-n, 4 Vss-en. Ezért mutat összevissza.
Azt, hogy a 4. kijelző miért nem mutat semmit, azt nem tudom. Lehet tranyóhiba vagy forrasztáshiba.
Ahogy vicsys írja, jó bele az 548 is!
Szia!
Most írtam le, hogyan képzelem a módosítást. Sajnos nem értek a BASIC -hez, nincs ilyen fordítóm.
Biza a tranzisztor volt a hibás. Kicseréltem a tranzisztorokat, igaz, a középső ledeknek nem találtam már, mert csak 4 db. volt itthon, de működik, és szép. 1 kijelző, meg egy tranzisztor még hiányzik, mert azt még augusztusban nem szereztem be, meg a dobozolás. Aztán mehet a fa alá.
Köszi mindenkinek!
Azért, mert nincs is beforrasztva, mert nem volt a háznál anno.
Akkor működik?
Csinálj egy pontossági tesztet mivel 4MHz kristállyal és a timer1 nem nulláról indításával nem próbáltam. Kell egy pontos óra és 24 óra múlva nézd meg mennyit mutat, figyeld a percváltás melyik másodpercben történik így 1 nap alatt meg tudjuk jól jár-e.
Hello!
Meg szeretném építeni a bss oldalon található intelliclock-ot ( Intelliclock ). De mivel nyákot nem tudok készíteni , úgy dönöttem, hogy univerzális (lyukacsos) panelra készítem el. Viszont a nyáktervezéshez nem nagyon értek, kisebb nyákokon kívül még mást nem terveztem. A LochMasterrel már elkezdtem tervezni de még nincs kész illetve sztem vannak benne hibák, ha kész lesz felrakom. Ezért szeretnélek megkérni titeket , hogy segítsetek a nyák terv elkészítésében vagy ha valakinek már van kész terve azt megköszönném ha felrakná.
Szia!
Van lasernyomtatód? - Én is így voltam sok-sok évig... Aztán kipróbáltam a vasalásos panelkészítést. Ilyen bonyolultságnál símán megy. Fényes papírra (műnyomó papír) kell nyomtatni, majd átvasalni a panelra, leáztatni a papírt, marratni, és eltávolítani a tonert... Kb fél óra alatt kész. Nézd meg a topikját. - Érdemes végigolvasni a leírást, sok módosítást emlegetnek: Infra távirányító, DCF77 szinkron stb elképzelhető. Ehhez azomban egy nagyobb lábszámú kontroller kellene: 16F883, 16F886. - A konkrét kapcsolásból hiányzik a 4MHz quartz kép kivezetéséről egy-egy 22pF kerámia kondenzátor,a 7805 kimenete és a föld, a PIC Vss és Vdd lábai közül, a MAX232 és az LCD Vcc és GND lábai közül egy-egy 100nF kerámia kondenzátor. Jobb lenne a Vpp lábak egy ellenállással kötni a +5V -ra - felhasználható lenne egy bemenetnek is. A relével párhuzamosan kellene egy védődióda (katód a +5V -ra). Valamint egy trimmerpotenciométer az LCD kontraszt beállításához. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Szia!
Nincs laser nyomtatóm ,de megtudom oldani hogy nyomtassak. Már többször próbáltam és eddig még nem sikerült jó eredmény( egy- kettő kispanel, vastag vonalakkal talán sikerült ) mert sztem a papír se volt a legjobb plusz a hőfok se. Ami ezen kívül még kritikus volt az az hogy nem tudtam normálisan kifúrni mert fúrótornyom nincs, akksis fúróval próbálkoztam az meg nem volt a legjobb. Pick-it 2-őt már építettem tehát a felprogramozással nincs gond. Nem tudnál esetleg egy gyors nyáktervet összedobni nekem? A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Szia!
DXF formában benne van a letölthető intelliclock.zip, Egy ingyenes nézegetővel más ki is nyomtatható - A vasaláshoz a forrasztási oldalról tükrözött kép kellene. |
Bejelentkezés
Hirdetés |