Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   42 / 175
(#) Zoli1974 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Hát 250-es nem volt itthon csak 246-os az is pnp. Az emitter lábát kötöttem a trafó fele a kollektort a kimenet fele. És működik. Hát az alapok ezen részével gond van. Abból indultam ki, hogy a kapcsolás BD246-ra épül és ha BD249-et használok az emitter-kollektor felcserélésével ugyanazt érem el.
Hát nem. Tanultam belőle.
Köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Ha az elején elárultad volna, hogy mit változtattál, akkor már régen megtaláltuk volna a megoldást. De gondolj csak bele, ha csak a kollektor-emitter felcserélésével át lehetne alakítani egy tranzisztor vezérlését, akkor mi szükség lenne PNP és NPN tranzisztorokra.
(#) proli007 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Hello!
Valamint itt lenne az ideje, utána nézni a tranzisztor három alapkapcsolásának és annak jellemzőt is megismerni!
üdv! proli007
(#) Tonybacsi hozzászólása Dec 20, 2012 /

Sziasztok!

Hirtelen nem tudtam hova írni a kérdésemet (hogy ez most egyszerű, vagy inkább labortápos...?!), talán általános, így hát ide írok.

A következő problémát tapasztaltam:
Találkozott-e már valaki olyan problémával, miszerint az eddig (ezután is) hibátlanul működő tápegysége, (1.2-25V, 0-300mA 0-3A) egy URH adóegység (100MHz környéke, Rf out:1W, rajta SWR mérő, 50 ohm műterheléssel mely zárt dobozban van olajhűtéssel) behangolása közben, "elfelejt" áramot szabályozni? Ráadásul mindkét áramtartományban.

A digit kijelzők (20V és 2A állásban) stabil értéket jeleznek, nem ingadoznak. Az adóegység dobozolás nélküli, tehát csak nyák, bemeneti tápján 100n és 1n hidegít, a táp zsinór kb. 80cm hosszú összesodorva, csak a végein szétválasztva, a táp az adótól 50cm-re.

Ettől eltekintve sikerült tökéletesen "kihangolni" a kis adót, beállítani az SWR értéket, áramot, mindössze a kimeneti kör hangolása közben volt olyan amikor megszólalt az előre beállított áramkorlát, de ilyennel még (az új műhelyemben) nem találkoztam.
(#) steelbird válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Valószínűleg a tápvezeték funkcionál antennaként és megzavarja a tápegységet.
Le kellene korlátozni a táp védőáramkörének határfrekvenciáját, meg jól megszűrni nagyfrekvenciásan a táp kimenetét a visszafelé jövő rf jelre. Esetleg koax kábel, mint tápvezeték?
(#) proli007 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Hello!
Vagy 30 éve jártam így. 13,8V/10A táp, ua723-al. Adáskor lekorlátozott. A Shunt ellenállásra tett 100nF-os konditól lenyugodott.
üdv! proli007
(#) Tonybacsi hozzászólása Dec 20, 2012 /

Egybe írnám a válaszomat (ha nem baj).

steelbird: az áramkorlátozó részben egy CA3140 BIMOS bemenetű IC van, ennek a határfrekije 4.5MHz, a bemenetén (3-as láb) 10k a földre, a tápját 100n hidegíti, a 6-os/2-es láb között 1n.

köbzoli: a trafó egy gyári, hipersil magos Unitra, 100W-os, mivel előző életében audio áramköröket hajtott, nem elképzelhetetlen, hogy van benne ilyen esetre védelem (nem szedtem szét), viszont a bejövő nagyfesz. szűréséért egy PC tápból mentett LC szűrő kör gondoskodik, puffer elkón, diódahídon szűrő kondik (100n, 10n)

proli007: már megint "beletrafáltál" . Mint már írtam, eddig nem tapasztaltam ezt a jelenséget. De....! Idővel átalakítottam kicsit az áramkorlátot, és most (sajna) a dobozon kívülre került a két áramelosztó 0R1/5W huzal ellenállás(!). Kipróbáltam 100n-val, és jó lett! (a Shunt már a dobozon belül van, arra nem reagált).

Kicseréltem a két ellenállást 0R22/2W Metaloxid- tipusra (ilyent találtam hirtelen), így már kondi(k) nélkül is jól működik. (a tekercselt huzal ellenállás rezgőkörként viselkedett, ott, akkor, nekem, abban az összeállításban)

köszönöm Mindenkinek!
(#) Paso hozzászólása Dec 20, 2012 /

Sziasztok !

Ebben a kapcsolásban a TIP41C tranzisztort milyen SMD kivitelű tranzisztorral lehetne helyettesíteni vagy hogyan lehetne más módon csökkenteni a 78l05 bemeneti feszültségét ???

A kapcsolás linkje : Kapcsolás
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) Hp41C válasza Paso hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia!
Nem lenne szerencsés az SMD tranzisztor, hiszen az eredeti kapcsolás szerint 12V * 100mA = 1.2W teljesítményt kell elfűtenie. Ha csökkented a 7805 bemenetén a feszültséget, akkor még többet. Ha a 78L08 bemenetén 8V lesz, akkor 1.6W -ot.
D1 Zener feszültségének csökkentésével. 8V alá nem menj le, akkor a 78L05 már nem szabályoz rendesen.
Ha a melegedés a legnagyobb gond, akkor kapcsoló üzemű tápegységgel kellene kiváltani a 78L05 -öt. pl. MC33064.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) _vl_ válasza Paso hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Idézet:
„vagy hogyan lehetne más módon csökkenteni a 78l05 bemeneti feszültségét ???”

Mondjuk egy kapcsolóüzemű DC-DC konverterrel.
Lehet kapni kész modulokat (nézz szét az Apróhirdetés rovatban, ilyen helyes "kici óccó" 3A-es kínai panelkát szoktak ott árulni), vagy lehet gyári IC köré (pl. LM2596) építeni egy mintakapcsolást, esetleg össze lehet rakni egy Skori-félét, ha valakiben az alkotási vágy erős.
Egyébként a 78L05 helyett lehetne valami low-drop modellt használni (pl. LM2940/TS2940), és akkor nem kell neki 7.5-8V a bemenetére, és nem fog annyit fűteni.
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Annyiban csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy kapcsolóüzemű megoldást használj.
Nem kell ide 2596 (3A), hisz' 78L05 a 100mA-ével is elviszi. Nem is értem a tervezőt, hogy gondolta, ezért küzdött előszabályzóval...
Pláne, ha SMD-ben gondolkodsz, kisebb alkatrészszámmal megoldható egy LM2594-el, ami 500mA-es, SO8 tokban. Fix 5V-oshoz csak két elkó, egy schottky dióda és egy induktivitás kell - minden kapható. Semmi nem fog melegedni, mert ez a megoldás pont azt szereti, ha nagy a be-kimenet közti különbség.
(#) Paso válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia !

Ha még egy 5VDC 210mA ventilátort is szeretnék erről hajtani, mennyire fog melegedni a TIP41C. Kell hűtő borda neki ?
A kapcsolásban 78l05 (100mA) van de mondjuk használnék 78M05 (500mA) úgy jó lenne ?
(#) Paso válasza Sebi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

A fiokomban lapul egy LM2575T-5 az megfelelő lenne az LM2594 helyett ?
(#) _vl_ válasza Paso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Az akár jó is lehet. Az adatlapot érdemes végigolvasni. Viszont ez fix 5V-os, szóval ebből csak úgy tudsz 5V-ot kicsiholni, hogy elfelejted a 7805-öt, és ennek a kimenete adja közvetlenül az 5V-ot. Ha jófajta low-ESR kondit raksz a kimenetre, akkor 10-20mV alá szorítható a kimenet hullámzása.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Tökéletes. Kapcsolása ugyanaz, de 1A-t tud az 5V-os kimenet. Természetesen a tranzisztoros előszabályzóra sem lesz szükség.
(#) saraha hozzászólása Dec 22, 2012 /

Üdv.Ez a kapcsolás bírná tartósan a 3-5 A-t,19V-ra méretezve laptophoz.Táp
(#) Tonybacsi válasza saraha hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia!

Kicsit nehezen.

Egy jól megválasztott trafóval is 5A-nél 45W a disszipáció (AC20V/6A-el számoltam), mivel ilyen trafó nem szabvány, vagy Neked kell elkészítened, vagy választani egyet a szabvány feszültségű típusokból. Az ehhez legközelebb álló a 24V-os, ezzel viszont már csúcsban 75W az "elfűteni való". Ezt kellene átadni az egy darab TIP-nek....és mindezt folyamatosan.
Ebben a kapcsolásban szinte csak a TIP "húzza az igát", (én kicsit nagynak találom az R1 értékét, 50 ohm körül jobb lenne) és hiányzik a rövid zár és a túl fesz. védelem is, túl kicsi a puffer kondi, túl nagy a kimeneten lévő 2200uF!
Így ebben a formában én nem "tesztelnék" vele egy laptopot.
(#) saraha válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia,köszi,hogy válaszoltál.Találtam egy jobb megoldást alighanem.Lm338-ból kettőt paralel kötök és kész elméletileg.22-24V bemenő fesznél még a disszipáció is kicsi 10-15W.Az az IC meg elég stabil feszt szolgáltat.Mi a véleményed?
A kapcsitápot akarom lecserélni mert a nagyfreki belezavar az audió jelbe,ezt a laptopot meg pont a DAC-ja miatt vettem meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) Tonybacsi válasza saraha hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Kiindulási alapnak ez a verzió is jó- némi módosítással, viszont azzal mindenképp számolni kell, hogy jó nagy lesz a doboz amibe elfér minden (trafó, nyák, pufferkondi, hűtőborda...stb). A 10-15W disszipáció az LM-re akkor lenne igaz, ha a bemeneti DC feszültséget elő stabilizálná egy áramkör.

Nagyobb áramoknál (2A-nél nagyobb) elfogadott ökölszabály, hogy a kívánt stabil kimeneti feszültséghez képest, a bemeneti AC feszültség minimum akkora, de inkább 2-3V-al legyen nagyobb. Ide 19V kell, az LM be és kimenete közti fesz különbség min. 3V, az 19+3=22V, plusz a 2-3V tartalék, az már 24-25V-os trafó szekunder feszt kíván. Így a 15W "ugrott" marad a 74W (5A-en) ezzel az IC-vel is. Ha kettő lesz párhuzamosan, akkor eloszlik ez az érték, de nem változik.

Na jó, ennyire talán nem olyan tragikus a helyzet, egy átlagos laptop (nem csúcskategóriás) 19V-ból olyan 1-3A "eszik" normál használat közben, de elég durván "rángatja" a tápot (attól függően milyen alkalmazást használ éppen, és-vagy villódzik a kijelző, a proci frekit vált...stb). Ezért nem árt 5A-re tervezni a tápját, ami lehetőleg elég gyors is, hogy képes legyen követni a kialakuló nagy áramváltozásokat.

Elméletileg megoldható ezzel az IC-vel is a feladat ( áramhatár, túlfesz, hűtés...)
(#) Sebi válasza saraha hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Meggyőződtél-e arról, hogy valóban a külső táp viszi be a zavart? Merthogy belül az alaplapon még legalább kettő ilyen teszi a dolgát: a "fő" táp és az akkutöltő...
Ha mégis a külső ad be zavart, meg lehetne próbálkozni a doboz messzebbre helyezésével - akár a 19V-os kimenet megtoldásával - is. Rakhatsz nagyfrekis szűrést pluszban is a vezetékbe. Szóval pár kísérletet azért tennék, mielőtt egy súlyos darabot építenék.
Esetleg egy másik külső kapcsolóüzemű táppal is ki lehetne próbálni - lehet épp ez a darab hibás.
Helyezhetnéd pl árnyékoló fém dobozba - még mindig kisebb, mint amire készülsz.
Akkuról járatva a gépet, a tápot megterhelném egy 24V 50W-os izzóval, hogy lássam: a vezetéken, vagy a térből viszi be a zavart.
Végül - a kis hőtermelés érdekében és az előző eredmények figyelembe vételével - a tápot felhúznám 20,5...21V-ra és akasztanék a kimenetére egy LDO-t.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) saraha válasza Sebi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Köszönöm mindkettőtöknek az érdemleges hozzászólást.Biztos,hogy a táp viszi be a zajt és próbáltam már másik kapcsitáppal is de ugyanolyan.Nagyfrekis zajszűrésnek elméletileg kellene lennie a tápokban de azért kipróbálom azt is meg az árnyékolást is.Labortápról üzemeltetve teljesen zajtalan.
(#) Kori27 hozzászólása Dec 23, 2012 /

Egy kérdés: ha egy autóakksira rákötök két, vagy három kapcsolóüzemő számítógéptápot, és arról táplálok meg egy erősítőt, ki fog hallatszódni, vagy egy 55Ah-s akksi elég puffer? DD
Üdv!
Kori
(#) Sebi válasza saraha hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Idézet:
„Akkuról járatva a gépet, a tápot megterhelném egy 24V 50W-os izzóval, hogy lássam: a vezetéken, vagy a térből viszi be a zavart.”

Lehet, hogy a DC vezeték végéről hiányzik a ferritgyűrű?!
(#) storm hozzászólása Dec 24, 2012 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni az oldalon a CMOS IC-vel felépített órát, viszont szeretném, hogy a kijelző egy LDR segítségével sötétbe sötétebben, világosba világosabban jelezzné az időt. Az egész stabil 9V-ról fog menni, a kijelzőknek szerintem 3V 'ingadozás' elég lenne. Tehát világosba közel 9V-ot kapjanak, viszont sőtétbe csak 6V körül (persze a szegmensek előtéttel lesznek bekötve). NE555-höz van valami kapcsolás, vagy egy wheatstone híddal is megoldható? Van valakinek valami kapcsolása, vagy ötlete?
(#) DJanosi hozzászólása Dec 24, 2012 /

Üdv! Egy olyan problémával fordulnék hozzatok hogy szükségem lenne egy stabilizátorra amely 3V 1.5A t ad le 6V 4.5Ah Akkumulátor segítségével. A szabályzó egy fényképezőgép ellátásához szükséges. Készítettem is egy bevallt kapcsolást de valamiért nekem nem volt jó mert a fényképezőgép érzékeny a feszültség ingadozásra . Bekapcsolni bekapcsol de abban a pillanatban amint lenyomom a fényképezés gombot rögvest kikapcsol. Ha adok a stabilizátornak 10V ot akkor mar jó de a polarizáló ellenállást is nagyon le kell csökkentsem és nem bírja a zenner.stabilizator Próbálkoztam darlington párral is az sem vallt be. Segítségeteket előre is köszönöm !
Üdv:Levente
(#) gerenk válasza DJanosi hozzászólására (») Dec 24, 2012 / 1

Itt például egy 1,5 A-es alacsony feszültségkülönbséget igényló stab. ic, ha nem tetszik
keres hasonlókat sok van.Bővebben: Link
(#) saraha válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Szia.Megoldottam valahogy.Érdekes,de ez egy ASUS gép és a saját tápjáról "19V" zajos,Fujitsu Siemens tápról "19V" is zajos kipróbáltam még egy HP táppal "20V" azzal meg síri csendben van.Szétszedtem mindegyiket mindegyik flyback topológiájú csak a freki más....viszont csak a HP-ben van nagyfrekis zajszűrő,kicsit túlzásba is vitték de nagyon hatásos.
(#) _vl_ válasza saraha hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Az ezzel a baj, hogy 50kHz alatt nemigen csinálnak ilyen tápokat, azt meg nehezen hallod már meg a hangszórón keresztül... Szóval valami más lesz ott a baj.
(#) Tonybacsi válasza saraha hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Lehet, hogy a laptopban található fesz. stab.(ok) "nyűglődnek", és már csak a 20V bemenőt "szeretik".
Labortáp, próbára?
(#) proli007 válasza storm hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hello!
A fényerőt, nem érdemes tápfeszültség változással állítani. Ha pld. a szegmens meghajtására CD4511-et alkalmazol, akkor annak "Blaking input" bemenetét lehet PWM jellel vezérelni. A kijelző akkor ég teljes fénnyel, mikor a "Bl" bemeneten "H" szint van.
Ezt meg lehet oldani egy 555-ből, de akár egy CS40106 inverter, vagy CD4093 kapu felhasználásával is. A CDS ellenállásnak pld. FR48/1M alkalmazható. A fényellenállással párhuzamos ellenállással, a "sötét fényerő" beállítható.
üdv! proli007
Következő: »»   42 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem