Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés

Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 104
(#) jeromos válasza dbase hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nem tudom hány fokos meleg megy be, nincs sehol egy hőmérő, se keverő szelep, csak hőcserélő van. Ha alul lenne méretezve, akkor is valamennyire kis hőt csak érzékelnék, de totál hideg az egész, kb. két pont van (két csempe alatt, de egymástól távol) ahol azt mondom, hogy valami langyost lehet érezni. Arra gondoltam én is, hogy elzárom a másik két kört, és hátha a nagyobb nyomástól kimegy a levegő.
(#) VIM válasza jeromos hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia! Gondolom azért osztó-gyűjtő az van szerelve a köröknek, vagy az sincs? A "jól működő" köröket el kell zárni, a "rosszat" kinyitni teljesen, a légtelenítőt is megnézni, hogy ki van-e nyitva a kupakja és a szivattyút teljes fordulaton járatni kell kb. 10 percet, hogy a levegőt kidolgozza a szekunder rendszeréből. A nyomásmérőt figyelni kell és ha szükséges akkor pótolni a hiányzó értékig (1bár). Ha a hőcserélő nem megfelelően van szerelve (álló helyzet), akkor eleve nehéz belőle "kizavarni" a levegőt. Egy képsort mutathatnál róla és talán többet tudnánk segíteni a probléma megoldásában.
(#) DkGrinder válasza jeromos hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Áramlásmérő van a körökön?
(#) DkGrinder válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Te készítesz PIC-es áramköröket ?
(#) Kovabe válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia igen készitek "gyártok" de a vezérlés még gyerekcipöben jár, tesztelés alatt illetve keresem a megfelelő kiépitést és alkatrészeket hogy ha egyszer eladom akkor már a tökéletest adjam el.
(#) jeromos válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Persze van osztó-gyűjtő, elég szűk helyen van, de megpróbáltam pár képet készíteni.
(#) Gafly válasza jeromos hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az a műanyag viráglocsoló kannára való szórófej ugye csak véletlenül van ott és nem kell a rendszer üzemszerű működéséhez?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) jeromos válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Eddig észre se vettem, hogy ott van. Valószínű nem befolyásolja a működést.

Az elmenő ágon és a visszatérő ágon is van egy légtelenítő, ezek nyitva kellene lenni a kis kupakoknak? Mert jelenleg el vannak zárva.

1.jpg

Ha el van zárva, akkor nem tud légteleníteni (ott jön ki a "lég").

Nyisd ki, és ha rendben van a rendszer, akkor zárd el megint őket.

Nem vagyok egy szakember, de szerintem ez azért van, mert hogy az automatikus légtelenítő nem biztos hogy hónapokon/éveken keresztül légtömören zár. Úgy képzelem a működését, hogy feltöltöd, jól kilégtelenedik a rendszer, majd elzárod. Legalábbis én így használtam az enyémeket

Szia! Jók lettek a képek! Ha jól látom, akkor az a fenti piros elzáró nyitott helyzetben van. Az volna a szekunder feltöltője? Miért van nyitva? A csöveken erős elszíneződés látszik ami korrózióra enged következtetni, aminek valahol a rendszerben lerakódása lesz és ezáltal keresztmetszet szűkülés a vége. Gafly jól mondja, mert az automata légtelenítőnek az a lényege, hogy nyitott állapotban folyamatosan tudja kiengedni az esetleges légbuborékokat a rendszerből. Azok a szulfátos kirakódások pedig arra figyelmeztetnek, hogy ott nem tömör a rendszer és ott be is jut a levegő amit a szivattyúk és a lehűlő rendszer be tud szívni.

A fenti piros elzárónak zárva kellene lennie szerinted? Tavaly vettük a házat, akkor is így volt és nem nyúltam hozzá, feltölteni a kazán alatti jobb szélső kis fekete csappal szoktam, de most látom, hogy a vékony csövön keresztül össze van kötve azzal a csővel ami a piros csaphoz is megy. Akkor azt mondod, legyenek mindig nyitva a légtelenítő szelepek.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Idézet:
„Azok a szulfátos kirakódások”

Azokra zöld izékre gondolsz, hogy lefordítsam magyarra?

Ha igen, akkor következő fűtési idény előtt mindenképpen rendbe kellene rakni., legalábbis az
Idézet:
„arra figyelmeztetnek hogy ott nem tömör a rendszer”

kifejezés hallatán (lyukas is egy alternatív kifelyezés lehet) én aggódni kezdenék, de legalábbis tervezni.

Most olvasom vissza az előzményeket.
Ez az első fűtési idényetek ebben a házban, amit most vettetek?
Hűha.
Most van az első igazán hideg.
Gondolom azt sem tudod hogy hogyan kell használni a házat/fűtést.
Akkor ennek fele sem tréfa...
(#) jeromos válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ez a második tél. Annyira nem vészes a helyzet. Tudom hogyan kell használni a fűtést, egyedüli gondom, hogy a konyhában a padló hideg, erre keresek megoldást.

Akkor megnyugodtam.
Én sem esnék most neki így karácsony előtt...

Annak a váltónak zárva kell lennie, mert az a kazánkörből tudja csak feltölteni a padló körét. A kazánt pedig azzal a saját feltöltési csapján keresztül kell feltölteni, mert az a vízhálózatról (HMV) töltődik. Szerintem el kell zárni, mert így most össze van nyitva a primer és a szekunder kör és így a két szivattyú egymás ellen dolgozik. Ha a bal szélső pf. körrel van a gond, akkor szinte biztosan ezzel megoldódik a probléma.

Mi is elkezdtünk anno gyártani, de kint terepen sokszor megvadultak. Azt mondják az AVR sokkal stabilabb mint a PIC, csak nem agyon van róla doksi.
(#) Kovabe válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Sajna én is ettöl féek ezért én is gondolkodok valami extra szürt tápon mert valoszinü hogy az a titok nyitja. Amugy vamnnak ügyfelek akik megfizetik ezt a rendszert mint a képen ami van?? Mert mindig az a probléma hogy "drága" csak mikor odakerül a sor hogy nem tudaj megfelelöen üzemeltetni a rendszert (mert ugyebár a szabályzást se fizetik meg hogy bajlodsz vele egy napot) akkor a szerlö a hibás hogy elszurt valamit és már le is lehet mondani a következö ügyfélröl mert nem fog ajánlani. Sajnos ilyen világban élünk. Különben van esetleg több fotod is erröl a vezérlésröl mert szép igényes munka igy elsö ránézésre.
A zavar kérdést idáig ugy oldottam meg különben hogy csak relékkel dolgoztam mert nem volt szükség a bonyolultab rendszerre, csak egy esetben kellet kiegészités képp harmatpontérzékelöt betennem körönként de azt is sima komparátorral megoldottam és kop kop müködik tökéletesen.
(#) SzAndras00 válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia!
Ezt Te csináltad? Nem semmi meló lehetett!
Én sosem szoktam ennyire túlragozni, néhány vastagabb csőben oldjuk meg a kábelezést, ha bele kell húzni néhány plusz szálat, sem okoz gondot. Maximális elismerésem!
András
(#) DkGrinder válasza SzAndras00 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Köszi

Erről nem nagyon van de mind ilyen.

Akkor ezért nőtt a nyomás a pf. körében is mikor a primer körhöz kellett után tölteni. Ki fogom próbálni elzárva, remélem lesz valami változás. Köszi!
(#) deka78 hozzászólása Dec 23, 2012 /

Üdv. mindenkinek.
Annyi kérdésem lenne, mi a véleményetek a külső hőmérséklet érzékelőről.
Egy kb. 70 nm. lakótér területű ház őskori padlófűtésével fűtünk és én sokallom amit a kazánom dolgozik a szoba hőmérsékletének megtartása érdekében.
AZ a problémám, hogy amikor a szobatermosztát lekapcsolja fűtést és a padló kb. még 3-4 órán keresztül fűt, mire lecsökken a szobahőmérséklet.
Ekkor a termosztát ismét fűtést kér, azonban a padlóban lévő víz már lehűlt, a termosztát, azonban nem engedi a kazánt csak a minimumon üzemelni, (mivel a szoba hőmérséklete és a beállított hőmérséklet között csak 0,5 fok van) ezért a fűtővíz (ezáltal a szobahőmérséklet is) csak igen lassan tud emelkedni (mire ismét kikapcsol az kb.5-6 óra jelenleg)
Tehát szerintem, ha kisebb hőfok ingadozású vizet tudnék tartani a padlóban, költségtakarékosabb lennék (persze, ez csak az én agyszüleményem).
Ebben szerintetek egy külső hőmérséklet érzékelő segítene?
Remélem értitek miről beszélek.
Üdv. Zoltán.
(#) buruzstomi válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Elismerésem nagyon szép munka. Nemrég készült el a saját kazánházam. Szerettem volna én is ilyen szép kivitelezést csinálni, de rá kellett jönnöm, hogy a szépségnek is komoly ára van, még akkor is, ha magam csinálom. A réz csöveket teljesen mellőztem, régebben szerettem vele dolgozni. Kazán-puffer kör horganyzott csőből, fűtéskör ötrétegű. Százezres nagyságrend volt a különbség. A vezérlésnél is próbáltam költségeket faragni. Most egy 16f877-es vezérel két motoros keverőt és 3 szivattyút. A bemeneti adatokat LM35-ök adják. Működik, de még fejlesztgetem. Kb 20 db LM35 van a rendszerben de még nem járok 20e ft-nál. A mai időkben sajnos ez is szempont.
(#) kokozo válasza deka78 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia! Csak egy ötlet. Mi lenne ha a visszatérő cső hőfokát mérnéd és amikor elér egy szintet letiltja a termosztát vezérlőjelét? így a termosztát hiába mondja a kazánnak, hogy fűtsön az nem fog mert a csőtermosztát nem engedi, ha a víz lehűl és a termosztát még mindig kevesli a hőfokot a csőtermosztát kikapcsol a kazán meg elkezd fűteni, és így tovább.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) DkGrinder válasza deka78 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szerintem ha megoldható, praktikusabb lenne egy padlófűtés termosztátot felszerelni, ha megoldható. abban van egy padló hőfok szonda. Nagyobb haszna van mint a külső hőfok érzékelőnek.
(#) DkGrinder válasza buruzstomi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Megbízhatóan működik ?
(#) Kovabe válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia
Szép munka, kreativ ez a cső megoldás, én inkább a csatornát részesitem elönyben csak nehéz vele szépen dolgozni. Minden elismerésem
(#) DkGrinder válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Köszönöm. Nagyon gyorsan lehet csövezni. Egy ember egy nap egyedül lecsövez, lekábelez egy ilyen rendszert. általában a szivattyúk, keverőszelepek bekötése is belefér. Az osztóknál én is csatornázok.

PC220671.jpg

(#) Kovabe válasza DkGrinder hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Csak szép munkát látni, grat. Mutatok én is igaz nem szép de müködik, életem első sokkörös hütés fütés vezérlése
Következő: »»   27 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem