Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1208 / 2505
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Olvass már vissza. Épp azt mondom, hogy JÓ.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Tudom. Azért mondtam.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Idézet:
„Miért ne lenne jó?”
mondom
Idézet:
„Szerintem jó ez a táp”
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szia! Örülük, hogy Neked sikerült ebből a kapcsolásból 300W-ot kipréselni. Utánépítésre azért nem szívesen ajánlanám. 300W-ra tucatnyi erősítőt talál a gugli. Lehet bonyolultabbak, de annak komoly okai vannak.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szia egyszerűt kért, ez mint a faék olyan egyszerű,az eredeti állapotával.Én már megbarátkoztam vele,minden kínjára tudom a megoldást szinte,persze ezért itt izzadtunk sokan,és hála érte, de kész van.Ahogy tudok szerezni szkópot kitanulom a kezelését lehet könnyebb lesz.
Egyébként nem mértem a kimenőt ,nincs mivel saccoltam,egyszer talán még Te számoltad a 300w kimenőt az új tranyókkal75v-on
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Én viszont nagyon csodálkozom, hogyan jött ki ebből a kapcsolásból 300W 8 ohm-ra. Ahhoz ugyanis a szaturációt is figyelembe véve minimálisan 150V tápfeszültség szükséges és akkor még nem is számoltam azt a feszültséget, ami az emitter ellenállásokon veszik el. (kb további 8 V)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Jaj, bocs csak most olvastam, hogy te is 75V +- ra számoltad a 300W-ot. Elnézést.
(#) blasz válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
No problém,ezt az átalakitott kapcsolást megkedveltem tudom sokan nem szeretik,de ha megvannak a praktikák,a hibáira,és korrigálva vannak akkor jó kis végfok ez.De a következő, az tény valamilyen más kapcsolás lesz,ha úgy vesszük ezen tanultam meg,értettem meg a működését a dolgoknak,amibe nagyon sok segítséget kaptam itt,és nagy hála Beringer600 társamnak aki elindított az elektronikai dolgok megismerésében.Ő részletesen elmagyarázott mindent,akár többször is hogy megértsek dolgokat.Ma már egyedül cserélek elemet a lámpában,.
Úgy hogy kezdésnek szerintem nekem kiváló volt ez a kapcsolás,minél több volt a hiba annál több minden ragadt meg a fejembe a válaszok, segítségekből.
Ez is szempont
(#) highand válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Analizáltam a kapcsolást és ki kell fejeznem az elismerésemet. Rendkívül ki lettek munkálva az értékek, valamint a nyák terv is figyelemre méltó. Egészen extrém tulajdonsága az, hogy minden további nélkül visszacsatolható 3x-os erősítésre, annyira nagy a tartalék benne. Így egy OPA 132-öt, vagy OPA 604-et eléhelyezve akár -120dB-es erősítő is építhető vele. Tapasztalataim szerint a -60dB és a - 90dB között nem igen hallani minőség különbséget, de a -120dB az egy óriási minőségi ugrás füllel, érdemes gyúrni rá. Már +- 15V-tól stabilan működik, érzéketlen a tápfeszültségre.

Egy igazi építőkockát alkottál, amit személy szerint én ezentúl blasz féle modulnak fogok nevezni ( és fogom is használni az ötleteimhez). Igazán megérdemelne a tápfesz körébe egy figyelő ellenállást és egy arra kötött opto leválasztásos védelmet. Ha gondolod megtervezem hozzá és akkor egy atombiztos modulod lesz. A védelem nyákját viszont rád bíznám, mert a modul nyákja gyönyörű.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) blasz válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Köszönöm az elismerést,ez volt életem első "alkotása",mint irtam sokat kínlódtam vele,főleg a gerjedéssel,de minden megoldódott,és szeretem a hangját,főleg mióta beraktam 2 szürő kondit,0.47uf +68pf,párhuzamba az 1k ellenállásra,azóta kedvencem lett főleg,gyönyörűek lettek a magasak-közepek,és a mélyei is rendbe vannak.Vannak jobbak szebbek,de mindenkinek az elsőszülötte a legjobb.

Ez készült el nem rég ugyan az csak kicsit más fajta alkatrészekkel,ez a legjobb eddig,no zavaró hang, síri csend.

DSCN0346.JPG
    
(#) highand válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
A gerjedési hajlamra jó hatással lenne, ha a meghajtók MPSA42-92-re, a kis BD-k pedig BD139-140-re lennének cserélve. 150V-ra mit használtál emitterkövetőknek?
(#) highand válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Nem egészen világos, hová tetted a két szűrőkondit.
(#) blasz válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
MJE15032-33.MJE340,MPSA42
ezekkel van szerelve
(#) blasz válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
A képen látod elől a fehér kondi 0.47uf, előtte a 68 pf,alattuk az 1k ellenállás,amivel párhuzamba vannak, kondik nincsenek az eredeti rajzon
A T2 alatti
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) highand válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Én egy kicsit sokallom a 100pF-ot a meghajtón Miller kapacitásnak, a differenciál erősítő árama biztosan nem tudja megfelelően tölteni, így fennáll a veszélye, hogy működés közben a magas hangok slew-rate korlátba futnak. 33pF-t javaslok oda és a gerjedési hajlam ellen pedig a kimenettel sorba 10uH-t.

Az 1kohm-on az a 470nF nem szerencsés, főleg akkor, ha az 1kohm-os az a visszacsatolást a földre osztó ellenállás. Valószínűleg félre értek valamit.
(#) blasz válasza highand hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Nem értesz félre semmit,ahogy írtam úgy van,bevallom nem mindig értem ezeket a szakszavakat,ugyan még nem volt nagyon meghajtva a panel,de minden nap hallgatom,eddig semmit sem vettem észre ami rendellenes lenne.A 33pF kipróbálom majd
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) ZSozsóó válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
A kérdés az, hogy a visszacsatolás 1k/22µF komplexum 1kOhm-járól beszélünk-e. Ha az van átblokkolva ekkora kondival ,akkor a visszacsatolásod gyakorlatilag bizonyos -még audió sávban levő- része megszűnik és a teljes nyílt hurkú erősítés áll rendelkezésedre, ettől szinte teljesen biztos, hogy azonnal "be kellene gerjednie". Zs.
(#) blasz válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Igen arról van szó,de gerjedés az nincs egy szál se.Azt nem irtam még hogy a bemeneti ellenállást 100k-ról 33k cseréltem ez elég sok gondomat megoldott,Reloop tanácsára
(#) ZSozsóó válasza blasz hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Akkor vagy én nem értem a fizikát, vagy valami nem úgy van ott összekötve! Gyakorlatilag a 470nF az 1kOhmon nx100Hz felett kezdi a hatását "éreztetni" véleményem szerint, elfogadom, hogy nincs gerjedés, de olyan eszeveszett nagy "közép-magas emelésnek" kellene érződnie, hogy hallgathatatlan lenne a dolog! Szerintem!Biztos így van ez megoldva? Zs.
(#) blasz válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Ott a kép jobban nem tudom bizonyitani,a magas-közép hangok az alaphoz képest kb.1/3 lett több,persze fülre,másként nem tudom mérni, nincs mivel
(#) accaboj hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok! Egy végfokpanelen a műveleti erősítőnek a +-30V-ból a kb.+-15V-ot (ennél lehet kevesebb is) hogy lehet a legjobban előállitani? Én erre gondoltam: ellenállás, utána 15v zener a földre, 220uf+100nf.

Gondoltam még lm317/337 kombóra is. Szerintetek melyik a kevésbé zajos megoldás? Minden más megoldás érdekel, kiváncsial várom a tippeket!

Nagyon meglepődnék és persze örülnék is ha végre valaki segítene mert ebben a topicban nekem segíteni nem nagyon akar senki...
(#) Beringer 600 válasza accaboj hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Szia! Én a zéneres megoldás mellett maradnék.
(#) blasz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Én segitenék de csak stab ic amit szoktam használni,+,és - ágban
(#) accaboj hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Ez is egy jó megoldás lehet, hasonló mint az én zeneres elképzelésem csak itt van pluszba 1-1 tranzisztor is. Majd az okosabbak megmondják mi célt szolgálnak a tranzisztorok és hogy ez jobb megoldás-e.
(#) Petyaa hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Nyáron megépítettem egy tda 2030-as erősítőt, minden szép és jó, de amikor feljebb veszem a hangerőt 10es skálán pl 2 től 3-ra, a hang alatt folyamatos kattogó hang van körülbelül fél másodpercenként, leginkább a mély hangoknál csinálja ezt. Ez a rejtélyes hang hangereje megegyezik a lejátszottéval. Próbáltam 4 és 8 ohm os hangszóróknál is a hiba ugyanúgy fent áll.

Tudnátok segíteni hogy mi lehet a gond?
Köszi előre is
(#) kadarist válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Szia!
Mutasd meg a rajzát, ahol a hangerőszabályzás is látszódik.
(#) mraulajos hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok!

A képen bejelöltem, az elszíneződést a panelon. Ez túl hajtásból adódhat? Ki mit javasol, lebontsam a panelt a bordáról azért, hogy teljesítmény ellenállások forrasztásait át nézzem.?
Köszönöm!
(#) Petyaa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Sajnos olyan rajzom nincsen róla ahol látszódik a hangerőszabályzás. Ennyi rajzom van róla össz vissz:

tda2030_4.jpg
    
(#) Doncso válasza accaboj hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
A zener elég, a tranyó a kapcsolásban azért van, hogy növelje a tápáramot, így biztonságosabb.
(#) kadarist válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Ezen a beültetési képen nem látszódik az elektrolitkondenzátorok polaritása. Biztosan jól lettek beültetve?
Következő: »»   1208 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem