Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakdolgozathoz kérnék segítséget
Lapozás: OK   7 / 10
(#) drhati válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Igen, erre én is gondoltam, de nem hinném, hogy a vízművek csak úgy megengedi, hogy bármit rászereljek a vízórára.
(#) Gabó válasza drhati hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Egy sima optikai érzékelő (ami fénnyel működik) az nem tehet semmi kárt, vagy valami mást az órába, mint pl a mágnes. A felfogatást se kell túl dramatizálni. Ha meg jön, leszeded és kész.
(#) drhati válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Persze, hogy nem tehet semmi kárt benne. Ezt tudod te is, én is, és még jó páran. De ha jön a fickó leolvasni, és benéz a vízóra aknába, ő nem fogja tudni, hogy mi az ami ott van a vízórán, és megbüntet. Szerintem nincs túldramatizálva. Teljesen életszerű, hogy a vízügyes megbüntethet ezért. Azzal meg hogy leszedem, amíg leolvas nem is lenne semmi gond, csakhogy például hozzánk simán bejönnek leolvasni attól függetlenül, hogy itthon vagyunk vagy nem, és nem jelentik be, hogy mikor jönnek. Ráadásul bármikor kijöhetnek ellenőrizni. Ilyen is történt már...
A lényeg, hogy nem akarok hülyeségek miatt fizetni, ezért is írtam az elején, hogy olyan megoldás érdekelne, ami biztosan nem engedélyköteles.
(#) Sebi válasza drhati hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Az optikai - megbontás nélküli - jelnyerés nem törvénytelen, persze aki csak ránéz szaktudás nélkül, az lehet, hogy kiabál érte. Ez a dolog csak addig lesz furcsa, míg el nem terjed. Két ismerősöm is járt úgy, hogy a kerti víztelenítőnél törés volt és több százezer ft vízdíjat kellett fizetni. Egyébként egy sima átfolyásmérő is 10-20 ezer, az ultrahangos ennek többszöröse. Mindkettőnél a vezetékhez kell nyúlni, szóval az optikai megoldás lehet a nyerő. Mikrofonnal - kísérletképpen - azért meghallgatnám, hogy milyen hangok jönnek. Ez nem nagy befektetés.
Ha füllel lehet valamit hallani, akkor meg lehet próbálni a jelet feldolgozni. (Egyébként a fülnél finomabb műszer nincs: van olyan vizsgálati módszer, amikor csőgörénybe épített hangrögzítőt küldenek a vezetékbe -persze a nagyobbakba, ahol a kár is hatványozottan jelentkezik.)
(#) elektroncso válasza drhati hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Szerintem próbáld meg olyasmivel mint a vízszint érzékelő.Vagyis elér a víz egy bizonyos szintet a földön akkor kikapcsolja a vízellátást.Amúgy létezik már ilyen, és magyar találmány.Csak nincs szabadalmaztatva.
(#) drhati hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
Sebi!
A mikrofonos megoldás azért jutott elsőként az eszembe, mert több helyen írták az interneten hogy elektroakusztikusan mérik a csőtörés helyét, így tényleg csak ott kell ásni, és javítani, ahol a cső valóban hibás. Mindezeket kimondottan ilyenekkel foglalkozó vállalkozások honlapján találtam. Persze ők a legmodernebb drága digitális műszerekkel dolgoznak. A mikrofonos hallgatózás szóval tényleg megér egy próbát, azt hiszem van is valahol nekem egy "szuperfülem".
elektroncso!
Nem pontosan értem, hogy hogyan is gondolod a dolgot. Persze az elv az érthető, de akkor most végig a vízvezeték nyomvonalán érzékelőket kéne beássak a földbe? Ahhoz lusta vagyok!
(#) bandi777 válasza drhati hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Hali!

Szerintem az akusztikus csőtöréskeresést akkor szokás használni, hogyha már egyértelmű, hogy csőtörés van, csak az a kérdés, hogy hol (tévedésem jogát itt fenntartom).
Lett volna egy olyasmi ötletem mint ami az érintésvédelemnél használatos, hogy van egy érzékelő a bejövő csövön, meg minden csap bemenetén is egy, és ha csak a főágban érzékel akkor riazt, de nálunk kb. egy éve a csaptelepet rögzítő anya repedt meg (szerencsére pont ott voltam és azonnal észrevettem), és olyankor ez a rendszer mindent a legnagyobb rendben találna.

Én mikrofonon kívül még azt is el tudnám képzelni, hogy két hőérzékelőt rakni a csőre egymástól 10-20cm-re, és az egyik mellé rakni valamilyen minimális teljesítményű fűtőellenállást. Az ellenállás átmelegíti a csövet, és a vizet is egy kis környéken (nem kell fürdővizet csinálnia, 1-2 fok teljesen megfelel). A másik termo-ellenállás azomban a hidegebb szakaszon van, így annak nagyobb az ellenállása. És most megnyitjuk a csapot, majd tapasztaljuk, hogy az ellenálás álltal átfűtött víz továbbfolyik a csőben -> lehül a hőérzékelő -> azonos lesz a két ellenálás értéke -> megszólal a csengő.

Remélem tudtam segíteni.
(#) mps válasza drhati hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Szia! Ugyan nem igazi válasz, de valóban mikrofon van benne, legalábbis amit én láttam. Az a nagy hátránya, hogy sajnos ha távolabbi szakaszon van törés azt is jelzi, hiszen a víz jól vezeti a hangot. A vizesek is egy egyszerű mikrofon-erősítő-hallgató hármast használnak a felderítésre, a hangerőből hallani ha jó felé mennek.
A korrekt megoldás bontással érhető el, egy beszűkült szakasz után (lehet vízóra, vagy direkt erre a célra beépített mérőperem) figyelni a nyomást, nem is a pontos érték itt a lényeg hanem a hirtelen nyomásesés.
(#) _vl_ hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Szerintem átfolyásérzékelő + mikrokontroller + jól megírt szoftver.
Az átfolyásérzékelő lehet akár optikai is (mondjuk egy nem hitelesített almérőt beiktatni, és a kijelzőt nézni), vagy alternatívaként esetleg egy Hall-elemmel lehet érzékelni a mérő kis pörgő mutatójának a mozgását. A program logikája nálam a következő lenne:
- ha x másodpercnél tovább van folyamatosan átfolyás, vagy
- ha a legutolsó 0 állapottól integrálva az átfolyt mennyiséget az meghaladja az y m3-t,
akkor baj van. Be lehet rakni akár egy motoros szelepet is, és akkor baj esetén el is tudja zárni a mikrokontroller.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) Gery78 hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Mi a véleményetek arról, hogy a nyomást elég lenne figyelni a csőben. Mondjuk azt nem tudom milyen érték szokott ez lenni, de szerintem közel állandónak kellene lennie. Ha hirtelen leesik a nyomás, akkor jelez. Természetesen csak akkor lehetne bekapcsolni a figyelést, ha nem vagyunk otthon. Pl. lehúzza valaki a WC-t, vagy csak vesz egy pohár vizet, akkor már riasztana is, az meg nyilván nem túl jó. Egy nyomásmérőt és egy elektronikus szelepet a vízóra után is közvetlenül fel lehet szerelni, az nem törvényellenes, csak a vizesnek tudnia kell róla. A nyomásmérőre szerelt érzékelőt pedig be kell állítani bizonyos tűréssel, ha esne a nyomás valamiért, egy kicsit. (Pl. a szomszéd használja, ekkor a főnyomócsőben is csökken a nyomás.) A hajszálrepedést nyilván ez sem tudja kimutatni, de a kritikus úgyis a nagy csőtörés, mert az okozza a nagyobb kárt.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) gordonfreemN válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Ahogy Gery78 hozzászólását elnézem, szerintem a téma két külön részre osztható.
1 mikor maga a lakótér ázik el (egy rossz tömítés pl) és ettől szeretnénk megóvni a lakást/magunkat.
2 mikor talajban van törés (ez nem okoz hirtelen drasztikus anyagi károkat)

Én a lakótérbeli törést veszélyesebbnek tartom. Pl emeletes házban elég nagy szívás lehet, főleg a szomszédoknak, hát még ha mi vagyunk a szomszéd...
A problémát érzékeltetni nem könnyű de szerintem nem is megoldhatatlan.

Véleményem szerint az nem jelent 100% megoldást, hogy a nyomást figyeltetjük a rendszerben, mert ekkor a normál napi használat miatt figyelnünk kell a bekapcsolásra minden elmenetelkor. Én ezzel úgy vagyok, hogy akkor felesleges vesződni elektronikával (meg az el is romolhat), akkor kell egy főcsapot tenni valami kényelmes helyre (ha nem lenne, csak esetleg kint aknában) és azt elzárom, ha elmegyünk itthonról. Jó napot.

A csőtörést viszont lehet nyomással figyeltetni, ehhez meg az aknába kell mondjuk a 230-at elvinni (nyilván itt érdemes elzárni mágnesszeleppel), és szinte már meg is van oldva
(#) efraim hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Én úgy gondolom, hogy egy áramlásmérő a megoldás, ami vizuális visszajelzést ad. Nyilvánvló, hogy a jelzőfény világít akkor, ha a WC tartály töltődik, ha zuhanyozunk, ha kezet mosunk. De nem világíthat akkor, ha a lakás egyetlen fogyasztója sem működik. Ha mégis világít, akkor egyértelmű, hogy valahol csőtörés van.
A megvalósítás legegyszerűbb módja, hogy a vízóra után beépítünk egy áramlásmérőt és annak a jelét elvezetjük a lakásnak abba a pontjába, ahol nézni akarjuk. Persze lehet a visszajelzés akusztikus is, egy zümmerrel.
Talán a legolcsóbb megoldás erre egy SITRANS F VA lebegőtestes áramlásmérő (rotaméter)
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
A folyamatos nyomás mérés szerintem teljesen alkalmatlan.Ugyanis a kiindulási alapod az ,hogy a vízóránál a nyomás állandó.(bár ha ez állandó akkor utána hogyan is mérnél nyomásváltozást ??) Szerintem ha egy hálózaton két vízóra egymástól 20m re van ,akkor az egyik óránál lévő csapon kiengedett pohár víz kisebb nyomásváltozást okoz az órák közös pontján ,mint a másik órán teljesen kinyitott csap.Valamint a csőtörés kellően lassan alakul ki ahhoz ,hogy ne vedd észre a nyomás változást.Szerintem ha abszolút biztosra akarsz menni ,akkor a vízóra után kell egy csap ,ezt ezt elzárva már a maradék hálózatban lévő nyomásesés mérés ,esetleg egy légüstben a vízszint csökkenés jó indikátor.( ami megtréfálhat ,úgy rémlik a pihentetett hálózatnak is van valamennyi nyomásesése eleinte ,míg a vízben lévő buborékok rendeződnek. )
(#) gordonfreemN válasza proba hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Meg mielott vegigolvasnam a hsz-od, elnezest az elirasert, aramlasfigyelore gondoltam reggel.
(#) drhati hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
bandi777!
Ez a hőmérséklet érzékelésen alapuló ötlet nem is tűnik olyan rossznak. Egy baja van, hogy folyamatos fűtés miatt viszonylag nagy lenne a fogyasztása, én pedig arra gondoltam, hogy jó lenne valami telepes megoldás, hogy ne kelljen villanyt vezetni sehová.

mps!
Erre nem is gondoltam, hogy másik szakasz csőtörését is jelezné, de teljesen igazad van. Abban is igazad van, hogy korrekt megoldás tényleg csak bontással érhető el, de az egyik szempontom pont az, hogy ne kelljen bontani a csövet.

Többiek!
Az elején írtam, hogy szempont az, hogy ne kelljen bontani a csövet. Szinte mindenki a nyomás és átfolyás érzékelésen alapuló mérésekről beszél, ami persze jó és viszonylag egyszerű, de minden esetben azzal jár, hogy a víz útjába be kell építeni valamilyen elemet.

Akkor most újra felsorolnám a szempontokat, amelyek fontosak:
- Ne kelljen megbontani a csövet az érzékeléshez.
- Ne legyen engedélyköteles az érzékelő beszerelése.
- Teljesen felhasználóbarát legyen, mindenben elégítse ki a felhasználó kényelmi igényeit is.
- A lehetőségekhez mérten a legegyszerűbb legyen.
- Kis fogyasztással rendelkezzen, telepről is sokáig működjön.
- Az eszköz képes legyen működni a vízóra aknában előforduló hőmérsékleti és páratartományban.

Nagyjából ennyi, remélem mindent leírtam!
(#) elektroncso válasza drhati hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Én úgy gondoltam, hogy a házban szeretnéd figyelni a csőtörést, mondjuk ha elutazol, akkor csőtörés esetén elázik az egész ház.Viszont egy érzékelő kikapcsolja a vízellátást, ha a talajon vizet érzékel.Föld alá nincs ötletem.Viszont aknába dettó, ha vizet érzékel a talajon akkor jelez.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) drhati válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
De szép is lenne, ha lenne miből elutaznom! Szóval nem a házban szeretném figyelni, azt viszonylag egyszerűen meg lehet oldani. A vízellátás kikapcsolása is a víz útjába történő beépítéssel járna. Az aknában is csak akkor lenne víz, ha ahhoz közel történik a csőtörés. Egyik ismerősöm járt úgy, talán fél éve, hogy mielőtt észrevették volna a víz számlán, hogy csőtörésük van, addig annyira meglazult a talaj a törés környékén, hogy a házuk egyik fala teljesen megrepedezett, és itt sem volt az aknában egy deka víz sem. Nálunk is megtesz a cső kb 30 métert, mielőtt beérkezik a ház alá és ha mondjuk az aknától 30 méterre jelentkezik a probléma, nem hinném, hogy az aknában víz lenne, ahogy 4 éve sem volt, mikor probléma adódott.

(#) _vl_ válasza drhati hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Ennyi kritériummal kb. az marad, hogy optikailag figyeled a főmérőt, leginkább egy kamerával. Ez persze rettentő körülményes, bonyolult (szoftver oldalon), és nagyon nem is megbízható (nálunk pl. hidegben rendszeresen bepárásodik a mérő - lehetne fűteni is akár, de az meg irreális költséggel járna).
(#) bandi777 válasza drhati hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Akkor szerintem a mikrofonos a nyerő megoldás, feltéve, hogyha nincsenek folyamatos környezeti zajok, illetve ezek alacsonyabbak, mint a vízvezetékben csordogáló víznek a hangja. (Sajna környezeti zajnak számít az is, ha a szomszéd éppen locsolja a kertet, és ez a vízvezetékben átterjed.)
Viszont az a nagy probléma a mikrofonnal, hogy nem szereti a vizet semmilyen körülmények között, tehát valahogy hermetikussan zárni kell, nedvesség szempontjából, de ezt úgy, hogy a hang még átjusson valahogy. A mikrofon egy FET-en keresztül vezérelhetne egy 555-öst, ami monostabil módban ~1 sec hosszúságú jeleket küldene ki. (Ez biztosítja a folytonos jelet.) És figyeltetni kell az 555 kimenő jelét, ha az az általad jónak látott időhosszt túllépi (negyed óra, másfél óra, vagy szinte bármi), akkor riaszt.
(#) Sebi válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Nem kell ahhoz kamera, hogy a kerék/mutató forgását figyeld. Ahogy a villanyóra tárcsáján is ott van a fekete festés - az optikai jeladónak, hiszen ezzel hitelesítik a gyárban - úgy a vízóránál is megoldható. Nem kell megbontani a vízvezetéket, NEM kell rá engedély, hiszen nem nyúlsz bele az órába. Ha nagyon kukacosak, legfeljebb megvizsgálják, de baj nem lehet belőle.
(#) sooty válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Nekünk a pincénkben volt baj a beázással. A földre folyt vizet egy rugós érintkezővel és egy kockacukorral (később sókockával) detektáltuk. Azért a pic-es menőbb, de lehetne más kapacitív elven működő detektort is építeni.
(#) stevest hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
A probléma megoldása régóta ismert a vízműveknél!A neve: nyúlásmérő bélyeg,amit a csővezetékre kell erősíteni!Nyomás érzékelésére használják.Többet még itt találhatsz: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3726.html !
(#) drhati hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
bandi777!
A környzetri zajokat egy jó kis sávszűrővel ki lehet szűrni, persze kivéve, ha pont ugyanolyan, mint a szomszéd locsolása, ahogy említetted is. Megtaláltam a régi "szuperfülemet". Sajnos eléggé gerjedt, de amikor épp lehetett vele hallgatózni, akkor hallható volt a víz morajlását, ha meg volt nyitva a csap. Sajnos ha csak kicsit csorgott a víz a csapból, az nem volt hallható, ennek ellenére biztatónak találtam a dolgot.

stevest!
Ismerem a nyomásmérő (nyúlásmérő) bélyegeket, a suliban régebben sokat mértünk velük. Csövön mondjuk csak csavaró nyomatékot mértünk, úgy, hogy 4db bélyeg a cső palástján egymással 45°-os szöget bezárva alkotott egy mérőhidat. Így csavaró nyomatékon kívül minden másra kompenzálva volt.
Nem értem pontosan, hogy hogyan gondolod a nyomásmérő bélyeges megoldást, mert ha nem a talajmozgás okozza a cső hibáját akkor nem lehetne vele észrevenni. Nálunk például a rozsda lyukasztotta ki a csövet.
(#) helektro válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Szerintem a mikrofonos ötleted használható lenne.
Ugyan még soha nem hallgattam egy vízvezeték hangját sem, de úgy gondolom, hogy a bejövő vízvezetéken teljesen más lehet a hangja ha nincs áramlás, és más ha van. A víz áramlás hatására a csőben kialakuló örények biztos, hogy hangot generálnak.

Szerintem itt az lehet a kérdés, hogy sikerül-e megfelelően szűrni a hangot, mert maga a vezeték, ill. a víz is jól vezeti a hangot. Ha a vízáramlás keltette hang nem fehérzaj, akkor lehet egy lyukszűrővel megoldható a dolog.
(#) helektro válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Na előbb kellett volna olvasnom, amit írtál.
Akkor legalább már neked van tapasztalatod vízvezeték "hallgatózásból".
(#) Gabó válasza Sebi hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Ezt írtam én is feljebb. Ha pl csinál egy állványt amit a földre tesz le és nem ér az órához, akkot még hozzá se nyúlt az órához, az meg szerintem sehol sincs leírva, hogy nem figyelheti az órát mert... . A ledes optika semmi mágneses, és más befolyásoló hatást nem sugároz magából. Fogyasztása nagyon minimális, a jelét meg bármire rá lehet vezetni. Valami 9Vos elemmel, meg az érzékelőnek való stabilizátorral megépítve elég sokáig üzemel.
(#) _vl_ válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Szerintem ha a kinti szakaszon (az akna és a ház között) van egy kis repedés, azt semmilyen mikrofonnal nem fogjátok észrevenni. A mikrofonos megoldáshoz vagy az kell, hogy a víz fröccsenését lehessen hallani, vagy legyen akkora a víz sebessége, hogy a vezeték falán örvények keletkezzenek. Kis repedésnél a földben előfordulhat, hogy egyik sem lesz.
(#) drhati válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Tökéletesen igazad van abban, hogy a kis repedésen szivárgó vizet nem fogom meghallani.
Lehet, hogy a legjobb az optikai érzékelővel való megfigyelés lenne, csak annak a pontos koncepciójával nem vagyok tisztában. Ha folyik a víz valahol akkor forog a festett kerék, az optikai érzékelő ezt látja, és ha mondjuk egy bizonyos időt követően sem áll le a forgás, akkor jelez. Eddig nincs probléma. A probléma a szivárgó csőnél jelentkezik, amikor a festett kerék nagyon lassan forog. Ilyenkor milyen elv lenne a tökéletes, hogy észre vegyek a szerkezet, hogy szivárgás van? Tegyük fel, hogy az érzékelő előtt minden 5. percben haladna csak el a festett kerék. Akkor hogyan történne az érzékelés, hogy ugyanazt az áramkört, esetleg ugyanazt a szoftvert használjam?
(#) Gabó válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Ennek a figyelése se nehéz, csak tudni kell mikrokontrollerezni. Abba megírod a szoftvert, hogy figyelje a forgást, és ha pl X időn belül van az impulzus akkor azt vegye figyelmen kívül (pl megnyitott csap) de ha az az impulzus X időn kívül van akkor szóljon, mert lehet egy csöpögő csap is, de lehet egy hajszálrepedés is. Lehet extrákkal is kiegészíteni, pl kapcsoló. Ha elmegy az ember otthonról bekapcsolja a figyelést, hisz akkor nincs senki otthon, víz se folyik. mikrokontrollerrel sok minden okosságot, és kiegészítő extrát lehet kihozni belőle.
(#) drhati válasza Gabó hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Na de a kerék lassú forgása esetén, ha mondjuk x idő alatt csak egyszer halad el a festett kerék az optikai érzékelő előtt? Akkor mit kezd azzal az egy impulzussal? Mondjuk lehetne figyelni az impulzus hosszát is, sőt ebből a kerék forgásának sebessége, ezáltal az átfolyó víz meghatározása is lehetséges.
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem