Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakdolgozathoz kérnék segítséget
Lapozás: OK   8 / 10
(#) _vl_ válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Nyilván az impulzusok között eltelő időt kell számolni. A mikrokontrollernek olyan időközönként kell minimum ránéznie az érzékelő jelére, hogy még a leggyorsabb átfolyásnál is tudja érzékelni az impulzust.
(#) Gabó válasza drhati hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Ugye van neked egy analóg jeled(ez a kerék a vízórán) és csinálunk belőle digitális jelet (ez az optika). Az, hogy te azzal a digitális jellel mit kezdesz, az rád van bízva, meg a vezérlőre. Beállíthatod úgy is, hogy első érzékelt jelre már riasszon, de úgy is, hogy figyelje az időt, és ha folytonos akkor riasszon. Mivel a szivárgó víz ugye meg nem szűnik ezért mindig meg lesz az az 1 impulzus, ami ugye nem szűnik meg, max sűrűsödik. Az, hogy te hanyadik impulzusra állítod a riasztást, az már felhasználói igény szerinti. A csőtörésnek 2 nagyobb fajtája van ugye, az egyik a sunyibb, amikor repedés van és szivárog, vagy a mindent bele, ömlik. Ha otthon vagy a mindent bele ömliket észreveszed, de a máikat nem. Ezért érdemes beiktatni valami kapcsolót, ha otthon van az ember ne figyelje a sok impulzust, de átkapcsolva nem vagy otthon módba figyelje.
(#) drhati válasza Gabó hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Érthető.
(#) efraim hozzászólása Jan 14, 2013 /
 
(#) drhati válasza efraim hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Megnéztem. Na de ez nem csak 2 elektródán keresztül érzékeli, hogy van-e valahol víz, vagy nincs?
(#) Fonyod21 hozzászólása Jan 15, 2013 /
 
Üdv!
Lassan három éve, hogy egy barátom felvetette az ötletet a csőtörés jelzésére.
2010 év végére kész volt a prototípus és működött. közvetlenül vízóra után pic-es elektronikával. Tudja az ömlést és a sunyit is jelezni.
Próbáltunk az ötletel és a prototípussal kalapolni, de eddig az eredmény nulla.
Sajnos a franciák is csináltak egy szinte ugyan olyan szerkezetet, valószínű a működési elv is hasonló mint az enyém.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013

DSC01419.JPG
    
(#) Fonyod21 hozzászólása Jan 15, 2013 /
 
Na addig szerkesztgettem a hozzászólást, hogy a francia készülék lemaradt.

http://www.novreczky.eu/egyeb/oldalak/csotoresved.html
(#) drhati válasza Fonyod21 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Elhiszem, hogy ez jól működik, de itt, ahogy korábban is írtam, alapelv, hogy ne kelljen csövet bontani, ne kelljen közdarab sehová.
Ettől függetlenül köszönöm az linket!
(#) drhati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Úgy tudnám, ahogy a korábbiakban a többiekkel beszéltük. Elektroakusztikusan, vagy optikai érzékelővel. Az optikai érzékelős talán életképesebb. Kell hozzá egy jó program és lehet is figyelni.
(#) efraim hozzászólása Jan 15, 2013 /
 
Nem értem, hogy miért ragaszkodsz ahhoz, hogy a rendszert ne kelljen megbontani. Egy ilyen érzékelőnek akkor van igazán értelme, hogy ha kimész a házból, vagy ha este lefekszik a család akkor bekapcsolod és ha a rendszer vízfogyasztást érzékel, akkor automatikusan lezárja a vizet. A rendszer megbontása mindenképpen csak a vízóra után történhet és egy hollander letekeréséhez nem kell vízvezetékszerelői képesítés. Mindenféle ravasz elektronika nélkül sorba kell kötni egy áramlásérzékelőt és egy elektromos szelepet. Ha az áramlásjelző kapcsol, akkor a szelep lezár. Illetve mehet még egy relé, amelyik az áramlásjelző áramkört is megszakítja így az elektromos szelep lezárva marad, amíg haza nem érkezel, vagy fel nem ébredsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) drhati válasza efraim hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Képzeld el a azt a szituációt, hogy bemész egy boltba, és meglátsz egymás mellett 2 csőtörés jelző készüléket. Árban nem sok különbség van köztük, sőt tegyük fel, hogy semmi. Csakhogy az egyiket be kell építened a víz útjába, a másikat viszont csak mondjuk rá kell tépő zárazni a csőre, vagy a vízórára. Melyiket vinnéd el inkább? Mert én biztosan nem azt, amihez szerelni kell. Ez az egyik.
A másik, hogy egy hollender letekeréséhez tényleg nem kell semmi extra dolog, csakhogy a közdarab hossza nem 0, ami azt jelenti, hogy le kell vágni az eredeti csőből, majd menetet vágni rá. Mindezt egy 1x1m -es 120cm mély aknában.
(#) Fonyod21 hozzászólása Jan 15, 2013 / 1
 
Mi is sokat agyaltunk a víz mozgásának érzékelésén és a kár megelőzésén.
Sajnos meg kell bontani a rendszert és be kell iktatni az eszközt, hogy érzékelje a víz mozgását és el tudja zárni a vizet.
Vannak jó minőségű flexibilis csövek és a menet vágása sem ördöngösség.
Egyébént az én eszközöm elsőre olyan 15.000 Ft-ból jött ki. mert kell az IP védelem az aknába plusz állandó áramellátás is.

Jelenleg sajnos Magyarországon egyet sem láttam a boltok polcain nem hogy kettőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) drhati válasza Fonyod21 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Az elektroakusztikus megoldás azért lenne nagyon jó, mert ezt akár a házon belül is fellehetne szerelni akármelyik csaphoz, mivel az egész vezetékrendszert "hallaná". Itt nem kéne törődni a védettséggel és az áramellátás is könnyen megoldottá válna. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a megoldás nem elég érzékeny...
(#) efraim válasza Fonyod21 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Teljesen egyetértek, a mérőóra után flexibilis cső is szerelhető részemről a galvanizált csöveket nagy ívben elhajítanám. Vagy vörösréz vagy műanyag. Azok nem rozsdálnak, szinte örökéletűek.
(#) Fonyod21 válasza drhati hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1
 
Az akusztikus érzékelőt becsaphatná egy pisiszünet vagy akár az ereszcsatornán csordogáló eső.
(#) drhati válasza Fonyod21 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Az elképzelésem szerint nem lenne olyan könnyű becsapni. Ahogy korábban írtam lenne egy időkorlát is benne, azaz, csak bizonyos időt meghaladó folyás után jelezne, valamint egy sávszűrővel (digitális lenne az igazi) ki lehetne zárni más típusú hangokat. Ahogy a korábbi "hallgatózásom" során tapasztaltam a csőben a víznek inkább morajló hangja van, ami jól elkülöníthető az ereszcsatornán csordogáló víztől.
Mindezek ellenére én magam sem tartom olyan jónak ezt a megoldást az érzéketlensége miatt. A szivárgó, vagy csak a kisebb áramlással járó csőtöréseket nem venné észre.
(#) drhati válasza efraim hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Én sem vagyok a galvanizált csövek híve. Csak a probléma az, hogy egy több mint 300m2-es épület alatt, illetve falában nehéz lenne kicserélni az összes csövet, ráadásul árban sem elhanyagolható.
(#) proba válasza drhati hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Attól félek ,nem igazán lehetséges amit te akarsz.Semmi módosítás max eredmény.Ha a víz vezeti a hangot akkor a szomszéd fürdése is be fog hallatszani,ha nem vezeti ,akkor a tied sem.Ha a csövön egy pici repedés keletkezik ,az olyan minimális hanghatással jár (szerintem) amit még egy giliszta cső iránti érdeklődése is elnyom. Így a környezeti zajból nem fogod kiszűrni.Én még mindig a tetszőleges helyre berakott nyomásmérőt tartom a legbiztosabbnak.Ha a főcsapot elzárod ,a nyomásveszteség mértéke megmutatja a hálózatod állapotát.Ezt havonta egyszer eljátszod ,szinte garantáltan észreveszed a szivárgást még károkozás előtt,valamint nulla áramot fogyaszt.A nyomásmérő akár egy üveghenger is lehet ,amit függőlegesen beépítesz a hálózatba ,úgy hogy nyitott csapnál maradjon benne némi levegő.Ha elzárod a főcsapot a levegő elkezdi kinyomni a vizet a csőből ,ha ez egy bizonyos mértéket meghalad tuti ereszt a rendszered.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) drhati válasza proba hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Pontosan tisztában vagyok az általam említett rendszer hibáival, de ez egyértelmű a korábbi hozzászólásokból. Szintén a korábbi hozzászólásokból láthatod, hogy én magam is inkább az optikai érzékelős módszert preferálom jobban, és nem az akusztikusat. Abból a követelményből nem engedek, hogy ne kellejen megbontani a rendszert. Ha így nem tudok elérni eredményt, akkor nem tudok.
Az általad említett módszer, ugyanúgy ahogy a többiek csőmegbontós módszerei, természetesen jól használható. Ha csövet bontok, akkor nekem is lenne bőven ötletem a figyelésre, azért nem nyitottam volna itt egy új fórumtémát.
(#) drhati hozzászólása Jan 20, 2013 /
 
Megépítettem a "szuperfülemet" újra. Végre nem gerjedékeny és tudtam vele nyugodtan hallgatózni. Sajnos csak a kb harmadáig nyitott csapot lehet hallani vele egyértelműen, ami azért jó eredmény, de nem eléggé. Sajnos ezzel csak a durva csőtöréseket lehetne észrevenni. Szóval biztosan marad az optikai megoldás. Addig is csatolom a "szuperfül" kapcsolási rajzát. (Megjegyzem, mókás kis masina. Nagyon jól felerősíti a környezeti zajokat.)
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013

kapcs.png
    
(#) jucsaba válasza drhati hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
hali!
milyen mikrofont használsz hozzá?
lehet hogy az elektret nagyobb jelet ad , de ki kéne próbálni a fém membrános hangszóróval , amit csipogónak használnak (pl alaplapoknál), azt rá lehet tenni közvetlenöl a fém csőre - persze meg kell pucolni az elejét a tokozástól - és kell neki egy előerősítő is mert mint egy dinamikus mikrofon nagyon kis jelet ad , de a fém membránnak köszönhetően jó akusztikus csatolást ad ,és a mágnes miatt rátapad a fémcsőre - ha vas .
ha tudod próbáld ki ...
(#) drhati válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Hello!
Jelenleg elektret van rajta. A csipogóval is ki fogom próbálni, hátha... Még tervezem azt is, hogy az elektret mikrofonhoz csinálok pluszba egy előerősítőt, és úgy kötöm rá. De sokat nem fogok már vacakolni vele, mert a szivárgást biztosan nem fogom "hallani".
(#) jucsaba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Idézet:

Idézet:
„Amúgy létezik már ilyen, és magyar találmány.Csak nincs szabadalmaztatva. ”
Nemár! Bővebben: Link”


annakidején , mikor egy élelmiszeripari cégnél melóztam kellett csinálnom - mert örökké gond volt vele- egy szint érzékelőt , kétállású szint szabályzáshoz , ami nem egyenárammal érzékelt ,mert állandóan fém vándorlás volt a szenzoroknál hiába voltak rozsdamentes anyagból a pálcák.
szóvan ha panelból (nyák)csinálod akkor nem dc hanem ac jelet kell a szenzorra kapcsolni és ezt kell érzékelni.
másik megoldás : kell tenni minden helyiségbe kapacitív érzékelőt , pofával lefelé , ha víz kerül a padlóra jelez ,
harmadik megoldás : optikai érzékelőben ki kellcserélni a ledet piros ledről piros lézerre , vagy infra ledet infra lézerre és ezt kell a vízóra kerekére állítani , úgy hogy még csak ne is érjen a vízórához , hanem külön tartóra - ez sztem azért fontos mert ha jön a vízóra leolvasó , és lefényképezi , akkor a hülyének is világos , hogy ha fényt irányítasz az órára , és nem érsz hozzá akkor nem is buheráltad , persze nem árt amikor kész alaposan dokumentálni , fényképezni , ha kell meg tudd mutatni , hiába szerelte le a vizes ember , na meg hogy ide is fel tudd tenni...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
persze egyszerűbb ha fényvezető szálas érzékelőd van /használsz .
(#) nrobee hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok. Szeretném a segítségeteket kérni. Évzáró diploma munkámon dolgozom ami egy ultrahangos távolságmérő. A műszert sikerült megépítenem és működik is a probléma csak az, hogy nagyobb távolságot szeretnék vele mérni, mivel most kb. 2 méterig hajlandó mérni. Sikerült összehoznom egy kapcsolási rajzot már erősítéssel és a véleményetekre lennék kíváncsi, működne e az adott bekötés. Elnézést ha butaságot kérdezek de sajnos nem vagyok nagyon jártas az ilyen dolgokban. Előre is köszönöm a segítségeteket a szagatott csíkkal bejelölt részt szeretném hozzátenni a kapcsolásomhoz, a többi működik.

01 001.jpg
    
(#) Discovery hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Szakdolgozatomhoz kérnék segítséget, útba igazítást.

Bluetooth-al vezérelhető mikrokontrollert keresnék, olcsóbb vagy könnyebben programozható panelt. Ehhez egy programot, ki mit ajánlana hozzá, ha lehet freeware.
Android alkalmazáshoz is érdekelne egy könnyen áttekinthető program, kezdő programozóknak.

A feladatom megoldásának lényege hogy egy andriod alkalmazás segítségével vezérelhető a panel, megtekinthető legyen egy ellenőrző fázis a gép működése során.
A vezérlőhöz csatlakozna néhány eszköz, mint például szalag, szenzor, UV lámpa, kamera.
A lényeg hogy kiiktassuk a kezelő fizikai jelenlétét, a gép ellenőrizze az előző fázis munkáját, cél az esetleges gyártási hibák elkerülése, mielőtt a félkész termék a végső folyamathoz érne.

Szívesen veszek minden segítséget ötletet, kritikát.

Üdv, Balázs
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) Sebi válasza Discovery hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szép feladat!
Nem tudok programozni, de hw építésben azért otthon vagyok...
Bluetooth csak egy adatátviteli "csatorna", kaphatók modulok, amelyeket tetszés szerint választott mikrokontrollerhez illeszthetsz - a lényeg a program megírása. A kamera illesztése a kontrollerhez - ez talán kényesebb munka, de egy USB felülettel szintén leküzdhető.
Pl: egy ST-microelectronics discovery-kit szinte mindent magán hordoz, "csak" programot kell írni...
(#) Sebi válasza nrobee hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Lehet erősíteni, ahogy rajzoltad, de szerintem 5V táppal nem elegendő az adóteljesítmény. Ha megkötés az 5V-os táplálás, akkor egy kis feszültségemelő tápot kellene alkalmazni, de meg lehet oldani pl. a mezei MAX232-vel is, hiszen ebben ott van a + - 10V-os táp. Egyszerűen két RS232 kimenet közé kötöd az adó transducert és a TTL oldalon ellenütemű jellel vezérled...
A vevő oldalon az erősítőt nem biztos hogy megúszod szabályzás nélkül (stabilitás, gerjedés gondok) valószínűleg AGC kell.
(#) select hozzászólása Márc 18, 2014 /
 
Sziasztok! Elég régen nyitott téma, de nekem a szomszédom folyatott el 300m3 vizet, így én is elgondolkodtam egy ilyen "rendszeren". Olvasgattam a megoldásokat és én is ilyen áramlásmérős dologgal képzeltem el, viszont a legnagyobb bökkenő, hogy a legtöbb aknában nincs villany. Mindenki elektronikus megoldást keres, holott egyszerűbb lenne egy mechanikus szerkezet, amit ugyanúgy közbe lehet iktatni. Ha egy falióra képes önállóan működni, akkor szerintem ez is megoldható.

Az elektronikus megoldásra még olyan jutott eszembe, hogy ha pl. akkumulátor lenne benne, mi az ami feltöltené? Lehetne magát az áramlást a megfelelő fordulat áttétel után felhasználni, ami hajtana egy kis "generátort". Nem kell nagy dologra gondolni, pl. létezik LED-es, tekerős elemlámpa. Egy átlagos családban azért reggel, este 5-10 percig fürdik az ember és ez az áramlás napi szinten elegendő lenne a töltésre.

Várom a véleményeket

Üdv, Peti
(#) icserny válasza nrobee hozzászólására (») Márc 18, 2014 /
 
Idézet:
„Évzáró diploma munkámon dolgozom ami egy ultrahangos távolságmérő.”

Néhány napja láttam ezt a cikket: Making a better HC-SR04 Echo Locator
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem