Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   3 / 48
(#) Laca13 válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Kicsit हिन्दी nekem amit írtál, kérlek ha lehet, kicsit szájbarágósan, kevesebb rövidítéssel.
Az elképzelésem szerint egyszerűen úgy oldanám meg a dolgot, hogy az egér jelével egy tranzisztoron keresztül simán az eredeti távvezérlő valamelyik kapcsolóját hajtanám meg. A vevő oldalon a motor, vagy kormány mágnes helyett kapnám a vezérlő impulzussort, amit a léptetőmotor vezérlésére használnék.

Minden esetre köszönöm a reagálásodat.
(#) hezso válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
tehát amit szeretnél az a kovetkező:

egy egeret átalakítani úgy, h az X és Y elmozdulást érzékelő optokapukat vlmi botkormánnyal irányíthasd, utána ezt a jelet feldolgozva rátenni egy távirányítóra.

majd a másikoldalon a kimeneten leszedni a jelet, feldolgozni, és attól fuggően h "hogy áll" az optikus érzékelö, beforgatni egy bipoláris motort.

mennék sorba:

egér: érdekelt, h hogy is érzékel, hát úgy h van benne egy kis kilyuggatott korong, és világít rajta keresztul egy infradióda. a másikoldalon két erre a fényre érzékeny fototranzisztor kapcsolgat annak fuggvényében h lát e fényt vagy nem. azt, h melyik irányba kezdted el tekerni, azt fázisfigyeléssel oldja meg(erre nem ez a szakszó, hanem valami sokkal szebb, de most nem jut eszembe)

ezután feldolgozás:

két módon nyerheted ki az egérből az infót, mármint h mi van a pozícióival:

az egyik, h szabványosan a kábelja végére akasztasz vlmit, ami tudja értelmezni azt a kommunikációt, amit az egér folytat.

a másik, h direktbe figyeled a két fototranyót, meg adsz áramot a led-nek, és figyeled h hogy forog az a kerék.

ha nem akarsz mikrokontrollert használni, akkor az egyik nehezebb mint a másik, de a második egy picivel konyebb. kontrollerrel mind1, részletkérdés.

jelek kódolása: mivel nem elég gyors az átviteli kozeged, ezért a hivatalos szervó kódolást nem használhatod, valami mást kell. mondjuk arra elég lehet h átkuldesz 5 jelet sorosan, és ezzel meghatározol 32 pozíciót a léptetőmotornak. namost abból az infóból amit kinyertél az egérből ezt a jelet előállítani megint nem gáz, ha használsz kontrollert. ha nem, akkor is megoldható, de egy csoppet játékosabb.(logikai IC-k, tudod.)

a másikoldalon fogadnod kell a jelet. ezt megint fel kell dolgoznod, mert ugyebár a motort valaminek kezelnie kell. ráadásul bipoláris, amit még nehezebb is, de egy H-híddal ki lehet hajtani. ez készen kapható ICben is, számát ne kérdezd....

szal ide is kell vagy kontroller, vagy fincsi kis sorrendi digitális hálózat (igen, logikai IC-k)
ez az itteni áramkor fogadja a sorosan érkező 5 bitet mondjuk, megnézi h előzőleg mi volt, és ha változott, akkor ellépteti a motort a H hídon keresztul.


kimaradt még a hatótáv-növelés, ami szintúgy megjátszható ésszerű keretek kozott(tápfesz emelés ésszel(egyáltalán nem biztos h jó irányba viszi amugy a dolgot), esetlegesen a távirányító végkimenő tranyójának erősebbre cserélése ha tobb a táp, és ami a legfontosabb egy jól méretezett antenna mindkét oldalra)


mostmár csak egy dolgot nem értek:
minek ide az eredeti távirányító? amiatt, h ne kelljen RF adót ill vevőt építened? mert sztem belátod, h nem a legideálisabb alapot szolgáltatja számodra, szerintem még egy drótnélkuli kapucsengő is egyszerűbb kiindulási alap lenne, mint valami sz@rul osszegányolt kinai autó távirányító, ami átláthatatlan, és ha már RF, akkor a panelja egy cseppet sem jobban kidolgozott, mint amit TE otthon ossze tudnál rakni.

amúgy szép projekt, és nem megvalósíthatatlan, vagy valami, csak játékos, meg idő kell hozzá. ha otthon vagy a kontrollerekben, akkor konnyedén megoldod, de úgyérzem nem, mert akkor konkrétabb segítséget kérnél. ez így túl általános, de legalább átfogó képet kapsz.

(bocs ha túl szájbarágós)

mod:
elfelejtettem szólni arról, h amikor átviszed a jeleket, meg kell oldanod azt is, hha sérul a jel, akkor se legyen gáz, tehát kell a végére még vlmi paritás bit, vagy CRC, mittomén, ez is részletkérdés, de megoldható. szal vlmi egyszeru soros átviteli protokollt ki kell ra talalnod attol fuggoen h mekkora felbontast szeretnel a lépéseknek, meg mekkora a szávszélessége az általad felhasznált kiindulási távirányítónak.
(#) Laca13 válasza hezso hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Király!
Köszönöm és főleg a szájbarágósságot, de a fáradságodat mindenképen. Igen, jól hámoztad ki a leírásomból, hogy mire is gondoltam.
Az egér elektromechanikai működését ismerem, csak a kimeneti jelsora annak feldolgozási módja homájos előttem. Igazából az lenne érdekes ha azt tudnám felhasználni. A mikrokontrollerekben sajnos nem vagyok otthon, de a logikai IC-kkel egész jól elboldogulok. (régebben építettem órát kapcsoló kimenetekkel, meg egy két apróbb dolgot)
A játék távirányítóra csak azért gondoltam, mert azon két három csatornán egyszerre is lehetne adatot továbbítani, de természetesen akár a csengő is jó lehet.
Mégegyszer köszönöm a segítséget és remélem nem baj, ha még kérdezek.
(#) hezso válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
természetesen nem baj, szívesen segítek.

csak h folytassam:

neked adatfolyamot kell továbbítanod rádiófrekvencián.
ezt teszi a játék távirányítója is. valószínűleg egy frekvenciát használ az is, tehát a csatornák egymás után vannak elkuldve, vagy valami ilyesmi.

ezt TE is megteheted egy csatornán
(maradva a kapucsengos dolognál, de ott vannak a 443MHz modulok is, sok csengő amugy ilyet használ, de van itt rá egy nagyon jó topic, a címe valami drótnélkuli csengok hasznalata maskepp, vagy valami ilyesmi, biztos lattad mar)
szoval csak egymas moge kell fuzned a csatornák soros adatát, mármint amit át akarsz vinni.

mivel a repulő eléggé súlyérzékeny, ezért kötve hiszem h a kontroller használatát el fogod tudni kerulni, de elviekben megépíthető mindez logikával is, csak bonyolultabb az áramkor. és nem tudsz pár új sor beszúrásával telljesen új feature-eket belevinni a rendszeredbe. mindenképpen ajánlom, h előszor ismerkedj meg a kontrollerekkel, és utána ess bele ebbe, de ha mégsem így dontesz, akkor logikázz bátran, abban is szívesen segítek. elvégre megoldható, ha az eeprom használatától nem riadsz meg, akkor nem is biztos h oly bonyolult.

mindenesetre sok sikert hozzá, és kérdezz bátran, amiben tudok, megpróbálok segíteni.
(#) joco1234 hozzászólása Okt 29, 2007 /
 
nem megy csak néha ad egy kis áramot a motornak
és megy egy 3 centit utánna hátra bal kanar csinál mindent kb 30 mp enként
amugy régi gép használtan vettem
(#) Lucifer válasza joco1234 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Biztos övé a távirányító?
Adóban, vevőben milyen IC van?
Szkópod van?
Vevőben van-e kvartz?

(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Bocs! Tegnap nem jutottam a gép közelébe.
A pontot köszönöm, de azt hiszem nem én érdemeltem.
Lucifer már kiprobálta a kinai csoda IC párt, így neked már nem kell. (Ezek szerint tényleg lassú.)
hezso ötlete az ISM sávú adó- vevőmodulokkal szerintem használható (messze a várostól), de modellező forumon ne hogy szóba hozd, kifejezetten rosszúl állnak a dologhoz.
Az egér optókapui közvetlenül is tudnák vezérelni a léptető motort (megfelelő erősítés után), csak neked alighanem nagyobb szögelfordulás kell a szervo motor tengelyén mint amit így kapnál. Ez pedig sok IC vagy mikrokontroller.
Ha az IC-s megoldás mellet döntesz célszerűen az adót kellene bonyolítani, hogy a vevő minnél egyszerűbb (könnyebb, kisebb) legyen.
Pl.: a vevőmodul után soros beírású párhuzamos kiolvasású léptetőregiszter, amit D-tároló követne, utánna pedig a motorokat vezérlő hidáramkör. Még pár IC-vel meglehetne oldani a szinkron jel figyelést, ami a tárolóba írást vezérelné. A vevőt meg igény szerint bonyoliithatod.
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Nem probléma, nem égető a dolog.
Ezek szerint a játék távvezérlő is valamilyen multiplexelt formában továbbítja a jeleket, mert hogy egyszerre képes több funkció működtetésére is. Persze nem is értem miért gondoltam másként, hiszen egyetlen frekvenciát használ. Hacsak nem arra modulálja rá a különböző jeleket, de sajnos ezt nem tudom, illetve azt sem, hogy analóg vagy digitális elven működik. Valójában ami csábított a kész "több" csatornában, az az hogy a jeleket nem kellett vola "szét válogatni", hiszen az egyiket kaptam volna a hajtómotor meghajtóiról, másikat a kormány mágnestől, esetleg a turbófokozattól a harmadikat.
A PIC-kel sajnos az a gondom, hogy a programozásban nem vagyok otthon, illetve gondolom eszközigénye is van. Az eprommal ha jól gondolom ugyan ez a helyzet.
Az viszont jó hír, hogy az egér jele jó a vezérlésre, az elfordulás nagyságában nem látok problémát, ha megfelelő az áttételezés, akkor a jelek mennyisége kellőképpen biztosítható. Az egér kimeneti jeleit nem lehetne használni?
Abban egyetértünk, hogy minél több mindent kellene az adó oldalon megoldani, mert no ha nem is nagyon de a súly az számít. Egyébként nem szándékozom modellbemutatóra menni vele, és szerencsére ? ? város sincs a közvetlen közelben.
Nagyon szépen köszönöm az eddigieket, és ha van még hozzátennivalód, akkor örömmel veszem.
(#) joco1234 hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
nem biztos a vevőbe nincs kvarc csak tekercs
az ic re nikko van írva nincsen szkópom
majd leírom a pontos tipusát az ic k nek
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Nem, sajnos nem multiplexál a kinai IC. Minden egyes engedélyezett jelkombinációra egy speciális jel sorozatott küld ki. Ezek a jelsorozatok a hosszukban különböznek. Az egér sorosporti végén kodolt formában az elöző és az új álapot közöti különbség jelenik meg. Viszont a foto diódákról lejövö jel alakja megegyezik a léptető motor vezérléséhez szükséges jelalakkal. (RT évkönyv kilencvenes évek közepe Digitális tolómérő illesztése PC-hez)
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Elnézést ha próbára teszem a türelmedet. Sajnos eredetileg nem sok közöm van az elektronikához, így innen az esetleg másoknak nyilvánvaló dolgok utáni kérdések.
Tehát ha jól sejtem, akkor a kínai IC digitálisan kódol, és az aktuálisan működtetett funkciógomboknak megfelelően generált kódot küldi ki, amit a vevő kikódol és működteti akár egyidejüleg, a megfelelő funkciókat. Ezekszerint valószinüleg nem jó elképzelés, hogy simán a funkciógombok helyett berakott tranzisztorokon keresztül, úgymond (biztos nem jó a megfogalmazás) rá moduálni (kapcsolgatni)az egérből kapott jelsorokat .
Az RT évkönyvekből van egy jónéhány darabom, köszi hogy felhívtad rá a figyelmemet, megnézem hátha az is megvan. Természetesen nem ragaszkodom a játék távvezérlőhöz, csak arra gondoltam, hogy azzal egyszerűb. Egyébként egy vezeték nélküli csengőm van is itthon, úgyhogy az is szóba jöhet. Berhelés indul.
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Az elképzelésed jó, az IC párt fellehet fogni egy "fekete doboznak". Számodra az a lényeg, hogy amitt a doboz egyik oldalán beteszel az jelenjen meg a másikon, hogy bellül mi van az ilyen szempontból lényegtelen. Az igazi probléma a "doboz" működési sebesége.
Az egér kimenete 1200 vagy 2400 boud azaz jó közelítéssel másodpercenként enyiszer válthat értéket (1 v. 0) az egérből kijövő jelfolyam. A kinai csoda Lucifer számitása, mérése, és az adatlap tanulsága szerint csak másodpercenként 10 kódot (adatváltozást)képes kiküldeni a leghosszabb kódokból. de a leg rövidebb se több 50-nél.
Ez azt jelenti, ha nem ki-be, jobbra-balra alapon, hanem finoman több fokozatban vezérled a modellt akkor az adatátvitel miatt az rendkívűl lassan fog reagálni.
Remélem a vezeték nélküli csengővel több szerencséd lesz. Még tipelni sem tudom, hogy másodpercenként hány állapotváltozást (ki-bekapcsolást) tudsz átvini vele. Ez nagy mértékben függ a felhasznált alkatrészektől, és az áramkör bonyolultságától.
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Értem, tehát tulajdonképpen a játéknál is csak az RF fokozatot tudnám használni, mivel a kódolás és feldolgozás nagyon lassú. Akkor viszont ezen az alapon valószinüleg jobban járok a csengővel. Tanácsodra, meg mert egyábként is érdekesnek tűnt, elolvastam a vezeték nélküli csengős topikot, és ott írta valaki (talán mrkatona) hogy videó jelet továbbított vele. Ebből arra következtetek, hogy azzal nem lesz gond a sebességgel, csak így most azzal vagyok gondba, hogy hogyan oldom meg 3-4 funkció akár egyidejű vezérlését. Mivel külömböztetem meg a különböző funkcióhoz tartozó jeleket ha multiplexelve küldöm ki, vagy hogyan kellene közös adatcsomago "mixelni" belőlük, be, illetve kikódolni. Na innen már biztos hogy egyszerűbb lenne PIC-cel csak a már vázolt problémák, (többezres hardver, programozás beli hiányosságok) sajnos még mindig ott vannak. Igaz turbopascalban próbálkoztam egy kicsit, de azt sem tudom, hogy az erre a célra jó-e, no meg az a szint amin ez nekem ment, nem biztos hogy elég.
(#) hezso válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
sem ha pic-et, vagy valami egyszeru atmel kontrollert használsz, az nem sok pénzügyileg. mármint egy egyszerű programozó az pár alkatrész, maga a kontroller meg ha nem tul bonyolult meglehet h 1000 forint alatt beszerezhető. körítés meg nemigazán sok kell neki, csak stabil fesz.

a kérdéses tehát csak a programozási tudásod, meg az idő amennyit rászánsz.

(amikor videojelet visznek át 433MHz-en az azért más, szal ha a csengőben lévő modullal egyszeruen akarsz digitalis jelet átvinni(nem trukkozol az analog rész modulálásával) akkor ott sincs annyira óriási sávszélesség, de ehhez a feladathoz bőven elég lehet - bár még soha nem próbálkoztam ilyen vezeték nélkuli csengős dolgokkal...)
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Sajnos még azt se mert az IC-k szerves (eltávolíthatatlan) részei mind az adónak mind a vevőnek. A csengős topikot még nekem is el kell olvasnom, még nem volt szerencsém egyet sem szétszedni.
Hát, hezsonak igaza van, lehet hogy olcsobb két PIC meg egy egyszerű programozó mint két marék CMOS IC. Ha Pascallal megbirkoztál ez is menni fog. Az összes utasítás ráfér egy A4-es lapra minden magyarázatával együtt
(#) Laca13 válasza hezso hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Köszönöm mindkettőtök bátorítását és még az is gondolkodóba ejt, hogy ha megismerkednék a PIC-el vagy kontrollerrel, illetve összehoznám beszerezném a megfelelő hardvert, akkor azt a későbiekben sok más célra is használhatnám. Az a dilemmám, hogy eredetileg csupán a fiam és no és persze magam számára , nem túl komoly szórakozásnak szántam a modell építést. Először megriasztott a gyári távvezérlők ára, illetve a szabadonrepülő felé billentette a mérleget és most meg egyre inkább kezdek elbizonytalanodni.
Minden esetre kössz az infókat, hiszen valami mentén dönteni kell.
(#) Lucifer válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Ha már kontrollerekben gondolkodsz, akkor én nem ezt az utat választanám. Tehát van egy rádió adód, illetve egy vevőd. Azt, hogy ez most milyen hagyjuk. Szerintem ez esetben inkább egy PCM dekóder kell neked. Itt van egy ilyen minden hókuszpók nélkül. Tekergetsz az adón 6 potit, a 6 kimeneten meg jön a szervójel. Miért is lenne járhatóbb ez az út? Egyrészt szabványos lennél. Szervót szernintem normális súlyban házilag elkészíteni nem fogsz. Azt meg kell venni kész. A motorszabályzó is elkészíthető házilag, de ebbe már mikrovezérlő fog kelleni.
Ha már repülő akkor brushless, ha már brushless akkor CD-rom motor. Az akkut meg kell venni nincs mese. LiPo töltőt még csak-csak lehet építeni, bár én azzal nem szórakoznék.
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Neked is köszönöm az infókat, egyenlőre még mindig csak elméleti szinten mozgok. Viszont keresgélés közben erre találtam: és valami hasonlórol itt is találtam egy cikket. Viszon hiába keresgélek, nem találok forgalmazót, a linkben egy cseh cég van, ráadásu úgy nézem nagyker. Sajnos így azt sem tudom mibe fájhat. A guglival meg nem is találtam semmit, hiába kerestem a neve szerint. Pedig a leírása szerint 300 méterig jó.
Közben arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a léptetőmotorra is tennél az egér optokapuból perforált korongból, így a pozicionálást egész biztonságosan meg lehetne oldani.
Na mindegy, még töröm az agyam.
(#) Lucifer válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
A cihpcadban pl. vannak ilyen kész 433-as modulok.
(#) Laca13 válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Neked is köszi a infókat, egyenlőre még nem érzem magam a legkönnyebb döntési helyzetben.
Lehet hogy rosszul keresgéltem a chipcad-ban, sajnos én nem találtam olyat.
(#) Lucifer válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Integration Associates, illetve a Telecontrolli RF modulok körül nézelődj.
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Az általad talált TX2-RX2 páros ISM sávi adó ill. vevő nem a kinai csoda IC. Lucifer már írta, chipcadnál töbféle adó-vevő modul van az ISM sávokra, de ezek szerint ezt nem árulják. Egyébként a publikus paraméterek között igazán nagy eltérés szerintem nincsen. (Két évvel ezelőt még magyar kis cég is fejlesztett ilyen modult.)
Az egér perforált tárcsályán szerintem max 60 juk van ez minimum 6fok,mig a léptető motort 2-2,5 foknál nagyobb lépésszöggel nem látam. Ez pedig szerintem azt jelenti, hogy rengeteg plusz elektronikát kellene a modellre felteni, bár a pozicionálás tényleg jó lenne.
(#) wlaci válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Nagyon tetszik a belinkelt enkoder-dekoder páros. Ropant ötletes!
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Ezt írtad:

Úgy emlékszem, hogy a CD fejpozicionálo motor egy orsót hajt ki. Tehát meghagynám az orsót és ahhoz illesztenék fogaskereket. (mivel ha jól emlékszem, eredetileg a fejben lévő belső menetben forog és úgy mozgatja lineárisan a fejet.) Igy nagyobb nyomatékot is kapnék. A perforált korongot pedig a fogaskerékkel egy tengelyre tenném, így a motor többet is fordulhatna, míg a fogaskerék felet, vagy akár körbe fordul. Nem tudom mekkora a nyomatéka a fejmozgatónak, de ha esetleg elég magában is, akkor maradhat az eredeti elgendezés, (orsó, anya) lefeljebb a perforál korong külön tengejre kerülne, és az anyához (fej ágy) kötött tolórúd, vagy fogasléc forgatná.
Adó, vevő. még kérdés. Egyre több a figyelnivaló infó.
és persze nem elhanyagolható, hogy a csinálom, a távvezérlől, azért olcsóbb legyen, mintha venném. Persze nem elhanyagolható, hogy az azért médis csak más, amikor a saját kel életre...
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 

Túl sokáig írtam, utánna meg bemásoltam azt is, amit nem kellett volna a felugró ablakból. Tehát ezt írtam én.
(#) Laca13 válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Köszi!
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
A flopy motorja léptető és orsót hajt, de a CD -é nem mezei egyenáramú motor homlokfogaskerekes áttétellel? Bár ez csak részlet kérdés.
Ha a léptető motor pozicióját akarod a perforált tárcsával vezérelni, akkor a léptető motor meghajtásához szükséges jelet a modellen kell előállítani, ez plusz egy-két IC, ha mellőzöd a mikrokontrollert. Ezeknek a motoroknak a nyomatéka nem lehet túl nagy, de szerintem elégnek kell lenni a modell irányításához.
(#) Lucifer válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /
 
A fejmozgatómotrok nem valók ilyesmire. Egyrészt gyengék, másrészt amit én láttam abban a tengely nem volt csak az orsó túlsó végén megvezetve, tehát az orsót levágva a forgórész lötyög. Továbbá bipolárias vezérlésűek, ami bonyolultabbá teszi a vezérlés elkészítését. Sajnos a motorvezérlő IC-ket sem nagyon lehet kitermelni hozzájuk, mivel beleintegrálják valami nagyobb IC-be. Ettől eltekintve, lehet, hogy valami ezeréves 1X CD olvasóban használhatóbb motor, illetve elektronika lapul.
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Szétszedtem.
Szétszedtem egy flopy meghajtót és egy CD írót. A flopy-ban a fejmozgató valóban léptető, de fogaskerékkel és fogasléccel mozgatja a fejet. Ha jól láttam hat kivezetése van. A CD íróban valóban egyenáramu motor van, viszont orsó van a tengelye végén, ami még fogaskerék áttételekkel mozgatja a fejet. A tesztelések majd később jönnek. A gyári microszervók húzóerejét elnézve 0,6-0,8 kg/cm, szerintem ki lehet hozni belőle hasonlót, főleg az orsós egyenáramuból, és az el sem forog fesz nélkül sem. Viszont akkor más vezérlést kell kitalálni, mint a lépteténél, de a szervora szerelt optocsatolós pozíciójelzés jól jöhet.
(#) Laca13 válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Majd kiderül a vallatásnál.
Az orsó direkt jó, mint ahogy már írtam. Nagy nyomaték, pozíció megőrzés.
Következő: »»   3 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem