Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szabd kérnem, majd a keresztfámon. De sajna az nem lesz, mert megyek a Dunába..
Nem teljesen ide illik, de másoknak is van vele problémája. Van egy 0-10V-os távadóm,( vagyis sok, csak 99%-ban nincs velük gond.) Az az 1%, valami zavar hatására néha lefagy. Milyen módon lehetne megoldani a zavarszűrését
Mivel kicsit ide is tartozik, elkészültem egy egyszerű PT1000 - 0-10v átalakítóval. Tulajdonképpen régóta készen van, eddig tesztüzemben ment kb. egy évet, amíg elnyerte ezt a formát: PT 1000 -0-10V-os átalakító relé méretben, szabvány reléfoglalatba ...atóan.
Publikus a kapcsolás, vagy eladásra gyártottad?
Publikus, de nem áll másból, mint 24V táp, 7810 kimenetén a pt1000 és egy 820 ohm sorban. Ennyi...
Milyen karakterisztika jön ki belőle ? 0V 0c, 10v 100C mivel pt 1000 gondolom lineáris ?
Jeges és forró vízzel beállítottam, aztán 4-5 ponton ellenőríztem. 0-100 fokig lineáris volt, mivel a 12 bites A-D átalakító szoftverében is kb. 3 egységnyi jelent nálam egy fokot - tehát végül is - lineárisnak tűnik.
Sziasztok
Elég régi topik már ez, de hátha. Megépítettem a proli007 által felrakott Pt100-10V kapcsolást, két példányban is és egyik sem működik nekem. DkGrinder-t kérdezném elsősorban, hogy te megépítetted-e végül és nálad működik e? Illetve proli esetleg annyit tudál segíteni a hibakeresésben, hogy hol, milyen feszültségeket kellene találnom? Nem egy bonyolult áramkör ez és mégsem értem mi nem működik nálam. Köszönettel Viktor
Hello! Ez a "régi topik", csak egy téves gondolat. Ha nem írnak bele, mire válaszoljanak?
Továbbá a "nem működik", csak egy egybites információ, arra hogyan lehetne válaszolni? Mértél valamit? A TL431 katódjában,4,96..5V feszültségnek kellene lenni. Az áramkör alapvetően egy különbségképző. 0 fok esetén a Pt100 ellenállása 100 ohm. Ekkor a két feszültségosztóban (R1/R3-R2/R4) ugyan az a feszültség (kb. 96mV) mérhető. Ekkor a feszültség különbség nulla, a kimeneti feszültség is nulla lesz (ha működik). 100 fok esetén a Pt100 ellenállása 138,5 ohm. Ekkor a feszültség rajta 131mV. A különbség pedig 35,3mV. Ezt erősíti fel a különbségképző a 270-szeresére. Mert erősítését az R7/R5 adja. Ez 9,53V az R9 ellenálláson. Mivel mi 10V-ot szeretnénk, az OPA erősítése meg van emelve a P1/R9 osztóval. Így a kimeneti feszültség kb. 9,5..13,5V között állítható. Igazából. egy Rail-to-Rail erősítőt kellett volna használni, de itt egy Fet-el van kiegészítve az OPA. Gond akkor lehet, ha az OPA nem tudja eléggé megközelíteni a + tápfeszültséget úgy hogy a BS250 le tudjon zárni. (Vagy is, ha a BS küszöbfeszültsége kisebb, mint az OPA maradék feszültsége. Egyéb hiba lehet ha az OPA gerjed. De a "nem működik", az nagyon-nagyon kevés információ.
Szia proli
Az egybites információra" nem is kértem választ. Szerencsére amire rákérdeztem, a feszültségszintekre, arra igen. Úgyhogy köszönöm szépen a részletes leírást az áramkörről. Így mindenképpen könnyebb lesz a hibakeresés. A TL431-en megvan az 5V, holnap méricskélek még, de olyan mintha az OPA nem működne. Szerintem veszek újat és megépítem újra.
Általában az integrált áramkörök nem hibásak. Ha nem mérsz, hanem újat gyártasz, akkor inkább így javaslom megoldani a dolgot. Bár nem tudom milyen pontossági igényeid vannak. (A két 5,1k-nak illik egyformának lenni, valamint a 100 ohm-nak is, hiszen ettől fog függni a nullpont helye.)
12V táp esetén az LM358 kb. 10,4V-ra tud felmenni, így megfelelőnek kell lenni.
Szia proli
Megépítettem újra az áramkört. A jelzett IC helyett RC4558-at használok, ez az internet szerint a megadott quad OPA duálos változata. Pontosan azokat a feszültségeket mérem rajta amiket leírtál, de a kimeneten nem történik semmi, amikor forrásban lévő vízbe teszem a PT100-at. Kivettem a fet-et, lekötöttem az OPA kimenetét a potira (ahogy az utóbbi rajzodon is szerepel), ekkor a kimeneten fixen 8v mérhető, ami nem változik bármi történik is a szenzorral. Egy apró különbségre lettem figyelmes most, hogy a két rajzot nézegetem. Az első változatban a szenzor oldali feszültségosztó az erősítő negatív bemenetére kapcsolódik és a pozitívon van a visszacsatolás. Az utóbbi rajzodon épp fordítva van, a pozitívon van a szenzor és a negatívon a visszacsatolás. Ez számít a működés szempontjából? Mert egyenlőre nincs ötletem.
Hello! Sajnos így nem jó. Ide "féltápfeszültséges IC-re van szükség. Az RC4558 két tápfeszültséges. Azért ajánlottam az LM358-at.
Mert két követelmény van. Első, hogy a bemenetekkel megközelíthető legyen a negatív táp. Tekintve hogy itt a bemeneten kb. 100mV-os szint van. Ha megnézed az RC adatlapját, akkor láthatod, hogy a VICR "Common-mode input voltage range" +-15V tápfesz esetén tipikusan +-14V. Tehát a negatív tápot nem közelítheti meg a bemenet csak 1V közelséggel. Mivel itt a negatív táp a GND. nem lehet lemenni a 100mV-ra. A másik a kimenet kritériuma. Tranyó esetén addig kell tudni felmenni a tápig, míg le nem zárja a Fet-et. VOM "Maximum output voltage swing" +-14V. tehát 1V-ra tudja tipikusan megközelíteni a tápot. A BS250 küszöbfeszültsége "Gate Threshold Voltage" 2V, de 1..3V lehet, tehát ez is necces. Ha tranyó nélküli a kapcsolás, akkor meg ott a fond, hogy nem tud a kimenet nullára lemenni, csak 1V-ra. Vagy is 10 fok alatt nem lenne jó a mérés. (Egyébként azért van megcserélve a két kapcsolás között a +- bemenet, mert a tranzisztor invertál avagy fázist fordít. Tehát nem lehet a kimenetet a Fet Gate-ről átkötni a kimenetre, mert fordítva kell hogy működjön az OPA.) Az LM358 azért jó, mert a benenet lemehet a GND-re, tehát ott a 100mV simán benne van. A kimenete le tud menni a nullára (csak a GND felé lehet terhelni), viszont nem tud felmenni a tápra. 12V táp esetén a kimenet csak 10,4V-ig tud felmenni. Így a Fet-et nem tudja meghajtani, viszont képes a 0..10V tartományba működni. Az viszont elégséges. Az LM358 ON Semi adatlapon olvashatod, hogy "Single Supply DualOperational Amplifiers" tehát egytápfeszültséges. A VICR "Input Common Mode Voltage Range" 30V tápfesz esetén, 0..28,3V. Tehát le tud menni bemenet a GND-ig. Az "Output Voltage−High Limit" vagy is amíg fel tud menni 30V táp esetén, 26V Az "Output Voltage−Low Limit" vagy is amíg le tud menni 5V táp esetén 5..20mV. (Sajnos 12V-os adatok nincsenek, így nehezebb összehasonlítani. De azért írtam le, hogy lásd hogy függnek össze a működéssel az OPA paraméterei..)
Értem.
Az új kapcsolásodat csak tegnap láttam. Az OPA cseréjét az előző áramkör kapcsán még előtte megléptem, mert azt olvastam a neten, hogy ez, az eredetivel megegyező OPA. Csak a 4136 quad, ez a 4558 meg duál kivitel és nekem itt számított a kisebb méret. Ezek szerint mégsem egyformák, hiszen akkor működnie kellene. Kissé csalódott vagyok, hogy ez a rém egyszerűnek látszó kapcsolás is így meg... nehezíti a dolgomat. Ebből látszik mennyi mindent nem tudok, mennyi apró, jelentéktelennek tűnő részletre kell odafigyelni még egy egyszerű áramkör kapcsán is. Na akkor nekiállok harmadszor is.
Megépítettem ezt az LM358-cal tervezett áramkört és működik. Ugyan nem megy le 0 °C fokig (két példányt csináltam, az érzékelőket jeges vízbe mártva az egyik 0,6 a másik 0,8 voltot adott ami 6 és 8 °C fokoknak felel meg) de nálam ez nem is követelmény. Nekem elég ha 40 és 90 °C fokok között viszonylag pontosan dolgozik.
Köszönöm a segítséget és a rajzot prolinak
Hello! Ez sajnos természetes az LM385-nél. Ha megnézed a szimulátoros rajz melletti grafikont, ott sem megy le 0V-ra a kimenet. Oka az, hogy a különbségképző kapcsolásnál az R8-R10-en keresztül, áram folyik az OPA kimenete felé. Viszont az OPA kimenetén a GND felé egy 80uA-es áramgenerátor van. Amikor a végfokkimeneti tranzisztora már nem tudja lehúzni a kimenetet, akkor már csak ez a belső áramgenerátor húzza a kimenetet a GND felé. Ezért a maradék feszültség. De a nulla fokos pontosságot a 100 Ohm-os ellenállás pontossága is befolyásolja. 1% eltérés, már 2 fok hibát okoz. Tehát oda egy precíziós ellenállásra lenne szükség és a két 5,1k-nak is egyformának illene lenni.
Azért írtam az elején, hogy Rail-to-Rail műveleti erősítő lenne az egyik megoldás. De ott is kb. 50mV-ot írnak arra, hogy a kimenet meg tudja közelíteni a tápfeszültségeket. Az itt kb. 0,5 foknak felelne meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |