Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Még egy utolsó kérdésem lenne, 110-es csövem van. Milyen képlettel lehet azt kiszámolni, hogy abból milyen hosszú kell?
Látom teljes a sötétség a témában! Ez nem baj, hiszen senki sem születik rögtön akusztikai mérnöknek. A gond ott kezdődik, hogy még senki sem zavart el téged egy könyvtárba hogy olvasd el, az xy könyvet...
Nos a reflex láda nem az egyszerű ládák közé tartozik, még ha felépítése annak is tűnik, egy sor paraméternek kell klappolnia, hogy jó ládát lehessen építeni. Első gond a hangszórónál van, nem biztos hogy szeretni fogja a reflexet. A gyártók hangszóróik nagy részét olyanra gyártják hogy reflexbe és zártba is jó legyen, ebből eredően egyike sem lesz igazán jó A te hangszóród paramétereit nézve jó lesz neki a reflexkérdés mekkora ládával. Visszatérve az olvasnivalóhoz: weblapomon (lsd:adatlapom) megtalálod a hangdobozépítés c. könyvet, ajánlott min 2x kiolvasni! És találsz ott egy halom hangfaltervező programot is. Kezdésnek az ajvented-et ajánlanám. Hogy a kérdésedre is válaszoljak: reflexcső átmérőnek nem egy légből kapott értéket adunk, a hangszóró membránfelületével arányba kell lennie ! Eff. cone area (Sd) 530cm² ennek vesszük a 25-35% át Ha kisebb szuszogni fog, ha nagyobb q..a hosszú lesz, és a saját rezonanciája (mindkét oldalán nyitott síp ... lásd 4jegyű függvénytáblázat) közel lesz a doboz átviteli tartományához, és akkor még azt is kompenzálni kell. Ha a számításaim nem csalnak akkor pont jó lesz a 110es csöved ! A cső mindkét végét érdemes ívesen megtágítani, mert az jótékonyan hat a szuszogásra. Jajj a hossz... függy a hangolástól. ajvented kiszámol neked minden paramétert. Egyébként ha jobban bele akarsz folyni akkor : A reflex doboz tulajdonkép egy Helmholtz rezonátor, már a görögök is használták színpadjaik akusztikájának beállításához. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Köszönöm az olvasni valót és a türelmet. Tuti 2-szer elolvasom, ha nem többször. Még egyszer köszi.
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy már BassBoxxal kiszámoltam a szükséges doboz méretét, de mivel nem vagyok nagyon jártas építési témában nem tudom, hogy van-e jelentősége, hogy a hangszórót az előlapon hova helyezem el. Tehát a kérdés konkrétan: van-e szabály a hangszóró előlapon való elhelyezésére (pl:. az aljától mekkora távolságra kell lennie; a reflex-csőnek milyen távolságba kell lennie a hangszórótól stb.) vagy csak a liter és az oldal arányok legyenek meg és a hangszóróelrendezés mindegy? A válaszokat előre is köszönöm Üdv.: Márk
Köszönöm mindenkinek a segítséget, egy nagy bosszúságtól mentettetek meg. Valószínűleg igazatok van az eladóval kapcsolatban!
Akkor tudna ajánlani valaki, egy normális mély-közép nyomót, azt nagyon megköszönném! Egy Onkyo sc 560 -ba kellene. Az eredeti mélyeket nem kaptam meg, így nem ismerem. A közép, a magas, és a váltó kiválóan működik. Én ezekkel gondoltam a pótlás, csak igen kicsinek találom a mágnest! http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=299-913 Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Sziasztok
Egy mély ládát szeretnék építeni. Ezt a hangszórót választottam Bővebben: Link Tudna valaki nekem segíteni, hogy mekkora láda kell neki? stb.... Előre is köszi
Köszi de ez zárt ládát ír neki reflexbe nem szólna jobban?
Miből gondolod hogy ez egyáltalán jól szól?
Olvasgattam utána egy kicsit és pár embernek bevált.
Hallottál már ilyen hangszóróval szerelt hangsugárzót? Tetszett? Ha igen, akkor annak a mintájára kell építened. Ha nem hallottál, akkor beteszel több tízezret egy kétes kimenetelű, mások által jónak mondott dologba. Aztán lutri hogy neked a kapott eredmény tetszeni fog-e.
Ez a reflexbe nem szólna e jobban kérdésed arra vall, hogy nem tudod mi az EBP érték. fs/Qes tényező ami ennél a hangszórónál 28,57! Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 értéknél választhatsz nyitott és zárt között, magas EBP esetén 90-120, pedig relexdoboz ajánlott. Gond még, hogy a SAL adatai köztudottan nem mérvadóak. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Köszi a gyors válaszod. És igaz az, hogy tényleg nem értek annyit hozzá. Éppen ezért kérdeztem rá. És akkor a szavaidból kiveszem, hogy van olyan 15' col os mély ami jobban szólna nála. Tudnál akkor egyet ajánlani szubbnak? És persze kb ebben az árértékben!!
Jönnek a fiúk este felé majd, és ajánlanak valamilyen Eminence hangszórót Neked. Bővebben: Link
Wazze, Qts=1.25 !!
Semmilyen doboz sem jó neki igazán. Talán egy Rutse...
Semmi nem mindegy. Vannak rá szoftverek , pl az EDGE , de ha a bassbox-al nem boldogulsz akkor az esélytelen. Kellenek hozzá átvitel mérsek az adott pozícióban stb. Jótanácsként annyit ,hogy a magasakat süllyeszd be az előlap síkjába , és ne a doboz szimmetria tengelyére tedd. Néhány cm eltolás is sokat segíthet. Lehetőség szerint közel tedd a két hangszórót egymáshoz. Van ahol egy kicsit át is szokták fedni. Csatolok egy képet mire gondolok.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Köszi a választ!
Bassbox-al kiválóan ki tudtam számolni az oldalakat, de én nem találtam olyan funkcióját amivel azt is meghatározza hova kerüljenek a hangszórók. A EDGE nevű szoftvert tundád linkelni, mert ha google-be rákeresek úgy teljesen mást ad ki az "edge"-re. Üdv.: Márk A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Nekem 20 másodperc volt megtalálni.
Bővebben: Link
Én csak simán annyit írtam be hogy "edge" de úgy nem adta ki ezt.
Köszönöm a linket!
Sziasztok,
Kellene nekem egy profi fórumtárs, aki már több hangfalat is épített! Nekem van egy meglévő, amit át akarok alakítani. Nem a doboz részét, hanem az "elektronika", bekötés részét. Ez anno egyedileg épített 2 utas hangfalpár. Mivel nincs benne magas sugárzó, ezért szeretnék rakni bele. Most nem részletezném a többit. Ha van valaki aki tudna komolyan segíteni infókkal, az légyszi küldjön már egy üzit és megdumáljuk! Köszi! Idézet: „Most nem részletezném a többit.” Akkor hogyan segítsünk? Még mindig nem vagyunk gondolatolvasók. Ja, és akkor küldtem ezt az "üzit", úgyhogy "megdumálhatjuk"? De miért kell ezért külön "üzit" küldeni? Régi motoros vagy ezen a fórumon, tudnod kellene, hogy hogy mennek a dolgok. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Ezt a hangszórót az adatok szerint nem lehet reflex ládába rakni itt mégis írják, hogy kb mekkora reflex láda kell neki. eminence Még az lenne a kérdésem, hogy zárt mélynyomó kültéren mit teljesít?
Melyik adatból , látszik ez? Szerintem lehet reflexbe is.
Zárt mélynyomót kültéren én még nem láttam. Nem véleten... Tölcséres vagy reflex kell legalább. De rengeteg más konstrukció van még ami jól muzsikál kültéren.
szamóca mondta
Hallottál már ilyen hangszóróval szerelt hangsugárzót? Tetszett? Ha igen, akkor annak a mintájára kell építened. Ha nem hallottál, akkor beteszel több tízezret egy kétes kimenetelű, mások által jónak mondott dologba. Aztán lutri hogy neked a kapott eredmény tetszeni fog-e. Ez a reflexbe nem szólna e jobban kérdésed arra vall, hogy nem tudod mi az EBP érték. fs/Qes tényező ami ennél a hangszórónál 28,57! Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 értéknél választhatsz nyitott és zárt között, magas EBP esetén 90-120, pedig relexdoboz ajánlott. Gond még, hogy a SAL adatai köztudottan nem mérvadóak. Én csak erre alapoztam de akkor tudsz nekem egy jó hangszórót mélynyomónak?
A linkelt Em hangszórónak az EBP érétke 56. Én arról beszélek. SAL nak van külön topikja ahova száműzve lett.
Olyan 80-100 literes doboz kell neki 50-60 Hz -es hangolással ,vagy rá kell keresni ki milyen tölcséreben használja.
Én használok zárt mélynyomót kültérre, tökéletesen megfelel, bár saját tervezés és készítés. 320 literes, 4 hangszóró van benne, 800W/8 ohm szinuszos, 90dB körüli érzékenység volt újonnan. Azóta nem mértem. 120Hz alatti meghajtás aktív kroszival, 2ms delay-el.
Sziasztok! Mar regebben irtam ebbe a topikba, azzal a kerdessel kapcsolatosan hogy az akkor belinkelt hangszorot milyen ladaba lenne erdemes betenni, pontosabban reflex vagy zart ladaba lenne jobb 41L-eres dobozba. Nem kellene nagyon dubogjon, de azert kicsit kinn is megkene allnia a helyet, ha az udvaron valami kicsi kerti-party vagy ehez hasonlo. A dobozba mar benne van azerosito hidalva, tranzisztorok atszerelve masfajta bordara+ venti rajta. 100 szonak is egy a vege, ez a hangszoro zart vagy reflex ladaban lenne jobb?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |