Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   447 / 730
(#) ptesza válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Sebaj...
(#) benocs24 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Még egy utolsó kérdésem lenne, 110-es csövem van. Milyen képlettel lehet azt kiszámolni, hogy abból milyen hosszú kell?
(#) dB_Thunder válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 4, 2013 / 1

Látom teljes a sötétség a témában! Ez nem baj, hiszen senki sem születik rögtön akusztikai mérnöknek. A gond ott kezdődik, hogy még senki sem zavart el téged egy könyvtárba hogy olvasd el, az xy könyvet...
Nos a reflex láda nem az egyszerű ládák közé tartozik, még ha felépítése annak is tűnik, egy sor paraméternek kell klappolnia, hogy jó ládát lehessen építeni. Első gond a hangszórónál van, nem biztos hogy szeretni fogja a reflexet. A gyártók hangszóróik nagy részét olyanra gyártják hogy reflexbe és zártba is jó legyen, ebből eredően egyike sem lesz igazán jó A te hangszóród paramétereit nézve jó lesz neki a reflexkérdés mekkora ládával.

Visszatérve az olvasnivalóhoz: weblapomon (lsd:adatlapom) megtalálod a hangdobozépítés c. könyvet, ajánlott min 2x kiolvasni!
És találsz ott egy halom hangfaltervező programot is. Kezdésnek az ajvented-et ajánlanám.

Hogy a kérdésedre is válaszoljak: reflexcső átmérőnek nem egy légből kapott értéket adunk, a hangszóró membránfelületével arányba kell lennie ! Eff. cone area (Sd) 530cm²
ennek vesszük a 25-35% át Ha kisebb szuszogni fog, ha nagyobb q..a hosszú lesz, és a saját rezonanciája (mindkét oldalán nyitott síp ... lásd 4jegyű függvénytáblázat) közel lesz a doboz átviteli tartományához, és akkor még azt is kompenzálni kell.
Ha a számításaim nem csalnak akkor pont jó lesz a 110es csöved !
A cső mindkét végét érdemes ívesen megtágítani, mert az jótékonyan hat a szuszogásra.

Jajj a hossz... függy a hangolástól. ajvented kiszámol neked minden paramétert.

Egyébként ha jobban bele akarsz folyni akkor :
A reflex doboz tulajdonkép egy Helmholtz rezonátor, már a görögök is használták színpadjaik akusztikájának beállításához.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) benocs24 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszönöm az olvasni valót és a türelmet. Tuti 2-szer elolvasom, ha nem többször. Még egyszer köszi.
(#) tryallboy hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy már BassBoxxal kiszámoltam a szükséges doboz méretét, de mivel nem vagyok nagyon jártas építési témában nem tudom, hogy van-e jelentősége, hogy a hangszórót az előlapon hova helyezem el. Tehát a kérdés konkrétan: van-e szabály a hangszóró előlapon való elhelyezésére (pl:. az aljától mekkora távolságra kell lennie; a reflex-csőnek milyen távolságba kell lennie a hangszórótól stb.) vagy csak a liter és az oldal arányok legyenek meg és a hangszóróelrendezés mindegy?

A válaszokat előre is köszönöm

Üdv.: Márk
(#) villages válasza lamalas hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, egy nagy bosszúságtól mentettetek meg. Valószínűleg igazatok van az eladóval kapcsolatban!
Akkor tudna ajánlani valaki, egy normális mély-közép nyomót, azt nagyon megköszönném!
Egy Onkyo sc 560 -ba kellene. Az eredeti mélyeket nem kaptam meg, így nem ismerem.
A közép, a magas, és a váltó kiválóan működik. Én ezekkel gondoltam a pótlás, csak igen kicsinek találom a mágnest!
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=299-913

Előre is köszönöm!
(#) petya0808 hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok
Egy mély ládát szeretnék építeni. Ezt a hangszórót választottam Bővebben: Link Tudna valaki nekem segíteni, hogy mekkora láda kell neki? stb....
Előre is köszi
(#) szamóca válasza petya0808 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

(#) petya0808 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszi de ez zárt ládát ír neki reflexbe nem szólna jobban?

Miből gondolod hogy ez egyáltalán jól szól?

Olvasgattam utána egy kicsit és pár embernek bevált.
(#) szamóca válasza petya0808 hozzászólására (») Feb 4, 2013 / 1

Hallottál már ilyen hangszóróval szerelt hangsugárzót? Tetszett? Ha igen, akkor annak a mintájára kell építened. Ha nem hallottál, akkor beteszel több tízezret egy kétes kimenetelű, mások által jónak mondott dologba. Aztán lutri hogy neked a kapott eredmény tetszeni fog-e.
Ez a reflexbe nem szólna e jobban kérdésed arra vall, hogy nem tudod mi az EBP érték. fs/Qes tényező ami ennél a hangszórónál 28,57! Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 értéknél választhatsz nyitott és zárt között, magas EBP esetén 90-120, pedig relexdoboz ajánlott.
Gond még, hogy a SAL adatai köztudottan nem mérvadóak.

Köszi a gyors válaszod. És igaz az, hogy tényleg nem értek annyit hozzá. Éppen ezért kérdeztem rá. És akkor a szavaidból kiveszem, hogy van olyan 15' col os mély ami jobban szólna nála. Tudnál akkor egyet ajánlani szubbnak? És persze kb ebben az árértékben!!

Jönnek a fiúk este felé majd, és ajánlanak valamilyen Eminence hangszórót Neked. Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza petya0808 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Wazze, Qts=1.25 !!
Semmilyen doboz sem jó neki igazán. Talán egy Rutse...
(#) ptesza válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 5, 2013 / 1

110-es csőböl 200 mm kell.
(#) ptesza válasza tryallboy hozzászólására (») Feb 5, 2013 / 1

Semmi nem mindegy. Vannak rá szoftverek , pl az EDGE , de ha a bassbox-al nem boldogulsz akkor az esélytelen. Kellenek hozzá átvitel mérsek az adott pozícióban stb. Jótanácsként annyit ,hogy a magasakat süllyeszd be az előlap síkjába , és ne a doboz szimmetria tengelyére tedd. Néhány cm eltolás is sokat segíthet. Lehetőség szerint közel tedd a két hangszórót egymáshoz. Van ahol egy kicsit át is szokták fedni. Csatolok egy képet mire gondolok.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Esetleg egy JBL?

GT5-12
(#) tryallboy válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Köszi a választ!

Bassbox-al kiválóan ki tudtam számolni az oldalakat, de én nem találtam olyan funkcióját amivel azt is meghatározza hova kerüljenek a hangszórók.
A EDGE nevű szoftvert tundád linkelni, mert ha google-be rákeresek úgy teljesen mást ad ki az "edge"-re. Üdv.: Márk
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) dB_Thunder válasza tryallboy hozzászólására (») Feb 6, 2013 / 1

Nekem 20 másodperc volt megtalálni.
Bővebben: Link
(#) tryallboy válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Én csak simán annyit írtam be hogy "edge" de úgy nem adta ki ezt.
Köszönöm a linket!
(#) gabor128 hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sziasztok,

Kellene nekem egy profi fórumtárs, aki már több hangfalat is épített!
Nekem van egy meglévő, amit át akarok alakítani. Nem a doboz részét, hanem az "elektronika", bekötés részét. Ez anno egyedileg épített 2 utas hangfalpár. Mivel nincs benne magas sugárzó, ezért szeretnék rakni bele. Most nem részletezném a többit.
Ha van valaki aki tudna komolyan segíteni infókkal, az légyszi küldjön már egy üzit és megdumáljuk!

Köszi!
(#) Moderátor hozzászólása gabor128 hozzászólására (») Feb 9, 2013

Idézet:
„Most nem részletezném a többit.”

Akkor hogyan segítsünk? Még mindig nem vagyunk gondolatolvasók.
Ja, és akkor küldtem ezt az "üzit", úgyhogy "megdumálhatjuk"?

De miért kell ezért külön "üzit" küldeni? Régi motoros vagy ezen a fórumon, tudnod kellene, hogy hogy mennek a dolgok.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
(#) petya0808 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Ezt a hangszórót az adatok szerint nem lehet reflex ládába rakni itt mégis írják, hogy kb mekkora reflex láda kell neki. eminence Még az lenne a kérdésem, hogy zárt mélynyomó kültéren mit teljesít?
(#) ptesza válasza petya0808 hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Melyik adatból , látszik ez? Szerintem lehet reflexbe is.

Zárt mélynyomót kültéren én még nem láttam. Nem véleten...
Tölcséres vagy reflex kell legalább. De rengeteg más konstrukció van még ami jól muzsikál kültéren.
(#) petya0808 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

szamóca mondta

Hallottál már ilyen hangszóróval szerelt hangsugárzót? Tetszett? Ha igen, akkor annak a mintájára kell építened. Ha nem hallottál, akkor beteszel több tízezret egy kétes kimenetelű, mások által jónak mondott dologba. Aztán lutri hogy neked a kapott eredmény tetszeni fog-e.
Ez a reflexbe nem szólna e jobban kérdésed arra vall, hogy nem tudod mi az EBP érték. fs/Qes tényező ami ennél a hangszórónál 28,57! Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 értéknél választhatsz nyitott és zárt között, magas EBP esetén 90-120, pedig relexdoboz ajánlott.
Gond még, hogy a SAL adatai köztudottan nem mérvadóak.

Én csak erre alapoztam de akkor tudsz nekem egy jó hangszórót mélynyomónak?
(#) ptesza válasza petya0808 hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

A linkelt Em hangszórónak az EBP érétke 56. Én arról beszélek. SAL nak van külön topikja ahova száműzve lett.
Olyan 80-100 literes doboz kell neki 50-60 Hz -es hangolással ,vagy rá kell keresni ki milyen tölcséreben használja.
(#) Action2K válasza ptesza hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Én használok zárt mélynyomót kültérre, tökéletesen megfelel, bár saját tervezés és készítés. 320 literes, 4 hangszóró van benne, 800W/8 ohm szinuszos, 90dB körüli érzékenység volt újonnan. Azóta nem mértem. 120Hz alatti meghajtás aktív kroszival, 2ms delay-el.
(#) Davidd hozzászólása Feb 10, 2013 /

Sziasztok! Mar regebben irtam ebbe a topikba, azzal a kerdessel kapcsolatosan hogy az akkor belinkelt hangszorot milyen ladaba lenne erdemes betenni, pontosabban reflex vagy zart ladaba lenne jobb 41L-eres dobozba. Nem kellene nagyon dubogjon, de azert kicsit kinn is megkene allnia a helyet, ha az udvaron valami kicsi kerti-party vagy ehez hasonlo. A dobozba mar benne van azerosito hidalva, tranzisztorok atszerelve masfajta bordara+ venti rajta. 100 szonak is egy a vege, ez a hangszoro zart vagy reflex ladaban lenne jobb?
(#) Action2K válasza Davidd hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Szia!
Kialakítását nézve, szerintem mehet nyitottba. Az előlap alján a mélynyomó, a reflexnyílás meg a hátlapon a teteje közepén, egyenlő távolságra az oldalától és a tetejétől, s olyan 8cm átmérősre csináld. Aztán teszt.
Következő: »»   447 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem