Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Sziasztok(!) lenne egy keverőm amit javítanom kell(,) de nincs hozzá semien rajzom(.) tudnátok eben segíteni? ESO web a márkája(.) ha tud valaki küldeni egy kapcsolási rajzot(,) vagy beültetésit(,) (meg)köszönöm!!!!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
Sziasztok lenne egy keverőm amit javítanom kell de nincs hozzá semien rajzom tudnátok eben segíteni? ESO web a márkája ha tud valaki küldeni egy kapcsolási rajzot vagy beültetésit köszönöm!!!!
Sziasztok.
Van egy Phonic DM 3010 keverőpult nálam amit megkéne, hogy javitsak. Az a gond vele, hogy az 1-es csatornán nagyon nagy a basszus és eszméletlenül torzít is. A mélyet nem lehet állítani, csak a közép és magas hangokat. A 3-as csatornán pedig csak az egyik oldal szól a másik nagyon hallkan. BA4558N IC-k vannak benne. Mi lehet a probléma vagy merre keressem?
Nagyfelbontású képek a keverőről. Ha valakinek van valami ötlete az irjon. Próbáltam az IC-ket kicserélni NJM4558LD tipusra, de nemsegitett. Az EQ résznél is próbáltam és a fader potiknál lévőket is. Égett ellenállást nem találtam sehol és minden kábel a helyén van és forrasztások is épek.
Szkóp nélkül nehéz lesz lekövetni a jelet. Egy frekigenerátor is jól jönne a javításhoz, és természetesen nem hátrány a kapcsolási rajz sem. Mid van ezek közül?
Semmim sincsen. Kapcsi rajzot sem találtam róla, csak képeket. Azért kérdeztem hátha valaki már találkozott ilyen jellegű hibával. Megpróbálom lekövetni, hogy a 3-as csatornánál a bemenetről hova megy a jel. Akkor már talán okosabbak leszünk. 3-ból ha 2 csatorna jólenne az már elég is.
Ez így nehézkes lesz. Elképzelhető kondi hiba, de ezt kideríteni eszközök nélkül...
Ha van egy kis erősítő áramköröd 100kOhm környéki bemeneti impedanciával, akkor ezt használhatod jelkövetésre tapintócsúccsal, és a végén egy rozzant hangszóróval felszerelve. Hangfrekis generátor jelet meg, ilyen jellegű progival ámítógép hangkártyáról tudsz adni neki.
Annyit most kideritettem, hogy a bementi panelról egy kapcsolóra megy a vezeték. Ez egy 3 állású kapcsoló. Meg van hogy hova megy tovább a vonalszintű jel. Ball és Jobb csatorna egy-egy 4.7µF-es elkóra megy, de a ball csotnáén nemtudok mérni semmit sem. Lehetséges, hogy ottlesz a hiba?? Van ilyen pici erősítőm, de most előkéne keressem. De ha másképp nem megy akkor holnap előkeresem. Minden esetre kicserélem az elkót, hátha megjavul.
Mit nem tudsz mérni? A két elko az egyenfeszültség leválasztó csatoló kondi. Ha szimpla tápellátású a pult, akkor itt féltápfesznek kellene lenni az egyik oldalán, míg a másikon semminek egyen szempontból.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
+-15 volt-ot kapnak az IC-k. Azaz szimetrikus a tápja. Beépitett trafós. Az IC 4-es és 8-as lábán megvan a tápfesz (4: -15; 8: +15). Kicseréltem a kondit, de semmi változás. Ha csavarhuzoval érintgetem az IC bementét akkor sem búg a ball oldal, de a jobb viszont igen. Talán kuka az IC?
Akkor nem kell féltápfeszt mérned. Ha a tápfeszeket megkapja az IC, akkor a bemeneteken közvetlenül kellene megnézni a jelszinteket, ha rendben vannak L,R, akkor a kimeneteket ellenőrizni. Ha itt nincs meg a jelszint, akkor a visszacsatoló ágak passzív elemeit kell ellenőrizni érték szerint. Lehet szakadt, vagy hideg forrasztásos ellenállás, vagy kondi hiba, végső esetben az ME is lehet hibás.
Ezt nem értem. Teszteltem erősítővel ahogy mondtad. Az IC kimenetein jó a jel. De akkor a masterra miért nem megy ki? Kondikat is kicseréltem a bemeneteken. Akkor az IC körüli alkatrészeket és nézzem át? Mert ezek szerint az IC jó.
Ha a kimeneti csatoló kondik előtt, után rendben van a jelszint, akkor a fogadó áramkört vizsgáld meg a jelutat követve.
Az a legrosszab, hogy nincs róla semmi leírás. Igy eléggé "vakok" vagyunk. Pedig egy kapcsi rajz sokat segítene...
Az 1-es csatorna problémálya megoldva. A Bass pótmétert kicseréltem és már jó is. Valószínűleg szakadt lehet, vagy nemtudom. Igy mostmár 2 csatorna jó. A 3-al ugysem tudok mit kezdeni.
A 90-es évek közepén megjelent a HE vagy RT újságban egy 4 csatornás sztereo keverő amit anno meg is építettem, viszont a dokumentációját nem találom, ha valakinek meglenne ez a kapcsolási rajz kérem küldje el nekem! *
Köszi! Szabolcs A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Üdv! Van egy Stage Line MPX-1-es keverőm, aminek az a baja hogy a kimeneten a két csatorna jelszintje nem egyforma, az egyik oldal (esetemben a bal) gyengébben szól. Nos szétszedtem a kicsikét az derült ki hogy az utolsó műveleti erősítőre még ugyan az a jel érkezik be, mind a két oldalon, de a kimeneten már különböznek, illetve az IC melegszik, egy idő után már kézzel megfoghatatlanul. A kérdés az, hogy elég csak azt az IC-t cserélnem, vagy lehet más gondja is a készüléknek? Az előéletéről nem tudok semmit, így került hozzám. Illetve, hol tudok jutányos áron beszerezni hozzá való alkatrészt? Mert akartak adni nekem egy helyen NJM4558-as IC-t közel 2000Ft-ért, annyit biztosan nem fogok adni egy műveleti erősítő IC-ért.
Ahhoz pofa kell, hogy egy 4558-ért 2 rugót elkérjenek, még a 200Ft is horribilis azért a sz@rért....
Tehetsz a helyére 5532-t ami még jobb is, mint a 4558.. Bővebben: Link Csak nem viktortól akartad venni? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Nem, crossfader potit is cserélni kéne benne mert recseg, meg végállásban átereszt, és attól a cégtől akik forgalmazzák, kérdeztem hogy ilyen IC-t is tudnak-e adni, mondták hogy igen 2000Ft-ért és akkor megírtam nekik hogy köszönöm, tárgytalan. Illetve ma kerestem és Itt is annyiért vesztegetik.
u.i. Crossfadert se vettem bele, azt is sokallottam A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Jesszusúristen.. Tegyél bele 5532-t tök jó lesz.
Csak, ebbe a függőleges tokozású IC-k vannak, szóval annyira nem egyszerű helyettesíteni, de most kaptam egy üzenetet, hogy valakinek van 2db ilyen IC-je, megvárom mennyit kér érte.
Na találtam, jutányos áron náluk akkor azt hiszem ez lesz a megoldás.
Tudom, ezt linkeltem az előbb...
Ja, tényleg, bocs, meg se néztem, azt hittem az a link az 5532-re szól
Sziasztok!
Egy kis információra lenne szükségem. Konkrétan abban, hogy ki tudná nekem az alábbiakban leírt keverőt építeni?! Olyan keverőt szeretnék, ami: -két csatornás -csak Cross Fader-es (nagyon rövid vágással) -hangszín nélküli -1 Phono és 1 Line bemenetes -1 Line kimenet -3 fejhalgató kimenet -max 12V egyen tápfesz Ez megépíthető? Köszönettel: Tamás A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy honnan lehetne beszerezni a mellékelt kapcsoláson szereplő potit kedvező áron?Megakadtam vele mivel a középső lábak pluszba levannak testelve.Ilyennel még nem találkoztam.Valakinek ötlete?Esetleg elhagyható a testelés és sima potival is működne??? Üdv
Sima st. (toló)poti, keresztkeverőként alkalmazva, ezért van testre kötve a csuszka, mert középállásban mindkét csatornát egyenlő mértékben engedi át, de ha valamelyik irányba elhúzod, akkor le, illetve bekeveri a másikat.
Egyszerűen nem értem.
Elvileg ez a hangszin része.Akkor hogyan kever be más jelet.Régen amit építettem keverőt abban magas és mély hangszin volt.Ha letekertem 0-ra a potit levette az összes magasat, ha max-ra feltekertem akkor csak magas hangot engedett át.De ez a testelős poti nekem magas. És nem tudsz valami forrást a beszerzéséről? Halihó |
Bejelentkezés
Hirdetés |